Nyt on reilu viikko kerennyt vierähtää kauden päättymisestä ja pettymyksestä toivuttu varsin nopeasti. Edelleen toki sitä mieltä, että lopulta kausi päättyi hiukan liian nopeasti, ja pudotuspeleissä ei päästy esittämään oikeastaan yhtään mitään. Kuitenkin muutama peli arvokasta kokemusta nuorisolle siitä, mitä voittaminen keväällä maailman parhaassa sarjassa vaatii. Nyt useammalle vielä toinen pitkä Hersheyn kevät putkeen, niin pullat ovat hyvin uunissa.
Arvosanat ovat kivoja, joten annetaan muutama. Kaikkia ei jaksa nostaa esiin, mutta arvioidaan nyt ainakin avainpelaajat sekä selkeät onnistujat ja pettymykset.
Charlie Lindgren 9+
Kauden MVP, joten arvosana nousee myös korkealle. Uran paras kausi toistaiseksi. Piti joukkuetta pystyssä useana iltana eikä selkeitä ohipelejä mahtunut montaa mukaan. Oli isoin yksittäinen tekijä saavutettuun playoff-paikkaan. Kohokohtana iso vierasryöstö Detroitista huhtikuun alkupuolella. Ei vielä kuitenkaan sitä aivan korkeinta eliittitasoa ja playoffeissa palasi kuolevaiseksi, joskin torjui silti edelleen hyvin. Ensi kausi näyttää, pystyykö pitämään tasoa yllä, ottamaan yhden askeleen lisää vai romahtaako? Sopimus jatkuu siis vielä ensi kauden ajan.
Darcy Kuemper 6 ½
Toisen menestys on toisen pettymys. Kuemper valahti kauden mittaan selväksi kakkosvahdiksi, mikä ei tietenkään ole optimitilanne yli viiden miljoonan palkkapussilla operoivalle maalivahdille. Yksi uran heikoimmista kausista, joskin kärsi paljon kenttäpelaajien saamattomuudesta niissä peleissä, joissa sai torjuntavastuuta. Ei ole noussut kantavaksi seinäksi ja nyt uhkaa jäädä Lindgrenin varjoon syömään palkkatilaa. Sopimus jatkuisi vielä kolme kautta, mutta tuleeko treidatuksi? Tästä oli ainakin jo jonkinlaista puhetta Friedmanin podcastissa. Vaikea sopimus liikuteltavaksi.
John Carlson 9
Puolustuksen perustuskivi, seinät, katto ja kattokruunukin. Ei sellaista säkenöintiä hyökkäyspelillisesti, mitä on totuttu männä vuosina näkemään, mutta totutun laadukasta tekemistä illasta toiseen. Ilman Carlsonia puolustus olisi täysin pulassa. Koko sarjan peliaikakuningas. Sai onneksi pelattua täyden kauden viime vuoden ikävän vamman jälkeen. Carlsonia arvostetaan mielestäni edelleen liian vähän siihen nähden, että on koko joukkueen tärkein yksittäinen kenttäpelaaja. Kaksi vuotta lappua jäljellä.
Rasmus Sandin 8-
Ei ole ehkä vielä saanut napattua aivan sellaista pelillistä viittaa, jota vähän on odoteltu. Sandin on kuitenkin liikkeensä ansiosta tärkeä palanen puolustusta ja etenkin runkosarjan lopussa/playoffeissa hänen puuttumisensa näkyi. Tarvitsee vielä röyhkeyttä ja hitusen lisää itsevarmuutta, jotta nousee tasalaatuiseksi hyökkääväksi puolustajaksi. Potentiaalia mielestäni kuitenkin 50 pisteen kausiin. Omassa päässä toisinaan riskialtis, mutta luistelutaito paikkaa paljon. Uusi viisivuotinen sopimus takaa $4,6M cap hitin ja potkaisee itsensä käyntiin ensi kauden alusta. Tärkeä osa tulevaisuutta.
Alexander Ovechkin 7+
Kapteenin uran heikoin täysi kausi maalien muodossa. Ensimmäinen puolisko täysi katastrofi, mutta toisella puolikkaalla Dubain kamelikeikan jälkeen maalivire löytyi ja kiekot upposivat totuttuun tyylin verkon perukoille. Jollakin konstilla onnistui painamaan itsensä yli 30 maalin, mikä on alkukauden tuhnuiluun nähden huikea suoritus. Vaelsi kuitenkin jopa entistä enemmän peleissä ulkopuolisena ja välillä tuntui, että ei osaa enää ottaa edes kiekkoa haltuun, saati sitten tekemään sillä peliä edistäviä tekoja. NHL:n hitaimpia pelaajia. Playoffeissa katosi kuvasta, tankki näytti olevan jo tyhjä. Kuitenkin 38-vuotiaalle pelaajalle kunnioitettavat tehopisteet ja petasi itselleen hyvän mahdollisuuden ottaa Gretzky kiinni seuraavan kahden vuoden aikana. Saa nähdä, millä tavalla aikoo pistää itseään parempaan tikkiin ensi vuodeksi, vai jatkuuko Cheetos-linja. Ikä ei anna armoa enää edes venäläiselle koneelle. Kaksi vuotta sopimusta/uraa jäljellä.
Dylan Strome 9
Kauden tärkein hyökkääjä. On ollut hieno löytö MacLellanilta. Stromella on upea kyky löytää onnistunut peli kriittisillä hetkillä ja nousta sankariksi. Ei nöyristele ketään ja tuulettaa tyylillä. Ei kuitenkaan playoff-uskottavan joukkueen mitat täyttävät ykkössentteri, sillä varsinainen maailmanluokan erikoisominaisuus puuttuu. Luistelu keskinkertaista. Parhaimmillaan säväyttää isosti, mutta kaipaa vielä tasaisuutta. Selkeänä kakkossentterinä olisi unelmatapaus. Neljä vuotta sopimusta jäljellä.
Tom Wilson 7 ½
Pääsi pelaamaan terveen kauden. On rauhoittunut, vaikka jäähyili edelleen yli sadan minuutin edestä. Tuotanto jäi melko vaisuksi ja hukkui välillä massaan, vaikka Wilsonilta tarvittaisiin joka ilta niitä yksisarvisen otteita, joilla hämmentää vastustajaa. On kuitenkin joukkueen selkeitä johtajia ja pystyy omalla työnteollaan ja grindillaan ottamaan porukkaa reppuselkään. Uusi seitsenvuotinen jättisopimus käynnistyy ensi kauden alusta. Tuleva kapteeni.
Connor McMichael 8
Sai nyt ensimmäisen todellisen mahdollisuutensa näyttää kykyjään ja täten myös tulosvastuuta. Kausi 21-22 meni toki jo NHL:n puolella, mutta nyt vasta kärkiketjujen hyökkääjänä, ainakin osan kaudesta. Ei osoittanut merkkejä nousemisesta Stromen edelle tuloshierarkiassa, mutta McMichaelista pitäisi kehkeytyä luotettava middle 6 -sentteri uransa ajaksi. Tekee hartiavoimin töitä ja antaa joka ilta kaikkensa. Ei ole millään tyyppiä mielialapelaaja. Johtaja-ainesta. On RFA ja tarvitsee uuden sopimuksen.
T.J. Oshie 6+
Harmillinen juttu, mutta ei vaan pysy enää kasassa. Selkävaivat piinaavat ja kertoi exit-haastattelunsa kivun ollessa pahimmillaan niin sietämätöntä, että muu arki häiriintyy merkittävästi. Taistelee aina sielunsa ulos ollessaan kaukalossa, mutta ei pysty enää kantamaan tulosroolin vastuuta, vaan menee kolmoskentän raatajan roolissa. Tulevaisuudesta ei ole vielä tietoa ja saattakin olla, että Oshien viimeinen peli on nyt nähty. Minnesotan noitatohtoreistakaan ei ole apua kuin hetkittäisesti. Tuhat ottelua oli kaikesta päätellen Oshielle todella iso juttu, joten nyt kun tämä merkkipaalu on saavutettu ja Stanley Cup -voitto on jäänyt sen varrella mukaan, on Oshie tilanteessa, jossa välttämättä enempää ei tarvita. Jos tämä oli tosiaan tässä, jäänee Oshie elämään yhtenä seurahistorian merkittävimmistä pelaajista, joka toi yhteisöön valtavan suuren siivun omaa persoonaansa.
Max Pacioretty 5 ½
Toipui lopulta vakavien loukkaantumisjälkeen pelikuntoon ja arvosana muodostuikin oikeastaan vain tämän upean tarinan perusteella. Valitettavasti oli kuitenkin väärässä roolissa, sillä Paciorettylta oltaisiin tarvittu kipeästi myös tehoja, joita ei kovin kummoisesti saatu. Vain neljä maalia maalintekijätyypin pelaajalle on auttamatta liian vähän, oli taustalla sitten kuinka hieno tarina tahansa. Tuskin jatkaa.
Siinä nyt joitain arvioita omalla mututuntumalla. Sanottakoon vielä, että Carberylta täysi napakymppi viedä tämä porukka playoffeihin jo ensimmäisellä kaudellaan. Ei päässyt Jack Adams -ehdokkaaksi, mitä hiukan kummastelen. Ensi kautta, draftia tai vapaita markkinoita en lähde sen tarkemmin vielä tämän kauden ketjussa puimaan, joten tosiaan jos joku ketjun jossain välissä avaa, niin palataan lisää sitten siellä. Mielenkiintoinen kesä kuitenkin tulossa, kun palkkatilaa pitäisi jäädä auki melkoisen iso määrä Bäckströmin, Kuznetsovin ja mahdollisesti myös Oshien poistumisten/LTIR-juttujen takia eikä isoja sopimuksia ole katkolla.
Kisoissa tosiaan mielenkiintoisin seurattava on Leonard, jonka
@TylerDG tuossa juuri tätä viestiä kirjottaessani toikin esille. Lisäksi muista meidän ukoista jäällä nähdään Fehervary Slovakian paidassa. Lindgreniä ja Stromea oli ainakin kyselty, mutta eivät tarttuneet kutsuihin.
heitetään nyt vertailuun omatkin arvosanat hyvin pinnallisella pohjustuksella :)
Ja nämä perustuu ehkä odotusarvoihin, joku CMM on vähän vaikea arvostella kun ei oikein tiedä pitäisikö arvostella NHL-tason kakkossentterin näkökulmasta, vai hänen oman kehityksen.
Lindgren 10-
- Joku ohipeli ehkä mahtui joukkoon ja pleijarit ei ollee ihan samalla tasolla mitä runkosarja, mutta siltikin suurin yksittäinen syy miksi Caps sai kokeilla neljän pelin ajan playoffs-kiekkoa tänä keväänä.
Kuemper 6+
-
Hävisi ykköshäkkärin paikan. Nuff said. Sopparia jäljellä 3 vuotta..
Carlson 9
- Ylivoiman sukelluksen myötä tehot ei mätsännyt uran parhaita kausia, mutta etenkin omassa päässä erittäin vahva kausi. Ja etenkin tärkeimmillä hetkillä nousi eturintamaan.
Fehervary 8
- Perussuorittamista. Fever ehkä on, mitä on. Perussuorittaja. Moderni peruspakki, hyvä liike. Pystyy hoitamaan tukiroolin ja minuutit jopa ykkösparissa, mutta ei väläyttele mitään suurempaa myöskään. Mut alle kolmen miljoonan pakilta se on aika kiva.
Sandin 7+
- Next steppi jäi vielä odottamaan. Kuitenkin ihan hyvin mielin odotellaan mitä tuleman pitää, kun Sandin seuraavat viisi vuotta luutii tuota kakkosparin roolia läpi. Ns. Orlovin spotin perijä, ja kehittynee kyllä.
Jensen 7
- Sai yllättävän paljon risuja jokusesta joukkoon mahtuneesta heikommasta pelistä. Ei se nyt niin huono kuitenkaan ollut huonoimmillaankaan, mut ehkä odotukset vaan oli sit aika korkealla. Carberyn systeemi vaati Jenseniltä ehkä hiukan totuttelua. Alkoi omaan silmään "löytämään tasoaan" etenkin loppua kohti, mutta sitten loukkaantuminen päätti kauden.
van Riemsdyk 7+
- Ihanteellinen ruutunsa illasta toiseen hoitava "näkymätön" 5-7 pakki rosteriin sillä 1-2 millin lapulla, mutta nyt kun palkka oli 3 milliä niin odotuksiakin piti vähän nostaa. Hoiti edelleen roolinsa, mut eipä sit juuri muuta.
Alexeyev 7+
- Loppukaudesta oli hyvä kun sai vihdoin ns. vakipaikan näppylöihin. Mut sai sen loukkien kautta ja olosuhteiden pakosta, ei "pakottanut" missään kohtaan itseään omilla suorituksillaan pelaavaan kuusikkoon. Oli miten oli, käytti vihdoin näyttöpaikkansa ja toivottavasti kehitys jatkuu.
Bear 5+
- Tuli kesken kauden oltuaan pitkään sivussa loukkien takia, harjoitteli pelitapaa melko epätasaisilla suorituksilla, ja sitten taas loukkaantui. Soppari jatkuu vielä ens kaudellekin, ja vaikuttaa tässä kohtaa kyllä melkoiselta hutihankinnalta. Mut vielä on aikaa kääntää paattia Bearillakin, hyvä kesä alle ja uutta nousua kohti!
Ed Mund Sson 10
- Tankkausvaiheessa hoiti roolinsa hyvin, eli oli tarpeeksi huono ettei hänen ansiosta voitettu mut tarpeeksi hyvä et saatiin kaupattua. Ja treidissä saatiin enemmän mitä siitä kesällä maksettiin joten nappihaku!!
Sunttimiehet Iorio, McIlrath, Johansen, Håman-Aktell..... 9+
- Loukkaantumisten kanssa paininut Capitals joutui etenkin loppukaudesta turvautumaan stunttimiehiin Hersheystä. He hoitivat sen ruudun aika pitkälti niin hyvin kuin mahdollista. Ainoa mikä jäi puuttumaan että joku oisi semmoiset näytöt antanut, että ens kaudeksi olis tarvinnut raapustaaa jonkun nimeä jo vakirosteriin.
Ovechkin 7
- on liikaa vaadittu että 38 vuotias Ovechkin kantaisi joukkuetta ykköstähtenä. Mut valitettavasti se rooli hänellä on kannettavana joten arvostellaan sen mukaisesti, ja eihän se noin niinkun isossa kuvassa siihen riittänyt. Alkukausi surkea, joskin huono-onninen. Toka puolikas hyvä ja teki tärkeitä maaleja. Pleijareissa kaikki olikin sit jo annettu.
Strome 9
- hyvä pelaaja, hyvä kausi. Kuitenkin vaikeasti arvioitava, koska Ovechkinin tapaan pelaa itselleen liian isossa roolissa. Olisi loistava kakkossentteri, mut ykkösenä jäädään kyllä suurinta osaa muista joukkueista jälkeen. Annetaan kuitenkin 9, ihan koska odotusarvot Stromen kohdalla ei ihan näin korkealla olleet kuitenkaan.
Wilson 7
- vähän huonoa, vähän hyvää, paljon välistä. Joukossa jokunen hyvä peli, jokunen huono. 8 pelin rankku kauden tärkeimmillä vaiheilla, joskin mielestäni ylimitoitettu kuritus. Jotenkin ehkä tällä kaudella se "oma identiteetti" oli vähän hakusessa. Ottiko sitten vähän liikaa painoa harteilleen uuden sopparin ja "seuraava kapteeni" juttujen takia? Pleijareissa paransi.
T.J. Oshie 8-
- odotetun tuskaista loukkaantumisten kanssa. In and out, ja sitä kautta tietty pelaaminenkin ajoittain hakemista. Tehoja ei enää meinaa löytyä ja rooli hänelläkin liian iso. Silti edelleen joukkueelle kovin tärkeä pelaaja henkisellä puolella. Liideri kentällä ja sen ulkopuolella. Hyvä tyyppi. Pohtii kesällä pelaako viimeisen sopparivuotensa vai onko jo LTIR:n aika.
McMichael 8
- Otti nyt sen stepin vakipelaajaksi NHL:n middle-sixiin. Ihan hyvä. Ei erityisen hyvä. Voisi sanoa että tasaisuutta puutttuu tms, mut tavallaan sekään ei ole totta, koska toisaalta ei myöskään vetänyt erityisen huonoa jaksoa oikeestaan missään kohtaa. Tehojen muodossa se tasaisuus kuitenkin puuttuu. Mut.. ylitti odotukset, joten kasi.
Pacioretty 6
- Tykkäsin asenteesta, niin on- kuin off-ice. Mut ei se nyt sinänsä sit tarpeeksi lämmitä kun se suurin syy MaxPacin saapumiselle jäi täysin piippuun. Ei tullut maaleja, vaikka vastuuta kyllä annetiin enemmän kuin riittävästi. Hämmentävän kuivaksi jäi. Mut toisaalta, ei Pacioretty taito-arsenaali myöskään sellainen ole että hän ne maalit itse tyhjästä loihtisi, ja Capitalsilta puuttui pelintekijät tällä kaudella kokonaan. Jäi siis vähän olosuhteiden uhriksi myös.
Milano 7+
- Väläyttelee. Ihan hyvä kolmosketjun pelaaja. Tulee myös paljon pelejä kun jää statistiksi, mut eipä se hänen palkkastatuksellaan iso synti ole.
Lapierre 9-
- pääs näyttämään ylhäällä ja yllätti valmiudellaan. Omassa päässä sitä uskalsi jopa odottaa kun Hersheyssäkin se puoli ollut ihan hyvää, mut etenkin hyökkäyspään pelaaminen nopea kehittyminen tuli vähän puskista. Vaikka ei vielä ihan tehoissa näkynyt, niin oli liikkeellä ja peliajatuksellaan kokoajan vaarallinen. Ohitti jo omasta mielestäni CMM:n hierarkiassa ja antoi jopa hiukan toiveita että kehityksen jatkuessa tästä tulee vielä oikeenkin hyvä!
Protas 6+
- En oikein tiedä mitä odotin Protasilta. Tai mitä odotan jatkossakaan. Tasainen suorittaja. Sekä hyvässä että huonossa. Yhtään peliä ei Protasin takia tai ansiosta hävitty, muttei myöskään voitettu. Siitä palkittiin 3,75 millin usean vuoden sopparilla, aikas jännä. Organisaation sisällä nähdään Protasin kohdalla ehkä paljonkin enemmän potentiaalia kuin ite näen, ja toivotaan että ovat oikeassa. Tämä kausi meni vielä ELC:llä niin arvosana ois voinut olla seika plussakin, mut nyt sitten viimeistään ensi kaudella on lupa ja syy odotella jo jonkinlaista isompiin saappaisiin kasvamista..
Dowd 9
- Sarjan parhaita "nelossenttereitä" edelleen. Jos viime kausi oli kymppi, niin tämä oli ehkä 9. Capitalsin depth-osasto on se tekijä millä painitaan pleijari-viivan tuntumissa ja Dowd on sen osaston ykkösnimi.
Malenstyn 7+
- Beck nappasi vakipaikan NHL:stä ja se on ihanaa. Pitkän linjan oman työn hedelmä ja profiililtaan suorastaan tehty modernin NHL:n nelosketjuun. Tehot jäi kylläkin välillä Carl Hageliniksi, mut lopulta 21 pinnaa ei huono. Ei haittaisi yhtään semmonen Nashville-trademark parin millin tienoille joku 6v lappu ja nelosen laita kiinni ikuisiksi ajoiksi. Tästä kaverista ei pahaa sanaa löydy ja tuo mielestäni hyvää oikeanlaista kulttuuria siitä draft-Hershey-Capitals polusta.
Aube-Kubel 7
- ei oikein mitään jäänyt tältä kaudelta mieleen NAK.in osalta. Mikä kai on ihan seiskan suoritus nelosen laidasta.
Mantha 1-10
- Manthaa on vaikea arvioida yhden hyvän puolikkaan kauden osalta, kun koko Capitals visiitti oli muuten ihan paskaa. Onneksi osui kuitenkin suonenveto contract year teemalla ja saatiin kaupatuksi, ja vieläpä ihan returniakin. Vegasissahan homma sit lähtikin taas tutulle polulle. Adios, ei tule ikävä.
Kuznetsov 0-
- hyi mitä pas*** Kuzy tarjosi tällä kaudella pelillisesti. Oli todella, todella huono. Jatkumona jo muutaman vuoden jatkuneelle saagalle, niin suoranainen ihme että hänestäkin jäi vain puolet palkasta ens kaudelle kärsittävää. Edelleen Kuznetsov jää Capitalsin historiaan mahtavana pelaajana ja yhtenä suurimpana cupin takuumiehenä, paljon hienoja muistoja jne., mut tämä viimeisen parin kauden Kuznetsov oli kyllä myrkyllisimpiä pelaajia joukkueelleen mitä oon nähnyt. Canesissa näyttäis saaneen henkisiä lukkojaan edes hiukan auki, hyvä niin. Onnea jatkoon.
Stunttimiehet; Miroshnichenko, Phillips, Sgarbossa jne. 7
- Miro väläytteli hiukan potentiaaliaan, muttei paljoa. Phillipsin toivotut tehot jäi täysin piippuun. Sgarbossa oli ihan pirteä. Kaikenkaikkiaan tältä osastolta jäi isommat ilonaiheet väliin, mutta toisaalta ei isompia pettymyksiään. Kategorian arvosanaan vaikuttaa tietty valtavasti se että Lapierre on tuolla jo omanaan, vaik ehkä tavallaan stunttimies olikin.
Carbery 9+
- repi rosterista irti sen mitä sillä oli saatavissa. Pleijareissa sanoisin että kaiken nähnyt ja Capitalsin äärimmäisen hyvin tunteva Laviolette kyykytti, mut se ei liene häpeä rookie-koutsille.