doggett.house.gov
Korona saattaa koitua Trumpin presidenttiyden kohtaloksi, ennusmerkit ovat sellaiset. Toki Clintonillakin oli reilu, joissakin osavaltioissa jopa suurempi etumatka lokakuussa Trumpiin kuin Bidenillä. Mutta silloin Trump ei ollut niin sanoakseni kiinni kärpäspaperissa joka päivä (tai mitä muuta kielikuvaa haluaakin käyttää).
(Lisätään tähän se, että USA sulki Kiinan matkailun 1.2. ja lähes koko Euroopan 12.3., Britannia poislukien. Tuolloin Unionissa vielä kitistiin asiasta.)
Kun tutkitaan Trumpin toimia koronaviruksen suhteen, ei ole olemassa mitään yksiselitteistä linjaa asiaan. Trump oli täysin kartalla asiasta, siis hyvin informoitu helmikuun alussa. Hän tiesi asiasta enemmän kuin moni, mukaanluettuna allekirjoittanut. Hän osasi ottaa asian vakavasti, ei vähätellyt uhkaa. Varmaan aika moni Euroopassa ei ottanut koronaa yhtä vakavasti kuin Trump. Itse uskoin koronan olevan hankala flunssa, josta selvitään tavanomaisin toimenpitein.
Askelmerkit koronan hoitamiseen kunnialla olivat siis olemassa ja Trump teki joitakin asioita, kuten matkustuskiellot ihan oikein. Euroopassa oltiin närkästyneitä moisesta matkailun rajoittamisesta vielä maaliskuun puolivälissä.
Mutta jo helmikuun puolivälissä Trumpille tapahtui jotakin. Oliko hän saanut vääränlaisia neuvoja, vai pettikö yksinkertaisesti hermot. Hän alkoi ajatella koronan seurauksia taloudelle ja ennen kaikkea, hänen uudelleenvalinnalleen. Ja sitten hän päätti jälleen turvautua tuttuun huijaripuuhaansa. Trump valitsi kaksipäisen viestintästrategian: välillä koronavirus oli vaarallinen uhka, välillä vain flunssa.
Kun tilanne paheni, Trumpin ote todellisuudesta heikkeni, viestinnässä. Nyt valehtelu sai jo yliotteen Trumpista. Alkoi jo tuolloin kaikille (järkeville) ilmeisten faktojen kieltäminen. Virus menee vain pois, ihmeellisesti, yhä uudestaan. Sitä voidaan lääkitä helposti, rokotteet tulevat ihan pian. Tätä viestiä ollaan kuultu tähän päivään asti.
Kannattaa kaikesta huolimatta todeta, että Trump ei ole tyhmä, hän ei ole huipputuikkukaan, mutta selvästi normaalia älykkäämpi. Trumpin ongelmana oli nyt se, että pelimies kohtasi ylivoimaisen haasteen. Kaikkea ei voinut saada: oli joko valittava idioottien äänet (base) tai sitten epävarmat muut äänet. Trump on onnistunut strategiassaan melko hyvin. Mutta jos hän olisi luottanut kansan kykyyn ymmärtää asioiden hoidon vaikeutta, Trump olisi jo nyt varma jatkokaudestaan.
Sivumennen sanoen, jos Trump ei keksinyt itse kaksoisstrategiaansa, joku muu kuiskutti asian hänen korvaansa. Veikkaanpa, ettei se konsultti halua nimeään julkisuuteen. Ansaitsisi varmaan Nobelin rauhanpalkinnon demokratian puolustajana, jos päästään eroon Trumpista.
Tässä ollaan nyt, valheiden suossa. Trumpia pilkataan joka päivä koronakriisistä. Hän ei ole löytänyt vieläkään oikeaa viestintästrategiaa. Kahdella kärjellä ei päästä jatkoon. Onko liian myöhäistä valita totuus: kuten sanotaan, jos kaikki muu on sanottu, kannattaa kokeilla totuutta. Totuuden sanominen koronasta, maskeista, etäisyydestä ei taida enää riittää. Miltei kaikki ovat jo valinneet ehdokkaansa.
Moni sivistynyt tietää Valloissakin, että Trump valehteli koronasta. Tartuntojen määrä on niin suuri, että Trumpin kääntymys ei enää muuta asioita. Varmaan elokuussa olisi ollut viimeinen hetki ryhdistäytyä, saada asiat jotenkin raiteilleen. Mutta pelko basesta ajoi täysin järjettömien lausumien tekoon. Trumpin olisi myös pitänyt valita talouden ja turvallisuuden väliltä jälkimmäisen eduksi. Näin naisten ääniä olisi ehkä vielä saatu laariin. On muistettava, että miehistä puolet äänestää Trumpia. Tässä jälleen psykologeille työtä: miksi?