Puolustaisin amerikkalaista normimediaa myös tämän syksyn suhteen - se seurasi sangen uskollisesti (aiemmin päteviksi osoittautuneiden) mielipidetutkimusten keskiarvoja, eikä väheksynyt Trumpin mahdollisuuksia silloin kun hän kannatuksensa nousi. Keskimäärin Clintonin etumatka oli suurin piirtein 2-4%:n luokkaa suurimman osan syksyä - ja äänissä hän voittikin Trumpin n. 2%:lla, joten radikaalin väärässä tutkimukset eivät olleet. Sen sijaan esim. Nate Silverillä oli mallissaan merkittäviä epävarmuuksia ja hän esim. puuttui siihen, että näissä pohjoisen teollisuusosavaltioissa mielipidetutkimukset olivat aiempaa harvemmassa: normiajatteluhan oli, että jos Clinton johtaa
maanlaajuisesti 3%:lla niin jokin Michigan ja Pennsylvania ovat selviä nakkeja vaikka välillä yksittäiset tutkimukset näyttivät kohtuullisen tiukkaa kisaa.
Tämän lisäksi kaikki valtamediat käyttivät käsittämätömän paljon energiaa Clintonin mitättömän sähköposti"skandaalin" vatvomiseen - esim. (muka) Clinton News Network oli ihan maaninen tässä seurannassaan. Sitten Comeyn ensimmäinen (harhaanjohtava ja epämääräinen) kirje vielä entisestään räjäytti tämän negatiivisen huomion vaalikampanjan viimeiseksi kokonaiseksi viikoksi.
Ohessa hyvä analyysi median toiminnasta ja Clintonin (ja toki myös Trumpin) selkeästi negatiivisesta uutisoinnista - tämän perusteella on aika selvää, ettei voi väittää, että valtamedia olisi jotenkin ummistanut silmänsä Clintonin virheiltä, päinvastoin:
News Coverage of the 2016 General Election: How the Press Failed the Voters - Shorenstein Center