Pitkälle voi työntää ilman jäätävää eturöllykkääkin, vaikka lajin kaanon tuntee enemmän profiililtaan näitä työntäjiä ja onhan näiden vanhan ajan Halvari - habituksen työntäjien ulkomuoto aina uskottavampi. Joku Storl veteli parhaimpina päivinään ihan uskottavia kaaria ilman heiluvaa paskamahaa vyötäisillään. On totta, että kun raakaa perusvoimaa hankitaan, niin syödä pitää kunnolla ja sitä kautta kumpuakin kertyy sinne jos tänne. Siitäkin huolimatta tarvitaan siitä perkeleellisestä maksimivoimasta jalostettua nopeusvoimaa yhdistettynä taitoharjoitteluun, jotta se kuula lentää pitkälle. Jos kyseessä olisi vain maksimivoimalaji, niin lajissa pärjäisi voimanostajat sekä vahvin mies - lajien edustajat alkeellisellakin tekniikalla. On totta, että on vaikea nyhjäistä tyhjästä eli perkeleesti voimaa tarvitaan taustalle, mutta siihen päälle yhtä paljon hurjaa irtiottoa, tehontuottoa ja impulssia.
F=ma, mutta toisaalta I=Ft. Niin se Isaac Newtonkin totesi.
Ja Storl veti vieläpä pakituksella. Pakituksessahan oleva "elastinen energia" ei ole niin suurta, kuin pyörähdyksessä, ja se kaikenlainen luotu energia ikään kuin tyssää, kuin seinään, koska ei kädellä pystytä jatkamaan sitä liikettä ringin yli tehokkaasti. Pyörähdyksessä se liike jatkuu vielä kuulan irtoamisen jälkeen ja siihen saa koko vartalon mukaan. Storlin ennätys 22,20m on todella hurja siihen nähden. Siinä on ollut tautia takana armoton määrä. Storl tosiaan oli enemmän sellainen "urheilijan" vartalon omaava kuulantyöntäjä, mutta olisi ollut mukava nähdä mihin asti Storlkin olisi pukannut jos olisi pyörähtänyt.
Varmasti näissä kuulantyöntäjien syömisessä on myös sen massan kerrytys taustalla. Ainakin Crouser puheli monta vuotta, että vielä pitää syödä lisää, koska ei ole omasta mielestään optimaalipainossa, ja niinhän se menee, että massa liikuttaa massaa. Ja samalla voi kertyä vähän huvikumpuakin, mutta juuri kuten totesit, niin pääasiassahan sitä syödään, jotta voidaan kasvattaa hurja määrä lihasta ja sitten salilla tehdä mm. sellaisia kyykkytuloksia, kuin mm. Joe Kovacs. Kun kyykky tulos on lähes tajuton 400 kiloa, niin sieltä on jaloista aika hyvä ponnistaa ja tuottaa voimaa työntöön.
Toki jossain vaiheessahan se raja tulee vastaan, kun sillä lihasmassalla ja salituloksilla ei ole enää ns. "merkitystä" ja kun rautapallo alkaa tuntua kädessä lähes tennispallolta. Silloin tullaan juuri tekniikkaan ja siihen, että miten hyödynnät ja laitat maksimaaliseen käytäntöön ne voimatasot. Kuulantyöntö on siitä huima laji, että voimatasot urheilijoilla ovat aivan kaameat, mutta et pitkälle työnnä, jos tekniikka ei ole kunnosa. Isot ja raavaat pojat pyörähtelevät parhaimmillaan, kuin balleriinat konsanaan.
Voimamahaa ei tarvita työntääkseen pitkälle, mutta pituus on jo rajoittava tekijä. Mikään menninkäinen ei voi olla, koska ratkaisevaa on myös kuulan korkeus ja kulma irtiottohetkellä maasta. Tom Walsh (1,85m Wikipedian mukaan) on aika miniosastoa, varsinkin 2 metrin Crouseriin verrattuna. Walshin aloitusasentohan on hieman erilainen verrattuna muihin kavereihin. Mieshän luo työnnön alkuhetkellä oikealla eli vapaalla jalallaan ikään kuin sellaisen kiertoliikkeen, millä pyrkii luomaan pyörähdysenergiaa, josta hyötyy irtiottohetkellä. Samalla vasenkin jalka kiertyy rutkasti myötäpäivään, ennen, kuin aloittaa pyörähdyksen. Walshin pyörähdyshän on uskomattoman nopea ja repäisevä. Walsh luo suurimman osan kuulan lähtöenergiasta työnnön alussa verrattuna esim. Crouseriin, joka näyttää todella verkkaiselta työnnön alussa, mutta kiihtyy kuin diesel ja Crouserilla se repäisy tapahtuu ekan pyörähdyksen jälkeen. Voimatasot ovat huomattavasti kovemmat, kuin Walshilla.
Walshan on kertonut työntäneensä 8 kilon kuulaa 21,60m. Ihan käsittämätön tulos. Voimatasoista ei Walshinkaan 23m ylityksen pitäisi jäädä kiinni. Tuota taustaa vasten 23m pitäisi olla paperia, jopa 23,50m. Voimatasot ovat jo nykyään ihan mielettömän hurjia näillä kavereilla, mutta ratkaisevat erot tulevat nimenomaan tekniikassa ja siinä miten pistetään kaikki ja koko paketti yhteen. Uskomaton laji yhdistettynä järjettömään määrään raakaa voimaa ja aivan detalji-tason hienosäätöön sekä tekniikkaan.
Edit. typot