Itse asiassa Trumpilla oli aika paljon kokemusta politiikasta jo ennen tätä toista presidentti-ehdokkuutta.
Olkinukke. Tuo olisi vastaus väitteeseeni, jonka mukaan Trumpilla ei olisi poliittista kokemusta. Mutta en sellaista esittänyt. Sen sijaan kirjoitin Trumpilla olevan vähemmän poliittista kokemusta ennen valintaansa kuin Reaganilla ennen valintaansa. Fakta.
Trumpista on jo tullut 'transformational president', joka on muuttanut maan suunnan varsin täydellisesti ja monilta osin peruuttamattomasti. Trump nimenomaan johtaa maataan, ja vähät välittää median ja muiden sivustahaukkujien räksytyksestä.
Trumpin maansa johtamisesta saa hyvän ja valitettavan käsityksen jopa yhdestä pressitilaisuudesta. Helsinki, jossa Trump kohtaa Putinin.
USA:n kahtiajako alkoi jo kauan ennen Trumpia. Jos Hillary Clinton olisi voittanut vaalit, kahtiajako olisi kiihtynyt ihan samalla tavalla. Ehkä se ei olisi niin pinnalla juuri nyt Suomen lehdistössä, mutta USA:ssa se kyllä tuntuisi ihan samalla tavalla.
Olkinukke. Tuo olisi vastaus väitteeseeni, jonka mukaan kahtiajako olisi alkanut Trumpin toimesta. Mutta en sellaista esittänyt. Sen sijaan kirjoitin Trumpin syventävän toimillaan kahtiajakoa. Clinton on inhokkini, mutta en pysty silti kuvittelemaan häneltä yhtä sekavaa toimintaa ja samanlaista nollatason osaamista, kuin Trumpilta.
Toki demokraateista on tullut entistä kahjompia Trumpin voiton jälkimainingeissa, mutta se ei ole Trumpin vika.
Pitää osin paikkansa lisäyksellä, jonka mukaan republikaaneista on tullut aiempaa kahjompia Trumpin voiton myötä. USA:ssa kaksi pääpuoluetta ovat osin ajautumassa tilanteeseen, jossa kumpikin on kyvytön johtamaan maata. Se on yksi Trumpin voiton seurauksista. Osin tarkoittaa tässä ehdollista kyvyttömyyttä. Vielä on aikaa.
Paras lääke USA:lle on nyt republikaanien täyskontrolli Washingtonissa, ja luulen että se tulee myös aika lailla jatkumaan ainakin seuraavat 10-20 vuotta. Republikaanien ja Trumpin takana ovat samat vuodesta toiseen kasvavat voimat, jotka nostavat Euroopassa oikeisto-populistien kannatusta vuodesta toiseen. Vaikea kuvitella, että esim. Euroopassa joku voisi voittaa vaalit kannattamalla avoimia rajoja.
Moneen kertaan esille nostamani USA:n ja Euroopan perusongelma on siinä, että demokraatit ja erilaiset sosialidemokraatit eivät ole ymmärtäneet globalisaation ja talousmurroksen voimaa ja syvyyttä. Perinteinen, maltillinen oikeisto (republikaaneineen USA:ssa) on aivan yhtä kyvytön, eikä omaa sekään mitään visiota eurooppalaisen hyvinvointivaltion haasteiden ratkaisemisesta 2000-luvulta alkaen. Kun sekä USA:ssa että Venäjällä on presidentti, joka sanoissa ja teoissa haluaa hajottaa EU:n, ääripäät voimistuvat oikealla, vasemmalla ja uskonnollisissa liikkeissä.
Varsinkin Venäjä toimii tavoitteissaan johdonmukaisesti: se pyrkii vaikuttamaan yhteiskuntiin niiden sisältä useilla eri tavoilla sekä ulkoa mm. brutaaleilla pommituksilla Syyriassa. Jälkimmäisistä YK:n edustaja odottaa pian mahdollisesti alkavaa ns. viimeisen linnakkeen pommitusta yhtenä kaikkien aikojen tuhoisimpana, koska alueella on 3-4 miljoonaa siviiliä ahtaissa oloissa. Jos näin käy, pommitukset syövät sekä lännen yhtenäisyyttä, moraalia että aiheuttavat valtavan pakolaisaallon. Mikä on Putinin arvio Trumpista, onko Trump otettava tässä asiassa huomioon, vai riittääkö Trumpille taas twitterissä uhoaminen?
Merkelistä Putinin ei tarvitse välittää, Merkel taipui jo, ja nyt Venäjällä on vapaat kädet likaisiin tekoihin. Jos Trump kykenee tämän estämään, hienoa. Muussa tapauksessa länsi (Saksa, USA) ovat antaneet aloitteet aivan liiaksi Putinin Venäjän käsiin, joka ei niitä jätä käyttämättä.