Yleisurheiluvuosi 2011

  • 106 352
  • 533

-RVL-

Jäsen
Suomalainen kestävyysjuoksu on tehnyt tässä viime vuosina ainakin pientä nousua. Kokenut Jussi Utriainen on juossut talven ja kevään aikana erittäin hyviä aikoja/kisoja. Nyt kuuluu hyvää Kaliforniasta, sillä Matti Räsänen on juossut omaksi ennätyksekseen kympillä 28.25,29.

Turha tässä on maailman aikoja katsella, mutta Euroopan tasolla olisi kiva nähdä Suomi kärkiporukoissa vielä joku päivä. Keskisalon loukkaantumiset alkavat olla jo lähes samaa tasoa, kuin Litmasella. Kun saataisiin nyt tämä kesä pysymään Jukka kunnossa niin ensi vuoden EM-kisoista voisi jotain odotellakin, vaikkakin mietityttää aiempi valmentajanvaihdos.

Onko muuten kuulunut mitään valtameren takaa? Onko Heikkilä vielä talvet Yhdysvalloissa? Vaikka voi olla, että tänä kesänä nuoremmat ajavat Heikkilästä lopullisesti ohi, viime Kalevan Kisat jo antoi uuden Suomen Mestarin.

Minkään sijoituksien suhteen ei ole tulevalle kesälle mitään odotuksia, tietenkin Pitkämäen talvi lupailee hyvää, kun kerran voimaharjoittelusta on vähennetty ja panostettu tekniikkaan. Mutta muuten nuoria on tulossa naisten, sekä miesten puolella lupaavasti. Jos ei ihan junioreista puhuta niin Nikkasen hypyt olivat hallikisoissa sillä mallilla, että ulkoradoilla tullaan varmastikin näkemään aika suuri parannus Suomen Ennätykseen.
 

TKH

Jäsen
Perjantaina lähtee yleisurheilukausi käyntiin kun timattiliiga alkaa Dohassa. Varsinkin kasin kisa vaikutti ennakkoon erittäin mielenkiintoiselta, mutta kisa latistu huomattavasti kun sekä Rudisha että Kaki joutuvat jäämään pois. Keihäässä on paikalla muun muassa viime vuoden mitalikolmikko ja muitakin huippuja, joten siellä on odotettavissa hyvä kisa. Muista lajeista ei vielä voi sanoa samaa.

Ohesta voi katsoa Dohan osallistujat.
http://www.iaaf.org/mm/document/competitions/competition/05/99/03/20110504092546_httppostedfile_entrylistmas@4may9h55_24341.pdf
http://www.iaaf.org/mm/document/competitions/competition/05/99/04/20110504092858_httppostedfile_entrylistwas@4may9h55_24343.pdf
 

TKH

Jäsen
Jamaikalla on juostu kovaa, osin tosin liian kovan myötätuulen saattelemina.

100 m
Blake 9,80 (+2,2)
Bailey 9,94

Jeter 10,86 (+1,9)
Baptiste 10,94

200 m
Nickel Ashmeed 19,95 (+1,6) Ashmeedin ennätys parani 45 sadasosaa. Satasen ennätys on toistaiseksi vain 10,3.
Mullings 20,15

Fraser-Pryce 22,10 (+2,4)
Campbell-Brown 22,37
 

TKH

Jäsen
Timanttiliiga jatkuu huomenna Shanghaissa. Ohesta voi vilkaista ketkä siellä on mukana.
http://www.iaaf.org/mm/document/competitions/competition/05/99/68/20110513090803_httppostedfile_2-shanghai13-5-2011_24493.pdf

Satasella on mukana mm. Powell, joka on kertonut olevansa hyvässä kunnossa.
I opened up very fast last year in Doha, but my coach says I’m in even better shape than I was last year, so…we’ll wait and see.

Syytä Powellin on kunnossa ollakin jos meinaa selviytyä Jamaikan joukkueeseen. Mikäli ihmeitä ei tapahdu, niin neljä jamaikalaista juoksee satasen finaalissa Daegussa. Tempun uusiminen kakkosella, sekä naisten satasella, on hiukan vaikeampaa, mutta luonnollisesti täysin mahdollista.

Yohan and Nickel ran faster than expected in Kingston. Obviously guys like them, and Nesta Carter, are going to be the future of the sport. They are very young, and they are running very fast. They will be the names that people will be talking about and asking questions of. “Jamaicans are coming up one after the other. You just can’t stop them! “
 

JAgE

Jäsen
Kauden ensimmäinen maailmanennätys

Saksan Betty Heidler heitti naisten moukarin maailmanennätyksen, 79.42. Heidler paransi voimassa ollutta ME:tä yli metrin ja omaa ennätystään lähes 2,5 metriä.

Seuraavaksi sitten 80 metrin kimppuun...
 

-RVL-

Jäsen
Arsi Harju on palannut kuularinkiin enemmän tai vähemmän tosissaan. Harju työnsi Yhdysvalloissa kauden kotimaisen kärkituloksen 18,48 m.

Kesän kovimmat suomalaiset kuulantyöntäjät, nykyinen valmentaja, uransa aikoja sitten lopettanut Arsi Harju, sekä uransa lopettanut myöskin valmennukseen ja yritykseensä keskittynyt avanteen kanssa elävä Conny Karlsson? Vielä Tiisanoja rinkiin ja Tepa pois koulun penkiltä.

Onko Vasara vielä ilmoittanut virallisesti jatkuuko ura?
 

TKH

Jäsen
Bolt avasi sitten kautensa surkealla lähdöllä ja keskinkertaisella ajalla 9,91. Powellin lähtökään ei ollut paras mahdollinen, mutta riitti kuitenkin pitämään miehen keulilla aika pitkälle, ei kuitenkaan maaliin asti. Lemaitre juoksi kolmanneksi hyvällä 10,0 ajalla.

Muista viime aikojen tuloksista mainitaan, että vajaan kahden vuoden tauon urheilusta pitänyt Chicherova hyppäsi heti avauskisassaan 196, joka on myös kauden kärkitulos.
 

TKH

Jäsen
Käsivahva kanadalainen tekee tällä hetkellä vahvaa sarjaa. Mies on reilun kuukauden aikana käynyt viisi kisaa ja niistä neljässä kuula on lentänyt yli 21,5 metriä. Sarjan heikoimmassakin kisassa meni 21,38. Miehen ennätys on toistaiseksi vain 21,72 mutta on vain ajan kysymys milloin 22 metrin raja rikkoutuu. Kuulantyönnöstä puheen olleen mainitaan myös, että pari viikkoa sitten Moskovassa ennätyksensä 20,46 työntänyt Aleksandr Lobynya on työntänyt Sochissa peräti 21,00. Entinen ennätys vajaan kahden vuoden takaa oli 20,09.
 

Miksu00

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Bolt avasi sitten kautensa surkealla lähdöllä ja keskinkertaisella ajalla 9,91. Powellin lähtökään ei ollut paras mahdollinen, mutta riitti kuitenkin pitämään miehen keulilla aika pitkälle, ei kuitenkaan maaliin asti. Lemaitre juoksi kolmanneksi hyvällä 10,0 ajalla.

Muista viime aikojen tuloksista mainitaan, että vajaan kahden vuoden tauon urheilusta pitänyt Chicherova hyppäsi heti avauskisassaan 196, joka on myös kauden kärkitulos.

Heh, keskinkertainen aika 9.91. Aika huvittavaa, kun noinkin kova aika on vain "keskinkertainen".

Arsi Harjun paluulle peukku, saa nähä innostuuko kisaamaan vielä enemmänkin vaiko ei.
 

N^Miksu

Jäsen
Selostuksen osalta eilinen Canal+:n Timanttiliiga oli aikamoinen rimanalitus. En tiedä mikä kavereita vaivasi, mutta yhtään kokonaista lausetta ei selostajilta tullut. Aikaisemmin taso on ollut siedettävää, mutta nyt liikuttiin tasolla sietämätön.

Vähän hitaahkosti tuntuu yleisurheilukausi käynnistyvän.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Arsi Harjun paluulle peukku, saa nähä innostuuko kisaamaan vielä enemmänkin vaiko ei.

Kyllä. Arsin kylmiltään monen vuoden tauon jälkeen pökkäämä 18 ja puolikas taitaa jo muille "kuulamörssäreillemme" riittää...

Arsi on helvetin hieno mies ja upeaa nähdä häntä kesän kisoissa, toivottavasti ainakin!
 

TKH

Jäsen
Heh, keskinkertainen aika 9.91. Aika huvittavaa, kun noinkin kova aika on vain "keskinkertainen".

Niin, kyllä se Boltille oli keskinkertainen, varsinkin kun se joutui vetään täysillä loppuun asti. Ei 9,90 voi olla Boltille mitenkään huippuaika tai kova aika. Huippukunnossa ollessaan se juoksee tollasia aikoja, vaikka kävelisi viimeiset 40 metriä. Ei 9,90 ole yleensäkään enää mikään huippuaika, mitä se oli vielä joitakin vuosia sitten. 9,90 alkavat ajat on nykyään aika peruskauraa satasella ja Boltille ne on vain keskinkertaisia aikoja.
 

TKH

Jäsen
Lassi Etelätalo on parantanut ennätystään metritolkulla nakattuaan Leppävirralla 84,41. Etelätalo rikkoi samalla ensimmäistä kertaa 80 metrin rajan.
 

TKH

Jäsen
Bolt juoksee kauden toisen satasen huomenna Ostravassa ja siellä vastaan asettuu alkukauden kaksi kovinta aikaa juossut toinen jamaikalainen Steve Mullings. Mullings on tosin hyötynyt kummassakin juoksussaan (9,89 ja 9,90) 2,0 myötätuulesta, joka hiukan vääristää kuvaa miehen kunnosta.

Ostravassa juoksevista jamaikalaisista satasen juoksijoista puheen olleen mainitaan myös Schillonie Calvert, joka juoksi äskettäin 11,05. Vastaavalla juoksulla Jamaikan karsinnoissa Calvert olisi hyvin lähellä kisalippua Daegun sataselle. Jos oletetaan, että viime vuosina loistanut kärkikolmikko on kunnossa, niin neljännestä paikasta kisaavat lähinnä Sherone Simpson, Calvert ja ehkä Aleen Bailey. Ostravassa naisten satasella on mukana myös Campbell-Brown.

Mainitaan Ostravasta vielä sen verran, että Pitkämäki on ainut suomalainen kisoissa. Keihäästä voisi ohimennen mainita myös sen, että Vasiļevskis nakkasi pari päivää sitten kauden kärkituloksen, hiukan reilut 88 metriä.

Pikajuoksijoista voisi mainita vielä sen verran, että Ivet Lalova on ilmeisesti tehnyt/tekemässä paluuta huipulle. Nyt ei luonnollisesti puhuta samoista ajoista kuin joskus aikoinaan (10,77), mutta Lalova juoksi noin viikko sitten 11,08 mikä on hänen paras aikansa sitten 2005. Lalovahan juoksi huippuaikoja vain kahtena vuotena eli 2004 ja 2005, mutta on sen jälkeen ollut kaukana 11 pintaan olevista ajoista. Kakkosella Lalova on juossut 22,66 joka ei jää hirveästi edes hänen ennätyksestä, joka on hiukan päälle 22,5.
 
Lewis Korir vetäisi tänään Helsingissä 10 000 m aikaan 27.41,33. B-raja meni rikki leikiten, ja tulos jää vain reilun sekunnin päähän MM-kisojen A-rajasta. Mutta kysymys kuuluukin, voiko Korir edustaa Suomea MM-kisoissa?

Myös Mikko Kyyrön tulos 61,85 kiekossa on mainitsemisen arvoinen. Tulos jää reilun metrin päähän MM-kisojen B-rajasta (63,00). Myös Johanna Lehtisen 3000 metrin aika 9.10,59 on hyvää luokkaa kotimaisittain, sillä Lehtinen juoksi uuden ennätyksensä.
 

TKH

Jäsen
Lewis Korir vetäisi tänään Helsingissä 10 000 m aikaan 27.41,33. B-raja meni rikki leikiten, ja tulos jää vain reilun sekunnin päähän MM-kisojen A-rajasta. Mutta kysymys kuuluukin, voiko Korir edustaa Suomea MM-kisoissa?

Ei se voi kun ei sillä ole Suomen kansalaisuutta. Korir olisi aika kova tekijä EM-kisoissa, mutta kotikisat tulevat eteen liian nopeasti. Korir on asunut Suomessa vasta joitakin vuosia, joten tuskin sille ihan heti kansalaisuutta myönnetään. Sen jälkeen kun kansalaisuus on myönnetty, niin edustusoikeuden saamisessa tuskin on ongelmia.
 

TKH

Jäsen
Ostravassa tehtiin muutamia kovia tuloksia.

Kovin tulos nähtiin naisten satasella jossa Campbell-Brown kellotti uudeksi ennätyksekseen 10,76.

Kovan ajan teki myös van Zyl, joka juoksi jo toistamiseen tällä kaudella 47,66.

Bolt juoksi jälleen 9,91. Boltin juokseminen kahdessa ensimmäisessä kisassa ei ole vakuuttanut, mutta vielähän tässä on pari kuukautta aikaa Daeguun. Todettakoon kuitenkin, että paljon pitää kahden kuukauden aikana tapahtua mikäli Bolt aikoo jatkaa ME-tehtailujaan. Gayn, Powellin ja Nesta Carterin kunnosta riippuen satasen mestaruuden voittamiseen saattaa tosin riittää pari kymmenystä ME:tä heikompi aika. Kakkosella jos Bolt juoksee edes puolen sekunnin päähän ME:stä, niin mestaruus on lähellä. Varsinkin kun esimerkiksi Blake on ollut alkukaudesta erittäin vaisu. Jamaikan karsinnat ovat jo kuukauden päästä ja nykykunnossa Blakella on vaikeuksia selvitä edes Jamaikan joukkueeseen. Tosin kakkosella nyt ei ole tällä kaudella vielä nähty yhtään mitään muuta kuin yhden uuden jamaikalaisen Nickel Ashmeaden kehittyminen maailmanluokan juoksijaksi.
 

Lord Byron

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, LauTP, Byron Dafoe & Jon Casey
Kristiina Mäkelä teki kolmiloikan uuden 19-vuotiaiden Pohjoismaiden ennätyksen eilen Lappeenrannassa. 18 v. tytön tulos oli 13,62. Taisi olla myös ikäluokan maailman kärkitulos.
 

N^Miksu

Jäsen
Timanttiliigan kilpailukalenteri hieman oudoksuttaa. Tänään kilpaillaan USAssa, torstaina 9.6 Norjassa ja tästä parin päivän päästä lauantaina 11.6 taas USAssa. Suomalaisittain mielenkiintoisimmalta kisalta vaikuttaa torstain Oslo, jossa lajeina on mm. miesten keihäs sekä miesten pituushyppy. Pituushypyssä on mukana Evilä ja keihäässä Pitkämäen lisäksi Wirkkala.
 
Jere Bergius säväytti eilen Espoon tähtikisoissa hyppäämällä seipäässä uuden ennätyksensä 560. Bergius paransi ennätystään 10 senttiä ja hyppäsi samalla Daegun MM-kisojen B-rajan. Miesten ratakierroksella nähtiin hieno kotimainen kilpailu, sillä Petteri Monni juoksi ennätyksensä ja Matti Välimäki juoksi kauden parhaansa. Miesten 3000 metrillä Kenian/Turun Urheiluliiton Willy Rotich ja Lewis Korir puhkaisivat kahdeksan minuutin rajan. Oona Sormunen kiskaisi keihäässä kauden kotimaisen kärkituloksen 57,06.

Katsellaanpas hieman Daegun MM-kisojen tilannetta suomalaisittain:

A-rajan ylittäneitä: Tero Pitkämäki, Lassi Etelätalo, Ari Mannio, Teemu Wirkkala ja Leena Puotiniemi (Maraton).

B-rajan ylittäneitä: Jere Bergius, Olli-Pekka Karjalainen ja David Söderberg.

Kovin valoisalta tilanne ei tällä hetkellä näytä. Varsinkin juoksulajeissa Suomi saattaa jäädä ilman kisaedustusta. Juoksumatkoilla mahdollisia rikkoa MM-rajan rikkojia ovat Jonathan Åstrand (200 m), Keskisalo (3000 m esteet), Ranta (400 m aidat), Sandra Eriksson (3000 m esteet) sekä kävelijä Jarkko Kinnunen. Jos joku juoksija rikkoo MM-rajan näiden viiden ulkopuolelta, voidaan sitä pitää suurena yllätyksenä. Toki Hannu Hämäläinen juoksi viime viikolla 100 m vain 0,05 sekunnin päähän kisarajasta, mutta tuulta hänellä oli takana peräti 4,7 m/s.

Kenttälajeissa mahdollisia MM-rajan rikkojia ovat korkeudessa Osku Torro, pituudessa Tommi Evilä sekä Petteri Lax, kiekossa Mikko Kyyrö, keidäässä Antti Ruuskanen, Oona Sormunen sekä Sanni Utriainen, moukarissa Merja Korpela sekä tottakai seipäässä halli Suomen ennätyksen 460 hypännyt Minna Nikkanen ja Eemeli Salomäki.

Tällä hetkellä Suomi saa ottaa MM-kisoihin vain kuusi urheilija, mutta toivottavasti kesän aikana tulosrajat ja ennätykset paukkuvat monilla urheilijoilla jotta MM-kisoihin saadaan jalkeille tusinan verran urheilijoita.
 

VT

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Katsellaanpas hieman Daegun MM-kisojen tilannetta suomalaisittain:

A-rajan ylittäneitä: Tero Pitkämäki, Lassi Etelätalo, Ari Mannio, Teemu Wirkkala ja Leena Puotiniemi (Maraton).

B-rajan ylittäneitä: Jere Bergius, Olli-Pekka Karjalainen ja David Söderberg.

Kenttälajeissa mahdollisia MM-rajan rikkojia ovat korkeudessa Osku Torro, pituudessa Tommi Evilä sekä Petteri Lax, kiekossa Mikko Kyyrö, keidäässä Antti Ruuskanen, Oona Sormunen sekä Sanni Utriainen, moukarissa Merja Korpela sekä tottakai seipäässä halli Suomen ennätyksen 460 hypännyt Minna Nikkanen ja Eemeli Salomäki.
Kyllähän keihäässä voi listaan lisätä viime kaudella yli 83 metriä heittäneet Tero Järvenpään, Harri Haataisen ja Mikko Kankaanpään.

Pituudessa B-rajakin (810) on todella kova, mutta kotimaisesta pituuskesästä voi siltu tulla erittäin mielenkiintoinen. Evilän ja Laxin haastajista yli 8 metriä voivat hypätä Roni Ollikainen, Otto Kilpi ja Mikko Kivinen. Yksi pituushyppääjä pitäisi saada kisoihin ja kaksi olisi jo todella kova juttu. Silti kolmekaan ei ole aivan mahdoton.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös