Yleisurheiluvuosi 2012

  • 128 315
  • 594

TKH

Jäsen
"Suomen Urheiluliitto on valinnut valmennusryhmät vuodeksi 2012. Team Finlandiin valittiin 21 urheilijaa ja miesten pikaviestijoukkue. Team Finland on Urheiluliiton huippuvalmennusryhmä, joka tähtää menestykseen MM- ja olympiatasolla. Haastajaryhmään eli EM-ryhmään nimettiin 53 urheilijaa. Nuorten EM-ryhmään nimettiin 135 urheilijaa."

Ohessa SUL:n ryhmät vuodelle 2012.

Team Finland
EM-ryhmä
18-22-vuotiaiden EM-ryhmä
 

TKH

Jäsen
Suunnittelin avaavani uuden ketjun yleisurheilulle vasta ensi vuoden puolella, mutta kun tuo aikaisempi viestini on näköjään siirretty uuden ketjun alle, niin mainitaan jo tässä vaiheessa ensi vuoden arvokisojen ja maaotteluiden ajankohdat sekä pari muuta hyödyllistä linkkiä.

2012 arvokisat, SM-kisat ja maaottelut.

11.2 Suomi-Ruotsi-Norja -hallimaaottelu, Steinkjer, Norja.
18.–19.2 SM-hallit, Tampere.
9.-11.3 MM-hallit, Istanbul, Turkki.

27.6-1.7 EM-kilpailut, Helsinki.
10.-15.7 19-vuotiaiden MM-kilpailut, Barcelona, Espanja.
14.-15.7 SM-Viestit, Pori.

3.-12.8 Lontoon Olympialaiset (yleisurheilun osalta).
23.-26.8 Kalevan kisat, Lahti.
1.-2.9 Ruotsi-Suomi, Göteborg, Ruotsi.

Oheisista linkeistä voi aika ajoin vilkaista suomalaiset EM-rajan ja olympiarajan rikkojat.
Suomalaisten EM-rajat
Suomalaisten Olympiarajat

Ensimmäisestä linkistä löytyy SUL:in rajat EM-kisoihin ja toisesta olympialaisten rajat.
Helsingin EM-kilpailujen tulosrajat
Lontoon tulosrajat
 

TKH

Jäsen
Mainitaan nyt ensi kesää ajatellen sen verran, että muutamia Lontoon rajoja on hiukan laskettu. Esimerkiksi naisten keihään A-raja on laskettu 61 metriin, mutta eipä tuo suomalaisia auta.
Qualification Standards reduced in six disciplines - London 2012

Mainitaan pari muutakin linkkiä.

Viime vuonna läpimurron kansainväliselle huipulle tehnyt, ja Rudishankin kukistanut, 17-vuotias Mohamed Aman kertoo ohessa muun muassa tulevaisuuden suunnitelmistaan.

“Why not,” he says. “It is part of my career ambition. I have huge respect for Rudisha, but I have big ambitions for my career and the world record is one of them.”
After beating Rudisha, Ethiopian teenager Aman now confident of writing his own history

Kasilla on kyllä alkamassa erittäin mielenkiintoinen aikakausi. Rudisha ja Kaki on erittäin kovia ja vaikeasti lyötäviä, mutta huomioitava on, että näistä 89-94 syntyneistä löytyy paljon erittäin kovia juoksijoita, eikä se nyt ole kirkossa kuulutettu, että Rudisha niistä nousee tai jää suurimmaksi juoksijaksi. Ehdokkaita meinaan piisaa Rudisha, Kaki, Kszczot, Aman, Mutua, Kosencha... Mukaan voisi laskea myös Kipropin, joka kylläkin on siis tonnivitosen juoksija, mutta on se myös erittäin kova kasin juoksija.

Superjunnuista puheen ollen, mainitaan myös, että Gill työnti 20,38 ja ilmeisesti harjoituksissa on liikuttu aivan eri tasolla. Kisan lämmittelyssäkin oli mennyt jo 20,75. Ja kaverihan ei ole vielä edes 17 vuotta. Mitähän tuosta voisi sanoa, Lontoossa mitaleilla ja 20-vuotiaana ME.

“I wanted a lot more," said Gill, the reigning World Youth and World Junior champion. "I wanted 21 metres, but that’s okay. I’ve got to rest up and try to come out next Monday and get that 21 metres,” he said.
Gill improves on his New Zealand senior shot put record
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Ensimmäiset urheilijat Lontoon olympialaisiin on valittu, ja eniten tuolta listalta pistää silmään maratoonari Leena Puotiniemi, joka siis ei kelvannut MM-kisoihin vaikka tulosraja oli alitettu. Sikäli erittäin hyvä, että nyt Puotiniemi saa keskittyä rauhassa kuntohuipun ajoittamiseen. Vaikka ikää jo on, niin kuntokäyrä on ollut erittäin nouseva viimeisen parin vuoden aikana. Nähdäänkö ensi kesänä alle 2.30 aika?

edit. Lähteenä IL: Lontooseen valittu ensimmäiset suomalaisurheilijat - joukossa olympiavoittaja | Urheilu | Iltalehti.fi
 

TKH

Jäsen
Helsingin EM-joukkueeseen valittiin 12 urheilijaa

Helsingin EM-kisoihin valittiin ensimmäisessä valintatilaisuudessa siis 12 urheilijaa ja yksi viestijoukkue. Yllättävintä valinnoissa oli, että Sormunen ja Utriainen valittiin jo tässä vaiheessa. Miesten keihään, moukarin ja pituuden valinnat jätettiin luonnollisesti myöhäisempään ajankohtaan. Seuraavat valintatilaisuudet ovat muuten 19.3. ja 17.6.
 

TKH

Jäsen
However, Lemaitre commented that he is unlikely to defend his European 200m title in the Finnish capital despite the fact that he is now the second fastest European ever over the distance after he clocked 19.80 to get the bronze medal at the IAAF World Championships this summer.

“Technical reasons, the curve (in Helsinki's Olympic stadium) too tight for someone with my long legs,” Lemaitre told VO2.
Christophe Lemaitre to defend his European 100m and 4x100m titles in Helsinki

Eli alustavasti Lemaitren suunnitelmiin kuuluu juosta vain satanen ja viesti. Kahdeksan kisaa viiteen päivää olisi kyllä ollutkin aika kova urakka, joka varmasti vaikuttaa olympiastadionin radan lisäksi miehen suunnitelmiin. Mielellään olisin Lemaitren nähnyt myös kakkosella, mutta miehen poissaolo tietysti parantaa Åstrandin mahdollisuuksia.
 

TKH

Jäsen
Ohessa hiukan Åstrandin kuulumisia ja mietteitä ensi kesää ajatellen.
Åstrand hakee ennätysvauhtia etelästä

Oheisessa lyhyessä pätkässä mainittu Åstrandin soveltuminen myös neloselle pitää varmasti paikkansa. Harmi vain, ettei matka miestä kiinnosta. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä Åstrand joskus juoksemassa nelosta vaikka Ruotsi-ottelussa. Åstrand ei ole nelosen kisoja juossut sitten juniorivuosien, mutta pitkiä viestejä on takana ihan viime vuosiltakin. Tiedä sitten minkälaisia aikoja se on niissä kellotellut. Suomen pitkän viestin joukkueeseen mahtuisi kuitenkin mennen tullen.
 

TKH

Jäsen
Laitetaan vaihteeksi muutamia linkkejä.

Seiväsmiesten mietteitä hallikautta ajatellen.
Salomäki ja Bergius tavoittelevat huipputuloksia hallikisoissa

Johanna Lehtisen kuulumisia.
Johanna Lehtisellä onnistunut leiri

Niin, kyllä Blaken kaarrejuoksusta näkee, ettei mies ole kovin hyvä niitä juoksemaan. Tämä jopa radoilla, joissa on tavallista loivemmat kaarteet kuten Brysselissä. "Normiradalla" Blaken kaarrejuoksun puutteet tulevat vielä selvemmin esille.

Mainitaan nyt ohi mennen oheiseen liittyen, että IAAF:n tuoreessa jutussa Brysselin radan loivuuden "arvoksi" on heitetty pari kymmenystä, mikä ei varmaankaan kaukana ole todellisuudesta.

The Brussels track is built with the maximum wideness allowed by the IAAF rules while the Berlin track used the standard format. The difference in the radius of lane one is almost four metres and directly comparing Bolt’s lane five in Berlin with Blake’s lane seven in Brussels the difference is about six metres (41 vs 47 m). Especially at the speeds at which Bolt and Blake operate such a difference in radius probably equates to a couple of tenths in the times run.

Mainitaan nyt vielä ensi kesää, tai tulevia kesiä yleesäkin, ajatellen taas yksi nouseva huippulupaus. Tällä kertaa kyseessä on Marokossa syntynyt, mutta Qataria edustava 17-vuotias Hamza Driouch, joka juoksi tonnivitosella pari viikkoa sitten ikäluokkansa kaikkien aikojen kolmosajan 3:34.43. En tiedä Driouchin tulevaisuuden suunnitelmista, mutta jo 2010 kasi kulki aikaan 1:46 joten vaikea sanoa kumpi tulee olemaan päämatka. Kasilla Driouchin tämän kesän aika ei tosin riitä aivan ikäluokan kärkeen, koska samanikäinen Mohammed Aman juoksi tänä kesänä ikäluokan kasin ME:n 1:43.37.

while Africa is still very much a “sleeping giant” in this event just like in the 100m. The talent pool is there – as proven by former stars like Innocent Egbunike (Nigeria), Gabriel Tiacoh (Ivory Coast), Gary Kikaya (Congo), Samson Kitur (Kenya) and Davis Kamoga (Uganda) – but in Daegu they had no finalist and only two (out of 24) in the semifinals.

Ohessa puheena on afrikkalaisten puuttuminen miesten neloselta. Tämä on ollut tosiasia jo jonkin aikaa, mutta nyt näyttäisi, että Afrikasta olisi nousemassa muutamia lupaavia juoksijoita. Aikaisemmin afrikkalaisia ei juurikaan ole näkynyt edes junioreissa maailman huipulla, mutta nyt 17-vuotiaiden listoilla kuuden sakissa on kolme afrikkalaista. Kyseisistä juoksijoista yksi on kenialainen, yksi sudanilainen ja yksi nigerialainen. Mahdotonta tietää tuleeko noista kenestäkään kunnon juoksijaa, mutta itse olen jo jonkin aikaa odottanut, että milloin Keniasta nousee jälleen kunnon nelosen juoksija. Samson Kiturin jälkeen ei ole kenialaisia nelosen huippujuoksijoita näkynyt. Vuoden 1993 MM-kisoissa Kitur oli mitaleilla henkilökohtaisella matkalla ja Kenia oli pitkässä viestissä hopealla. Sama olisi ollut mahdollista jo edellisen vuoden olympialaisissa, mutta tuolloin Kenian matka finaalissa jäi kesken. Mielelläni näkisin Kenian saavan lähitulevaisuudessa kasaan taas kunnon joukkueen pitkään viestiin.
 

TKH

Jäsen
- Vielä en uskalla sanoa, mihin kaksikon lahjat riittävät. Kun he hyppäävät 580, tiedän, voivatko he yltää yli kuuteen metriin.

Oheinen on edellisen viestin linkistä poimittu ja ajattelin tehdä pienen katsauksen niistä lajeista, joissa SE voisi lähitulevaisuudessa rikkoutua. Seiväs on epäilemättä yksi laji, jossa SE voisi rikkoutua lähitulevaisuudessa, mutta on niitä useita muitakin, ainakin seuraavat lajit.

Miehet: 100 m, 200 m, 400 m aidat, 4x100 m, 3000 m esteet, korkeus, seiväs ja pituus.
Naiset: Seiväs, 3000 m esteet, 3-loikka, moukari, 100 m aidat, 800 m, 1500 m ja korkeus.

Miesten pikamatkat, viesti, pituus ja korkeus on niin selviä tapauksia ettei ne tarvitse perusteluja. Nelosen aitamatka on mukana sen takia, että Mörö on siinä määrin lupaava aituri, ettei SE:n rikkoutuminen kolmen vuoden sisällä yllättäisi. Matkaa SE:hen on toki vielä paljon, mutta pettymys on jossei Mörö alle 50 sekunnin juokse viimeistään kesällä 2013. Seipäässä on sen verran mukava kaksintaistelu menossa, että toivottavasti se siivittäisi ainakin toisen haastamaan SE-lukemia tulevina vuosina.

Naisten puolella kaikki muut on selviä tapauksia, mutta kasilla ja tonnivitosella odottelisin Storbackan ainakin haastavan SE-lukemat molemmilla matkoilla. Storbacka oli tänä kesänä selvästi ennätyskunnossa, mutta kunto ei vielä realisoitunut tulokseksi. SE-lukemat on kovat, mutta olen aika monta Storbackan kisaa nähnyt ja niiden perusteella sanoisin, että Karinilla on realistiset mahdollisuudet juosta lähitulevaisuudessa kasilla 2:01 alkuinen aika ja tonnivitosella alle 4:08. Näistä ei sitten ole enää niin kovin pitkä matka SE-lukemiin. Tosin mistäpä sitä tietää vaikka Kalevan kisojen superjunnu juoksisi jo ensi kesänä 2:03 alkuisen ajan ja 3 vuoden päästä 2 minuutin tuntumaan. Täysin ei pidä unohtaa myöskään Johanna Lehtistä. Lehtinen on viime aikoina ollut oikein mukavassa kunnossa ja mikäli selviää ehjänä kesään asti, niin ainakin kotimaisittain kovia aikoja voidaan odotella, vaikkei nyt ihan SE:tä uhkailtaisikaan. Kolmen tonnin esteissä täysin realistisia SE:n rikkojia parin seuraavan vuoden aikana on ainakin kolme, periaatteessa jopa 5. Sandra Eriksson SE:n todennäköisesti rikkoo, mutta voi se olla joku muukin. Kettunen otti tänä kesänä nimiinsä ikäluokkansa kaikkien estematkojen (1 500 m , 2000 m ja 3000 m) SE:t ja mikäli kehitys jatkuu kohtalaisen hyvänä, niin Kettunen on nykyisen aikuisten SE:n tasolla 2-3 vuoden kuluessa. Korkeudessa 180 sentin luokassa on siinä määrin monta lupaavaa hyppääjää, että pettymys on jossei niistä kukaan kehity 190+ hyppääjäksi seuraavan kolmen vuoden aikana.

Mikähän nykyisistä SE-lukemista kestää sitten pisimpään?

Toistaiseksi en osaa kuvitella, että kovin läheisessä tulevaisuudessa suomalainen 10-ottelija ottelee yli 8730 pistettä tai että Suomen viestijoukkue juoksee pitkässä viestissä alle 3:01. Kaikkein vaikeimmin rikottavia SE-lukemia on kuitenkin hyvin vaikea sanoa. Asiaa vaikeuttaa myös se, että esimerkiksi Lewis Koririlla olisi mahdollisuudet SE-lukemia uhkailla, mutta on vaikea sanoa, koska mies saa kansalaisuuden.

Naisten puolelta vaikea on nähdä, että Hämäläinen tai Räsänen ikinä vakavasti uhkailisivat SE-lukemia. Toivottavasti alittavat kuitenkin 23 sekunnin ja 52 sekunnin rajat. Suomen kaikkien aikojen kakkosaikaan kakkosella riittäisi muuten 22,81 mikä nyt ei ole mitenkään erityisen kova aika eurooppalaisella tasolla. Nelosella alle 52 sekunnin on juossut vain kolme naista. Räsäsellä olisi ollut täydet mahdollisuudet alle 53 sekunnin jo tänä kesänä enkä yllättyisi jos Räsänen alittaa 52 sekunnin rajan 2-3 vuoden kuluessa. Ohessa kovimmat SE-lukemat.

Miehet
10-ottelu: Eduard Hämäläinen 8730
4x400 m: 3:01.12
400 m: Markku Kukkoaho 45.49
Kuula: Reijo Ståhlberg 21,69
3-loikka: Pertti Pousi 17,00
Moukari: Olli-Pekka Karjalainen 83,30
5 000 m: Lasse Viren 13:16.4
10 000 m: Martti Vainio 27:30.99
800 m: Ari Suhonen 1:44.10
1 500 m: Pekka Vasala 3:36.33

Naiset
400 m: Riitta Salin 50.14
200 m: Mona-Lisa Pursiainen 22.39
100 m: Helinä Marjamaa 11.13
5 000 m: Annemari Sandell 14:56.22
10 000 m: Annemari Sandell 31:40.42
4 x 400 m: 3:25.7
Kiekko: Ulla Lundholm 67,02
 

-RVL-

Jäsen
Niin onko tuo Lewis Korir hakemassa Suomen kansalaisuutta? Olisi kyllä todella kova nimi tämän maan yleisurheiluun. Muutenkin ollut pientä valoa tunnelin päässä pitkien matkojen suhteen.

Jokaisella on tietenkin oma mielipiteensä siihen, että kuinka hienolta se tuntuisi, mikäli Korir menestystä toisi suomalaisille. Itse ainakin olin joku vuosi sitten mielissäni, kun Krüger pääsi edustamaan Suomea.

// Selvä. Täytyy vain toivoa, että asia etenisi mahdollisimman nopeasti.
 
Viimeksi muokattu:

TKH

Jäsen
Niin onko tuo Lewis Korir hakemassa Suomen kansalaisuutta? Olisi kyllä todella kova nimi tämän maan yleisurheiluun. Muutenkin ollut pientä valoa tunnelin päässä pitkien matkojen suhteen.

Jokaisella on tietenkin oma mielipiteensä siihen, että kuinka hienolta se tuntuisi, mikäli Korir menestystä toisi suomalaisille. Itse ainakin olin joku vuosi sitten mielissäni, kun Krüger pääsi edustamaan Suomea.

Mies ilmoitti kesällä, että aikoo hakea kansalaisuutta lähitulevaisuudessa. Eli ei siis ole vielä hakenut tai hakemassa. Käsittääkseni Korir ei ole toistaiseksi voinut kansalaisuutta hakea, koska ei ole asunut tarpeeksi pitkään Suomessa, mutta ilmeisesti muutaman vuoden sisällä pitäisi jotain tämän asian tiimoilta kuulua. Korir on 25-vuotias, joten hyviä juoksuvuosia pitäisi olla jäljellä vielä senkin jälkeen kun mies kansalaisuuden saa.

Varsinkin Euroopan tasolle Korir olisi tosi kova nimi ja itse ainakin näkisin mielelläni miehen taistelemassa mitaleista EM-kisoissa.
 

TKH

Jäsen
Laitetaan muutamia linkkejä koskien tulevia Bolt vs Blake -kisoja.

Jos rahaa löytyy, niin Bolt ja Blake nähdään samalla viivalla muulloinkin kuin Jamaikan karsinnoissa ja olympialaisten finaaleissa.
Bolt and Blake facing possible early clash

Greene liputtaa Blaken puolesta.
Maurice Greene backs Yohan Blake to beat Usain Bolt at London 2012

Jamaikalla luotetaa Boltiin.
MAURICE GREENE WILL BE PROVEN WRONG ABOUT BOLT

Toivottavasti kaverit ovat ensi kesänä kunnossa, niin Lontoossa nähtäisiin kaikkien aikojen kisat ainakin pikamatkoilla.
 

TKH

Jäsen
Laitetaan pari linkkiä, joista löytyy kaikkien aikojen yleisurheiluvuoden tärkeinpien kisojen ajankohdat.

Hallikauden kuusi suurempaa kisaa löytyvät oheisesta linkistä. Hallikauden ensimmäinen kunnon kisa käydään New Yorkissa 28.1. ja siellä mukana ovat mm. Powell ja VCB. Istanbulin MM-halleja ei linkkiin ole merkitty, mutta ne käydään 9.-11.3.
2012 hallikisat

Tarkempaa listaa kaikista mainittavista vuoden 2012 kv. kisoista voi tarkastella ohesta.
2012 Competitions

EAA:n kesän 2012 suuremmat kisat löytyvät puolestaan oheisesta linkistä.
European Athletics Outdoor Meetings Overview
 

TKH

Jäsen
ajattelin tehdä pienen katsauksen niistä lajeista, joissa SE voisi lähitulevaisuudessa rikkoutua.

Tehdäänpä pieni vastaava katsaus myös tulevaa hallikautta silmällä pitäen. Vaikea noiden ennätysten mahdollisesta rikkoutumisesta on tietää, mutta mikäli ko. urheilijat ovat kunnossa, niin eiköhän nuo ainakin mahdollisia ole. Potentiaalisia SE:n rikkojia tulevalla hallikaudella on sen verran vähän, että laitoin mukaan myös mahdolliset SE19 lukemien rikkojat.

Miehet
60 m: Markus Pöyhönen 6.58
Kova aika, mutta ehkä se voisi olla Åstrandin tai Hämäläisen ulottuvilla jos kaikki menisi oikein hyvin. Myös 19-vuotiaiden sarjassa uusi SE19 voisi olla haarukassa, mikäli Rantalan hallikausi sujuisi oikein hyvin.

200 m: Tommi Hartonen 21.13
Åstrand tekisi uuden SE:n heti jos kävisi matkan juoksemassa jollain mitat täyttävällä radalla.

400 m:
SE19 lukemat ovat 48.82 ja siihen olisi hyvänä päivänä mahdollisuuksia useammallakin. Lähimpänä lukemien rikkomista lienevät Koskela ja Mörö.

800 m:
SE19 lukemat ovat aika kovat 1:51.88, mutta ei ne kuitenkaan aivan Lampisen ulottumattomissa olisi.

Pituus: Jarmo Kärnä 808
Toivottavasti on ainakin vaarassa rikkoutua. SE22 lukemat ovat toistaiseksi 785.

Naiset

200 m:
Sanna Kyllösen SE on Hämäläisen ja Räsäsen ulottumattomissa, mutta Johanna Mannisen SE19 (23.94) ei ole. Pieni pettymys on jos edes toinen ei juokse Mannisen SE:n alle.

400 m:
Räsänen ei nelosta hallissa ole aikaisemmin juossut, mutta jos sattuisi tänä vuonna juoksemaan, niin vain Riitta Salinin SE lieneisi ulottumattomissa.

800 m: Tytti Reho 2:03.38
Ihan rikottavissa oleva ennätys. Lisäksi SE19 on täysin rikottavissa oleva 2:08.31.

1 500 m: Mari Järvenpää 4:13.24
Hallikaudella harvoin juostaan tonnivitosella kunnon vauhtijuoksua, mutta mikäli tänä vuonna juostaisiin, niin ei Järvenpään SE ulottumattomissa ole, vaikka kova aika onkin.

Kolmiloikka:
Kilpeläisen SE (14.09) lienee voimassa vielä kauden päätteeksi, mutta toivottavasti Koivulan SE22 (13.75) olisi jo rikottu.
 

scholl

Jäsen
Miehet
60 m: Markus Pöyhönen 6.58
Kova aika, mutta ehkä se voisi olla Åstrandin tai Hämäläisen ulottuvilla jos kaikki menisi oikein hyvin.

Luulisi, että Hämäläinen lyhyemmän matkan juoksijana olisi sähäkämpi kaveri tuon mahdollisesti rikkomaan. Tosin vierastaa hallikautta ja hengailee mielummin siellä Teneriffalla. Tosin taisi käydä viimeksi jossain K-Euroopassa juoksemassa Kanarialta käsin, joten jos pääsee mukaan johonkin sopivaan kisaan niin miksei.

200 m: Tommi Hartonen 21.13
Åstrand tekisi uuden SE:n heti jos kävisi matkan juoksemassa jollain mitat täyttävällä radalla.

Tiukat kaarteet eivät välttämättä sovi Åstrandille kuten sisärata mm-kisoissa osoitti. Ei se siis ihan läpihuutojuttu ole, mutta sopivalla radalla toki.
 

TKH

Jäsen
Luulisi, että Hämäläinen lyhyemmän matkan juoksijana olisi sähäkämpi kaveri tuon mahdollisesti rikkomaan. Tosin vierastaa hallikautta ja hengailee mielummin siellä Teneriffalla. Tosin taisi käydä viimeksi jossain K-Euroopassa juoksemassa Kanarialta käsin, joten jos pääsee mukaan johonkin sopivaan kisaan niin miksei.

Åstrandia pitäisin todennäköisempänä SE:n rikkojana. Tämä kuitenkin pitäen mielessä, että Pöyhösen SE on kova ja jo ajat 6.65 luokassa olisivat oikein hyviä edellä mainitulle kaksikolle. Hämäläinen jätti aikaisemmin hallikauden usein kokonaan väliin, mutta viime hallikaudella juoksi sitten kisoja senkin edestä. En tiedä miehen suunnitelmista tälle hallikaudelle, mutta Åstrandilta odottaisin taas selkeää eteenpäin menoa. Tämä toivon mukaan näkyy sitten tulevissa 60 kisojen tuloksissa.

Tiukat kaarteet eivät välttämättä sovi Åstrandille kuten sisärata mm-kisoissa osoitti. Ei se siis ihan läpihuutojuttu ole, mutta sopivalla radalla toki.

Ei kai ne oikein sovi kenellekkään huippujuoksijalle ja tuskin Åstrand tälläkään hallikaudella juoksee kakkosta muuta kuin Mustasaaren kaltaisilla radoilla. Eiköhän se hyvässä kunnossa kellottaisi kuitenkin 21 sekunnin pintaa tai vähän alle olevan ajan myös virallisilla radoilla.
 

TKH

Jäsen
Starodubtsev käynnisti sitten hallikauden 2012 oikein mukavalla tuloksella - 590. Aikaisempi ennätys parani mukavasti 15 senttiä. Starodubtsevin kehitys oli junnannut jo vuosikausia 570 tasolla, mutta nyt sitten näyttäisi tapahtuneen kunnon harppaus ylöspäin.
 

TKH

Jäsen
"Seiväshyyppääjä Jelena Isinbajeva tavoittelee kolmatta olympiakisojen kultamitalia tulevana kesänä Lontoossa. Kukaan naisyleisurheilija ei ole vielä onnistunut voittamaan kolmissa peräkkäisissä olympiakisoissa kultamitalia henkilökohtaisessa kisassa."
Isinbajeva haluaa tehdä olympiahistoriaa

Ylen sivuilla näky olevan tommonen juttu Isinbajevasta. Jutussa ei puhuta yhtään mitään VCB:stä, mutta todettakoon nyt kuitenkin, että myös VCB:stä voi tulla historian ensimmäinen kolme peräkkäistä henkilökohtaista olympiakultaa voittanut naisurheilija. Tosin seipään finaali on ennen kakkosen finaalia, joten Jelenalla on etulyöntiasema tässä mielessä. Mainitaan vielä, että Isinbajeva on vahvistanut aloittavansa hallikauden tammikuun 21. päivä.
 

TKH

Jäsen
Laitetaan oheen ote SUL:n valintaperusteista kotikisoihin.

"Joukkue valitaan kolmessa vaiheessa. Ensimmäisessä valinnassa (joulukuussa 2011) valitaan kilpailukauden 2011 aikana valintakelpoisuutensa osoittaneet urheilijat. Toisessa valinnassa (maaliskuussa 2012) valitaan ne urheilijat, jotka osoittavat mahdollisen valintakelpoisuutensa halli/talvi/kauden 2012 aikana. Kolmannessa valinnassa (17.6.2012) valitaan valtaosa joukkueen urheilijoista (final entry 17.6.2012).

Niissä lajeissa, joissa valintakelpoisia urheilijoita on enemmän kuin kolme, huomioidaan painotetusti kilpailukautta 2011. Kyseisten lajien osalta kolmannessa valinnassa (17.6.2012) IAAF:n Timanttiliigan ja World Challenge- kilpailusarjan ohella lajikarnevaalien 2012 pääkilpailuilla on suurin painoarvo. Niissä lajeissa, joihin urheilijat valitaan SUL:n asettaman tulosrajan perusteella, on kilpailukauden 2012 aikana tehdyillä tuloksilla suurin painoarvo."
Helsingin EM-kilpailujen valintajärjestelmä julkaistiin

Mielenkiintoista, SUL oli poistanut kokonaan tuon boldaamani kappaleen EM-kisojen valintoja koskevista perusteista. Syy voi tietysti olla vain siinä, että kappale oli kirjoitettu hiukan huonosti, mutta voi syy valintaperusteiden poisottamiseen olla myös Pihlakosken viime syksyisessä kommentissa, joka on ohessa.

Ruuskanen valittiin siis Daeguun, mutta ohessa oleva Pihlakosken kommentti ei kylläkään lupaa kovin hyvää jatkoa ajatellen. Eli kun SUL jäi kiinni omien kriteerien rikkomisesta, niin SUL:n vastaus on olla tekemättä jatkossa mitään kriteerejä, joiden rikkomisesta voisi jäädä kiinni. Hienoa.

- Jatkossa tämä voi merkitä sitä, että valintakriteereitä löyhennetään ja valmennusjohdolle jätetään enemmän tilaa valinnoissa, Pihlakoski kommentoi MTV3:lle.

Jää nähtäväksi ilmestyykö valintaperusteisiin lisää tarkentavaa tietoa siitä, millä perusteilla valinnat tehdään niissä lajeissa, joissa valintakelpoisia urheilijoita on enemmän kuin kolme kappaletta. Vai lähteekö SUL todellakin Pihlakosken mainitsemalle linjalle ja ei jatkossa ilmoita mitää sellaisia perusteita, joiden rikkomisesta voisi jäädä kiinni.
 

TKH

Jäsen
Jatketaan nyt edelliseen viestiin liittyen vielä sen verran, että SUL:n sivujen valintajärjestelmässä on sama teksti kuin mikä oli edellisen viestin linkissäkin. Otsikkona oli tosin alustava valintajärjestelmä ja mukana oli myös maininta, että SUL saattaa tehdä perusteisiin tarkennuksia syksyn 2011 aikana. Vaikea tuosta nyt on sanoa, että onko valintaperusteisiin mahdollisesti tulossa täydennystä vai ei. Enemmän ehkä näyttäisi siltä, että niihin lajeihin, joissa valintakelpoisia urheilijoita on enemmän kuin kolme kappaletta, ei ole tulossa tarkempia valintaperusteita.
 

TKH

Jäsen
Pistetään nyt joitakin odotuksia tai toiveita koskien yleisurheiluvuotta 2012.

Keihäsmiesten paluu huipulle
Onko vuosi 2012 Wirkkalan, Pitkämäen, Mannion tai Ruuskasen vuosi? Mitä voidaan odottaa Lehtolalta tai Etelätalolta? Onko kaksikko kuluvan vuoden jälkeen yhden haamuheiton ihmeitä vai nouseeko kaksikko kansalliselle huipulle Pitkämäen ja kumppaneiden rinnalle? Onko asiaa Lontoon koneeseen tai EM-kisoihin? Mitä tekevät Järvenpää ja Haatainen? Löytyykö nuorista 90-luvulla syntyneistä jo 80 metrin heittäjiä? Esimerkiksi Verronen voisi olla tällainen. Suomen tason laajuus miesten puolella on edelleen kovaa luokkaa, mutta kyllä sitä toivoisi taas vaihteeksi jo menestystä, jotain muuta kuin EM-pronssia.

Keskisalon kolmen vuoden jaksotus
Keskisalon huippuvuodet tulevat mielenkiintoisesti aina kolmen vuoden välein, eli hyviä vuosia oli 2003, 2006, 2009 ja.....

Nuorten nousu EM-kisoihin ja menestys 19-vuotiaiden MM-kisoissa
-93 ja -94 ikäluokka on erittäin lupaava suomalaisessa yleisurheilussa. Parhaat ikäluokat pitkään pitkään aikaan. Lupauksia riittää moneen lajiin ja useampaan lajiin jopa huippulupauksia. Tänä vuonna 19-vuotiaiden MM-kisat käydään Barcelonassa ja pieni pettymys on jossei kisoista tule menestystä. Tässä tapauksessa menestys ei välttämättä tarkoita useampaa mitalia, vaan sellaiseksi voidaan laskea myös useat finaalipaikat. Tänä vuonna Suomella pitäisi olla kisoissa jopa viestijoukkueita, vaikka SUL onkin niiden lähettämisessä perinteisesti ollut hyvin tiukka. Viime kesänä varsinkin miesten puolella taso oli kuitenkin niin laaja ja kova (paras juoksi 10.54 ja kolme muutakin vähintään 10.78), että ellei taso täysin romahda tulevana kesänä, niin pakko SUL:n on kisoihn lähettää ainakin pikaviestijoukkue ja mahdollisesti myös pitkän viestin joukkue. Myös naisten pitkän viestin joukkueen lähettäminen on täysin mahdollista. En tiedä kuka on Suomen kaikkien aikojen nuorin 19-vuotiaiden MM-kisoihin osallistunut, mutta Kalevan kisojen yllättäjän luulisi kisoissa juoksevan.

Löytyykö Helsingin EM-kisoista uusi yllättäjä tyyliin Keskisalo 2006?
Åstrand ehkäpä? Itse odotan Åstrandilta kovaa suoritusta, terveenä ollessaan juokseen finaalissa, eikä edes mestaruus ole mahdoton jos Lemaitre ei kisoissa juokse. Saidy Ndure on tietysti ylivoimainen suosikki mikäli on kisoissa mukana. Kukas muu voisi olla yllätysmestaruuden tai ainakin yllätysmitalin ottaja? Keskisalo uudestaa? Ollikainen? Söderberg? Pikaviestijoukkue? Torro? Nikkanen? Korpela? Toinen seiväsmiehistä? Sandra Eriksson?
 

-RVL-

Jäsen
Listaanpa muutaman urheilijan, joiden ensi kesän tulokset suuresti kiinnostavat.

- Tuleeko Wirkkala ja Järvenpää entistä parempina takaisin? Järvenpää tietenkin pääsi jo kesällä heittämään, mutta mitä tuo tuleva kausi tullessaan.

- Saataisiinko miesten 4x100 metrille kasattua joku "vakiotiimi", jolta voisi odottaa SE:n rikkoutumista. Onko Rautanen kunnossa?

- Rikkooko Nooralotta Neziri aitojen SE:n?

- Miesten pituushyppy, kokonaispanos hurja ja SE uusiksi? Siellä on kova potentiaali todella monella hyppääjällä.

- Saisiko Minna Nikkanen ensi kesänä sellaisia hyppyjä, kuin viime talvena hallissa? Tällöin tietenkin SE menisi täysin uusiksi.

- Åstrandin toimesta satasen ja kakkosen SE:t murskaksi?

- Mikäli Sanda Eriksson ja Storbacka eivät kärsi loukkaantumisia/allergia vaivaa niin siinä voi olla positiivisia yllätyksiä Helsinkiin.

- Aletaan varmastikin viemään viimeisiä hetkiä moukari-konkareiden parissa, joten kiinnostaa nuorempien kavereiden heitot ja saataisiinko EM-finaaliin peräti kolme suomalaista.

- Tietenkin viime kesänä alettiin puhua Salomäen ja Bergiuksen kohdalla jo ihan hyvistä korkeuksista, mutta kyllä se rassasi katsoa niitä läpijuoksuja. Olisi erittäin hienoa jos joku 565 alkaisi olla arkipäivää näille kahdelle. Tosin seipäässä voi aina tulla sekin päivä vastaan, että 540 on liikaa.

- Tulevana kesänä, jos ei ala tapahtumaan Räsäsen ja Hämäläisen kohdalla niin sitten alan jo vahvasti epäilläkin onko heistä ikinä Mannisen lukemien uhkaajaksi. Manninen nyt on mielestäni yksi kaikkien aikojen parhaista suomalaisista naisyleisurheilijoista, mutta tästä huolimatta odotuksia on noille kahdelle asetettu.

- Kestävyysmiesten kunto ja tämä Lewis Korir?
 
Viimeksi muokattu:

TKH

Jäsen
Pistetään nyt jotain odotuksia ja mielenkiinnon kohteita myös olympialaisia ajatellen, vaikka niihin vielä paljon aikaa onkin.

Bolt vs Blake
Minulle tämä on tulevan kesän suurin mielenkiinnon kohde. Taipuuko elävä legenda heti ensimmäisen suuren haastajan edessä vai nouseeko mies todelliseksi legendaksi lyömällä haastajan sekä satasen että kakkosen finaaleissa? Juokseeko Bolt uusia ME-lukemia? Onko alle 19.00 oleva aika kakkosella mahdollinen? Onko Blakesta edes huippukuntoisen Boltin todelliseksi haastajaksi? Satesella Blaken ennätys toistaiseksi on kuitenkin vain 9.82 ja miehen hermojen pitävyyttä tiukoissa kisoissa ei vielä ole kunnolla testattu. Miehessä on valtavasti potentiaalia, mutta jää nähtäväksi realisoituuko se alle 9.70 oleviksi ajoiksi. Kakkosella Blake juoksi maagisen ajan loivalla radalla yksittäisessä kisassa kun taas Bolt juoksi ME:n useiden juoksujen päätteeksi normiradalla? Pystyykö Blake juoksemaan Lontoossa kakkosella kaikkien juoksujen päätteeksi 19.20 luokkaa olevan ajan? Toivottavasti Blake lähtee ainakin yrittämään tuplan hakemista Lontoosta. Mitä tekee puolestaan Powell tai Gay? Onko miehistä kärkikaksikon haastajiksi? Selviääkö Powell edes kisoihin Jamaikan karsinnoista? Onko Carterista uudeksi Blakeksi? Nouseeko Jamaikalta uusia superjuoksijoita jo ensi vuonna? Olisiko Dexter Lee mahdollisesti tällainen?

Nelosen ja kasin superjuoksijat voittoputkessa
Ottaako Kirani James toisen mestaruuden putkeen? Joko alittuu 44 sekunnin raja? Nelonen on saanut paljon uutta mielenkiintoa viime aikoina Jamesin, Bartholomewin, Borleiden ja kumppaneiden noustessa mukaan kärkikahinoihin. Nelosen viestiin tuo lisää mielenkiintoa myös mahdollinen Boltin mukanaolo. Viekö Jamaika miesten pitkän viestin? Kasilla on mielenkiintoista seurata jatkuuko puolestaan Rudishan voittokulku. Mitä tekee Kaki tai Aman? Vieläkö Borza ottaa mitalin?

Isinbajevan paluu mestariksi
Ottaako Isinbajeva kolmannen olympiakullan putkeen? Naisten seipään taso ei ole viime aikoina muuttunut yhtään, vaan naiset hyppäävät edelleen samoja noin 470-480 voittotuloksia. Isinbajeva jos pääsee takaisin vanhaan kuntoon ja hyppyvarmuuteen, niin muista naisista ei sille vastusta ole. Kokonaan eri asia on sitten se, että pääseekö Jelena enää aikaisemmalle 490-500 tasolleen.

VCB:n kolmas putkeen
Isinbajevan tapaan VCB on voittanut kultaa kaksissa edellisissä olympialaisissa ja kuuluu varmasti ehdottomiin suosikkeihin myös Lontoossa. Mikäli VCB on kunnossa, niin odottaisin alle 22 sekunnin aikaa. Nähtäväksi jää miten Felix ja Jeter tähän pystyvät vastaamaan. Samoin jää nähtäväksi pääsevätkö viime kesänä heikosti juosseet Stewart ja Fraser takaisin vuosien 2008 ja 2009 tasolleen.

Superjunnu jahtaa mitalia kuulassa
Kaveri on kyllä melkoinen tapaus ja edes mitali ei liene mahdoton. Seuraavat puoli vuotta kertovat enemmän ja paljon pitää nuoren miehen vielä kehittyä jos meinaa mitalin Lontoosta ottaa. Finaalissa Gillin ainakin odottaisi työntävän.

Savinova jahtaa viimeistä puuttuvaa kultaa
Savinova on parin viime kauden aikana voittanut kultaa sekä MM-kisoissa että EM-kisoissa niin hallissa kuin myös ulkoradoilla. Lontoossa olisi sitten mahdollista voittaa viides erilainen kulta. Semenya lienee jälleen suurin uhka.

Klishina jahtaa ensimmäistä suurta mestaruutta
Klishina loukkaantui lämmittelyssä ennen Daegun finaalia ja mestaruus jäi silloin vielä ottamatta, mutta Lontoossa koittaa uusi tilaisuus.

Vanhojen mestareiden paluu
Joidenkin juttujen mukaan Lebedeva olisi tekemässä paluuta. Nainen on ollut jo pari vuotta sivussa ensin loukkaantumisen ja sitten lapsen syntymän takia. Muita paluuta tekeviä entisiä mestareita ovat tiettävästi ainakin Samitova-Galkina ja Hellebaut.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös