Miksi Kukkonen ei pyytänyt aikaisemmin sitä apua esim. lyhentääkseen jo pitkään kasvaneita leipäjonoja tai miksi Juha Sipilä ei antanut asuntoaan aikaisemmin kodittomille? Anteeksi vain, mutta minun silmääni nämä näyttävät vaan mediahuomion haulta. Suomessa on ollut jo pitkään apua tarvitsevia ihmisiä. Miksi heitä ei ole aikaisemmin nostettu esille vastaavalla tavalla Kärppien tai muiden seurojen johdosta? Miksi ei heitä ole kannattajaryhmät huomioineet tifojen muodossa?
Koska, kuten Lapinlahden Linnut laulaa, ennen oli ennen ja nyt on nyt. Mitä Juha Sipilä liittyy Kärppiin ja Kukkoseen? Poliitikko mediahuomiota hakemassa? Näyttelen yllättynyttä. Veikkaisin että leipäjonot ja kodittomat katsotaan hyvinvointiyhteiskunnan lieveilmiöiksi, joita pyritään systeemin, lahjotusten ja kansalaistoiminnan avulla purkamaan. Sitten kun tulee jotain extraa, kuten poikkeuksellisen paljon pakolaisia, tarttee keksiä uusia kikkoja.
Sitä paitsi, Kärpät on osallistunut mm. Joulupuu-lahjaprojektiin sekä kerännyt Kärppä Ladiesien kautta rahaa paikalliselle ensi- ja turvakodille, vähävaraisten lasten harrastuksiin jne. Ei voi sanoa, ettei sitä auttamishalua ole riittänyt ihan paikallisellekin tasolle.
e. Mä ymmärrän urheilun ja politiikan erottamisen siinä mielessä, jonka joku toikin esiin, että halutaan vain nauttia siitä pelistä, lajista, tapahtumasta, tilanteesta. Irti arjesta, irti huolista, irti ikävistä ja vaikeista asioista. Katsojan näkökulmasta urheilu voi olla eräänlaista eskapismia, rinnakkaistodellisuus, täyttä totta mutta ei sitten kuitenkaan.
Takavuosina urheilun oli helpompi olla suljettu, lähes erillinen saareke. Tänä päivänä on (yhteiskunta)kriittisempi vapaa media, salamannopea tiedonkulku ja välineet ilmaista mielipiteensä. Ei ole sellaista kollektiivista hegemoniaa, jonka takia urheilu olisi kunniakkaan koskematon. Yhteiskunnallisesti näkyvät ja merkittävät tekijät, joihin Suomen seuratuin urheiluammattilaissarja voidaan lukea, joutuu yhteiskunnan ja arvojen muuttuessa mukautumaan tilanteeseen. Millaisen kuvan itsestään antaa, kelle tuotetta myydään, onko uusien sukupolvien ja kohderyhmien vaatimukset erilaisia. Nouseminen paikallisesti merkittäväksi ja verkostoutuneeksi tekijäksi on suotavaa, ja monet seurat ovat niin tehneetkin.
Mutta en nyt silti näe, tai halua nähdä seurojen sen kummempaa politikoitumista. Pieniä nyansseja, symbolisia eleitä jne. Ensisijaisesti ovat lätkäseuroja, eikä Joulupata-keräys.