15 vuotta sitten SCB:n katsojakeskiarvo oli reilusti alle kymppitonnin. Bernin asukkaat saatiin paikallisen seuran taakse täyttämällä Grand Stand halvoilla sadan frangin kausareilla. Tänä päivänä SCB on katsojakeskiarvoilla mitattuna Euroopan suosituin seura jo jotain kolmattatoista vuotta putkeen yli 16.000 katsojakeskiarvolla. Halvinkin (seisoma-) kausikortti SCB:n matseihin maksaa muistaakseni 370CHF. Kausikortteja on kaikkiaan myynnissä 13.000 kappaletta ja ne myydään käytännössä joka kausi loppuun.
Kuinka tämä on ollut mahdollista? SCB:n piti seurana muuttaa berniläisten ASENNE ja saada kaupunkilaiset oman joukkueensa taakse. Tämä ASENTEENMUUTOS onnistui tarjoamalla lähes puoli-ilmaisia kausikortteja - loppu onkin historiaa. Kampanja olisi yhtä hyvin voinut epäonnistua ja SCB olisi tätä nykyä joku paikallinen mutasarjaseura tai jopa konkurssissa. Kampanja onnistui ja SCB onkin tänä päivänä Euroopan rikkain KHL:n ulkopuolinen seura noin 30 miljoonan euron liikevaihdollaan (sisältää ravintolatoimintaa).
Yli 16.000 berniläistä käy joka matsipäivänä Bern Arenalla - eivät he mieti mitään kitaratunteja tai nyrkkeilytreenejä sen sijaan, että raahautuisivat hallille katsomaan jotain tiistai-illan väsynyttä matsia jotain väsynyttä Ambri-Piottaa vasraan. Kaikki lähtee kannattajien ja kaupunkilaisten ASENTEESTA oman kaupungin seuraa kohtaan!
Eilen (22.09.2015) tuli jälleen varmistus asialle:
22.09.2015 -
SCB: Saisonabonnemente ausverkauft
"
Gemäss der seit Jahren gängigen Praxis des SCB wird der Verkauf von Saisonabonnementen bei 13'000 eingestellt. Diese Zahl ist einmal mehr erreicht worden. Es sind ab sofort nur noch Einzel-Tickets erhältlich.
Diese Meldung darf der SCB seit mehreren Jahren kurz vor oder kurz nach Meisterschaftsstart publizieren. Vor dem dritten Heimspiel vom kommenden Samstag gegen die ZSC Lions ist es wieder soweit. Die letzten verfügbaren Saisonabonnemente sind verkauft worden. Der SCB ist stolz auf seine Anhängerschaft und bedankt sich herzlich für die grosse Treue."
Lyhyt ja erittäin vapaa käännös:
"
Vuosien käytännön kokemusten perusteella SCB:n kausikorttimäärä on ollut 13.000. Tämä luku on jälleen kerran saavutettu. Nyt on myynnissä enää vain yksittäislippuja.
Tämä viesti on voitu julkaista jo vuosikaudet vähän ennen tai vähän jälkeen sarjan (NLA) alun. Näin on jälleen juuri ennen kolmatta kotipeliä ennen ensi lauantaina (26.09.2015) ZSC:tä vastaan. Viimeinenkin kausikortti on myyty. SCB on ylpeä kannattajistaan ja haluaa kiittää heitä suuresta uskollisuudestaan."
Toki jos verrataan esimerkiksi Dusseldorfiin ja Göteborgiin niin on myös hyvä muistaa, että Suomesta ei löydy kuin Helsinki, jonka asukasluku pyörii samoissa numeroissa. Jossain Kuopiossa ei tietysti voida odottakaan samaa yleisomäärää kuin Göteborgissa. Sveitsistäkin voi toki valita vertailukohdaksi Bernin 16 000 katsojalla tai vaikkapa Fribourgin sen 6000 katsojalla.
Miksi SCB ja Bern ovat esimerkkeinäni? Yksi syy siihen on se, että olen asunut Bernissä vajaat pari vuotta sekä nähnyt toimintaa hyvinkin läheltä.
Olen kirjoittanut aiheesta paljonkin TPS-osioon. Turku ja Bern ovat yllättävän samankokoisia kaupunkeja - lisäksi molemmilla joukkueilla (TPS ja SCB) on muutamia samankaltaisuuksia: iso halli (11.820 ja 17.131) ja molemmat seurat ovat olleet konkurssiuhan alaisina suhteellisen lyhyen ajan sisään (TPS ~2006-07 ja SCB ~1998-99). Nämä seurat ovat sikäli mielenkiintoisia vertailukohtia, sillä SCB on tavallaan noin 7-8 vuotta TPS:a "edellä". Mä tiedän jonkin verran kuinka SCB nostettiin sieltä kuopastaan. Kuten jo aiemmin mainitsin: tärkein asia oli muuttaa kaupunkilaisten ASENNE ja saada berniläiset käymään jälleen hallilla oman joukkueensa tukena. Eikö ole ihan kohtuullisesti onnistunut? Sikäli näkisin asian niin, että kenties TPS:lla - kuten myös kaikilla muillakin SM-liigaseuroilla - voisi olla jotain opittavaa Bernistä ja SCB:n toiminnasta.
Bernin asukasluku (~130.000) on huomattavasti pienempi kuin Turun (~185.000). Talousalueetkin ovat suunnilleen samankokoiset: molemmista löytyy noin 250.000 asukasta sopivan harpinpiirron jälkeen. TPS:n lähin kilpakumppani sijaitsee noin 90 kilometrin päässä (Rauman Lukko) - vastaavasti SCB:n kanssa samoista katsojista kisailee kaksikin NLA-joukkuetta: Fribourg-Gotteron (noin 30min matka Bernistä) ja Langnau (vajaan tunnin matka Bernistä). Mä edelleen ihmettelen sitä, että miksi tuollainen kansanvaellus joka saatanan SCB:n matsiin on mahdollista tuollaiselta talousalueelta. Bernistä löytyy muitakin aktiviteetteja (kilpailu ihmisten vapaa-ajasta), televisiot toimivat Sveitsissä kuten Suomessakin (TV-lähetykset), älypuhelimet, netflixit, whatsappit, twitterit, instagramit jne. some-paskat toimivat aivan vastaavasti kuin Suomessakin (kilpailu ihmisten vapaa-ajasta), halvin (seisoma-) kausikortti SCB:n matseihin maksaa euroiksi muutettuna noin 350EUR.
Kunnes toisin todistetaan pidän kaikkein suurimpana syynä berniläisten ASENTEENMUUTOSTA. Tämä asenteenmuutos alkoi vuosituhannen vaihteen paikkeilla, jolloin SCB:n CEO Marc Lüthi totesi, että kaupunkilaiset on saatava kaupungin ykkösjoukkueen taakse. Tämä tapahtui tarjoamalla edullisia sadan frangin (seisoma-) kausikortteja. Tällä tavalla täytettiin ensimmäisiä kertoja yli kymppitonnin seisomakatsomo SEKÄ berniläisten ASENNE. Lätkä on parasta paikan päällä!
Mielenkiintoista, että mainitsit itse yhdeksi vertailukohdaksi vaikkapa Fribourg-Gotteronin. BCF Arenalle mahtuu yhteensä 6.700 katsojaa ja halli itsessään muistuttaa hyvin pitkälti Porin Isomäen betonibunkkeria (ennen nyt käynnissä olevaa remonttia). Fribourg-Gotteronin katsojakeskiarvo kaudella 2014-15 oli 6.261 katsojaa per ottelu. Ei yhtään hassummin Rauman kokoiselta paikkakunnalta (molemmissa kaupungeissa karvan alle 40.000 asukasta). Jos Fribourg-Gotteronia halutaan tässä käyttää vertailukohtana, niin kysymykseni kuuluukin, että miksi Raumalla katsojakeskiarvo oli kaudella 2014-15 "vain" 3.806? Pidän tätä Rauman lukemaa hemmetin hyvänä kaupungin väkilukuun nähden, mutta se ei siltikään selitä miksi käytännössä samankokoisessa Fribourgin kaupungissa vedellään yli kuudentonnin katsojakeskiarvoja vuosi toisensa jälkeen.
Ei meidän tarvitse mennä edes Suomen ulkopuolelle, jos halutaan kysyä paljon katsojia vetävän joukkueen faneilta, miksi he menevät hallille, onhan meillä Jokerit.
Tiedäthän kuinka siinä käy, jos jossain SM-liiga-aiheisessa topicissa menee puolikkaalla sanallakaan mainitsemaan KHL-Jokerit?