Lähtisitkö itse tähän? Tuskin. Sillä rahalla tosiaan pitää paitsi elää, maksaa valmentajan liksa, kustantaa harjoitusolosuhteet ja välineet, leiritykset sekä kisamatkat arvokisoja lukuunottamatta. Ja sitten voi uran päättyessä havaita olevansa pitkäaikaistyötön ilman toivoa töistä ja ilman kertynyttä eläkettä. Oli aika paska diili. Mutta saipa ilahdutettua muutamaa nimimerkkiä jatkoajassa.
Kyllä nyt 25-30 -vuotiaat entiset kilpaurheilijat aina töihin pääsee. Kukas sitten, jos ei he? Muutenkin Suomessa on vain kymmenen prosenttia työttömyysprosentti, niin että eiköhän siellä ole vähän toisenlaista porukkaa siellä työttömien kymmenessä prosentissa.
Eihän se opiskelu yliopistossa paljon rasita välttämättä, mutta kyllä sekin nyt jotain vaatii. Jos esimerkiksi on aamupäivällä tai iltapäivällä tehnyt rasittavan kestävyyslajien harjoituksen, niin kyllä siinä vähän joutuu aivoja pinnistelemään, että irtoaa järkeviä ajatuksia. Työtön urheilija voi ottaa rennommin.
Näinhän se useimmilla meneekin, mutta puhutaan kuitenkin siitä, että haluammeko "ammatti" urheilijoita vai arvokisamenestyjiä? Kyllähän tuolla mainitsemallasi paketilla pärjää eli elää niin, että voi urheilla jotenkuten täysipäiväisesti ja saada sen mitalin Kalevan kisoista, arvokisapaikan silloin tällöin ja siinäpä se. Vai mitä olet mieltä esimerkkiesi (Sormunen, Mononen) saavutuksista aikuisten puolella kun puhutaan mitaleista? Keskisalo teki rohkean ratkaisun, joka kantoi hedelmää. Mutta useimpien kohtalo on kuten
@Huppu tuolla jo kertoi.
Johtuiko siis Monosen ja Sormusen kansainvälisen menestyksen puuttuminen siitä, kun ei tullut riittävästi rahaa? No eiköhän se vähän muista asioista jäänyt kiinni, mietipä tarkemmin.
Onko se sitten niin huonosti, jos on hypännyt seivästi 570 ja ollut EM-kisoissa neljäs ja käynyt olympiakisoissa ja kahdesti MM-kisoissa ja kerran MM-halleissa. Tai voittanut viisi SM-kultaa keihäässä ja yhteensä 9 mitali ja käynyt kolmet EM-kisat. On keskitytty urheiluun ja menty niin pitkälle kuin on päästy.
Lueppa nyt edes muutama juttu netistä, miten hommat hoituu tuolla muualla maailmassa ja tule sitten kertomaan lisää noita viisauksiasi.
Onko se sitten realistista odottaa, että ehkä ensi vuosikymmenellä Suomessa aletaan palkata urheilijoita suojatyöpaikkoihin? No saahan sitä odotella, laita vaikka kansalaisaloite asiasta vireille, lupaan olla yksi niistä 50 000 allekirjoittajasta, mitä siihen tarvitaan. Eduskunnassahan on ns. urheilupuolue, joten kannatusta voi tulla. Suomi-kuvalle on tärkeää urheilussa menestyminen maailmalla, joten olisi aivan perusteltua palkata urheilijoita valtion laskuun.
Ehkä tulevaisuudessa suomalaiset yritykset palkkaavat urheilijoita sponsoroinnin nimissä. Näinhän taidettiin tehdä jo 60-luvulla Jämsän paperitehtaalla, kun sinne kerättiin kovia juoksijoita ja he saivat juosta lämpimässä tehdashallissa lenkkiä. Nykyään vähän hiljaisempaa, vaikka se olisi hyvää mainosta, jos yritys palkkaisi vaikka Wilma Murron, ja hänen tehtävänään olisi urheilla ja edustaa tätä yritystä.
Lisäksi jos ilmastonmuutos etenee isoin askelin, niin ehkä täälläkin talvisin voi harjoitella hellesäässä ja valmentajat patsastelee radan reunalla ilman paitaa auronkolasit päässä. Joissakin muissa maissa vastaavasti ilmasto on viilentynyt, ja sieltä tullaan Suomeen harjoitusleirille. Ihastelevat, että onpa proo-meininkiä täällä Suomessa.
Kuten tässä ketjussa taidettiin mainita, niin ennen ainakin armeijassa ja rajavartiolaitoksessa oli urheilijoille jotain etuoikeuksia. Ja nykyäänkin otetaan muutamia nuoria urheilijoita liikuntakasvatusupseereiksi, jolloin voi hyvin panostaa urheiluun. Mannio, Arttu Kangas, Ahti Toivanen mm.
Se on myös tutkittu, että 24 prosenttia huippu-urheilijoista, eli Lontoossa, Sotshissa ja Riossa urheilleista suomalaisista tienaa yli 2000 euroa kuukaudessa. Iltavuoroja tekevä kaupan kassa tienaa 2000 euroa kuukaudessa. Mieti nyt vittu oikeasti! 76 prosenttia olympiatason urheilijoista tienaa alle 2000 euroa kuukaudessa. Yritä tuolla nyt ammattimaisesti urheilla.
No huh huh, onko alle 2000 euroa kuukaudessa :O
Kyllä ne yksilölajien urheilijat on sen sisäistäneet, että ensin pitää pärjätä, ja sitten voi tienata. Mutta he haluavat katsoa, miten pitkälle voivat päästä urheilussa, koska ovat hyviä siinä ja motivoituneita ja heillä on tavoite ja haluavat uralla eteenpäin. Kyllä ne urheilijat tietää menettävänsä rahaa kun eivät normaalisti valmistu sieltä lääkiksestä tai oikiksesta ja kauppiksesta ja mene töihin. Jos sinullakin olisi mahdollisuus tavoitella pääsyä olympiakisoihin, niin varmaan lykkäisit töissä käymiset, koska halua olympialaisiin.
Olisi kyllä katastrofikisat, jos edes keihäsfinaalissa ei nähdä yhtään suomalaista. Mutta eiköhän Pitkämäeltä irtoa se 81-82 metriä Moukarin karsinnoissakaan ei ole viime vuosina hirmuisia vaadittu, mutta ei ole kovin korkealla odotukset Söderbergin suhteen tällä kertaa.