Yleisurheiluvuosi 2009

  • 72 932
  • 392

Pascal Lemoix

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Drummondin tapaus taisi olla kyllä Pariisissa 2003, mutta niillä main. Ja on sieltä joskus Asafa Powellkin taidettu ohjata pukuhuoneen puolelle ennen aikojaan.

Mielestäni hylkääminen varaslähdön takia ei ole urheilun hienoin juttu, mutta jotenkinhan sitä lähtöpelleilyä olisi hyvä rajata. Arvokisoihin nyt ei tarvitsisi ottaa läheskään niin montaa starttaajaa edes mukaan. Ainahan siellä on seassa niitä "ennätys satasella 15,80" -turistejakin.
 

vetoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia, Bolts
Yleisurheiluselostajista puheen ollen Saukkonen on mielestäni aivan paska. Hyvä kun on lähtölistoihin tutustunut ja muka SM-tasolla kilpaillut. Se tässä hämääkin, että Mika Anu S. A. Ukkosella on oma kansallisen tason yleisurheilutausta juoksumatkoilta, jos nyt oikein muistan.

Suomessa on ihan kiitettävällä tasolla yleisurheilun tv-näkyvyys. YLE, MTV, Nelonen, Urheilukanava ja Eurosport näyttävät mukavasti kisoja. Jos pitää selostajat laittaa järjestykseen, niin sellaisen voin vääntää.

1. Mauri Myllymäki, YLE <- 1996, Nelonen 1997 ->


Legendaarinen Myllymäki, kansallisen tason huippupituushyppääjä, tempaisi urallaan lähes 8-metrisen siivun. Värikkäät selostukset, josta innostusta ei puutu. Hallitsee lajin salat paremmin kuin kukaan muu selostaja. Ehdoton ykkönen omassa lajissaan.

Kaikki muistavat lähes kulttiasemaan nousseet puheet kenialaisista nandi-heimon miehistä. Ikävuodetkaan eivät ole pahemmin hidastaneet jo nyt kunnioitettavaan 65 vuoden ikään päässyttä veteraania.

Sai YLE:ltä potkut arvosteltuaan kriittisesti Heli Koivulaa (nyk. Kruger). Myös legendaarinen riitely Hoopi Hännisen kanssa muistetaan Atlantan olympialaisista. Aihe koski Vallu Konosen EM-94 laattailua. Mauri oli oikeassa, Hoopi ei.

Muistan Myllymäen selostaneen YLE:lle ensimmäisen kerran Tokion MM-kisoissa 1991, mutta saattoi astua remmiin jo tätä aiemmin.

Myllymäen ikimuistoisemmat selostukset ovat olleet minulle Michael Johnsonin 200 metrin ME Atlantassa 1996, Seppo Rädyn pronssiheitto Atlantassa 1996, Haile Gebreselassien 5000 ja 10 000 metrin ME-juoksut 1990-luvulta ja sveitsiläisen Andre Bucherin 800 metrin juoksu Zürichissä vuonna 2001 (aika 1.42).

2. Antero Mertaranta, YLE, 1993 ->


Tunnelmanluoja, verbaalinen puhetykki. Mertsi ei ymmärrä yleisurheilun syvimpiä saloja, koska ei ole harrastanut lajia kilpatasolla. Pystyy näkemään tapahtumat normaaliselostajaa paremmin ja hommia helpottaa YLE:llä muutaman vuoden toiminut erinomainen kommentaattori Mika Lehtimäki, jolla on rautainen tietotaito yleisurheilusta.

Mertsi selostanut YLE:lle ainakin Stuttgartin MM-kisoista 1993 lähtien. Saattoi olla mukana jo Barcelonan olympialaisissa 1992, tästä en ole varma. Mertarannan parhaat yksittäiset selostukset ovat Arsi harjun olympiavoitto Sydneysta 2000, Janne Holmenin EM-kulta Münchenistä 2002, Jukka Keskisalon EM-kulta Göteborgista 2006, Usain Boltin 100 metrin ME Pekingin olympialaisista 2008.

3. Tapio Suominen, YLE, n. 1995 ->


YLE:n moniottelija. Pystyy selostamaan hyvin lajia kuin lajia. Ei omaa kovin kaksista kokonaisnäkemystä yleisurheilusta, mutta rautaisella perusrutiinilla runnoo lähetyksen jos toisen läpi kiitettävällä tasolla. Eläytyy mukavasti tilanteen tullen ja luo kotikatsomoihin mukavan tunnelman.

Mertarannan tavoin, YLE:n nykyinen yu-asiantuntija Mika Lehtimäki auttaa paljon ja kertoo lajin pelikirjasta. Suominen selosteli jo 1990-luvun puolivälissä joitain yu-kisoja YLE:lle, mutta vakituisesti hänestä tuli Mertarannan selostajapari vuonna 2006 Bubi Walleniuksen siirryttyä syrjään. Tätä ennen Tapsa nähtiin haastattelijana - erinomaisena sellaisena - kentän laidalla.

4. Juhani Henriksson, Nelonen, n. 2005 ->

Siis mitä? Juhani "Maurin apupoika" Henriksson neljäntenä tällä listalla? Kyllä vaan. Henriksson oli lähes toivoton jääkiekon World Cupissa 2004, mutta tämän jälkeen Nelosen vakiokasvolta on nähty työnantajaansa parempia kouluarvosanoja yleisurheiluselostamossa.

Aloitti 2000-luvun puolivälin paikkeilla ensiksi osa-aikaisena Myllymäen selostajaparina, mutta toimii nykyisin vakituisesti Maurin kanssa Nelosen yu-lähetyksissä. Henriksson on kehittynyt valtavasti viimeisten vuosien aikana. On imenyt Myllymäeltä lajitietämystä, lähtölistat on hyvin opeteltu ennen kisoja ja puhe luistaa mukavasti. Yksi parhaiten kehittyneistä suomalaisselostajista ihan missä tahansa lajissa. Viisi vuotta sitten täysi turisti, nyt hyvää keskitasoa suomalaisessa yleisurheilijaselostajakaartissa.

5. Kalle Lepistö, Eurosport, n. 2000 ->


Eurosporitn monivuotinen monitoimimies. Hoitelee vähintään tyydyttävästi laajaa lajiskaalaa. Yleisurheilu kuuluu Lepistön arsenaaliin. Parhaimmillaan mäkihypyssä, josta löytyy myös lajitietämystä. Hyvä verbaalinen selostaja, joka ei tukehdu sanoihin.

Ymmärtää lajin hengen ja kykenee varsin vaivattomasti hoitelemaan selostukset ainakin minimivaatimustasolla. Tietyllä tavalla lajitietämys tavallisen yleisurheilukatsojan tasolla, mutta sujuva ulosanti miellyttää ainaki minua.

6. Jukka Pelkonen, Eurosport, n. 2000 ->


Itseluottamusta uhkuva freelancer-veteraani ja Eurosportin yu-selostaja. Parhaimmillaan alppihiihdossa. Höpisee välillä omiaan, mutta tietyllä tavalla minua miellyttää tuo selostuksista välittyvä pelkosmainen itseluottamus. Joitain se ärsyttää enemmän joitain vähemmän. Kuulun tähän viimeiseksi mainittuun ryhmään. Pelkonen hoitelee yu-lähetykset yhdessä Lepistön kanssa. Tuollainen harmiton selostajakaksikko.

7. Pepe Jürgens, Urheilukanava, n. 2005 ->

Kuka, mitä, häh, missä, milloin? Välillä aivan pihalla tapahtumista, kiinnittää huomioita naurettaan olemattomiin aisioihin ja ei tee taustatyötä (=lähtölistojen opettelu) huolisellisesti. Urheilukanava näyttää vain näitä XII-tason yu-kisoja, joten ehkä osasyy taustatyön puuttellisuudesta selittyy sillä. Ilman asiantuntija Atte Pettistä Jürgens olisi vielä huonompi ja menisi listalla jopa alaspäin eli viimeiseksi. Mielestäni Jürgens hoitelee paremmin tennisselostuksia ja Nelosen urheiluaamua sekä haastetteluita. Kun ei ole syntynyt yu-selostajaksi niin sitten ei.

8. Mika Saukkonen, MTV3, 2007 ->


Miten on mahdollista, että yleisurheilun arvostetuin kilpailusarja on kanavalla. jolla on Suomen tämän hetken surkein yu-selostaja? Täysin pihalla, vaikka taustatyö olisi niin kovin kovin helppo tehdä huolella ennen kisoja (=kultaisesta liigasta varmasti lähtölistat selvillä vuosikausia etukäteen). Jonkinlainen oma yleisurheilutausta kuulostaa lähinnä vitsiltä. Hokee näitä ärsyttäviä maneereitaan ja ilman asiantuntijaa ääni olisi säädettävä kokonaan koilliseen.

Kommentaattorit / asiantuntijat

1. Mika Lehtimäki, YLE, 2007 ->

Ehdoton huippu kaikista tv-asiantuntijoista kaikki lajit huomioiden. Erinomainen ulosanti, kiinnittää huomion aina siihen katsojan kannalta olennaiseen asiaan. Lehtimäestä on kehittynyt tässä parin vuoden kommentaattoriuransa aikana todellinen ässä suomalaisessa mediassa. Toiminut YLE:n asiantuntijana muistaakseni vuodesta 2007 lähtien.

2. Atte Pettinen, Urheilukanava, n. 2005 ->


Toiminut jo joitain vuosia UK:n asiantuntijana. Omaa vankan kokemuksen pikajuoksuvalmennuksesta, mm. Markus Pöyhösen valmentajana. Urheilukanavan yu-lähetyksissä Jürgensin kanssa mennyt osittain jo siihen, että Pettinen pystyisi hoitelemaan lähetykset yksin. Välillä näin on myös tapahtunut. Hyvä ja asiantunteva kommentaattori.

3. Arto Bryggare, MTV3, 2009 ->


Voisi hyvinkin olla listalla Pettisen edellä, mutta yksi kuultu yleisurheilukisa on todistusaineistona varsin ohut. Oli kultaisen liigan kisassa M.A.A.Ukkosen tuki ja turva. Ilman Artsia lähetys olisi ollut täysin luokaton.

Eurosportin ja Urheilukanavan lähetyksissä viime aikoina satunnaisesti vierailleet asiantuntijat (nimiä en muista) vaikuttivat ihan ok-tasosilta ainakin tietotaitonsa perusteella.

Muut

1. Arto Ojaniemi

Myllymäen luotettava tilasto- ja taustatyöautomaatti. Hoiteli Maurille kaikki paperit viimeisen päälle 1990-luvun lopun ja 2000-luvun alun yleisurheilukisoihin. Ojaniemi vaikuttaa tällä hetkellä käsitykseni mukaan pesäpallohommissa.

Lopettaneita viimeisen 15 vuoden ajalta

+ (hyvät)

Antero Viherkenttä, YLE
Jukka Härkönen, MTV3 (asiantuntija)

- (huonot)


Hannu-Pekka Hänninen, YLE
Bror-Erik Wallenius, YLE
Kari Hiltunen, YLE
 

Pascal Lemoix

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Mutta pääseehän Saukkonen sentään kuolaamaan sitä Jelena Isinbajevaansa...

TV-selostajista mielestäni Myllymäki on ihan ilman muuta paras ja on vahinko, ettei hän mahtunut YLEn yleisselostajien kokoonpanoon silloin aikanaan. Ei kai sitten jaksanut riittävästi nöyristellä niitä, jotka luulevat tietävänsä kaiken, vaikka tietävät hyvin vähän.

Onhan Myllymäellä aina niin pieniä epäkorrekteja lipsahduksia seassa, mutta on mielestäni niitäkin vähän pystynyt hiomaan pois. Kuitenkin elää ja hengittää yleisurheilua, mikä on hyvä ominaisuus lajin selostajassa.

Arvokisat kuuntelen yleensä radiosta, jossa Tapola, Lehtinen ja asiantuntija Heikki Leppänen muodostavat maan kovimman yleisurheiluselostajakolmikon. Siinä on tietoa, intohimoa ja sopivasti tunnettakin. Kuitenkaan ei mennä niin puusilmäisiksi, että alettaisiin nähdä olemattomia suomalaisten eduksi tai keksiä selityksiä, miksei Suomi ottanutkaan sitä kolmoisvoittoa keihäässä.

Heikki Leppänen on joskus vilaukselta nähty TV:ssäkin ja hän on sellainen kivikasvoinen, mistään hätkähtämätön moniotteluiden erikoistietäjä. Ja kun hallitsee moniottelut, niin siinähän se yleisurheilun kirjo onkin jo hallussa.

--

Melkein kaikki muut sitten tuntuvatkin kuuluvan siihen joukkoon, joka joutuu ajattelemaan joidenkin yksinkertaistettujen apurajojen kautta tulostasoa.

Esimerkkejä:

Alle 20 metriä kuulassa = huono, yli 20 metriä = hyvä
Keihäässä 80m
Moukarissa 80m
Satasella 10 s
3000 esteissä 8 min
jne.

Lisäksi varsin yleinen virhe on se, että printataan kärkituloksien lista ja odotetaan sen toteutuvan sataprosenttisesti. Sitten kun ei jokainen urheilja ylläkään kauden parhaaseensa, niin moititaan tulostason jääneen poikkeuksellisen vaatimattomaksi.

Korkeussuuntaisissa lajeissa Mertarannalle ja Suomiselle käy herkästi niin, että vilkaistaan: "Täällä ei tapahdu vielä pitkään aikaan mitään." Ollaan tunti muualla ja havahdutaan, että "katohan vaan, voittaja näyttää jo ratkenneen."
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Osaakos joku muuten sanoa, että televisioiko YLE näitä eliittikisoja enää ollenkaan? Eikös tänään pitäisi olla ihan kansallisesti tasokkaat kilpailut Turussa, jos en väärin radiosta kuullut?
 
Osaakos joku muuten sanoa, että televisioiko YLE näitä eliittikisoja enää ollenkaan? Eikös tänään pitäisi olla ihan kansallisesti tasokkaat kilpailut Turussa, jos en väärin radiosta kuullut?

Kyllä YLE näytti eliittikisojen ensimmäisen kilpailun. Tää tämän päiväinen kisa ei siis ilmeisesti kuulu eliittikisasarjaan.
 

Steven

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Calgary Flames, Liverpool FC
Wirkkala lähtee kolmantena miehenä Berliinin MM-kisoihin. Keihäskarnevaaleilla keihäs lensi 84,68. Samassa paikassa siis varmistui Wirkkalan arvokisapaikka kuin viime vuonna.

Pitkämäki vei voiton 86,47. Yksi kisapaikka on vielä jakamatta, Ruuskanen vaikuttaa olevan suurissa ongelmissa tällä hetkellä, joten Mannio taitaa olla vahvoilla tuohon.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Wirkkala lähtee kolmantena miehenä Berliinin MM-kisoihin. Keihäskarnevaaleilla keihäs lensi 84,68. Samassa paikassa siis varmistui Wirkkalan arvokisapaikka kuin viime vuonna.

Toivotaan vaan ettei Teemu pasko housuun taas arvokisoissa, vaikka keppi kotimaassa lentääkin komeasti.Jos Wirkkalaakin olisi vuodet kasvattaneet.

Mannio on lupaava heittäjä jo tällä kaudella ja on menossa kyllä myös kisoihin, mutta jotenkin toivoisin Ruuskaselle onnistumisia Kalevan Kisoissa ja hänkin pystyisi tosissaan kamppailemaan kisapaikasta. Karnevaalit menivät miten menivät hänen kohdallaan.
 

hannes_ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fly Emirates
Toivotaan vaan ettei Teemu pasko housuun taas arvokisoissa.

Ai niin kuin viime vuonna olympialaissa, jolloin oli finaalissa kahden heiton jälken putoamassa 8 joukosta ja kiskaisi kolmannellaan yhden kesän parhaistaan (jos ei peräti parhaan), jolla nousi neljänneksi? Teemuhan oli lopulta 5.

2007 Wirkkala selvitti karsinnan ja heitti MM-finaalissa.

Ensimmäisissä arvokisoissaan 2006 jäi toki karsintaan. Oli 13.
 

scholl

Jäsen
Wirkkalasta näkee jo päälle, että on vittumainen mies. Harmittaa, että taas pääsi kisakoneeseen. Tulevaisuuden kannalta olisi hyvä, jos se Manniokin lunastaisi kisalipun.

Selostajista sen verran, että Bubi on aika pätevä mies haastattelemaan. Suomi, ruotsi, saksa, englanti ja kenties norjakin menee heittämällä. Siinä mielessä hyvä veto siirtää mies selostamosta sinne radan varteen.

Itse kyllä tosin kuuntelisin kävelyä, maratonia ja muita näitä lajeja, joissa katsoja on osittain selostajan armoilla pitää tulee kilpailutapahtumiin kuin seköpää Mertarantaa, jonka selostaminen on yhtä meuhkaamista ilman mitään päätä tai häntää.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
7. Pepe Jürgens, Urheilukanava, n. 2005 ->

Oli muuten jälleen eksyksissä noissa U-kanavan yu-lähetyksissä, jotka tulivat tuossa viikonloppuna eli nämä Superliigan kisat Portugalista.
Tottakai asiaa vaikeuttaa huomattavasti, kun ei ole itse paikanpäällä, mutta tietty lajitietouden puute Jürgensin touhusta paistaa läpi. Selostajakin kehittyy kisa kisalta, kun nimiä sekä suorituksia jää muistiin, niin myös Jürgens. Tällä kertaa myöskään kommentaattori ei ihan pelastanut Jürgensiä, vaikka oli roolissaan ihan hyvä.

Tänään tulee sitten kaksikolta Henriksson/Myllymäki yu-tietoutta Neloselta. Siinä on parivaljakko, jotka tietävät mitä siellä kentällä oikeasti tapahtuu eikä vain hihitellä, että meinasi kamera törmätä Nelson Evoraan.
 

scholl

Jäsen
Selostajakin kehittyy kisa kisalta.

Jonkinlainen yllätys se kyllä on, jos Pepe Jürgens kehittyisi. Kuitenkin montakymmentä vuotta hommia tehnyt mies.

No Pepehän saattaa selostaa monta lajia putkeen ex tempore, joten ei niihin selostuksiin millään tavalla valmistauduta. Koppiin ja lämpimikseen turisemaan.
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Tänään sitten jatkuu Golden League Oslon Bislettillä.

Jättipottia metsästävät Berliinissä voittaneet Daniel Bailey, Christopher Brown, Kenenisa Bekele, Tero Pitkämäki, Dexter Faulk ja Kerron Stewart, Sanya Richards, Damu Cherry, Arianne Friedrich sekä Jelena Isinbajeva. Alkukauden perusteella voisi uumoilla, että parhaat mahdollisuudet voiton uusimiseen ovat Bekelellä, Pitkämäellä, Stewartilla, Richardsilla, Friedrichillä ja Isinbajevalla. Bekelen harjoituskausi tosin oli aiempia vuosia heikompi loukkaantumisten vuoksi, joten jollain voisi periaatteessa olla yllätysmahdollisuudet. Huhut kielivät, että Thorkildsen on venäyttänyt nivusensa, joten hänen heittokunnostaan ei ole täyttä varmuutta. Täten Pitkämäen urakka saattaa toistaiseksi helpottua ainakin jonkin verran. Stewart ja Richards olivat vakuuttavia Berliinissä ja uskoisin heidän voittokulkueen jatkuvan tänäänkin. Jamaikalla ja Yhdysvalloilla on tosin ollut mestaruuskisat edellisellä viikolla, joten on mielenkiintoista nähdä, miten ne vaikuttavat osallistumiseen ja kuntoon. Friedrich oli huikeassa iskussa kesäkuun alkupuolella, mutta toisaalta Vlasic on myös äärimmäisen kova hyppääjä. Tiukka kilpailu tulossa heidän välillään. Isinbajeva lienee puolestaan ainoa voittajasuosikki seipäässä.

Kauden kärkituloksia on varmasti luvassa useitakin ja vaihtuihan kuukausikin jo heinäkuun puolelle. Lähiviikkoina on luvassa useampi Golden Leaguen osakilpailu ja muun muassa viikon päästä 100 metrillä kohtaavat USA:n Tyson Gay ja Jamaikan Asafa Powell. Powell on toipunut nilkkavammastaan ja alkaa löytämään juoksuvauhtiin kisa kisalta.

Suomalaisista myös kisaliput jo varmistaneet Tero Järvenpää sekä Teemu Wirkkala kilpailevat Norjassa tänään. Myös pituushyppääjä Noora Pesola ja juoksijalegenda Lasse Virenin poika, Matti, on ilmoittautunut mukaan 1500 metrille. Hän kilpailee 22-vuotiaiden sarjassa. Kisalähetys alkaa MTV3 Maxilta 20:50 ja pääkanava MTV3 näyttää kilpailut koostelähetyksenä 22:30 alkaen.
 

scholl

Jäsen
Mistä se johtuu, etteivät ne Kultaiseen liigaan kelpaamattomat keppimiehet kierrä perus gp-kisoja? Nytkin Lillen kisasta näytettiin suht paljon keihästä telkkarissa. Joku Mannio olisi pessyt siellä kirkkaasti kaikki ja saanut nimeä jatkouraa ajatellen. Muutama gp voitto alla on helpompi lähteä Kultaiseen liigaankin itseään tarjoamaan.
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Mistä se johtuu, etteivät ne Kultaiseen liigaan kelpaamattomat keppimiehet kierrä perus gp-kisoja? Nytkin Lillen kisasta näytettiin suht paljon keihästä telkkarissa. Joku Mannio olisi pessyt siellä kirkkaasti kaikki ja saanut nimeä jatkouraa ajatellen. Muutama gp voitto alla on helpompi lähteä Kultaiseen liigaankin itseään tarjoamaan.
Mietin itse aivan tätä samaa Lillen kisan aikana. Mannio, Koski-Vähälä, Haatainen ja kumppanit olisivat todella kovaa valuuttaa tuolla pienemmissä GP-kisoissa. Liekö syy sitten siinä, että heidän joutuisi itse kustantaa matka vai mistä tämä johtuu etteivät he niissä kilpaile?
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Mietin itse aivan tätä samaa Lillen kisan aikana. Mannio, Koski-Vähälä, Haatainen ja kumppanit olisivat todella kovaa valuuttaa tuolla pienemmissä GP-kisoissa. Liekö syy sitten siinä, että heidän joutuisi itse kustantaa matka vai mistä tämä johtuu etteivät he niissä kilpaile?

Luulen minäkin, että tosiaan omasta pussista pitäisi hillot löytyä, että tuonne lähtee kisailemaan. Urheiluliitto tuskin kustantaa ihan kaikkia kisailemaan. Taisihan se Johanna Lehtinen olla tuolla Lillessä kilpailemassa, että tiedäppä kenen rahoilla siellä sitten oli tai millä tavoin.

Edelleen ihmetyttää tuo keihästekniikka maailman huipuilla siis muilla kuin suomalaisilla. Janik, Frank, Kovals myös, aivan selviä tekniikkavirheitä ja suomalaisvalmennuksessa varmasti mm. vauhtijuoksu paranisi huomattavasti, mikä vaikuttaa sitten pituuksiin selvästi. Yllättävän pitkälle päälle kasikymppisiä kuitenkin viskovat puutteellisella tekniikalla.
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Edelleen ihmetyttää tuo keihästekniikka maailman huipuilla siis muilla kuin suomalaisilla. Janik, Frank, Kovals myös, aivan selviä tekniikkavirheitä ja suomalaisvalmennuksessa varmasti mm. vauhtijuoksu paranisi huomattavasti, mikä vaikuttaa sitten pituuksiin selvästi. Yllättävän pitkälle päälle kasikymppisiä kuitenkin viskovat puutteellisella tekniikalla.
Kyllähän Tero Pitkämäkikin viskoo 86-metrisiä melko pahalla tekniikkavirheellä tällä hetkellä. Tekniikka kuntoon niin sellaiset 95m+ tulokset ovat edelleen mahdollisia.

Mutta jos tuota tekniikka-asiaa rupeaa laajemminkin miettimään, niin oikeastaan maailmalla ei ole juuri koskaan ollut samanaikaisesti kovin montaa teknisesti hyvää heittäjää. Siis oikeasti hyvää. Muutama kärkiheittäjää heittää pääsääntöisesti hyvin, mutta karkeasti arvioiden sijoilla 6-12 heittävät heittäjät ovat olleet aina tekniikoiltaan melko kehnoja.
 

scholl

Jäsen
Liekö syy sitten siinä, että heidän joutuisi itse kustantaa matka

Useimmissa ammateissa tuo on aika normaalia. Kai heillä jotkut sponsorit on. Ja kai noissa kisoissa on jotkut palkintorahat. Lille esim. on kuitenkin vain noin satakunta kilsaa vuokra-autolla Brysselistä, joten jos kaksi keppimiestä lähtisi sinne, vuokraisi auton ja yöpyisi samassa hotellihuoneessa niin reissu tulisi aika halvaksi. Käsittääkseni järjestäjien keihäillä noissa kisoissa kuitenkin heitetään niin ei tarvitse edes keihäitä ottaa mukaan.

Jotenkin nuijaa kiertää omassa porukassa Eliittikisoja, vaikka muualla voisi menestyä gp-tasollakin.
 

Pascal Lemoix

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kyllähän Tero Pitkämäkikin viskoo 86-metrisiä melko pahalla tekniikkavirheellä tällä hetkellä. Tekniikka kuntoon niin sellaiset 95m+ tulokset ovat edelleen mahdollisia.

Niin, tuo ohje taitaa vain olla lähes yhtä hyödyllinen, kun sanoisi mäkimiehelle, että ajoita ponnituksesi oikein. Tai jääkiekkomaalivahdille, että ota kaikki kiinni tänään.

Keihäänheittäjillähän on yleensä sinänsä aina edellytykset monta metriä pidempään heittoon, jos vain saavat sen unelmavedon lähtemään. Paljon on yhden heiton ihmeitä, jotka ovat jopa arvokisakultaa saaneet (esim. Arto Härkönen, Marius Corbett).
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Niin, tuo ohje taitaa vain olla lähes yhtä hyödyllinen, kun sanoisi mäkimiehelle, että ajoita ponnituksesi oikein. Tai jääkiekkomaalivahdille, että ota kaikki kiinni tänään.

Keihäänheittäjillähän on yleensä sinänsä aina edellytykset monta metriä pidempään heittoon, jos vain saavat sen unelmavedon lähtemään. Paljon on yhden heiton ihmeitä, jotka ovat jopa arvokisakultaa saaneet (esim. Arto Härkönen, Marius Corbett).
Totta. Tuo olikin vain tuollainen vastaheitto Pavlikovskyn pohdinnoille. Vaikka keihäänheittäjät harvoin saavat aivan nappisuoritusta urallaan tehtyä, niin väittäisin silti Pitkämäen heittävän tällä hetkellä poikkeuksellisen paljon potentiaalinsa alapuolella. Uskoisin, että hänellä olisi selkeästi kaikista parhaat edellytykset rikkoa Zeleznyn huikean kova maailmanennätys. Mutta kuten sanottu, se edellyttäisi optimaaliset olosuhteet sekä tekniikan loksahduksen kohdalleen.

Toivotaan, että tänään tulee hyvä keihäskisa ja kauden kotimaiset kärkitulokset laitetaan uuteen uskoon.
 

scholl

Jäsen
Keihäänheittäjillähän on yleensä sinänsä aina edellytykset monta metriä pidempään heittoon, jos vain saavat sen unelmavedon lähtemään. Paljon on yhden heiton ihmeitä, jotka ovat jopa arvokisakultaa saaneet (esim. Arto Härkönen, Marius Corbett).


Alafrantti. Hillittömällä tsäkällä se lahjattomampikin urheilija pärjää. Hän tosin taisi viedä lottopallot moneksi vuodeksi suomalaisurheilijoilta.
 

vetoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia, Bolts
Arvon Jatkoaika-yu-fanit, mistä mahtaisi löytyä kohtalaisen hyvällä kuvanlaadulla varustettu striimi Oslon kultaisen liigan kilpailuun? MTV3-MAX ei valitettavasti näy itselläni. Kiitos!
 

Pascal Lemoix

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Niin, kyllä voisi ajatella, että Pitkämäen tulisi hyvässä vireessä nakutella sellaista 88,5-89,5 -metristä heittoa ja muutaman kerran kaudessa yli 90:n. Erittäin mieluusti arvokisoissa se yli 90:n.

Vaikeahan se on eri heittäjiä vertailla, että paljonko Pitkämäki voisi parhaimmillaan heittää, mutta itse ajattelisin, että Zelezny oli vielä pykälän kovempi kaveri. Se mies oli aika ideaali yhdistelmä tekniikkaa ja voimaa. Pitkämäkihän on tästä voimarunttaajien luvatusta maasta todella harvinaisen tekninen kaveri.
 

Steven

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Calgary Flames, Liverpool FC
Arvon Jatkoaika-yu-fanit, mistä mahtaisi löytyä kohtalaisen hyvällä kuvanlaadulla varustettu striimi Oslon kultaisen liigan kilpailuun? MTV3-MAX ei valitettavasti näy itselläni. Kiitos!

Tutusta paikasta, myp2p-sivustolta näyttää olevan tarjolla muutamia, joita ajattelin itse käyttää. Tietysti ei tiedä vielä toimivatko miten, kun ei ole lähetys alkanut, mutta toivotaan parasta.

Siis täältä:
http://www.myp2p.eu/broadcast.php?matchid=42736&part=sports
 

Johnnie

Jäsen
Arvon Jatkoaika-yu-fanit, mistä mahtaisi löytyä kohtalaisen hyvällä kuvanlaadulla varustettu striimi Oslon kultaisen liigan kilpailuun? MTV3-MAX ei valitettavasti näy itselläni. Kiitos!

Tuleekos se muka MAXilta? Ainakin viime osakilpailu näkyi ilmaiseksi MTV3:n nettisivuilla, vai muistanko tyystin väärin?

EDIT: En siis itse katsonut, vaan siinä oli uutinen etusivulla liittyen miesten keihäänheittoon, ja sen alla oli linkki että "katso tästä ilmaiseksi kultaista liigaa" tjsp.
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Tuleekos se muka MAXilta? Ainakin viime osakilpailu näkyi ilmaiseksi MTV3:n nettisivuilla, vai muistanko tyystin väärin?
Suora lähetys tulee MAXilta 20:50 alkaen ja koostelähetys MTV3:lta 22:30 alkaen. Nettisivuilta kisat näkee varmasti myöskin, tosin rahaa vastaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös