Iran ja Syyrian hallinto ovat shiioja joita Venäjä on päättänyt tukea ja USA geopolitiikka-päissään tukee sitä toista tiimiä eli sunneja.
Todellisuudessa juuret taitavat olla paljon syvemmällä. En tarkoita sunnien ja shiiojen kiistan alkua noin vuodelta 650, vaan Neuvostoliiton politiikkaa Israelin valtion syntymisen jälkeen. Faktisesti hyvin pian Neuvostoliitto ja USA olivat eri puolilla. Venäjä on jatkanut siitä, mihin Neuvostoliitto jäi.
Esimerkiksi Alan Salehzadehin mukaan Irakin ja Iranin sodassa sunnimuslimimaat tukivat Saddam Husseinia Irania vastaan, ja shiiamuslimimaat ja -ryhmät puolestaan olivat Iranin liittolaisia. Syyrian, Irakin ja Jemenin konflikteissa sunnivaltaiset maat kuten Saudi-Arabia, Egypti, Qatar, Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Oman, Turkki, Libanon, Jordania sekä eri maiden sunniryhmät ovat tukeneet ainoastaan sunniryhmiä.
Vastaavasti maailman shiiamuslimien johtaja Iran ja sen liittolaiset kuten Libanonin Hizbollah, Palestiinan Jihadisti-ryhmät, Irakin shiiat, Turkin alaviittit, Afganistanin shiiat ja Omanin shiiat tukevat shiai-ryhmiä Syyriassa, Jemenissa ja Irakissa.
USA:n kannalta Saudi-Arabia on merkittävä aiemmin mainitsemieni syiden vuoksi myös siksi, että Israeln pitää nykyään Saudi-Arabiaa liittolaisenaan.
Jos oman näkemyksen sanoisi, en pidä oikeana lännen (sis. Suomi) tukea Saudi-Arabialle, koska maa on ollut yksi merkittävistä terrorismin tukijoista ja maa on lähes dikatatuuri ellei
puhdas sellainen. Mutta lännen tuelle on sekä historiallinen tausta, joka ulottuu kymmenien vuosien päähän, että eräänlainen poliittinen välttämättömyys Saudi-Arabian uskonnollisen merkityksen vuoksi.