Yleisurheilukausi 2021

  • 268 505
  • 2 156

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
On siinä valmentajalla fyysinen preesens kunnossa, mukavasti lisää uskottavuutta ja auktoriteettia sanomisiin.

Kyllähän Matti Mononen kuuluu siihen harvinaiseen katraaseen yleisurheilun alttarilla, jotka ovat laittaneet ja ulosmitanneet absoluuttisesti kaiken itsestään lajille. Aivan kaiken. Tällaista omistautuneisuutta löytyy aniharvalta, edes maajoukkuetason, yleisurheilijalta. Luen samaan kategoriaan Seppo Rädyn, Arto Bryggaren ja esim. Valentin Konosen.

Kyse on enemmän henkisestä ominaisuudesta. Kyvystä venyä, laittaa itsensä toistuvasti epämukavuusalueille ja ponnistaa äärimmäisen sitkeästi hyvinkin vaatimattomista olosuhteista huipulle. Turhista ei valiteta tai siitä mitä ei ole tai miten joku muu tekee jonkin asian. Ja vaikka välillä pudotaan korkealta, niin aina noustaan takaisin.

Täällä keskusteltiin vähä aika sitten harrastelijoita ja huippu-urheilijoista. Edellä mainittujen sielunmaisema oli 100% jälkimmäistä, välillä jopa liikaakin. Suomessa ei aina haluta ymmärtää sitä, että kuinka joku tekee raskastakin päätöksiä huippu-urheilun hyväksi. Mononen oli ehkäpä viimeinen soturi omistautuneisuudessaan lajilleen, ketään vähättelemättä.


Tässä kuvaava lehtijuttu Monosesta muutamien vuosien takaa. Käsittämätön gladiaattori.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
– Monoselle on erikoisjärjestelyillä hoidettu akkreditointi, jolla hän pääsee Tokiossa Sennin avuksi sekä harjoituskentälle että olympiastadionille naisten kolmiloikan karsinta- sekä loppukilpailupäivinä, kertoo Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki.
 
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue
Matti Mononen on hyvällä tavalla hullu.

Samat ajatukset. Kaveri joskus totesi, että Matin fysiikka riittää kuuteen ja puoleen metriin, tekniikka neljään ja puoleen, joten tulos pyörii viiden ja puolen metrin hujakoilla. Vaikka kieli poskessa puhui, niin onhan tuossa osa tottakin.

Arvostan suuresti Matin omistautumista urheilulle. Pankkilainalla tähtäsi huipulle. Vaikka tekeminen ei ehkä aina ollut järkevintä niin aina oli all in, eikä pelännyt sanoa tavoitteitaan ääneen. Kun välillä kuuntelee näiden some-kissojen voivottelua myötätuulen puutteesta tai väärään kellonaikaan tapahtuvista kisasuorituksista niin ei voi kuin päätään pyöritellä.

Varmasti Matilla jäi junnuna seivästekniikka vaiheeseen tai sitten ei vaan talentti parempaan riittänyt, mutta omistautumista täytyy arvostaa!

Mulla oli pieni pelko, että miten miehen käy, kun ura loppuu. Onneksi on perhettä ja valmennettavia, joten mikäs tuon parempaa! Toivotaan Senni Salmiselle menestystä loikkapaikalle! Jollain tavalla valmentajansa näköinen urheilija.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
– Monoselle on erikoisjärjestelyillä hoidettu akkreditointi, jolla hän pääsee Tokiossa Sennin avuksi sekä harjoituskentälle että olympiastadionille naisten kolmiloikan karsinta- sekä loppukilpailupäivinä, kertoo Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki.

Olen aika varma, että tästä saadaan vielä joku meteli ja kädenvääntö aikaan. Jääpähän pistesijojen pohdiskelu ja tavoitteiden paisuttelu median edessä taka-alalle, kun sitten käydään moraalista vääntöä, että kenen olisi pitänyt päästä mukaan ja miksi.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Olen aika varma, että tästä saadaan vielä joku meteli ja kädenvääntö aikaan. Jääpähän pistesijojen pohdiskelu ja tavoitteiden paisuttelu median edessä taka-alalle, kun sitten käydään moraalista vääntöä, että kenen olisi pitänyt päästä mukaan ja miksi.
Tällä järjestelyllä menetetään lähes varma keihäsmitalikin...
 

Kuubextra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokkolan Hermes
Yle Areenalta alkaa aivan näillä minuuteilla keihään olympiakarsinta, Ruuskanen vs Helander. Häviäjä joutuu varasijalle.

Klo 17.55 Areena
Klo 18.30 TV2
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Eli Helander valittiin Tokioon, vaikka yhtään kunnon tulosta ei kaudelta löyty.

Tässä keihäsmiehet ja omat odotukset Tokioon.

1. Etelätalo. Kokenut ja suhteellisen tasainen heittäjä. Yleensä heittää parhaansa vasta viimeisillä kierroksilla. Karsinta on kova paikka ja finaaliin pääsy vaati erittäin hyvän heiton, perustason yläreunaan.

2. Kuusela. Polvi on rikki ja Toni heittää ison polvituen ja kivun kanssa. Karsinnan ensimmäinen heitto on tärkeä. Vamman takia pitkä tauko kisoista ennen Tokiota ja kauden jälkeen leikkaukseen.

3. Helander. Kärsii lehtitiedon mukaan olkapää ja akillesjännevaivoista. Finaalin pääsy olisi huippusuoritus, koska tuskin pystyy kunnolla treenamaan ennen Tokiota, saati hiomaan tekniikkaa. Puudutukset ja karsiutuminen on todennäköinen vaihtoehto. Jos ei pysty heittämään, niin Ruuskanen paikkaa.
 

Quethas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Suomen maajoukkueet, Tampere United
Minä kyllä uskon, että ainakin yksi keihäsmiehistämme heittää karsinnoissa sen vaadittavan vähän päälle kasikymppisen ja pääsee loppukilpailuun.

Hitto kun Helander pysyisi edes hetken kasassa ja saisi hiottua tekniikkaa kuntoon. Paavo Nurmi Gamesin n. 80,5 metrin heittoa en nähnyt, mutta yllättävän pitkälle eilen heitti ottaen huomioon kuinka hirvittävältä räpellykseltä heitto teknisesti näytti.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Kohta alkaa yleisurheilun alle 20-vuotiaiden EM-kisat. Kisoja voi seurata osoitteessa : European Athletics Homepage | European Athletics

Suomalaiset tänään:


Klo 10.00 Naiset, 3000 m ej, 1. alkuerä, Moona Korkealaakso, Lotta-Maria Maine. Erien 5 parasta ja 5 aikavertailusta finaaliin.

Klo 10.15 Klo 10.00 Naiset, 3000 m ej, 2, alkuerä, Venla Saari. 5+5 finaaliin.

Klo 10.52 Naiset, seitsenottelun 100 m aj, 3. erä, Neea Käyhkö.

Klo 10.58 Naiset, seitsenottelun 100 m aj, 4. erä, Saga Vanninen.

Klo 11.28 Naiset, 100 m, 4. alkuerä, Johanna Kylmänen. Välieriin 3+6.

Klo 11.34 Naiset, 100 m. 5. alkuerä, Anna Pursiainen. Välieriin 3+6.

Klo 11.40 Naiset, seitsenottelun korkeus, ryhmä B, Saga Vanninen ja Neea Käyhkö.

klo 11.50 Miehet, 100 m, 1. alkuerä, Alexander Björkgren. Välieriin 5+4.

Klo 11.56 Miehet, 100 m, 2, alkuerä, Eino Vuori. Välieriin 5+4.

Klo 12.02 Miehet, 100 m, 3. alkuerä, Arttu Peltola. Välieriin 5+4.

Klo 12.25 Miehet, moukari, karsinta, ryhmä B. Arttu Härkönen. Karsintaraja 76,50.

Klo 15.30 Naiset, kiekko, karsinta, ryhmä A. Patricia Kellgren. Karsintaraja 53,00.

Klo 16.00 Miehet, 1500 m, 1. alkuerä, Santtu Heikkinen. 4+4 finaaliin.

Klo 16.20 Naiset, seitsenottelun kuula, Neea Käyhkö ryhmä A ja Saga Vanninen ryhmä B.

Klo 16.25 alkaen Naisten 100 metrin välierät (3 erää)

Klo 16.51 alkaen miesten 100 metrin välierät (3 erää)

Klo 18.16 Naiset, seitsenottelun 200 m, 2. erä, Neea Käyhkö.

Klo 18.22 Naiset, seitsenottelun 200 m, 3. erä, Saga Vanninen.

Klo 18.20 Miehet, keihäs, karsinta, ryhmä A. Aku Parviainen, Onni Ruokangas. Karsintaraja 71,50.

klo 18.25 Naiset, seiväshyppy, karsinta, ryhmä A. Silja Andersson. Karsintaraja 420.

Klo 18.55 Naiset, kolmiloikka, karsinta. Ilona Ruohola. Karsintaraja 13,25.

Klo 18.57 Naiset, 3000 m, 2. alkuerä, Ilona Mononen. 5+5 finaaliin.

Klo 19.30 Miehet, keihäs karsinta, ryhmä B, Janne Läspä. Karsintaraja 71,50.

Klo 19.30 Naiset 10000 m kävely, loppukilpailu, Heta Veikkola, Ellen Seisto.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Minun mielestä tuonne ei vaan pitäisi lähettää urheilijaa joka on niin fyysisesti rikki että joudutaan teippaamaan, puuduttamaan ja ties mitä. Ja tiedossa on vielä leikkauksia kunhan saadaan kisat alta. Tai ylipäätään jos tuonne lähdetään kisaamaan viimeisistä sijoista niin onko siinäkään nyt niin järkeä.

Näinhän se järki sanoo, mutta urheilijapomot, jotka ennen kisoja, kisojen aikana ja kisojen jälkeen ovat median maalitauluna vastailemassa olympiajoukkueen kokoon ja lukumäärään sekä sitä kautta tason laajuuteen liittyviin kysymyksiin, on varmasti toisaalta kynnys korkea sanoa "et lähde" hyväksytyssä aikaikkunassa rajan tehneelle urheilijalle. Siis vaikka hän olisi romuna tai muuten vaan ei tule mistään mitään. Onhan meillä näitä esimerkkejä tapauksista, kun kisat olisi ehkä voinut väliinkin jättää. Muistan joku vuosi takaperin, kun Sanni Utriainen lähti johonkin arvokisoihin (oliko ihan Rio 2016?) jo huippukuntonsa menettäneenä (vaikkei mitään vammaa käsittääkseni siellä ollut takana) ja itkien sieltä tultiin takaisin.

Etenkin Helanderin kohdalla (jos vammoja on), niin kannattaisi ajatella vähän pitkäkatseisemmin, sillä juuri mainitsemasi seikat eli kunto kateissa ja pieniä vammoja siellä täällä, saavat ylipuristamisen aikaan tekniikassa, mikä voi vain tuoda lisää alttiutta vammoille ja se harvemmin uran suuntaa nostaa oikeaan suuntaan. Ruuskanenhan laitettaisiin varmasti palkintomatkalle, jos Helander syystä tai toisesta ei olisi ollut eilen mukana kisailemassa tästä vikasta kisalipusta, koska nyt on Ruuskasen keihäsuran ns. viimeinen tanssi menossa ja vaikka taso on mitä on, niin liitossa on korkea kynnys varmastikin sanoa hövelille savolaiselle, että "jiääppä poeka kotio".
 

Mane

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Kyseessä on olympialaiset. Näihin tähtää koko urheilu-ura lapsesta lähtien.

Totta kai niihin mennään, vaikka pää kainalossa, jos vaan rajat on suoritettu.

Tämä "turha sinne on lähteä teipattuna" on vähän hassu vertaus, kun samaan aikaan esimerkiksi jääkiekkosarjojen playoffeja pelataan raajat murtuneina leikkausta odotellen. Olympialaiset on kuitenkin lajikohtaisesti isompi juttu kuin vuosittaiset palloilusarjan pudotuspelit.


Helander heitti eilen 79 metriä. Karsinnassa 2 metriä lisää niin on luultavasti finaalissa. Täysin mahdollista. Finaalipaikka olympialaisissa on yleisurheilijalle jo erinomainen suoritus, vaikka penkkiurheilijaa asia ei kiinnostaisikaan.

Pitkäjänteisesti olympialaisten väliin jättäminen vaatii aika isoja ballseja, sillä mikään ei takaa että uutta tilaisuutta edes koskaan enää tulee. Siinä voi sitten kiikkustuolissa miettiä, että vaarikin olisi olympiaurheilija ja oli jo valittukin, mutta kieltäytyi, koska oli kauden jälkeen menossa leikkaukseen ja tarvitsi teippejä. Mitäpä tuosta, joka toiseen hautakiveenhän ne olympiarenkaat on kaiverrettu.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Kyseessä on olympialaiset. Näihin tähtää koko urheilu-ura lapsesta lähtien.

Totta kai niihin mennään, vaikka pää kainalossa, jos vaan rajat on suoritettu.

Minusta tuossa pitää huomioida se, missä vaiheessa uraa mennään ja onko mahdollisuus menestykseen. Helander on vasta 24-v, joten edessä on vielä Tokion jälkeen luultavasti kahdet Olympialaiset. Kannattaako ottaa terveyden takia riskejä, kun Oliver ei taistele mitaleista, vaan jo finaaliin pääsy vaatisi kauden parasta heittoa ja käytössä on vain 3 suoritusta?

Ottihan Seppo Räty Atlantasta 1996 pronssia heitettyään karsinnan ja finaalin jalka puudutettuna. Räty oli tuolloin uransa ehtoopuolella ja tiesi viimeisen sauman olevan tuossa.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Tämä "turha sinne on lähteä teipattuna" on vähän hassu vertaus, kun samaan aikaan esimerkiksi jääkiekkosarjojen playoffeja pelataan raajat murtuneina leikkausta odotellen. Olympialaiset on kuitenkin lajikohtaisesti isompi juttu kuin vuosittaiset palloilusarjan pudotuspelit.

Toisaalta samasta lajista löytyy kyllä arvokisoista kieltäytyjiä vedoten syihin, mitkä eivät koske fyysistä loukkaantumista. Jos urheilija kokee, että hän ei pysty antamaan kaikkea mahdollista kisasuorituksessa, niin se on tosiasioiden tunnustamista eikä mitään pelkuruutta. On näin toimittu läpi maailman sivun.

Eemeli Salomäki jätti Zürichin EM-kisat väliin ihan vedoten siihen, että hyppy on niin kadoksissa, että turha on sinne mennä leikkimään, vaikka rajat oli tehty. Ymmärrän kyllä, että neljän renkaan kisat ovat eri juttu kuin EM-kisat, mutta huippu-urheilussa tuloksia ei tule pakottamalla tai väkisin tekemällä, vaan järkiperäisellä toiminnalla, jossa toimitaan oman fysiologian asettamilla ehdoilla, missä katsotaan pitkäjänteisesti eteenpäin. Tämä työ on tulosten takana. Tuloksien ja menestymisen ja mahdollisimman hyvien sijoituksien takia käsittääkseni olympialaisiin mennään etenkin tämän uuden sukupolven osalta eikä vain selviytymään ja hakkaamaan päätä seinään.

Helanderin kohdalla olisi hyvä toimia näin, sillä uraa voi olla jäljellä ties kuinka kauan. Hänen CV:nsä tuskin kestää enää hillittömästi loukkaantumisia tai muita notkahteluja. Kovat tulokset tehdään terveenä.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Olympialaisiin osallistuminen on kuitenkin once in a lifetime -kokemus monelle eikä ole sanottua, että Helanderin raihnainen kroppa olisi 3 vuoden päästä siinä kunnossa, että kisamatka silloin olisi mahdollinen. Lisäksi sieltä kuulemma voi irrota laatupiparia ja Oliver on vielä siinä iässä, että osaa arvostaa sellaistakin. Ruuskanen on nämä kisat jo nähnyt ja siksi sitä ei tarvinnut lähettää enää millekään elämysmatkalle. Sitäpaitsi eikös se Coubertin jo lausunut ne ylevät sanat, että tärkeintä olympialaisissa ei ole voittaminen vaan osallistuminen?
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: TAM

Mane

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Totta kai parhaat tulokset tehdään terveenä, mutta silloin jos ei täysin terveenä olla, niin sitten täytyy tehdä parhaat mahdolliset tulokset siinä kunnossa mitä ollaan.

Kuten sanottua, pelkkä olympialaisiin pääsy on mahtava saavutus ja Helanderilla on mahdollisuudet sijoittua suhteellisen hyvinkin.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Olympialaisiin osallistuminen on kuitenkin once in a lifetime -kokemus monelle eikä ole sanottua, että Helanderin raihnainen kroppa olisi 3 vuoden päästä siinä kunnossa, että kisamatka silloin olisi mahdollinen. Lisäksi sieltä kuulemma voi irrota laatupiparia ja Oliver on vielä siinä iässä, että osaa arvostaa sellaistakin.

Sitä varten nyt kannattaisi pysähtyä ja miettiä, että miksi se on niin raihnainen jatkuvasti kuin yrittää riuhtoa Ladasta tehoja irti Maseratin koneella. Ei sillä, keihäsmiehet, jos mitkä ovat sitkeää sakkia. Kuusela on jo nyt ortooseja täynnä ja teippia kuluu varmaan rulla jos toinenkin ns. heittokuntoon ja mieleen on jäänyt 2007 Breaux Greer Osakasta, joka heitti jonkun irvistyksen ja kivun saattelemana polvituet kolisten itsensä vielä pronssille ja oliko niin, että yhden heiton turvin ja lopuista ei tullut mitään. Ja heittihän tosiaan Rätykin vielä pronssille jalka puudutettuna. Onhan se tie tämäkin. Greeristä ei kai sen koommin mitään kuulunutkaan ja Rädynkin vikoja kisoja alkoi olla tuo Atlanta.

Korona ja siihen liittyvät rajoitukset pitänee huolen siitä, että kisakylässä ei toikkaroida aivan miten halutaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös