En nyt hakenut tuota palkkatasa-arvoa tai äänestysoikeutta, jotka ovat kiistatta olleet Suomessa hyvällä tolalla. Suomessa on kuitenkin ollut Ruotsiin verrattuna nähdäkseni selkeämmin käsitys miehestä "perheen päänä", joka käy duunissa ja jättää kasvatusvastuun naiselle (ns. male breadwinner). Tuo roolijako alkoi murtua verrattain myöhään (60-luvulta alkaen), kun porukka muutti yhtäkkiä maalta kaupunkeihin työn perässä ja naiset pääsivät yhtäkkiä osaksi työväestöä. TIlanne ei tietystikään enää tänä päivänä ole vallalla, mutta aika paljon näkyy vielä näissä sodanjälkeisten sukupolvien asenteissa, että miehillä ja naisilla on tietyt roolinsa.Minä nyt en näe, että miten perustelit näillä lauseilla väitteen: "Suomi on muihin Pohjoismaihin verrattuna varsin patriarkaalinen maa." Mielestäni naisen miestä parempi peruspalkka ja aikaisempi äänioikeus ovat merkittävämpiä asioita naisten tasa-arvon kannalta kuin keskustapuolueen suosio. Se, että täällä perusajattelu saattaa olla yleisellä tasolla HIEMAN konservatiivisempaa kuin vaikkapa Norjassa, ei tarkoita suoraan epätasa-arvoa miehen ja naisen välillä. Korreloiko Ruotsidemokraattien suosio länsinaapurissamme miesten ja naisten tasa-arvoa? Jos korreloi, niin naisilla menee siellä jatkuvasti huonommin ja huonommin. Onneksi en kuitenkaan itse usko tähän ainakaan Ruotsidemokraattien osalta, mutta sen sijaan ehkäpä suurin yksittäinen syy heidän suosioonsa eli maahanmuutto on todellinen vaara tasa-arvolle siellä. Ehkäpä konservatiivipuolueet saavatkin osin tästä syystä kannatusta?
Ruotsissa teollistuminen alkoi huomattavasti Suomea aikasemmin, ja siellä miehen rooli on ollut monella tapaa "modernimpi" eli miehet jäävät herkemmin isyyslomalle jne. ja vallalla ovat olleet nämä kauhistuttavat "pehmeät arvot".
Erot ovat tietysti nykypäivänä aika pieniä, mutta halusin tuoda esiin sen, että Suomessa nuo agraariyhteiskunnan arvot pilkahtavat siellä täällä esiin.