Paratiisihan se tietenkin on, jo ihan lukujenkin mukaan. Valtion velka nousee jo lähivuosina 122% BKT:sta, ja velka jo nyt 35 700 miljardia, alijäämän odotetaan kasvavan 2800 miljardiin niinikään lähivuosien aikana, korokomenojen ollessa jo nyt 1016 miljardia dollaria. Kaupan päälle nyt noin 770 000 asunnotonta vaeltaa kaduillaan, ja kodittomien lastenkin määrä kasvussa.
Voidaan siis aiheesta kysyä, kun kansallakaan ei niin hyvin mene, eikä mitään oikeastaan tarjota, että minnehän helvettiin sitä rahaa sitten oikein hassataan, kun nyt 4700 miljardin veroilla jää vielä 1800 miljardin alijäämä, joka siis kovassa kasvussa tulevinakin vuosina? Vai olisiko sittenkin hitusen massiiviseen velkarahalla elvyttämiseen, sekä investoimiseen?
Tai mahdollisesti jopa naapurin tunkion tyyliin varmaankin siihen, että eräiden "jumalan valittujen" elämänlaatu turvataan, ja paskat sitten muista.
Ja lisää paskaa lienee luvassa seuraavan pressan muodossa, joka jo valmiiksi esittikin vaatimuksen, että hänelle ei pidä velkakattoa asetettavan.
Outoja asioita ihmispolot totisesti palvoo, vaan ehdotan todellakin muuttamista sinne, jos meno kerran niin kovin miellyttää, tai jos jo asut siellä, niin onnea vaan.
Itäiseen naapuriimme en usko juuri kenenkään haikailevan sen missään muodossa, ja on täysin älyllistä vajautta edes yrittää verrata sosiaalista markkinataloutta mihinkään tuon ihmemaan alueella harjoitettuun toimintaan jotakuinkin koskaan. On siis ihan typerää enää edes puhua mistään mitä neuvostoliitossa joskus on kokeiltu, ja sittenkin on hyvä muistaa, että osalle sekin oli elämää, jota kuitenkin ovat mystisestä syystä myös sen romahtamisen jälkeen haikailleet.
Olipa kaikenkaikkiaan harvinaisen kylmäävä kirjoitus alusta loppuun asti.
Ei, ei ja ei. On olemassa valtava määrä erilaisia asioita, joiden kautta Yhdysvaltojakin voidaan arvioida. Se, mitä omassa kirjoituksessani korostin, on edes auttava pyrkimys objektiivisuuteen. Kirjoituksesi oli hyvä esimerkki päinvastaisesta, siksi peukut sille.
Minäkin olen katsonut monta Michael Moore-dokumenttia ja aikanani niellyt sen propagandan, mikä tulee vasemmistolähteistä. Jos kuitenkin ihan tosissaan lähtee arvottamaan USA:ta näiden dokumenttien kautta, niin hiipii mieleen kysymys: kuinka kukaan ylipäätään edes voi asua Yhdysvalloissa. Varmaan tämäkin on monelle vasemmistolaiselle arvoitus. Siksi voisi joskus kääntää mittareita myös toiseen suuntaan.
Hieman objektiivisempaa näkemystä saisi myös esittää, Valloissa on todella paljon hyviä puolia, jonka vuoksi myös monet sinne muuttavat. Yhdysvallat on periaatteessa ihan samojen ongelmien edessä kuin muutkin teollistuneet maat. Alhaisen osaamistason teolliset työpaikat vähenevät länsimaissa edelleen ja ne siirtyvät sellaisiin maihin, joissa palkkataso on perin alhainen. Luonnollista kapitalistista kehitystä, mutta luo todella vaikean ongelman moneen yhteiskuntaan.
Tämä kehitys oli osaltaan vaikuttamassa Trumpin vaalivoittoon. Ei ollut erityisen kampanjatehokasta kertoa ihmisille tosiasioita työpaikkojen kadosta, oli parempi heittää ilmoille ajatus, jonka mukaan ko. työpaikat olisi pelastettavissa tuontitullien avulla. Myös Yhdysvalloissa palkkojen alentaminen on vaikeaa, koska se lyö korville monen sisäistämää myyttiä kehityksen suunnasta parempia aikoja kohden. Elintason täytyisi nousta.
Yhdysvalloissa on Eurooppaa suurempi työpaikkojen vaihtuvuus yhdistettynä pienempään työsuhdeturvaan. Työnantajilla on helpompaa palkata töihin, koska irtisanomissuojakin on alhaisempi. Tämä tietenkin vaikuttaa talouteen positiivisesti. Yrittäjähenkisyyttä on paljon, ihmiset ovat tiedostaneet sen, että vain työnteolla pärjätään elämässä. Tuskin kukaan muuttaa Yhdysvaltoihin sosiaaliturvan vuoksi, sinne muutetaan tekemään töitä tai opiskelemaan hyvään ammattiin. Unelmankin perässä, joka ei kaikille toteudu.
Monen länsimaan haasteena on lähes toivoton ikäpyramidi yhdistettynä hyvinvointivaltioon. Tämän tyyppinen sosiaalivaltio tulee romahtamaan muutamassa vuosikymmenessä, vain jollakin öljyvaltioilla olisi periaatteessa varaa sellaiseen. Ja sekin pelivara hupenee vihreän siirtymän myötä. Kun me itkemme hyvinvointivaltion perään, kannattaisi samalla muistaa (ihmettelen, ettei vasemmisto ole koskaan tässä solidaarinen), että suurin osa maailmaa ei ole koskaan moista nähnytkään. Monelle on arvoitus, miten joku voi saada rahaa tekemättä työtä. Käypä vaikka Thaimaassa kysymässä asiasta.
Länsimaiden pitää panostaa korkean teknologian kehittämiseen, ihmisten kouluttamiseen ja yrittäjyyteen: samanaikaisesti näihin liittyviä esteitä pitää hallitusti purkaa. Sosiaalinen markkinatalous on hieman eri asia kuin sosialistinen. Miten voidaan luoda lisää työpaikkoja: voitaisiinko esimerkiksi vasemmiston tapaan kiristää verotusta ja antaa valtion nostaa itseään tukasta yhä suurempaan menestykseen? Onko sinulla mitään käsitystä siitä, miten tällainen käytännössä onnistuisi? Rikkaiden vihaaminen ei valitettavasti ainakaan vielä toimi energianlähteenä voimaloille.
Sosiaaliseen markkinatalouteen kuuluu luonnollisena osana työttömyysturva, joka sekin on ymmärrettävä - ei kehotuksena elää seuraavat pari vuotta sen varassa - vaan päinvastoin tukena intensiiviselle työn etsimiselle. Aikuisen terveen ihmisen elämä ON työntekemistä, sen etsimistä ja kouluttautumista. Totta kai kapitalismi tarjoaa myös vaihtoehtoa: kannattaa aloittaa sijoittaminen vaikkapa 10-vuotiaana, niin että nelikymppisenä voit heittää heipat työnteolle. Mutta marxilaisen idean jokaiselle tarpeidensa mukaan voit tumpata historian roskakoriin. Sellaista ylellisyyttä ei suurille massoille ole tarjolla.
Sinulla on kummallinen käsitys siitä, että minä tai joku muukaan palvoisi Yhdysvaltoja tai kapitalismia. Itse vain katson sitä tulevaa kehitystä, mitä markkinoilla tapahtuu ja valtioiden kouristelua monenlaisten ongelmien edessä. Varmasti olisi kivaa, jos bileet jatkuisivat loppumattomiin. Massoille se ei ole mahdollista, rikkaille se on. Keskiluokan on ponnisteltava yhä kovemmin pysyäkseen pinnalla. Vähäisen tietointensiivisyyden työpaikoilla käy katoa, mutta niin käy vaikkapa alemman tason juristeillakin. Tekoälykin jyrää meitin. Mutta se luo myös mahdollisuuksia uusiin älyammatteihin.
Maailman kääntäminen päälaelleen ei onnistu. Rikkaat, älykkäät, koulutetut johtavat maailmaa, kuten ovat tehneet aina. Valitettavasti joku 1950-luvun elintason nousu monissa maissa, erityisesti Yhdysvalloissa, on historiaa. Jos tuloeroja yritetään väkisin pienentää Suomen malliin, seurauksena on, että pääoma äänestää jaloillaan. Se vasta on erittäin ikävää, koska yritykset tarvitsevat investointeja varten pääomasijoittajia, bisnesenkeleitä. Vaikka kuinka suonissa puristaisi, kun joku mulkku ajaa Maybachilla työpaikkasi eteen, kannattaa pikemminkin olla syvästi kiitollinen siitä, että joku niin tekee.
Tämä henkilö saattaa pelastaa sinunkin työpaikkasi, vaikka totta kai pitää huolen omista eduistaan sijoittajana.