Kertokaapa, miten nuo brändit (RAW. SD. mitä muuta?) jakautuvat painijoiden osalta nykypäivänä? Esimerkiksi Rock ja Reigns ovat nyt lyhyen ajan sisään käyneet sekä RAW'ssa että SmackDownissa. Pyörivätkö nuo nykyään ihan säännöllisesti molempien brändien esityksissä?
Olen seurannut WWE:tä kunnolla joskus tämän vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä. Pääpaino on jossain siellä vuosissa 2004-2010. Silloin jako brändien välillä oli selvä, oli Smackdownin painijat ja RAW'n painijat. Itseasiassa juuri eilen katselin klipin vuodelta 2004, kun RAW'ssa ottelivat Eddie Guerrero ja Triple H, kunnes matsi keskeytyi, kun molempien brändien ukkoja alkoi virrata sisään. Tuo oli siis samainen show, missä pidettiin vuosittainen WWE Draft. SIitä syystä oli noin laaja rosteri molemmista brändeistä paikalla. Hajanaisia muistelmia on tuolta ajalta muitakin, kun kilpailevan brändin painijat tekivät invaasion. Taisivat painottua Survivor Seriesin juonikuvioiden ympärille.
@Wimrfin tuossa asiaa jo vähän avasikin, ja toki myönnetään että itsekään en WWE:tä viikkotasolla seuraa oikeastaan muuten kuin juonikuvioiden tsekkailun osalta ja katselen sitten tilanteen mukaan isommat tapahtumat, mutta tosiaan se mitä itsekin ymmärsin niin jonkinlainen brändijako on olemassa mutta paljon löyhemmin kuin 15 tai puhumattakaan 20 vuotta sitten. Oisko se jotenkin niin, että nämä alemman kortin painijat esiintyvät lähinnä omissa ohjelmissaan mutta sitten isommat starat käy ainakin säännöllisen epäsäännöllisesti sekä Raw'ssa että SmackDownissa.
Brändijakohan oli tosiaan voimakkaimmillaan silloin 2000-luvun alussa, vuonna 2002 oli ensimmäinen WWE:n (tai silloin vielä WWF) draft-tilaisuus ja painijat jaettiin omiin ohjelmiin. Näkisin että tuo oli jollain tasolla jatkoa siihen reilua vuotta aiemmin päättyneeseen "Monday Night Warsiin" eli WWF:n ja WCW:n väliseen kilpailuun, eli kun ei ollut enää kahta erillistä painiorganisaatiota niin WWE:ssä käytettiin tilanne hyväksi siten että jaettiin sitä talenttia omiin ohjelmiin ja tavallaan luotiin sitä kilpailua keskenään. Tuohon aikaanhan Raw ja SmackDown olivat on-screenissä selkeästi "omia yrityksiään" ja kovin paljon toisen ohjelman asioista ei hiiskuttu. Oli ylipäätään hyvin harvinainen hetki jos SmackDownissa mainittiin mitään Raw'sta tai toisinpäin, lisäksi ne olivat aina ihan huippu-spesiaaleja hetkiä kun jossain yhteisessä PPV:ssä kahden eri brändin painijat kohtasivat backstagella. Siinä ei välttämättä edes tarvinnut sanoa mitään, riitti kun hetki tuijotettiin toisiaan ja sen jälkeen lähdettiin pois, tuosta alkoi jo välitön kuiskuttelu että hei nämä varmasti ottelee ensi vuoden WrestleManiassa tai jotain. Useinhan nuo ei sitten tarkoittaneet välttämättä yhtään mitään, mutta luotiin pöhinää :D Lisäksi joskus kävi niitä hetkiä kun toisen brändin painija kävi toisessa brändissä, silloin suurinpiirtein galaksit räjähtivät kun se oli siisteintä ikinä.
Tuohon aikaan tilanne oli muutenkin siinä mielessä selkeä että ainakin katsojille ohjelmat tuotiin esiin siten, että perinteisempi ja vanhempi Raw-brändi on se ykkösshow ja siellä on ehkä enemmän nimekkäämpiä supertähtiä, mutta toisaalta SmackDownin puolella nähtiin ainakin yleisen mielipiteen mukaan parempaa kehätyöskentelyä. Tähän asetelmaan vaikutti varmasti myös se, että Raw lähetettiin perinteisesti suorana lähetyksenä maanantaisin, kun taas SmackDown nauhoitettiin tiistaisin ja se tuli telkkarista ulos sitten torstaisin/myöhemmin perjantaisin. Eli tavallaan Raw tuotiin tässäkin näkökulmassa esiin ns. lippulaivana, vaikka teoriassa ohjelmat kait suht samalla tasolla olivatkin noin niinku firman sisäisesti tarinankerronnassa.
Pitkään tilanne oli myös se että Raw'ssa ollut ja hyvin pitkälti Triple H:hon henkilöitynyt World Heavyweight Championship eli vanha WCW:n Big Gold Belt esiteltiin jonkinlaisena ykkösmestaruutena ja se oli aika usein yhteisten PPV-tapahtumien viimeisen ottelun panoksena, kun taas SmackDownin WWE Championshipistä oteltiin aiemmin kortissa. 2003 WrestleManiassa main eventinä oli toki Lesnarin ja Anglen klassikkomatsi, mutta muistelisin että siitä eteenpäin mentiin pari vuotta siten että yhteisissä tapahtumissa tuo Big Gold Belt oli main eventin panoksena. Tämä asetelmahan käännettiin sitten hassusti ympäri vuonna 2005 kun John Cena voitti WrestleManiassa WWE Championshipin ja Batista voitti World Heavyweight Championshipin, ja joku aika tästä eteenpäin pidettiin draft-tilaisuus ja mestarit vaihdettiin päikseen siten että Cena siirtyi Raw'hon ja Batista SmackDowniin. Hetken aikaa nämä molemmat mestaruudet olivat toki Raw'ssa kun silloin draft toimitettiin siten että joka viikko yksi uusi painija esiteltiin Raw'ssa ja SmackDownissa.
Itse olen ehdottomasti brändijaon kannattaja ja tykkäsin ehkä kaikkein eniten jopa siitä ajasta kun toisessa ohjelmassa ei hiiskuttu mitään siitä toisesta ohjelmasta, ja sitten jos n. kerran-kaksi vuodessa oli joku brändien välinen ottelu niin sehän oli siisteintä ikinä. Toki ymmärrän myös WWE:n linjan tässä että brändijako on paljon löyhempi nykypäivänä, onhan se selvää että silloin aikoinaan 20 vuotta sitten niitä nimekkäitäkin supertähtiä pystyi jakamaan helposti kahteen eri ohjelmaan, lisäksi niitä nuoria, nousevia ja karismaattisia kykyjä nousi lisää ja nämä Cenat ja Ortonit pystyttiin silloin 20 vuotta sitten pistämään vaivatta niihin midcard/upper midcard -kuvioihin ja kasvamaan korkoa siellä.