Pitkästä aikaa mielenkiintoista asiaa tähän ketjuun, anna
@pp33 tulla vaan! Aika selvältä näyttää, ettei kunnilla ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa vastaanottokeskuksiin. Maahanmuuttovirastoa ymmärrän hyvin, siellä lienee nyt jo kädet niin täynnä että änkyröivien kuntien kanssa vatulointi katkaisisi kamelin selän. Toisaalta tekisi kyllä mieli kysyä etteikö tällainen tosiaankaan ole asia johon kunnalla tarvitsisi perustuslain suoman itsehallinnon kannalta olla päätösvaltaa? Ensimmäinen intuitio sanoo, että tarvitsisi olla päätösvaltaa, mutta puhuuko loppuviimein mikään sen puolesta että tarvitsisi? Esim. päivähoitoahan turvapaikanhakijat ja pakolaiset toki rasittavat, mutta onko se kuitenkaan riittävä peruste valtaan määrätä yksityisen kiinteistönomistajan tai valtion vuokralaisten asumisesta tapauskohtaisesti? Eipä taida. Ikävää kunnille, mutta minkäs teet.
Ymmärrän itsekin maahanmuuttoviraston ongelmat ja kaoottisen tilanteen. Kaikille ihmisille pitäisi löytää katto pään päälle, eikä minkäänlaista suunnitelmaa tilanteen hoitamiseksi ole ollut olemassa. Asiaa on jouduttu säveltämään lennosta ja kuten mainittu, on kuntien vastuksesta syntynyt merkittäviä ongelmia tässä suhteessa.
Kuitenkaan en näe, että nykyisen kaltainen mielivallan käyttäminen tuo parhaita tuloksia. Jos maahanmuuttovirasto ei halua keskustella kenenkään kanssa, vaan tekee yksipuolisesti useiden ihmisten elämään merkittävästi vaikuttavia päätöksiä, mennään pahasti metsään. Periaatteellisella tasolla heitetään menemään kaikki demokratian periatteet. Mitä meille tällöin oikeastaan jää? Yhteiskunnan peruspilarit on poistettu ja kansalaisten oikeusturvan myötä luottamus ylläpitäviin rakenteisiin on mennyttä.
Toisaalta olen itse todistamassa, mitä mielivaltaisuus ja sanelupolitiikka saa aikaan käytännössä. Tulijoihin suhtaudutaan jo valmiiksi vihamielisesti, koska tilanne koetaan täydellisen epäoikeudenmukaisena. Nyt kaikki tiedottaminen on tullut Kotouma Oy:n johtajan ylimielisten ja vähättelevien lausuntojen kautta. Migri on kieltäytynyt kommentoimasta tai tiedottamasta millään tavalla. En usko, että ongelma olisi lähellekään yhtä suuri, jos Migri olisi suostunut selkeästi kertomaan aikeistaan ja suunnitelmistaan, järjestänyt yleisötilaisuuksia ja kuulemisia. Tietysti heillä ei liene moiseen aikaa, mutta edes toimeksiannon saaneen yrityksen olisi voinut velvoittaa tekemään näin. Nyt tilanne ei ole millään tavoin hedelmällinen, vaan päin vastoin räjähdysherkkä. En näe, kenen etu tämä on. Kuitenkin Migri syyttää huonosta asenteesta yksipuolisesti kuntaa ja kuntalaisia, aiheuttaen vain lisää pahaa verta ja leimaten koko kunnan rasistiseksi takapajulaksi. Ihmiset ovat peloissaan, koska eivät tiedä mitä tulee tapahtumaan. Ja koska ihmiset eivät tiedä, syntyy huhuja, joista syntyy vain suurempi kierre. Eikö asioita olisi voitu hoitaa aidosti yhteistyössä, vaikka keskuksia perustetaankin pakolla? Nykyisellään välittyy kuva kaikkivoipaisesta mielivaltaisesta vallankäytöstä, jossa ei kenenkään muun näkökantaa oteta millään tavoin huomioon.
Kokonaan oma asiansa on tämä Migrin toimeksiantopolitiikka. Jos valtion virasto tekee mahdollisesti kymmenienkin miljoonien arvoisiksi nousevia sopimuksia vastaperustettujen yritysten kanssa, nousee ilmoille useitakin kysymyksiä. Esimerkiksi tämä Kotouma on perustettu samana päivänä jona se sai ensimmäisen toimeksiantonsa Pyhtäälle. Miten tällainen yritys rahoittaa toimintansa? Kahdessa viikossa toimeksiantoja oli jo kolme kappaletta. Miten Migri valitsee, kenelle sopimukset annetaan ja millä perusteella? Jyrääkö Migri kunnat ja kieltäytyy neuvottelemasta siksi, että nämä yritykset saisivat toimia estotta ja mahdollisimman suurella tuotolla? Mikä oikeuttaa Migrin oikomaan mutkia ja suorastaan rikkomaan lakia? Mihinkään näistä kysymyksistä viraston ei tarvitse vastata, eikä kukaan näitä kysymyksiä esitä. Aikamoista valtaa tämä virasto käyttää tällä hetkellä ja sen on mahdollistanut ennalta-arvaamaton tilanne, jonka perusteella tämä valta on muodostunut suhteettoman suureksi. Samalla väärinkäytösten mahdollisuus on noussut yhtä suureksi, varsinkin Migrin järjestelmällisesti kieltäytyessä selvittämästä toimiaan. Luulisi, että läpinäkyvyys olisi kaikessa toiminnassa avainasemassa.