Paskapuhetta, kisa/stressitilanteessa ihminen fysiologisestikin pystyy ottamaan itsestään enemmän irti, joka sitä kautta palvelee lajiin vaadittavaa kovuutta ja kuormituksen sitoa aivan eri tavalla. Kisat ovat parasta treeniä järkevästi optimoituna, koska näissä kehitetään myös muuta kisaan liittyvää paineensietoa, hyppylajeissa keskittymistä/oman vuoron odottelua. Täysivauhtiset kisasuoritukset luonnollisesti ovat kaikista lähinnä itse kisasuoritusten, jota halutaan muokata.
Mäkelä ei myöskään ole niin iäkäs urheilija, että hänen palautumis-kapasiteettinsa olisi jotenkin poikkeuksellisen hidas. Saman lajin Olha Saladukhalta voisin odottaa Mäkelän ratkaisua, vaan mitä tekee Olha. Hän kilpailee, mitä vittua? Mäkelää 10 vuotta iäkkäämpi loikkaaja?
Et sä pääse tehoihin ja sietokyvyn tavoitteluihin käsiksi missään vuoroloikka-treeneissäsi samalla tapaa jos siellä sitä sietokykyä yritetään hakea. Kova on laji joo, sitä on turha enää hokea.
Mutta eihän tämä ihme ole. "Hyvissä tarkkailuasetelmissa" - kansaa on aina oltu ja nykypolven urheilijat tuntuvat hajoavan jo ensimmäisestä tasaloikasta, kun varmisteltu ja herkistelty kuntoa esille.
Tämä on kyllä totta. Meillä suorastaan pelätään kilpailemista. Jossakin USA:n yliopistoissa kisataan koko talvi ja kevät joka viikko kaiken treenaamisen ohessa. Ei ole tarkoitus olla koko ajan huippukunnossa ja herkistelemässä, mutta saadaan kisarutiinia ja kovuutta. Usein osallistumaan myös muihin lajeihin kuin siihen omaa päälajiin. Esim. satasen juoksijat 400 metrille yms.
Nopeus- ja teholajeissa tuloskunto tulee tosiaan esiin vain kovatehoisen lajitekemisen kautta. Harjoituksissa sellaisiin tehoihin on lähes mahdotonta päästä. Varsinkin kun Suomessa on tapana hakea tehoja treeneihin tekemällä aivan jotain muuta kuin varsinaista lajisuoritusta. Aivan liian usein teholajien urheilijat heittävät vaikkapa jotain kuulaa pään yli taakse, kun hakevat räjähtavyyttä ja tehoja. Sillä treenillä ikävä kyllä tulee vain hyväksi kuulanheittäjäksi pään yli taakse. Siirtovaikutus vaikkapa kolmiloikan kilpailusuoritukseen on minimaalinen. Mitä kovempi teho, sen lajinomaisesti sen suorituksen pitäisi olla.