Yleisurheilun MM-kisat 27.9.–6.10.2019 @ Doha, Qatar

  • 241 830
  • 4 809

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Kellot soi ja mara ratkeaa? Nyt 3.20-3.25 kilsoja loppuun ja kultamitali kaulaan.

saas nähdä miten finskit jaksaa loppuun. Tuossa voi tulla vaikka 1-2min takkiin per kilsa jos hyytyy pahasti.

edit: kyllä Vainiolla menee sittenkin ehkä vähän oppirahapuolelle, mutta hattua päästä joka tapauksessa. Hyryläinen suorittaa kokemuksellaan loppuun tasaisesti.
 
Viimeksi muokattu:

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Hyryläinen sijalla 20 ja Vainio sijalla 24 35 kilometrin kohdalla.
 

L. Paraske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, Arttu Hyry, Hagaby Golf 2
Kyllä se melkein seinä lopulta Vainiolle tuli, mutta tullee silti hyvällä sijalla maaliin. Hyryläinen menee todella hienosti ja sijoittuu kirkkaasti kahdenkympin joukkoon.
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Nyt on Vainiolla ns. huppu laskeutunut silmille. Toivottavasti pääsisi maaliin. Hyryläinen jaksaa hyvin.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Ei saa olla pessimisti, mutta kun luen juuri arviota että "Partanen on elämänsä kunnossa ja valmistautuminen sujunut hyvin" niin veikkaan ettei huomenna näissä oloissa maalia näe. Toivottavasti olen väärässä mutta veikkaan että 40km:n jälkeen tiputukseen?

Kiva että skaba huomenna. Menee viimeinenkin yövuoro lepposasti.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Hyryläinen maalissa 19.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Ja Vainio 26. Hienot suoritukset molemmilta suomalaisilta.
 

Salama44

Jäsen
Anne-Mari Hyryläiselle toisen päivän alkajaisiksi toistaiseksi paras suomalaussijoitus 19 sijalla . Samaan sarjaan menee kuin aikaisemmatkin sijoitukset, mutta ei kalpene yhtään niiden rinnalla mitä muut ovat tehneet ilmastoiduissa stadionoloissa.

Kovissa oloissa, lämpötila + 33 astetta ja ilmankosteus 70 % tuo on ihan kelpo suoritus keskellä yötä. 68 lähti matkaan ja n. 40 pääsi maaliin. Oli viidenneksi paras eurooppalainen.

Alisa Vainio juoksi hienosti maltilla alun, mutta 15-25 km välin juoksi riskillä vähän kovempaa muihin samoilla sijoilla oleviin nähden ja se kostautui hieman loppumatkasta sijoituksessa ja vähän enemmän ajassa.

Samat sanat kuitenkin kuin Ella Junnilalle että hyvä kun pääsi mukaan tekemään arvokisadebyytin, juoksi loppuun ja voitti vaikeudet rikkinäisestä kaudesta huolimatta. Oli kisan nuorimpia juoksijoita ja pitkä ura on edessä.

Maraton on kyllä hieno laji seurata varsinkin jos on itse kokenut sen juoksemalla matkan maksimaalista ennätysvauhtia kilpaa ja tietää ne juoksun eri vaiheet. Itse inhosin aina hellejuoksuja ja kerran juoksin 23 asteen lämpötilassa saman ajan kun Hyryläinen nyt. Naisille se aika on paljon kovempi suoritus ja jos laitetaan vielä 10 astetta lämpöä lisää niin kyllä olisi tekemistä jo läpi pääsemisessä.

Ensi yönä sitten 50 kympin kävelijät yrittävät parantaa Hyryläisen sijoituksesta matkalla joka jää viimeiseksi MM-kisoissa ja tilalle tulee jatkossa 30 km.
 
Viimeksi muokattu:

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Kun miettii sitä vauhtia, jota kilpakävelijät pitää, niin kyllähän 50 km:llä pelkästään maaliin pääseminen on jo helvetinmoinen suoritus noissa olosuhteissa.
 

Jannacci

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Oma veikkaukseni on, että sekä Kinnunen että Partanen heittävät ensin pitkää sylkeä ja sitten keskeyttävät.
 

Turha Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, RM, Hyvinkään Tahko, Leijonat
En katsonut maratonia ja se olikin fiasko niin kuin nämä kisat kokonaisuudessaan. Kun Saamenmaa itsenäistyy niin MM-kisat tammikuuksi Inariin, sama juttu, tosin kylmältä voi suojautua mutta pikamenijöillä voi olla ongelmia.

Pääseekö 50 kilsan kävelyssä kukaan maaliin? Entäpä voittoaika, neljä tuntia ja rapiat päälle?
 
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights
Ensimmäinen kisapäivä takana. Ainoa finaali oli naisten maraton. Keskeyttäjiä taisi olla kolmisenkymmentä ja se kertoo, miten haastavissa, urheilijoiden terveyttä uhkaavissa, olosuhteissa kestävyysmatkoja Dohassa käydään. Voittaja, Chepngetich teki viisaasti, kun tajusi, ettei itsekään kestä jo rutkasti ennen puolta matkaa tekemäänsä irtiottoa, höllensi ja antoi muiden ottaa itsensä kiinni. Raju vauhdinlisäys kuitenkin hajotti porukan ja tyhjensi voimavarat kaikilta kilpakumppaneilta. Kun Chepngetich teki uuden nykäyksen 35 kilsan kohdalla, niin muiden eväät oli jo syöty. Jos oli suunniteltu taktiikka, niin osoitti erinomaista pelisilmää.

Ennakkosuosikit selvisivät pääosin karsinnoista jatkoon. Suurimpia yllätyksiä itselleni ehkä Sharpin, Craddockin ja Kopronin jäämiset alkukilpailuun lajeissaan. Hagos Gebrhiwet keskittyy näköjään pelkästään kympille, eikä osallistunut vitosen alkueriin, mikä on varsinkin näissä olosuhteissa järkevää, sillä Etiopialla on laaja määrä tasokkaita miehiä pitkillä ratamatkoilla. Saa nähdä, mitä Sifan Hassan tekee naisten puolella. Hänet on ilmoitettu kolmeen lajiin (1500, 5000, 10000), muttei millään voi näissä olosuhteissa onnistua niissä kaikissa. Naisten seiväshypyssä epäonnistuttiin pahasti karsintarajan asettamisessa. Siten finaalissa on peräti 17 hypääjää, joten loppukilpailu venyneekin huomenna aamuyön pikkutunneille.

Suomalaiset suoriutuivat pääosin perustasollaan, joskin kokonaisilme oli ehkä aavistuksen mollivoittoinen. Tervo onnistui kauden keskimääräiseen tulostasoonsa nähden hyvin. Hyryläinen ja Vainio suoriutuivat aika odotusten mukaisella tasolla. Murto, Lipsanen ja Kuivisto tekivät perustasonsa mukaiset ihan ok suoritukset, jotka eivät tällä tasolla toki riittäneet edes lähelle jatkopaikkaa. Richardsson jäi perustasostaan ja Junnila myös, jälkimmäinen aika rajustikin.

Tänään on jo enemmän finaaleja luvassa. Suomea edustavat ainoastaan kävelijät, joista Tiia Kuikka jää sivuun flunssan takia. Partanen on kisojen ehkä ainoa suomalaisurheilija, jolla on täydellisellä huippuonnistumisella mahdollisuus taistella jopa lajinsa ihan terävimmän kärjen rinalla. Pahoin pelkään, ettei pohjolan poika kuitenkaan kestä näitä olosuhteita, mutta toivoa sopii. Toivon myös, että kaikki kilpailijat tajuavat oman kestokykynsä rajat ja ymmärtävät ajoissa luovuttaa, eikä kenellekään käy ohraisesti. Aika koville kuninguusmatkan kävelijät on nyt laitettu. Kuumuudesta saattaa olla jotain hyötyäkin kävelyssä, sillä tavallista hitaampi matkavauhti pitänee tekniikkamurheita paremmin kurissa.
 
Viimeksi muokattu:

vitozzius

Jäsen
Sifan juoksee kympin tänään ja tekee sitten päätöksen kumpaan osallistuu. Onko kukaan voittanut 10k+1,5k edes EM-tasolla? Nurmi juostessaan kympin 1924 olisi tässä varmaan onnistunut.
 

Salama44

Jäsen
Valentin Kononen joka tietää jotain ketävyysurheilusta sanoi että naisten maratonilla lämpötila tuntui lähdössä kosteusprosentti huomioon ottaen 39 asteelta ja kisan lopussa 41 asteelta.

Jokainen maaliin asti juossut on sankari ja he todella voittivat myös kaikki keskeyttäneet joiden kunto ei oloihin riittänyt.

Ehdottomasti kaksi kisojen tähän asti kovinta suomalaussuoritusta. Se että pystyy hoippumaan vielä maaliin tajunnan rajamailla kertoo valtavasta sisusta ja halusta huippusuoritukseen ja menestkseen normaaleissa inhimillisissä olisuhteissa. Sitä Alisa Vainiokin lähti puolimatkassa hakemaan kun juoksu näytti ja tuntui vielä hyvältä.

40 juoksijaa koki vieläkin kovemman romahduksen kisan aikana ja lähes kaikilla oli ennakkon parempi tilastoaika. Alisan aika oli ennakkon jossain päälle 300 maailmantilastossa ja 70:sta osanottajasta se oli ennakkon huonoimpia.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Rautaisia urheilijoita on jokainen viime yönä maaliin huojunut, sijoituksesta viis. Tähänkö kansainvälinen yleisurheiluliitto haluaa lajia viedä? Nuo mm-kisojen kestävyysmatkat ovat jo itsessään raaka suoritus treenanneellekin ihmiselimistölle saati, että kuormaa nostetaan potenssin 7 niin että juostaan yöllä ja lämpötila on kuin huonosti lämmitetty sauna. Tuo kosteus tekee hommasta saatanallisen. Kyllä kelpaa herrojen nautiskella voisarvea ja bollingeria, kun luotettava kisaisäntä lyö valuuttaa pöytään. Tavallaan aika sairaat kisat.

Niin tai näin Vainio ja Hyryläinen saavat kympin tästä. Erityisesti Hyryläinen on raudanluja urheilija, sopivan taka-alalla medialta sekä naistenlehdiltä ja sopivan etäällä kisaturisti-vittuiluilta koska kansa ei tunne eikä tee itsestään suotta meteliä ja numeroa lapsellisesti yhtään, tekee vain suorituksen eikä ole kivittämässä mahd. epäonnistumisien kohdalla liiton herroja. Maratonin Teppo Numminen. Enemmän arvoa näille kuin joidenkin utopististen finaalipaikkojen voivotteluun.
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Eihän nämä nyt toki ole ensimmäiset arvokisat, mitkä kilpaillaan kuumassa ja kosteassa. Ainakin Barcelona 1992, Atlanta 1996, Ateena 1997 ja Aasiassa järjestetyt MM-kisat 1991, 2007, 2011, 2015) tulee äkkiä nyt mieleen. Toinen juttu, mikä hämmästyttää on tuo pyörätuoliin joutuminen ja sen kauhistelu. Paljon viileämmissäkin olosuhteissa kilpailijoita on kärrätty pyörätuolilla pois ensiapuun. Ihan normaalia toimintaa.
 

blue line

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Enhän minä mitään kestävyysurheilusta tiedä, mutta noin yleisesti ottaen puollan sitä, että ulkoilmalajeja harrastetaan kaikissa olosuhteissa. Ei kai se nyt niinkään voi mennä, että vain itselle hyvät olosuhteet kelpaavat? Kai näissä lämpimissä olosuhteissa pitäisi kilpailijoiden aloittaa mahdollisimman rauhallisesti ja kiristää tahtia mahdollisuuksien mukaan lopussa. Jos aloittaa liian kovaa, niin apu kuitenkin on lähellä radan varrella. Itse nautin siitä, että urheilijat oikeasti antavat kaikkensa, eikä vain parhaansa.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Enhän minä mitään kestävyysurheilusta tiedä, mutta noin yleisesti ottaen puollan sitä, että ulkoilmalajeja harrastetaan kaikissa olosuhteissa. Ei kai se nyt niinkään voi mennä, että vain itselle hyvät olosuhteet kelpaavat? Kai näissä lämpimissä olosuhteissa pitäisi kilpailijoiden aloittaa mahdollisimman rauhallisesti ja kiristää tahtia mahdollisuuksien mukaan lopussa. Jos aloittaa liian kovaa, niin apu kuitenkin on lähellä radan varrella. Itse nautin siitä, että urheilijat oikeasti antavat kaikkensa, eikä vain parhaansa.
Kokeilee itse käydä vaikka +25 helteellä lenkillä. Sitten kuvitellaan, että siihen törpätään 5-10 astetta ja helvetisti kosteutta vielä lisää. Sen jälkeen ymmärtää, että ei edes nuo äärimmilleen viritetyt kestävyysurheilijatkaan ihan missä tahansa olosuhteissa pysty suorituksiaan tekemään.
 

Turha Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, RM, Hyvinkään Tahko, Leijonat
Enhän minä mitään kestävyysurheilusta tiedä, mutta noin yleisesti ottaen puollan sitä, että ulkoilmalajeja harrastetaan kaikissa olosuhteissa. Ei kai se nyt niinkään voi mennä, että vain itselle hyvät olosuhteet kelpaavat?

Mä voin kertoa, että kilpaileminen Dohan olosuhteissa on sellaista, että siitä ei välttämättä palaudu koskaan. Olosuhteet eivät ole kenellekään hyvät.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Tämähän on viihdettä. Kisamesenaatit ovat tod. näk. herkutelleet jo vuodesta 2014 alkaen tuolla, että maantielajit järjestetään käytännössä helvetin tulessa. Saadaan otsikoita aikaan. Ihan kuin se yllätyksenä olisi tullut 2014 kun kisat myönnettiin. Tuosta palautuminen kestää kauan ja peruuttamattomiakin asioita saattaa tapahtua. Nyt kannattaa olla niissä Finlandia-hiihto - tunnelmissa varovainen nun vähättelee noita olosuhteita.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Pyörtymisiä tullaan varmaankin näkemään useita. Toivottavasti järjestäjät ovat varanneet tarpeeksi rullatuoleja, paareja ja hoitohenkilökuntaa matkan varrelle.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös