@Saskatoon Sitä en epäile etteikö lokakoneisto olisi tehnyt vaikka mitä myös Bernielle. Mutta oleellista on huomata ero äänimäärissä verrattuna Obamaan: mielestäni on uskottavaa sanoa miljoonien jättäneen äänestämättä, kun ehdokkaaksi valikoitui Clinton.
Tämä on mielenkiintoinen aihe. Esim. sinä kirjoitit marraskuussa näin:
Trumphan sai lopulta aika pitkälti saman äänimäärän kuin Romney, mutta Clinton sai reilusti yli viisi miljoonaa ääntä vähemmän kuin Obama.
Tätä samaa asiaa toitotettiin myös mediassa silloin aika paljon. Minä uskoin nämä väitteet pureksimatta ja toistelin itsekin "tietoa" siitä, miten paljon enemmän Obama sai neljä vuotta aiemmin ääniä. Kun nyt katsoo Wikipediasta vaalien tuloksia vuosilta 2012 ja 2016, ei ero Hillaryn ja Obaman äänimäärien välillä olekaan yli viisi miljoonaa. Se on noin 60 000. Trump taas sai yli kaksi miljoonaa ääntä enemmän kuin Romney.
Tämän aion pitää mielessä vuonna 2020, jos heti vaalien jälkeen tiedotusvälineet alkavat täysin keskeneräisten tulosten pohjalta toitottaa sitä, miten reilusti toisen puolueen äänimäärä romahti vuoteen 2016 verrattuna.
Se, josta kirjoitin aiemminkin tuossa, eli että Obamaan verrattuna Clintonin äänimäärät laskivat miljoonilla (vaa'ankieliosavaltioissa, ei total) ratkaisi kisan. Trumpin epäsuosio perinteisissä demokraattiosavaltioissa kuten Californiassa ja New Englandin alueella nyt tietysti kasvatti kokonaispottia, mutta esim. Florida ja Pennsylvania lipsuivat tyyperryttävästi Trumpille. Näin olisi tuskin käynyt Sandersille, joka oli myös Pennsylvaniassa suosittu suhteessa Trumpiin (45/36).
Viime viikolla Flyersin pelissä paikallinen kysyi, että mitä mieltä siellä Suomessa ollaan Trumpista. Vastasin että jos suomalaiset saisivat äänestää USA:n pressanvaaleissa, demokraateille menisi noin 90 prosenttia äänistä. Tähän hän kommentoi, että miksi sinä Hillarya äänestäisit, sehän on ihan täysi ketku. Sanoin, että itse asiassa minä olisin äänestänyt Bernieä. Silloin Flyers-fani hihkaisi "there you go" ja tarjosi ylävitoset.
Trumpin disapproval rate on kahdeksassa päivässä noussut melkein 52 prosenttiin (1 500 vastaajaa). Ymmärtääkseni yksikään presidentti jenkkien historiassa ei ole ollut edes lähellä tätä saavutusta.
Googlettelin vähän näitä lukuja. Nyt näyttäisi siltä, että "unfavorable"-prosentti on kohonnut vaalipäivän (kahdeksas marraskuuta) 58,5:stä jo lukemaan 50,8. Melko rakettimainen nousu vajaassa neljässä kuukaudessa:
RealClearPolitics - Election Other - Trump: Favorable/Unfavorable