Aika paljon avautuu, jos katsoo USA:n historiaa. Eikä tarvitse katsoa kuin viimeistä 50-75 vuotta huomatakseen, että yksilön vastuuseen perustuva suhteellisen vapaan kilpailun malli ei enää toimi. Parhaimmillaan se mahdollisti "jokaisen" nousun yhteiskunnallisilla ja taloudellisilla portailla porras kerrallaan ylöspäin.
Nyt kieroon kasvanut kapitalismi uhkaa demokratiaa. Ei vain USA:ssa vaan USA:n kautta kaikkialla maailmassa. Yksi syy on voitontavoittelu, josta on tullut yritysten ainoa tavoite. Eriarvoisuus lisääntyy, kilpailu todellisuudessa vähenee ja veronkierto yläportaassa kasvaa. Keskiluokka ei enää omaa samanlaisia mahdollisuuksia nousuun ja esimerkiksi ostaa asuntoa isoista kaupungeista.
Yllä oleva ei ole Thomas Pikettyn analyysia vaikka toki voisi osin ollakin. Kyse on oikeistolaisen ja arvostetun Financial Timesin muutaman vuoden takaisesta kirjoituksesta päätoimittaja Lionel Barberin näppikseltä. Barberin mukaan enää ei voida jatkaa nykytavalla. Se tie on tullut päätökseen ja nyt on aika resetoida ja pyrkiä turvaamaan vapaampi markkinatalous.
USA:ssa ollaan siis hereillä myös markkinatalouden linnakkeissa. Trumpin politiikka ja täytyy sanoa, osin myös Bidenin valitsema tie, pyrkivät estämään tätä yhteiskunnallista kehitystä. Kyse on hyvin tiivistetysti siitä, että USA on valinnut Trumpin kaudella I jo USA ensin linjan ja protektionismin, jota Biden jatkoi. Vapaampaa markkinataloutta ei tullutkaan, mutta tuli melkoinen häkkyrä, joka ei ole vastaus kapitalismin resetointiin ja osin uudelleen sopimiseen.
Alkuperäiset FT:n linkkini eivät toimi, mutta tekstejä löytyy HS:n ja FT:n osalta edelleen näinkin:
EK:n mukaan vastaava ajattelutapa on Suomessa jo arkipäivää.
www.hs.fi
Economies are not delivering for most citizens because of weak competition, feeble productivity growth and tax loopholes
www.ft.com
Yritysten uudeksi ohjenuoraksi täytyy ottaa omistajien etua laajemmat joukot, jos markkinatalous haluaa säilyä hengissä, arvovaltainen talouslehti linjaa uudessa ohjelmalinjauksessaan.
www.hs.fi
Ja vastakritiikkiä Wahlroosilta
UPM:n ja Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos näkee kasvavien tuloerojen syyn muualla kuin kapitalismissa.
www.salkunrakentaja.fi
Suosikkini amerikkalaisen nykykapitalismin puolustelusta on tämä:
”Bill Gatesin ja muiden kontribuutio maailmantalouteen on vain ollut niin valtavaa, että se on tuottanut käsittämättömiä vaurauksia. Siihenkin on yksinkertainen vastaus: Bill ja Melinda Gatesin säätiö lahjoittaa pois pääosan niistä rahoista. Sekin on siksi ihan turha huoli”, Wahlroos muistuttaa.