Yhdysvaltain (n)ex(t)-presidentti Donald J. Trump

  • 3 682 451
  • 23 891

Jeffrey

Jäsen
Shillälailla, löysit mv-tason mielipidekirjoituksen.

Hienoa.

Sinänsä toki lasisi ovat ihailtavan vahvat.

Rinnastit juuri yhdystaltain pääkaupungin suurimman sanomalehden, reilusti yli 100 vuotta julkaistun, ja koko yhdysvaltain toiseksi tärkeimpänä sanomalehtenä pidetyn julkaisun mv-lehteen. Että shillälailla. Hienoa!

Noh, olet mitä olet.
 

Morgoth

Jäsen
Pidän ihan aiheellisena huolena Trumpin presidenttiydessä, että alkaako uskomukset ja "musta tuntuu" -fiilis mennä faktojen ja tutkimustiedon ohi. Syrjäytetäänkö faktat ja tutkimustieto, jos ne ovat jollain tapaa ristiriidassa omien uskomusten, intressien ja oman fiiliksen kanssa?

Nuorempi Bush? Lisäksi mieleen muistuu esim. Nancy Reagan, joka lähti hakemaan astrologiasta neuvoja ja joita Ronald jopa ilmeisesti jonkun verran kuunteli.

Trump itse on kiistänyt ilmastonmuutoksen ja sanonut sen olevan valhe. Hänen varapresidenttinsä kieltää evoluution olemassaolon jne. ja kongressivaalit on vielä menossa myös Republikaaneille. Konservatiivit saamassa täysin vallan senaatissa ja edustajainhuoneessa. Trumpilla ja hallinnollaan hyvät edellytykset saada omia asioitaan läpi.

Ainakin ensimmäiset kaksi vuotta. Sitten on seuraavat välivaalit ja demokraateilla mahdollisuus vaalivoitolla ottaa kongressi itselleen ja sen jälkeen Trumpin kädet ovat sidotut ainakin sisäpolitiikassa niin kuin Obamalla on ollut. Mielenkiintoista nähdä miten Trump ja republikaanit löytävät toisensa. Esim. Paul Ryan ja Trump eivät lopussa erityisen hyvin tulleet toimeen keskenään, mutta muuten republikaaneilla on kaikki taivaan portit avoinna tämän jälkeen. Saavat korkeimpaan oikeuteen vielä haluamiaan konservatiivisia tuomareita jne. Toki puolueen kannalta ongelma on, että presidentti sattuu olemaan Trump eikä vaikka Jeb Bush. Sekä puolue on itsekin varsin riitainen, joten välttämättä ei tule olemaan sen helpompaa kuin yhteistyö demokraattienkaan kanssa on ollut viimeisen kahdeksan vuoden aikana.
 

Tuamas

Jäsen
Rinnastit juuri yhdystaltain pääkaupungin suurimman sanomalehden, reilusti yli 100 vuotta julkaistun, ja koko yhdysvaltain toiseksi tärkeimpänä sanomalehtenä pidetyn julkaisun mv-lehteen. Että shillälailla. Hienoa!

Sisälukutaito ei ollut vahvin puolesi?

Lainaan vielä, jos oli liian hankala: "mv-tason mielipidekirjoituksen".
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Ihmeellistä etteivät latinot, mustat, naiset, opiskelijat ja nuoret korkeasti koulutetut kaupunkilaiset saaneet äänestettyä Trumpille tappiota. Eikös kyse ollut nimenomaan siitä, että kannatti äänestää Hillarya ettei Trump pääse presidentiksi.
Eurooppalaisesta näkökulmasta emme ymmärrä tuota ettei latinot ole mitenkään taattu demokraattien kannattajaryhmä. Vuoden 2000 vaaleissa GWB sai 35% latinoäänistä ja vuoden 2004 vaalissa 44 prosenttia. McCain sai 31 prossaa 2008 ja Romney 2012 vain 27 prosenttia latinoäänistä.

CNN:llä sanottiin että Trump sai 42,5 prossaa latinoäänistä

CNN:llä puhuttiin että Trump sai kaikki sinikaulustyötenkijät ja ns. Reagan demokraatit taakseen. Lisäksi kouluttamattomat naiset olivat yllättävän paljon (about 40% en ehtinyt nähdä tarkemmin statistiikkaa) Trumpin takana
 

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Lisäksi kouluttamattomat naiset olivat yllättävän paljon (about 40% en ehtinyt nähdä tarkemmin statistiikkaa) Trumpin takana

Jostain luin sen että naisten äänet jakautuivat 50 % Trumpille ja 44 % Clintonille. Yllättävän vähän on ollut Gary Johssonin vaikutuksesta vaaleihin. Hän kuitenkin veti 3-5 prossaa äänistä melkein kaikissa osavaltioissa. Eipä kuitenkaan hänestä ole ollut mitään puhetta uutislähteissä.

Mielenkiintoista on seurata Trumpin hallituksen ministerien valintaa kun kuitenkin aika moni republikaani oli suorastaan häntä vastaan.
 

Ahar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Pelicans, Suomi, Ruotsi, Columbus
Erittäin mukavaa komediaa tiedossa pitkäksi ajaksi eteenpäin, kun vasemmisto -ideologian omaavat unelmaihmiset hyperventiloivat tuelta, kun demokratia jälleen kerran pamautti heitä päin näköä. Tuo itku ei ihan hetkeen tule loppumaan.
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset
Latinoäänestäjistä kuubalaiset ovat perinteisesti tukeneet republikaaneja. Voisiko vaa`ankieliosavaltio Floridan kääntyminen nyt Trumpille johtua siitä etteivät he ole katselleet kovin hyvällä Obaman rauhanhierontaa siihen suuntaan.

Ps.Ihmeellistä muuten miten tännekin yritetään taas lykätä jotain oikeisto - vasemmisto -jakoa. USA:n poliittisessa järjestelmässä on kyse aivan muunlaisista jaoista. Mutta näköjään USA:a ei edes haluta yrittää ymmärtää omana itsenään vaan yritetään USA:n pressanvaalejakin sovittaa johonkin persut vs. vihervasemmisto -asetelmaan.
 

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
Mielestäni on aika mielenkiintoista nähdä miten tuo nyt ns. tappiolle jäänyt amerikkalainen "älymystö" suhtautuu Trumpiin presidenttinä, ja toisinpäin. Aika kovinkin sanankääntein esimerkiksi jotkut yliopistojen professorit olivat Trumpia vastaan, puhumattakaan noista turhista julkkiksista lady gagoista ja muista.

Käsittääkseni Trump on kiistänyt mm. ilmastonmuutoksen melko kategorisesti ja tosiaan taitaa noita varttivajaita kiihkouskovaisiakin olla tulossa merkittäviin rooleihin entistä enemmän, vaikkei DT itse sentään niin sekaisin uskonnosta ole. Siinä mielessähän jenkit kyllä saavat ihan mitä tilaavat, kun siellä päin tuo enkeleihin ja muihin satuolentoihin uskominen on ihan yleistä. Mielenkiintoista kyllä nähdä myös miten "vähemmistöjen" aseman käy, sillä kohtalaisen vituiksihan siellä on vedetty nyt muutenkin - "black lives matter" ja niin edelleen.

Kun miettii vähän pidemmälle ja abstraktimmalle tasolle, niin Trumpin valinta tuskin tekee kovin hyvää myöskään jenkkien tiedeyhteisölle, vaikka yksityiset tahot tuota toimintaa taitavat pitkälti pyörittääkin. Tieteellinen maailmankuva ei vain oikein istu Trumpin ajamaan tyyliin, ainakaan kampanjan perusteella ja vaikea uskoa että koulutus tai tiede yleisesti olisivat Trumpin agendalla kovinkaan korkealla. Tiedä sitten muuttuuko tuossa mikään, veikkaisin kuitenkin että asiantuntijuus ja tieteelliset faktat sysätään useammin sivuun päätöksiä tehdessä, niinkuin kampanjankin aikana usein kävi.

Samoin erilaiset ilmasto-sopimukset ja muut puhtaaseen energiantuotantoon tähtäävät projektit voidaan varmaan haudata, kun bensaa pitää saada koneeseen, hiiltä pätsiin ja Fordeja Detroitiin. Vaikka nämä nyt ovatkin pitkälti jenkkien sisäpoliittisia mahdollisia linjanvetoja, niin kyllähän jenkkien toimet aina vaikuttavat muihinkin. Mulla oli orastava toivonkipinä että jenkeissä olisi jonkinlaista päästö-kuria saatu aikaiseksi, jota taas olisi voinut käyttää lyömä-aseena kehittyvien talouksien päästöjen suitsimiseen, mutta voi olla että turha toivo.

Tämä nyt vain tällaista pseudoanalyyttistä lätinää, kun tosiaan Trumpin todellisia poliittisia linjauksia ei tiedä varmaan mies itsekään. Kädet kyynärpäitä myöden ristissä toivon että kampanjointi oli vain karvakäsien "se on vain mainos" -tyylistä puppua ja politiikan tekoon otetaan mukaan vähän laajempaa katsantokantaa. En jaksa uskoa että edes Trump pystyy mitään katastrofia saamaan aikaiseksi, mutta pelkään pahoin että kaikki (pienikin) edistys tyssää ja sisäpoliittiset typeryydet saavat enemmän jalansijaa.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
@Tadu on perssuomalaisena tottunut katteettomiin lupauksiin ja käsien heilutteluun.
En kuulu mihinkään puolueeseen, mutta äänestän Kokoomusta. Yllä oleva toki pätee myös siihen.

Ps.Ihmeellistä muuten miten tännekin yritetään taas lykätä jotain oikeisto - vasemmisto -jakoa. USA:n poliittisessa järjestelmässä on kyse aivan muunlaisista jaoista. Mutta näköjään USA:a ei edes haluta yrittää ymmärtää omana itsenään vaan yritetään USA:n pressanvaalejakin sovittaa johonkin persut vs. vihervasemmisto -asetelmaan.

Tämä on totta ja erittäin surullinen ilmiö nykypäivän Suomessa. Itse olen monessa asiassa erittäin liberaalinen vaikka oikeistolainen kapitalisti olenkin. Olen kuitenkin saanut kuulla, että liberaalius on vasemmiston yksinoikeus ja perinteinen nelikenttäajattelu ei kuulemma enää toimikaan. Tämä ei ole edes vitsi. Minulle on oikeasti sanottu, että liberaaleilla ajatuksilla oikeistolaiset tulevat vasemmiston alueelle.
 

BileTooth

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Luin kyllä, mutta ei se tee Obamankaan populismista yhtään hyväksyttävää, hän vedätti kansaa noilla lupauksilla, tuskin hän hirveästi sivulauseissa mainitsi ''lupaan toteuttaa tämän jos senaatti vaan hyväksyy..'' eli kyllä Obamakin käytti reilua populismia kuten aikalailla kaikki ehdokkaat enemmän tai vähemmän. Otin tämän alunperin esille, koska on jo pitkään vaikuttanut vahvasti siltä, että vasemmisto luulee sokeana että vain oikeisto käyttää rajua populismia, joka on aivan paskapuhetta. Sen sijaan, Trump vei tämän populismin jyrkkyydessään aivan uudelle tasolle, joka on tietenkin kuvottavaa.



Yksinkertaistettuna juuri näin, ja se on se iso syy miksi populismikin menee läpi kerta toisensa jälkeen. Tavalliset kansalaiset niin USA:ssa, Suomessa kuin muuallakaan, ei ymmärrä poliitiikasta tai muusta maailman menosta riittävästi joten helppohan keskiverto kansalaista on vedättää. Surullista, mutta totta.
Lincoln ja Kennedykin siis pettivät kaikki vaalilupauksensa, koska heidät ammuttiin? Eivät sanoneet sivulauseissaan "lupaan toteuttaa tämän, jos minua ei ammuta sitä ennen". Etkö oikeasti ole miettinyt näitä juttujasi ollenkaan?

Ja tietenkin kaikki käyttävät populismia, mutta erot sen käytössä ovat myös valtavia. Obama on erinomainen esimerkki siitä, kuinka niitä lupauksia voi oikeasti pitää tai edes yrittää pitää parhaansa mukaan.
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Henkilökohtaisesti en juurikaan arvosta tällaista naiivia katsontakantaa. Trumpin valinta toki vain yksi palanen palapelissä, eikä tietenkään maailmaa kerralla heilauta. Olipa kuitenkin taas yksi askel lisää heikkoon suuntaan. Ja nämä ei "tämä vaikuta mihinkään ja aurinko nousee huomennakin" filisofit kävelevät loppuun asti onnellisina jyrkänteeltä alas, jos kehityksen loppupäässä todella sellainen odottaa.

Muurit ja muslimit nyt on tässä ihan sivujuonne. Trumpin talous- ja ulkopolitiikka onnistumisen määrittävät.

Kuten sanottu, niin aurinko nousi tänäänkin ja nousee myös jatkossa ja tietynlaista kritiikkiä mediaa kohtaan soisi täältäkin löytyvän.

Kahdesta huonosta ehdokkaista valittiin toinen. Se, että Venäjän ja USA:n välit parantuisivat Trumpin kautta on ilmeisesti monille mahdoton ajatus. Ei ne sotahullu Clintonin kautta olisi ainakaan parantuneet.

Mitä aktiivisempi USA on Venäjän rajoilla, sen aktiivisempi myös Venäjä on.
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset
Kahdesta huonosta ehdokkaista valittiin toinen. Se, että Venäjän ja USA:n välit parantuisivat Trumpin kautta on ilmeisesti monille mahdoton ajatus.

Ei se ainakaan suurvaltojen välissä olevien valtioiden kannalta ole hyvä ajatus jos välien parantuminen edellyttää sitä, että USA hyväksyy tiettyjen suvereenien valtioiden kuulumisen Venäjän etupiiriin. Välien huononemiselle on ollut syynsä ja Suomi on aika pitkälti jakanut näkemyksen niistä syistä USA:n kanssa.
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Niin. Jotkut meistä vaan ovat sellaisia sentimentaalisia hölmöjä jotka ajattelevat Trumpin presidenttiyttä muustakin kuin ulkopolitiikan näkökulmasta, kun sattuu olemaan esimerkiksi Amerikassa asuvia ystäviä ja tuttavia. Esim. rotu- ja seksuaalivähemmistöille ja naisille tulee olemaan vaikeat vuodet edessä kun vallassa on patamusta konservatiivivärisuora. Jotain ydinsotaa nyt on turha pelätä, mutta esim. sillä että Trump pääsee nimittämään korkeimman oikeuden tuomareita tulee olemaan valtava vaikutus sisäpolitiikkaan, eikä ainakaan minun mielestäni parempaan suuntaan jos yhtenä keskeisenä ohjenuorana käytetään 2000 vuotta vanhaa satukirjaa.

Minäkin ajattelen Amerikassa asuvia ystäviä ja tuttuja, joita ei yhtään haittaa Trumpin konservatiivisuus, päinvastoin.
 

Stigu

Jäsen
Moore taisi olla Trumpin itsensä ja tämän yliopistoprofessorin kanssa

Professor who predicted 30 years of presidential elections correctly called a Trump win in September - The Washington Post

ainoat ihmiset, jotka tiesivät Trumpin voiton.

Kuten Moore sanoi Trumplandissä: Trumpin valinta tulee olemaan historian isoin Fuck You. No nyt se Fuck You on tapahtunut ja on jännä nähdä miten republikaanien taustakoneisto pystyy suodattamaan Trumpin henk. koht ominaisuudet (narsismi, kiivasluontoisuus) ja täydellisen poliittisen kokemattomuuden ja kyvyttömyyden. Saakohan Donald esim. Twitter-oikeutensa takaisin?

Hesarissa mielestäni hyvä, ajatuksia herättävä kolumni aiheesta.

Hyvää keskiviikkoa, Trump voitti ja maailma on muuttunut | Yhdysvaltain presidentinvaalit | HS
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Ei se ainakaan suurvaltojen välissä olevien valtioiden kannalta ole hyvä ajatus jos välien parantuminen edellyttää sitä, että USA hyväksyy tiettyjen suvereenien valtioiden kuulumisen Venäjän etupiiriin. Välien huononemiselle on ollut syynsä ja Suomi on aika pitkälti jakanut näkemyksen niistä syistä USA:n kanssa.

Tottakai Venäjä laittaa kovaa kovaa vastaan. Obaman ja ulkoministeri Clintonin toiminta on ollut poikkeuksetta Venäjävastaista. Lähi-idässä USA on toiminut yksinomaan pitääkseen Venäjän kaukana. Ei auttaakseen.
 

Warrington

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Lincoln ja Kennedykin siis pettivät kaikki vaalilupauksensa, koska heidät ammuttiin? Eivät sanoneet sivulauseissaan "lupaan toteuttaa tämän, jos minua ei ammuta sitä ennen".

Olipa harvinaisen surkea vertaus. Voit miettiä tuohon kysymykseen vastausta ihan itse omassa päässäsi.

Etkö oikeasti ole miettinyt näitä juttujasi ollenkaan?

Kyllä olen, oletko sinä? Näytätkö vielä perustellusti ne kohdat tai sen kohdan joka oli tekstissäni mielestäsi pielessä, huonot vertaukset tai tuollaiset kysymykset eivät edistä rakentavaa keskustelua.

Ja tietenkin kaikki käyttävät populismia, mutta erot sen käytössä ovat myös valtavia. Obama on erinomainen esimerkki siitä, kuinka niitä lupauksia voi oikeasti pitää tai edes yrittää pitää parhaansa mukaan.

Kyllä vain, tarkoitus ei ole sanoakkaan että Obama olisi käyttänyt samanlaista populismia kuin Trump, sen takia kirjoitinkin mm. ''Trump vei tämän populismin jyrkkyydessään aivan uudelle tasolle, joka on tietenkin kuvottavaa''. Lisätään vielä että ei vain kuvottavaa, vaan poikkeuksellisen kuvottavaa. Ja jos aiemmasta tekstistäni jäi sellainen kuva että Obaman populismi vertautuu täysin Trumpin vastaavaan, niin korjataan se nyt vielä erikseen, Obaman käyttämä populismi ei ollut niin sanotusti yhtä katteetonta ja röyhkeää, ja onhan se eri asia lupailla jotain esim. tavalliseen talouspolitiikkaan liittyviä asioita kuin lupailla vaikkapa muuria etelän rajalle.
 
Viimeksi muokattu:

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Erittäin mukavaa komediaa tiedossa pitkäksi ajaksi eteenpäin, kun vasemmisto -ideologian omaavat unelmaihmiset hyperventiloivat tuelta, kun demokratia jälleen kerran pamautti heitä päin näköä. Tuo itku ei ihan hetkeen tule loppumaan.

Tällaiset kirjoitukset ovat esimerkki siitä, miten media on vaikuttanut ihmisen kykyyn ajatella. Uskon, että rationaalisesti ajattelevat (sanotaan vaikka) tolkun ihmiset eivät näe Yhdysvaltojen presidentinvaaleja vastakkainasetteluna muualla kuin Yhdysvalloissa. Ja jos yhdysvaltalaisten tuntemukset herättää itsessä tällaisia tuntemuksia, on katsonut aivan liikaa televisiota.

En usko, että Trumpin valinnalla on järisyttävän suuria vaikutuksia Yhdysvaltojen ja Euroopan väliseen politiikkaan, koska Trumpia kiinnostaa enemmän lähi-itä ja Aasia. Mielenkiinnolla kuitenkin odotan, kuinka Trump lisää työpaikkoja Yhdysvalloissa, koska yritykset eivät tuo tehtaitaan takaisin. Ei Yhdysvalloissakaan infraa aleta rakentaa vain sen takia, että ihmisillä olisi työtä. Valkoista duunaria on kusetettu, mikä pitää kompensoida jollain muulla tavalla.
 
K

kiwipilot

Minäkin ajattelen Amerikassa asuvia ystäviä ja tuttuja, joita ei yhtään haittaa Trumpin konservatiivisuus, päinvastoin.

Kyse lienee uskonnollisesta oikeistosta? Luulen että hihhulit tulevat yllättymään negatiivisesti Trumpin konservatiivisuudesta.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tällaiset kirjoitukset ovat esimerkki siitä, miten media on vaikuttanut ihmisen kykyyn ajatella. Uskon, että rationaalisesti ajattelevat (sanotaan vaikka) tolkun ihmiset eivät näe Yhdysvaltojen presidentinvaaleja vastakkainasetteluna muualla kuin Yhdysvalloissa. Ja jos yhdysvaltalaisten tuntemukset herättää itsessä tällaisia tuntemuksia, on katsonut aivan liikaa televisiota.
Eli kun nauttii tällakin palstalla olevien vassareiden kiemurtelusta, on median aivopesemä. Sori mut avaatko sun logiikkaa nyt vähän tarkemmin?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös