Yleisurheiluvuosi 2012

  • 127 453
  • 603

TKH

Jäsen
- Saataisiinko miesten 4x100 metrille kasattua joku "vakiotiimi", jolta voisi odottaa SE:n rikkoutumista. Onko Rautanen kunnossa?

Miesten pikamatkoilla eletään kyllä mielenkiintoisia aikoja. Åstrand ja Hämäläinen pystyvät parhaimmillaan jo eurooppalaisittainkin aika hyviin aikoihin, Rautaselta voidaan odottaa vahvaa paluuta ja myös Myllymäki ja Ruostekivi juoksevat ihan kohtuullisella tasolla. Myös nuorista on nousemassa oikein mukavasti porukkaa kärkikahinoihin. Nuorista etenkin Rantala ja Olga Hämäläisen valmennuksessa oleva Ahlfors ovat erittäin lupaavia juoksijoita.

- Mikäli Sanda Eriksson ja Storbacka eivät kärsi loukkaantumisia/allergia vaivaa niin siinä voi olla positiivisia yllätyksiä Helsinkiin.

Jep, molemmat ovat hyvin potentiaalisia juoksijoita ja uudet ennätyslukemat ovat ensi kesänä kovasti tavoitteena. Lisäksi lisäisin joukkoon vielä Johanna Lehtisen.

- Tulevana kesänä, jos ei ala tapahtumaan Räsäsen ja Hämäläisen kohdalla niin sitten alan jo vahvasti epäilläkin onko heistä ikinä Mannisen lukemien uhkaajaksi. Manninen nyt on mielestäni yksi kaikkien aikojen parhaista suomalaisista naisyleisurheilijoista, mutta tästä huolimatta odotuksia on noille kahdelle asetettu.

Ei kaikkien tulevien huippujuoksijoiden kehityskäyrä ole yhtä jyrkkä kuin Mannisella, joka juoksi jo 16-vuotiaana 23.5 pintaan. Kyllä molemmat ovat edelleen ihan hyvässä kehitysvauhdissa, olihan sekä Räsänen että Hämäläinen päämatkallaan oman ikäluokkansa maailmantilastossa 15 parhaimman joukossa viime vuonna. Viime vuonna Räsänen ei muuten jäänyt Heidi Suomen SE19-lukemista kuin vajaan kymmenyksen, joten ensi kesänä SE19-lukemat voivat hyvinkin olla kokonaan uudella sekunttiluvulla. Manninen on lahjakkuutena edelleen satasella ja kakkosella aivan omaa luokkaansa, mutta nelosella Suomessa ei Räsäsen kaltaista lahjakkuutta ole koskaan ollut. Itse odottelen ensi kesänä Hämäläiseltä 23.5 alkavaa aikaa ja Räsäseltä 53 alittavaa aikaa. Myöhemmällä uralla toivottavasti alittavat sitten 23 ja 52 sekunnin rajat.
 

-RVL-

Jäsen
Äskeisistä ennakoinneista unohtui tietenkin Pitkämäki-Zelezny -yhteistyö. Positiivista palautettahan Terolta on tullut harjoituksista, mutta niinhän se on ollut joka talvi. Siellä alkaa olla muitakin, kuin Thorkildsen ketä vastaan täytyisi pärjätä.

Sitä ei tiedä, vaikka pikamatkat olisi se laji joka alkaisi vetämään suomalaisia nuoria pariinsa oikein ryminällä. Lemaitre ja vähän aikaisemmin Pickering ovat näyttäneet että tulosta voi tehdä valkoisellakin iholla. Keihäs nyt säilyttää asemensa varmastikin, mutta kyllä sielläkin alkaa tulla hirvittävän kovia lupauksia ympäri maailman. Kiva nähdä kymmenen vuoden päästä mikä on se suomalaisten suosikkilaji silloin. Sitä ei ehkä joskus olisi uskonut mitä heilahtelua voi tapahtua yhden lajin sisällä, kuten naisten keihäs.

On tuo Gill hurjan näköinen kaveri. Muistuttaa hyvin paljon kiekonheittäjiä ruumiinrakenteeltaan, kaukana cantwelleista ja hoffista. Ensi kesä voi olla aika tykitystä Uuden-Seelannin kuulantyöntäjiltä naisissa, että miehissä. Matka on tietenkin pitkä, mutta vaikea uskoa että kehitys hirveästi hiipuisi. Ja mitä katsoi tuotakin videopätkää niin, jos ei ura urkene yleisurheilussa niin varmaan Sauerland-tallista voisi löytyä paikka.
 

TKH

Jäsen
Ja mitä katsoi tuotakin videopätkää niin, jos ei ura urkene yleisurheilussa niin varmaan Sauerland-tallista voisi löytyä paikka.

Joo, tämä tosin voi jatkossa koitua myös kaverin ongelmaksi. Käsittääkseni Gill oli jossain vaiheessa jo saanut jonkun käsivamman tuossa touhussa. Toivottavasti Gillille ei käy niin kuin Mykyta Nesterenkolle, joka teki aivan huikeita junioreiden ME-tuloksia, mutta sen jälkeen on ollut hiljaista. Nesterenko tosin heitti viime kesänä taas ihan kohtuullisesti, mutta on silti edelleen metrikaupalla jäljessä siitä mitä heitti neljä vuotta sitten.
 

TKH

Jäsen
Mikähän nykyisistä SE-lukemista kestää sitten pisimpään?

Tähän yhteyteen jäi aikaisemmin mainitsematta vastaavia lukemia hallien puolelta. Mitään kilpailua kovimmasta sisäratojen SE-lukemasta ei tosin synny, koska ylivoimaisesti kovin halli-SE on tietysti Halvarin kuulatulos, joka on luonnollisesti myös yksi kaikkien aikojen kovimmista hallituloksista koko maailmassa. Myös Loikkasen SE lienee voimassa vielä jonkun aikaa.

Kovimmat halli-SE:t
Kuula: Mika Halvari 22.09
1 500 m: Antti Loikkanen 3:38.16
 

TKH

Jäsen
Rudisha’s apparent current supremacy might very well make Kaki seriously consider moving his focus towards the 1500m. He demonstrated his exciting potential at the longer distance by his 3:31.76 for 3rd in the Monaco Samsung Diamond League race despite still training 100% aiming at success at the 800m.

IAAF:n sivuillakin näköjään spekuloidaan Kakin mahdollista siirtymistä tonnivitoselle. Mielenkiintoinen siirtohan tuo tapahtuessaan olisi. Kakin potentiaali tuollekin matkalle on ilmeinen ja Kakissa olisi hyvin ainesta tonnivitosen hallitsijaksi.

Itse odottelisin, että Jamaikalla tapahtuisi joitain lajivaihtoja lähitulevaisuudessa. Jamaikalla on asettaa sataselle sellainen nippu, että kovista juoksijoista pakosta jää aina joku ulos arvokisoista. Sen takia niiden kannattaisi ohjata esimerkiksi Carteria kakkoselle. Carter ei juokse juurikaan kakkosta, mutta kellotti kuitenkin viime kesänäkin 20.25. Mies omaa takuulla potentiaalia selvään 20 sekunnin alitukseen. Powell taas juoksi toissa kesänä puoli huolimattomasti 19.97. Powellissa olisi takuulla ainesta kunnon kakkosen menijäksi, vaikka ikää alkaakin jo olemaan. Siirto kakkoselle olisi mainituille juoksijoille erityisen hyödyllinen siinä tapauksessa, että Blake sattuisi keskittymään vain sataselle. Tällöin Jamaikan taso kakkosella Boltin jälkeen ei kummoinen olisi, vaikka Ashmeadesta voi ihan kohtalainen kakkosen juoksija tullakin.
 

TKH

Jäsen
IAAF:n pistetaulukot nyt ei edusta millään tapaa mitään virallista tapaa vertailla eri lajien tuloksia, mutta mainitaan nyt mielenkiinnon vuoksi miten esimerkiksi Åstrand pärjäisi vertailussa vaikka Mannioon.

Åstrand saisi kakkosen ajastaan 1143 pinnaa ja satasen ajasta 1118 pinnaa. Saadakseen juoksumatkoilla 1143 pinnaa, niin satanen pitäisi juosta 10.18, nelonen 45.5, kasilla hiukan alle 1:46 ja tonnivitosella 3:37.3.

Kenttälajeissa tilanne kuitenkin muuttuu aika lailla. Korkeudessa pistemäärään riittäisi 228, seipäässä 560 ja pituudessa 808. Kolmikoikassa vaadittaisiin noin 16.90, kuulassa 20.40, kiekossa vajaat 65 metriä, moukarissa reilut 77 metriä ja keihäässä 84 metriä.
 

-RVL-

Jäsen
Oliko se ensi kesän kotikisojen valinta niin, että joka lajiin saa Suomi isäntämaana laittaa yhden edustajan riippumatta kauden parhaasta tuloksesta?

Mutta, jos johonkin lajiin löytyy vaikka yksi a/b-rajan rikkoja niin saiko tällöin Suomi asettaa yhden urheilijan lisää ko. lajiin, vaikka muilla ei olisi rajaa rikottuna? Esim. Korpelalla raja rikottu ja muilla ei olisi, kilpaileeko Korpela tällöin yksin vai saako vaikkapa Latvalasta seuraa?

Kivahan se on aina suomalaisia seurata, vaikka monasti karsintoihin jäisikin matka. Eipähän tarvitse toiselle puolella maapalloa matkata.

Ottelu on aina mielenkiintoinen, joten mikähän on Suomen tilanne tässä miesten osalta? Itani oli mielestäni aika hyvässä vedossa viime kesänä. Lassi Rauniosta taisinkin jo lukea, että ura on ainakin toistaiseksi ohi. Ojaniemikin kilpaili viime kesänä, mutta muuten pitänyt loukkaantumisten vuoksi hiljaista viime vuosina, onkohan tähtäin vielä kotikisoissa? Sitten on näitä nuorempia ihan hyviäkin lupauksia tulossa, kuten Ylöstalo.
 
Viimeksi muokattu:

TKH

Jäsen
Oliko se ensi kesän kotikisojen valinta niin, että joka lajiin saa Suomi isäntämaana laittaa yhden edustajan riippumatta kauden parhaasta tuloksesta?

Periaatteessa kyllä, mutta SUL on asettanut omat rajansa kisoihin, enkä usko että ne tulevat niistä juurikaan joustamaan. Tällöin jos esimerkiksi miesten kuulaan ei löydy SUL:n rajan tehnyttä niin tuskin kisoissa Suomen edustajaa nähdään. Harju voisi olla poikkeus, joka vahvistaa säännön jos olisi valintahetkellä Suomen tilastoykkönen ja olisi yltänyt lähelle SUL:n rajaa.

Mutta, jos johonkin lajiin löytyy vaikka yksi a/b-rajan rikkoja niin saiko tällöin Suomi asettaa yhden urheilijan lisää ko. lajiin, vaikka muilla ei olisi rajaa rikottuna? Esim. Korpelalla raja rikottu ja muilla ei olisi, kilpaileeko Korpela tällöin yksin vai saako vaikkapa Latvalasta seuraa?

Edustajan voi nimetä vain silloin jos maalla ei ole asettaa lajiin yhtään urheilijaa, joka olisi rikkonut virallisen EAA:n kisarajan. Mikäli lajiin löytyy 1 EAA:n rajan tehnyt, niin myös muilta vaaditaan EAA:n rajan rikkominen. Mitään varsinaista b-rajaa ei ole, vaikka SUL:n raja tavallaan on b-raja. Kotikisojen kohdalla SUL voisi kuitenkin halutessaan joustaa itse asettamastaan "b-rajasta", mutta vain silloin jos kukaan ei ole tehnyt virallista EAA:n rajaa. Eli mainitussa tapauksessa Latvalan on myös rikottava EAA:n raja jos mielii kisoihin.

Ottelu on aina mielenkiintoinen, joten mikähän on Suomen tilanne tässä miesten osalta?

Itani rikkoi viime kesänä SUL:n rajan kaksi kertaa ja Tommy Barrineau kerran. Näiden välillä valinta tullaan tekemään ja Itani on vahvoilla jos vain on valintahetkellä kunnossa.
 

-RVL-

Jäsen
No niin, selvisi nuokin. Kymmenottelu on tosiaan aina yhtä viihdyttävä tapahtuma, joten olisi suotavaa että saataisiin Suomeenkin vielä joskus joku 8000 pisteen ylittäjä, edes.
 

TKH

Jäsen
Kymmenottelu on tosiaan aina yhtä viihdyttävä tapahtuma, joten olisi suotavaa että saataisiin Suomeenkin vielä joskus joku 8000 pisteen ylittäjä, edes.

Ojaniemen tai Heikkisen kaltaisia lahjakkuuksia ei tällä hetkellä ole näkyvissä, mutta sanoisin, että Hassissa on hyvinkin ainesta aika hyväksi ottelijaksi. Satasen, aitojen ja nelosen osalta nuori mies on ikäisekseen hyvällä tasolla, mutta kenttälajit vaatii vielä paljon työtä. Hyvien nopeusominaisuuksien varaa on kuitenkin hyvä ruveta kehittämään muita lajeja.
 

TKH

Jäsen
Mm. Bergius ja Nikkanen avaavat hallikautensa tänään Pajulahden urheiluopistolla hypättävässä seiväshypyn talvikarnevaaleissa. Myös Salomäki, Westö ja Rantanen hyppäävät kisassa. Mielenkiintoista nähdä missä kunnossa 570-tuloksia tältä hallikaudelta tavoittelevat Bergius ja Salomäki ovat. Salomäki on tosin jo avannut hallikautensa 530 tuloksella.
 

TKH

Jäsen
Ei syntynyt seiväshypyn talvikarnevaaleilla kovin kummoisia tuloksia. Miesten puolella Bergius hyppäsi 530 ja Kivioja sekä Westö 510. Salomäki jäi kisassa ilman tulosta, mutta hyppäsi myöhemmin kilpailun ulkopuolella 540. Nikkanen jäi alle 4 metrin tulokseen - 390.
 

TKH

Jäsen
Elmo Lakka ja Jussi Kanervo pitivät lyhyellä aitamatkalla eilen hyvää vauhtia. Lakka juoksi jopa Bryggaren 19-vuotiaiden halli-SE:n alle. Bryggare tosin juoksi matkan aikuisten aidoilla kun Lakka ja Kanervo juoksivat eilen 100 senttisillä aidoilla. Joka tapauksessa Lakan ja Kanervon kehitys näyttää edelleen hyvältä. Kavereissa olisi ainesta myös ihan sileän juoksijoiksikin. Kanervo juoksi viime kesänä satasen jo 10.78 ja Lakkakin juoksi tasan 11.
 

TKH

Jäsen
Aamun epävirallisten juttujen/huhujen mukaan Etiopian yleisurheiluliitto ja maan parhaimmisto olisivat ajautuneet kunnon riitaan, joka olisi johtanut siihen, että liitto olisi asettanut 35 juoksijaa kilpailukieltoon. Mukana on maan parhaimmistoa, mm. Bekele, Dibaba ja Melkamu. Pahimmillaan riita voisi kai johtaa siihen, että maan parhaimmistoa ei nähtäisi Lontoossa. Etiopian liittoa ärsyttää se, että maan tähtiurheilijat eivät noudata liiton sääntöjä ja ohjeita, joka johti sitten urheilijoiden pannaan. Eli riidassa on pitkälti kyse samasta asiasta kuin mistä Jamaikalla on tapeltu jo muutamien viimeisten arvokisojen alla. Maiden huiput tekevät niin kuin parhaaksi näkevät, eikä siinä paljoa kysellä tai kuunnella mitä maan yleisurheiluliitto sanoo tai haluaa.
 

JAgE

Jäsen
Lontoosta jäävät varmuudella sivuun portugalilainen kolmiloikkaaja Nelson Evora sekä venäläinen korkeushyppääjä Jelena Slesarenko. Pekingissä kultaa loikkinut Evora jää sivuun loukkaantumisen takia, kun taas Ateenan kultamitalisti Slesarenko jää äitiyslomalle.
 

TKH

Jäsen
Starodubtsev käynnisti sitten hallikauden 2012 oikein mukavalla tuloksella - 590.

Starodubtsev on hypännyt todella korkealla tasolla viimeiset pari kuukautta. Mies on hypännyt 590 kaksi kertaa ja kerran 580. Mielenkiintoista seurata miten kaveri hyppää MM-halleissa.

Naisten puolella Spiegelburg pitää hallikärkeä toistaiseksi nimissään 477 tuloksella. Isinbajeva aloittaa muuten hallikautensa tänään. Toivottavasti aloittaa myös kunnon tuloksella.

Seipään lisäksi ainoat hyvät tulokset tällä kaudella on nähty vain viisiottelussa, jossa Yekaterina Bolshova otteli 4746 pinnaa sekä korkeudessa, jossa Chicherova on hypännyt 200 ja Shustov kaksi kertaa 230.
 

TKH

Jäsen
20-vuotiaan Holly Bleasdalen kehitys on kyllä ollut huimaa, 4.05 (2009), 435 (2010), 470 (2011) ja eilen jo 487. Bleasdalen edellinen ennätys oli 471, mutta illan päätteeksi nainen koitti jopa 501:stä. Mikäli viimeisten kolmen vuoden kehitys yhtää kuvaa tulevaa kesää, niin viitosella alkava ennätys kesän päätteeksi ei ole pois suljettu mahdollisuus. Joka tapauksessa nuori nainen on yksi vahvimmista ehdokkaista seuraavaksi viiden metrin ylittäjäksi.

Myös korkeutta hypättiin eilen hyvin, kun Robbie Grabarz hyppäsi peräti 234 ja Dmitrik 232.
 

TKH

Jäsen
Linkistä löytyy vähän juttua Bleasdalesta jos jotain kiinnostaa.

Remarkably, she only took up pole-vaulting in 2008 after turning up for a taster session at her Blackburn Harriers club being run by French coach Julien Raffalli, who spotted her talent immediately and now coaches her full-time in Manchester. Previously, she had specialised in the sprint hurdles and had dabbled in various throwing and jumping events.
Holly Bleasdale jumps into fourth place on all-time world pole-vault list
 

TKH

Jäsen
Bekele oli jossain yhteydessä sanonut kilpailukiellosta kuullessaan, että harkitsee kansalaisuuden vaihtoa, mikäli homma ei muutu ja näköjään kilpailukielto peruttiin hyvin nopeasti. Tuskin Bekele nyt kovin tosissaan oli, mutta veikkaisin, että useampi nuorempi juoksija on vihjaillut tai uhannut Etiopian liittoa kansalaisuuden vaihtamisella ellei kilpailukieltoa peruta.

Bekeleä Etiopian liitossa ärsyttää mm. se, että liitto hommasi stadionille mondon, joka on liian kova harjoitusalustaksi. Yksi liiton vaatimuksista oli juuri se, että kaikkien maajoukkueurheilijoiden olisi pitänyt saapua yhteisiin harjoituksiin stadionille.

He has told the federation he does not want to train on the Mondo track at the national stadium because it is too hard and it could lead to injury. Kenenisa and Haile were among several athletes who asked the authorities not to lay a hard track there three years ago, but they were ignored.

This is a nation with the world's best endurance runners, and they lay a sprinter's track at the national stadium. You can't believe it. In a couple of months' time Kenenisa is going to set up a softer track of his own 10 kilometres outside Addis. He has spent $1 million of his own money on it, and it will mean other Ethiopian athletes can train there too. But instead of getting thanks, this is the way they treat him. It's unbelievable.
 
Viimeksi muokattu:

TKH

Jäsen
Hallikausi 2012 lähtee oikeastaan kunnolla käyntiin tulevana lauantaina. Hyviä kisoja käydään mm. Hustopece:ssä, Glasgow:ssa ja New Yorkissa. Linkeistä löytyy starttilistoja.

Hustopece:ssä hypätään korkeutta. Miesten kisassa on mukana mm. Ukhov, Silnov, Dmitrik ja Baba. Naisten kisassa ovat mukana mm. Shkolina, Howard, Gordeeva, Kuchina ja Friedrich, joka hyppää ensimmäisen kisansa yli vuoteen.

Glasgow:ssa käydään epävirallinen hallimaaottelu, jossa ovat mukana Venäjä, Britit, Saksa ja Jenkit. Kisoissa ovat mukana mm. Starodubtsev, Klishina, Mo Farah, Robbie Grabarz, Donald Thomas ja Chris Brown.

New Yorkissa käydään hallikauden ensimmäinen Permit Meeting. Kisoissa ovat mukana mm. Powell, VCB, Carter, Jesse Williams ja Suhr.

Lauantaina kisataan paljon myös kotimaassa. Kauden kärkituloksia voitaneen odottaa niin Jyväskylästä, Turusta kuin myös Poristakin. Jyväskylässä on myös jaossa edustuspaikkoja helmikuun hallimaaotteluun. Tosin suurin osa edustuspaikoista jaetaan vasta Tampereen Tähtien kisoissa (4.2.) ja Mustasaaren Botnia Games:ssa (7.2.).
 

TKH

Jäsen
Mainitaan ohimennen vielä sen verran, että parikymppinen virolainen korkeushyppääjä Eleriin Haas hyppäsi tässä muutama päivä sitten 183. Haas saa osallistua Kalevan kisoihin ja tietääkseni myös Ruotsi-otteluun.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös