Yleisurheiluvuosi 2011

  • 106 305
  • 533

TKH

Jäsen
Pituushyppynoste Suomessa jatkuu hyvänä. Eetu Viitala nimittäin hyppäsi Jenkeissä Lauantaina erittäin lupaavasti 772. Entinen ennätys, sekä halli- että ulkokisat huomioiden, parani noin 20 senttiä.

Muista viime aikojen tuloksista voisi mainita, että Ruostekivi jäi vain neljän sadasosan päähän EM-hallikisojen rajasta juostuaan Turussa 6,77. Osku Torro puolestaan on avannut hallikauden kohtalaisella 224 tuloksella.

Maailmalta ei vielä kovin ihmeellisiä tuloksia ole kuulunut, mutta vastahan hallikausi helmikuussa kunnolla käynnistyykin. Muutamia poimintoja voisi kuitenkin mainita. Ehkäpä kovin tulos toistaiseksi on Lavillenien viikko sitten hyppäämä 592. Perinteisesti miesten korkeudessa on nähty kovia tuloksia jo aikaisessa vaiheessa, mutta näin ei ole tänä vuonna. Venäläisillä on neloisjohto miesten korkeustilastossa kun neljä kaveria on hypännyt vähintään 230, mutta paras on toistaiseksi vain 232. Yksi näistä on vasta 20-kymppinen Sergei Mudrov, jonka ennätys ulkona on toistaiseksi 227. Kaveri saataa olla ensi kesänä potentiaalinen uhka Silnoville, Ukhoville, Shustoville ja Rybakoville.

Seiväshypystä voisi mainita myös sen, että Jelena palaa kilparadoille Helmikuun alussa. Korkeushypystä voisi mainita vielä sen verran, että loukkaantumisen takia viime kauden sivuun jättänyt Slesarenko teki paluu viime viikolla. Tulos ei tosin kummoinen ollut (188). Kisan voiton vei alta 20-kymppinen Maria Kuchina.

Mainitaanpa tässä yhteydessä ohimennen vielä, että Argentiinasta on nousemassa melkoinen superlupaus keihäänheittoon. Viime kesänä kaveri paranti junnujen 700 grammasen keihään ME:tä vaatimattomasti 6 metriä heitäessään uusiksi ME-lukemiksi 89,5 metriä. Kaveri heitti viime kesänä kaikkiaan viisi kertaa yli entisen ME:n. Junnun 800 grammasen keihään ennätys on toistaiseksi reilut 73 metriä. Hyppäys aikuisten kisoihin on suuri ja loppujen lopuksi aika harvasta superjunnusta tulee todellinen huippu maailman tasolle, mutta kyllä kaverin tulevaa kehitystä kannattaa seurata.
http://www.iaaf.org/news/kind=103/newsid=59007.html
 

TKH

Jäsen
Perinteisesti miesten korkeudessa on nähty kovia tuloksia jo aikaisessa vaiheessa, mutta näin ei ole tänä vuonna.

Asia korjattiin eilen kun Ukhov ylitti 238 ja oli aika lähellä tehdä uuden halli-ME:n 244.

"I knew I'm in very good shape," said the 24-year-old, whose 2.40m indoor and overall career best came in 2009. "I had the feeling I could do it, that is why I went directly to world record. I think it will be possible in the near future. I just need to work on some technical issues."

Muista tuloksista voisi mainita, että viime kesänä vaatimattomasti paria senttiä vaille metrin ennätystään parantanut Ryan Whiting voitti Jenkkien kisassa Cantwellin työntäessään kauden kärkitulokseksi 21,31. Whitingin ennätys on viime kesänä syntynyt pari senttiä vaille 22 metriä. Amerikkalaisista kuulantyöntäjistä voisi ohimennen mainita myös 20-vuotiaan Mason Finleyn, jonka ennätys viime kesänä oli 19,75 mutta tammikuussa meni jo 20,71.
 

-RVL-

Jäsen
TKH tai joku toinen voi kirjoitella tarkemmin Tampereen hallimaaottelusta, mutta pakko se on käydä kehumassa niin koko kisojen kuin suomalaistenkin tulostasoa.

Vuosi sitten tuli hehkutettua täällä Torron korkeustulosta 232 cm, vaan tälläpä kertaa laittoi vielä sentin paremmaksi. Ja yllättävän nätisti tuli vielä tuo 233. Saisipa vakioitua tulostason tuonne 230 paremmalle puolelle niin riittäisi puhti vielä rajumpiin tuloksiin. Täytyy muistaa kuitenkin juurikin tuo, että tahtoo tulla näitä kovia korkeustuloksia tässä vaiheessa kautta.

Myös Åstrand laittoi kovat lukemat taululle, miesten 200 m:llä 20.87. Wissmankin joutui taipumaan reilusti. Tällä SE-tuloksella taitaa Åstrand yltää jaetulle seitsemännelle sijalle tässä vaiheessa maailmantilastossa, mikäli oikein katsoin.

Huipputuloksia myös mm. (ehdottomasti muiltakin) Ella Räsäseltä, Joona Heinältä, Nicklas Sandelsilta.

Mitään varsinaisia pettymyksiä nyt ei tullut vastaan. Ja turhahan se on liian suuria päätöksiä näistä tuloksista tehdä, osa tulee nostamaan reilusti tasoaan ulkokaudelle ja osalla se tulee ikäväkyllä laskemaan.
 

Seymon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Punakeltaiset och världens bästa Karlsson
Vuosi sitten tuli hehkutettua täällä Torron korkeustulosta 232 cm, vaan tälläpä kertaa laittoi vielä sentin paremmaksi. Ja yllättävän nätisti tuli vielä tuo 233. Saisipa vakioitua tulostason tuonne 230 paremmalle puolelle niin riittäisi puhti vielä rajumpiin tuloksiin. Täytyy muistaa kuitenkin juurikin tuo, että tahtoo tulla näitä kovia korkeustuloksia tässä vaiheessa kautta.

Jos Torrolla natsaa myös ulkoradoilla, Suomen ennätys (231) on paperia. Nyt vaan vauhdilla maailman huipulle ja tulokset sinne 235 tuntumaan.
 

JAgE

Jäsen
Britit valmistautuvat ensi vuoden kotikisoihinsa "värväämällä" vahvistuksia muilta mailta. Tuoreimpana edustusoikeuttaan odottaa Shana Cox (s. 1985), jota toivotaan vahvistamaan Christine Ohuruogun ja Nicola Sandersin tähdittämää 4x400 metrin viestijoukkuetta. Coxin ennätys 50.84 on vuodelta 2008, mutta tuohon aikaan kyetessään olisi kelpo vahvistus joukkueeseen. Coxin siirtoa edesauttaa se, että hänen molemmat vanhempansa ovat syntyneet Briteissä, ja kun myös suurin osa hänen sukulaisistaan asuu siellä, niin siirtyminen brittipaitaan on uutisen mukaan "no-brainer".

Jo aiemmin britit ovat saaneet riveihinsä Shara Proctorin (s. 1988) ja Tiffany Ofilin (s.1987). Proctor on hyppinyt noin 670:n tuloksia pituudessa, ja on siten brittien uusi ykköshyppääjä. Ofili puolestaan juoksi viime kaudella 100 metrin aidat samaan aikaan kuin brittien tilastoykkönen Jessica Ennis (12.85) ja hänen ennätyksensä on vieläkin parempi, 12.73. Eli myös tässä lajissa britit ovat saaneet (ainakin odotusten tasolla) uuden ykkösnaisen.

Ei mitään maailmaa mullistavia siirtoja, mutta mielenkiintoista kuitenkin.
 

scholl

Jäsen
Britit valmistautuvat ensi vuoden kotikisoihinsa "värväämällä" vahvistuksia muilta mailta.

Eikös edustusoikeus Olympialaisiin ole kuitenkin kiven takana? Ts. vaikka pääsisi edustamaan uutta maataan mm-kisoissa niin ei välttämättä noissa Lontoon karkeloissa.
 

scholl

Jäsen
Periaatteessa kyllä, mutta onhan näistä esimerkkejä kuten Frantz Kruger...

Mistäs tuo johtuu? Pelastimme miehen rotusorron kynsistä ja KOK heltyi? Muistaakseni Kipketer ja sitten nämä qatarilaiset ovat olleet ulkona olympiakisoista. Fiona Mayn tilanne puolestaan on esimerkki niistä, joista en muista, mitä lopulta tapahtui.
 

-FNM-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Huonoja uutisia etenkin kaikille kestävyysjuoksun ystäville. Jukka Keskisalon jalassa murtuma. Näin uutisoi YLE. Todella harmillinen juttu Jukan kannalta. Tässä nyt onneksi mennään vasta helmikuuta, mutta kyllähän tuo taitaa kesäkaudenkin pilata.

Jotain tehtiin aikanaan Ulmalan kanssa oikein, kun loukkaantumisilta vältyttiin. Risto jätti tuolloin mm. loikat pois Keskisalon harjoittelusta. On tämä Jukan epäonni oikeasti käsittämätöntä. Noinkohan virheistä ei olisi tarpeeksi opittu.

Toivotaan, että Keskisalo saa vielä kuntoutettua itsensä eurooppalaiselle huipulle.
 

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
Talven SM-kisat on käyty eikä tulostasossa ollut kehumista, kuten ei yleensäkään halleissa ole vaan jotenkin minusta tuntuu, että entistäkin alemmas on vajottu. Naisten 800 metrillä pronssia sai ei-niin-kyttäysjuoksussa ajalla 2,14,28. Miesten puolella lähes 1.55 -ajalla. Miesten 400 metrillä ajalla 50,39 sai pronssia(!).

Kyllähän nuo kisat osoittivat taas sen, että entistä enemmän yksittäisten "hullujen" varassa yleisurheilupuolella ollaan + keihäänheitto.

Äkkiä tänne joku tehokas doping-järjestelmä. Ulkomaalaiset talonmiehet, joita kukaan ei tunne, missä luuraatte?!
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Eihän suomalaisen yleisurheilun tasossa varsinaisesti hurraamista ole, mutta kyllä hallitulokset ovat aina oma lukunsa. Etenkin kun nyt viikonloppuna juoksumatkat käytiin lyhyemmällä 200 metrin radalla, joka vaikuttaa negatiivisesti yleensä juoksuaikoihin. Toisekseen rata ei ollut muutenkaan nopeimmasta päästä, joka hitusen myös verotti varmasti aikoja.

Mutta selvää se kuitenkin on, että yksittäisten urheilijoiden varassa Suomen yleisurheilu menee. Jos onnistujia viikonlopulta haetaan, niin nostaisin esiin Ella Räsäsen, Minna Nikkasen, Miro Laurilan ja ehkä Erikssonin sisarukset. Myös Joona-Ville Heinän esitys pika-aidoissa oli ihan jees, vaikka aika ei kansainvälisesti kovin korkealle riitäkään. Näistä edellä mainituista etenkin nuorelta Räsäseltä odotan kovia aikoja kesällä. Toivon mukaan myös Nikkanen vie seiväslukemat uusiin SE-lukuihin tulevana kesänä.

Maailmalta sen verran, että pomppuihme Teddy Tamgho paransi omissa nimissä ollutta kolmiloikan hallimaailmanennätystä Ranskassa. Nyt ME-lukemat kirjataan lukemiin 17.91.
 

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
Eihän suomalaisen yleisurheilun tasossa varsinaisesti hurraamista ole, mutta kyllä hallitulokset ovat aina oma lukunsa
Itse olen juossut 400 metrin ulkorataennätykseni rataa yksi juosten. Toiseksi kovimman aikani juoksin hallikisoissa, joten se vähän riippuu tapauksesta, että kenen askel sopii minnekin. Nuo molemmat ajat juoksin SM-kisoissa. Hieman yleistäen voitaneen sanoa, että lyhyempää askelpituutta käyttävät juoksevat hallissakin suhteellisen kovaa ja pidempää askelta käyttävät kärsivät tiukemmista kaarteista. Enempi kai tuolla kärsitään siitä, että on talvi ja herkkyys luokkaa siperia.

Kaikenlaisia selvityksiä sitä kyllä saa urheilijoilta kuulla, kun miesten 800 metrin kisailija sanoi, voittaja Oravakangas, että on tiukempien kaarteiden lisäksi henkisesti raskaampaa juosta senkin vuoksi, kun on neljä kierrosta eikä vain kaksi. Voi helvata...

Minulle tuo Miro Laurila ei ole kylläkään sen suurempi lupaus. Hän täyttää tänä vuonna 23 vuotta, joten suurtekoja ei liene odotettavissa. Jos olisi 19-vuotias, niin asia olisi odotusten suhteen toisin. Sen sijaan Ella Räsänen, joka juuri täytti 17 vuotta, siinä on kyllä potentiaalinen 200 metrillä alle 23 sekunnin juoksija. Onhan tuo juossut 400 metriäkin jo aikaan 53,73, joten harvinaislaatuinen huippulupaus, joka vanhojen suomalaismerkkien mukaan (Pirpa Menonen jne.) ei aikojaan juuri enää paranna. Toivotaan, että toisin käy. Menihän se tuo lyömättömänä pidetyn Mannisen 17-vuotiaiden SE:kin rikki. Nyt sitä deedeeärrää soluihin, niin kyllä se siitä...
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Minulle tuo Miro Laurila ei ole kylläkään sen suurempi lupaus. Hän täyttää tänä vuonna 23 vuotta, joten suurtekoja ei liene odotettavissa. Jos olisi 19-vuotias, niin asia olisi odotusten suhteen toisin.

No jaa kestävyysjuoksija voi vaikka yli 30-vuotiaana olla parhaimmillaan joten kyllä aikaa vielä treenata on, pitäisi vain pystyä kehittymään joka ei välttämättä ole niin helppoa.

Mitä tulee tuloksiin hallissa, niin ei rata ainakaan pidemmillä matkoilla juuri hidasta, tavallaan halli voi olla nopeampikin koska tuulta ei ole eikä muutenkaan olosuhteet hankalat . Toki se on sitten eri asia että kukaan tuskin sen kummemmin hallikisoihin tähtää vaan ne käydään lähinnä juoksemassa kesään tähtäävän treenin ohella.
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Minulle tuo Miro Laurila ei ole kylläkään sen suurempi lupaus. Hän täyttää tänä vuonna 23 vuotta, joten suurtekoja ei liene odotettavissa. Jos olisi 19-vuotias, niin asia olisi odotusten suhteen toisin.
Eihän tässä kukaan Laurilaa miksikään lupaukseksi edes nimittänyt. Nostin hänet vain viikonlopun onnistujaksi, sillä ennätys parani sen verran reippaasti. Toisaalta myös kestävyysjuoksu jos mikä on laji, jossa huipputuloksiin pääseminen vaatii erittäin pitkäjänteistä työtä. Etenkin Suomessa harvemmin kestävyysjuoksijat alle parikymppisenä pystyvät kovin ihmeellisiin suorituksiin, sillä huipputason kunnon saavuttaminen vaatii monta kovaa harjoitusvuotta. Siinä mielessä en ole heittänyt kirvestä kaivoon myöskään Laurilan suhteen.
 

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
Toisaalta myös kestävyysjuoksu jos mikä on laji, jossa huipputuloksiin pääseminen vaatii erittäin pitkäjänteistä työtä.
Vaan kun Laurila onkin jo tänä vuonna 23-vuotias eikä alle parikymppinen.

Samuli Vasala oli 21-vuotiaana EM-kisoissa kuudes. Toki Viren oli jo 23-vuotiaana kaksinkertainen olympiavoittaja. Keskisalo oli 22-vuotiaana 8.17-juoksija esteissä ja MM-9. Janne Holmen oli 25-vuotiaana EM-kultamitalisti. Esimerkkejä on lukuisia, hyvin harva, lähinnä joku Martti Vainio ja Juha Väätäinen, ovat kehittyneet vanhemmalla iällä. Heilläkin siihen kehitykseen voi olla omat syynsä... Ikävuosien 23-25 jälkeen kehitys on kutakuinkin kaikilla minimaalista.

Toki Laurila onnistui tasoonsa nähden oikein hyvin ja onnittelut siitä mutta miksikään arvokisamenestyjäksi hänestä ei ole. Ella Räsänen oli kisojen ylivoimainen tähti ja potentiaalia on.
 

P Giroux

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avoimen liigan karsinnat, Marcin Kolusz
Pystyykö joku asiantuntija kertomaan miksi Minna Nikkanen, Suomen paras, ei vieläkään pääse riman yli oikeassa asennossa? Eikö tuo sivuttain riman yli meneminen ole ihan junnutason virhe? Tekniikka on kyllä lähempänä oikeaa kuin aiemmin, mutta kehitys on pelottavan hidasta.
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Vaan kun Laurila onkin jo tänä vuonna 23-vuotias eikä alle parikymppinen.

Samuli Vasala oli 21-vuotiaana EM-kisoissa kuudes. Toki Viren oli jo 23-vuotiaana kaksinkertainen olympiavoittaja. Keskisalo oli 22-vuotiaana 8.17-juoksija esteissä ja MM-9. Janne Holmen oli 25-vuotiaana EM-kultamitalisti. Esimerkkejä on lukuisia, hyvin harva, lähinnä joku Martti Vainio ja Juha Väätäinen, ovat kehittyneet vanhemmalla iällä. Heilläkin siihen kehitykseen voi olla omat syynsä... Ikävuosien 23-25 jälkeen kehitys on kutakuinkin kaikilla minimaalista.
Näin se toki on, mutta silti. Etenkin Suomessa moni juoksija pääsee vasta siinä parinkympin hujakoilla aloittamaan riittävän kovan harjoittelun, jolloin sen huippuiskun saavuttaminen ei onnistu vielä alle 25-vuotiaana. Toisekseen esimerkiksi Laurilan tapauksessa hänellä taitaa olla pitkästä aikaa alla ehjä harjoituskausi ja tulokset ovat heti sen mukaisia. Mikäli hän saa harjoitella vielä pari seuraavaakin kautta terveenä, voi kehitys olla jatkossakin samanlaista.

Mutta siitä olen toki samaa mieltä, ettei Laurila mikään Vasalan, Keskisalon tai Holmenin kaltainen superlupaus ole. Mukava kuitenkin nähdä, että jonkinlaista kehitystä Suomen kestävyysjuoksussa tapahtuu, eikä Utriainen vie aina kaikkia kultamitaleja pitkillä matkoilla.
 

MrMacmanaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Pystyykö joku asiantuntija kertomaan miksi Minna Nikkanen, Suomen paras, ei vieläkään pääse riman yli oikeassa asennossa? Eikö tuo sivuttain riman yli meneminen ole ihan junnutason virhe? Tekniikka on kyllä lähempänä oikeaa kuin aiemmin, mutta kehitys on pelottavan hidasta.

Ei ole kunnolla varmaan edes panostettu virheen korjaukseen. Virhe on ollut jo vuosia, eli kyllä se pitäisi olla jo korjattu.

Seiväshyppyyn liittyen, jos joku ei vielä tiennyt niin Vanessa Vandy on lopettanut uransa ja keskittyy musiikintekemiseen.
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Minna Nikkanen paransi eilen Tukholmassa seiväshypyn halli-SE:tä. Nikkasen tulokseksi kirjattiin 443 ja jopa 453 oli lähellä ylittyä. Samassa kisassa Ruotsin nuori Angelica Bengtsson taivutti komeasti pohjoismaiden ennätyksen 463.

Yleisurheilun hallieuroopanmestaruuskilpailut järjestetään maaliskuun ensimmäinen viikonloppu 4. - 6. päivä Ranskassa.
 

JAgE

Jäsen
Ruotsin nuori Angelica Bengtsson taivutti komeasti pohjoismaiden ennätyksen 463.
Tulos on myös alle 20-vuotiaiden maailmanennätys.

Siinä on Ruotsilla taas nopeasti kehittyvä junnutähti. Tämä tummahipiäinen, vuonna -93 syntynyt hyppääjätär on jo edellisiltä kesiltä 18- ja 20-vuotiaiden maailmanmestari, ja 18-vuotiaissa myös ulkoratojen maailmanennätystyttö (tuloksella 447). Viime kaudella tuommoisella 463 tuloksella olisi ulkoradoilla jo hätyytellyt top kymppiä, joten mielenkiintoinen seurattava on tämä tyttö.
 

JAgE

Jäsen
Ehkä noin kuukausi sitten brittimediassa ennakoitiin hyvin hallikautensa aloittaneen Jessica Ennisin tekevän Pariisin EM-halleissa ottelun maailmanennätyksen, mutta valitettavasti Ennis joutuu jättämään kisat väliin. Syynä on jonkinlainen tulehdus vasemmassa nilkassa. Ennis olisi ehkä voinut vetää ottelun läpi kipulääkkeiden avulla, mutta hän ei halua ottaa riskejä kesäkauden suhteen.

Halliottelun mestaruustaisto on nyt siis täysin auki. Suosikkina kilpailuun lähtenee tilastoykkönen, Liettuan Austra Skujyte.
 

L. Paraske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, Arttu Hyry, Hagaby Golf 2
Eilinen päivä Pariisin EM-kisoissa meni suomalaisittain aivan vihkoon, esim. pituushyppääjien osalta säälittävästi, mutta nyt Minna Nikkanen hyppäsi naisten seipään karsinnoissa uuden komean SE:n 455. Nyt sitä kehitystä näyttää Nikkasella todella tapahtuneen. Ulkonahan Minna on hypännyt parhaimmillaan 446. Kuusi naista ylitti karsinnoissa tuon korkeuden.
 

TKH

Jäsen
Britit valmistautuvat ensi vuoden kotikisoihinsa "värväämällä" vahvistuksia muilta mailta.

Ei ole ainut maa. Muutama kuukausi sitten tuli tieto, että Berliinissä finaalissa juossut Ramil Guliyev olisi "loikannut" Turkiin. Guliyev tuskin juoksee Daegussa, koska se edellyttäisi että IAAF antaisi erikoisluvan, mutta ei Guliyeviltä välttämättä jää väliin kuin yksi kausi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös