Tässä on se ydin, joka on mielestäni ratkaiseva tulevaisuuden kannalta. En ole kovin huolissani siitä, mitä tapahtuu neljän vuoden aikana vaan ennemminkin siitä, mistä lähtökohdista seuraaviin vaaleihin lähdetään. Trump on aika vanhan ja väsyneen oloinen, jotenkin tuntuu, että vaikka tämä kaikki profiloituu häneen, on puolueessa seuraavina vuosina jo hänen kautensa aikana jos jonkinlaista valtatyhjiötä jota pyritään täyttämään. Rebut tarvitsevat uuden johtohahmon, joka pyrkii lyömään esivaaleissa läpi kolmen vuoden päästä. Nyt punnitaan ottaako MAGA lopullisen yliotteen puolueesta vai ei. Trump on osoittanut myös sen, että politiikan ulkopuolelta voi tulla ja saada kannatusta jos puolueen sisältä ei nouse vahvaa ehdokasta, joten mikään yllätys ei olisi jos joku Muskin kaltainen pyrkyri pyrkisi noihin saappaisiin (ei siis Musk itse). Käytännössähän rebujen original porukka myi sielunsa Trumpille 2016, kun se kiima presidentin pallille Obaman jälkeen oli niin suuri, että kun omista ei löytynyt, niin turvauduttiin Trumpiin kun nähtiin millaisen kansansuosion Mr.Diili sai aikaan.Lukuisat uhkakuvat Trumpin kohdalla ovat täysin todellisia etenkin nyt, kun hän pystyy nimittämään kabinettinsa sekä ylimmät virkahenkilöt MAGA-porukasta. Näinhän se ei ollut edellisellä kerralla, kun MAGA ei vielä ollut etabloitunut politiikkaan vaan oli puhtaasti epämuodollinen kansanliike. Erotuksena kahdeksan vuoden takaiseen, MAGA ei enää ole vain kansanliike, vaan yksi republikaanisen puolueen merkittävistä siivistä. Edellisellä kerralla Trump joutui siis nimittämään kabinettiinsa ja virkahenkilöiksi ihan täydellä pakalla pelaavia perus-rebuja (vaikkakin konservatiivisia sellaisia), kuten vaikkapa Boltonin, Tillersonin ja Mattisin. Kukaan näistä ei ollut lähimainkaan MAGA-kahjo, vaikka konservatiivisemman puolen republikaaneja ovatkin. Nämä pystyivät jarruttamaan aika tehokkaasti Trumpin sekoilua, joskin sitten se johti kenkimiseen ajan myötä. Mutta myös niiden tilalle hän joutui nimittämään monessa tapauksessa molemmilla airoilla soutavia henkilöitä. Olihan siellä joukossa toki myös se alt-right teoreetikko Bannon, muttei hänkään ollut MAGA (vaan jo paljon ennen MAGAa toiminut äärioikeistoteoreetikko) ja siksi hänelläkin meni Trumpin kanssa sukset ristiin.
Nyt voi olla täysin eri ääni kellossa ja todennäköisesti onkin.
Mitkä uhkakuvat toteutuvat ja mitkä ei, niin se jää nähtäväksi. Tai voihan olla, että Trump nimittääkin jokseenkin täysipäisen kabinetin ja virkahenkilöstön, mutta valitettavasti empiria ei tämmöistä optimismia lainkaan tue.
Rebunlikaanien tuleva sisäinen vallanvaihto on siis se jolla on mielestäni merkitystä. Merkitystä on myös sillä, mitä demokraatit saavat aikaan. Nyt on viimein mahdollisuus ajaa sisään oikeasti kansaa puhutteleva ehdokas. USA kestää kyllä tämän kauden, mutta republikaanien sisällä olevien ei MAGAlaisten, sekä demokraattien käsissä on tuon valtion tulevaisuus. Rebunlikaanit tulisi saada sisäisesti ohjattua pois MAGA vallasta niin, ettei negatiivinen jatkumo olisi enää pelkästään demokraattien estettävissä.