Pitkästä aikaa jotakin pientä
Ei ole tullut sitten harjoituskauden mitään kirjoiteltuakaan. Ajattelin ensin hieman seurailla mitä tapahtuu ja vasta sitten kommentoida.
Kausi on alkanut ihan kohtalaisesti. Löytyy paljon positiivista ja tuntuu siltä, että oikeaan suuntaa ollaan suurimmilta osin menossa. Mutta täytyy toki myöntää, että jonkin verran on myös negatiivista.
Alkuun kommenttia lauantain Canal-pelistä Phillyä vastaan.
Olin todella järkyttynyt kun ensimmäisessä erässä Caps pelasi niin kuin pelasi. Nehän osaavat perkule pelata fyysisesti kun vain niin vaaditaan/haluavat! Gonchar ajeli pariin otteeseen omassa päässä kuin Pronger konsanaan ja erän kruunasi primadonnana pidetyn Jagrin mojova taklaus karvaustilanteessa. Näyttää siltä, että entinen Norris-puolustaja Carlyle on saamassa Gonzon vihdoin tajuamaan, että pelkällä pistesaldolla ei Norrista voiteta. Kaiken kaikkiaan puolustus oli ensimmäisessä erässä todella jämäkkää eikä Flyers saanut oikein mitään aikaiseksi. Tilanne olisi voinut olla vaikka 3-0 Capseille jollei Esche olisi tehnyt paria todella loistavaa torjuntaa.
Toisessa erässä ote sitten siirtyikin kyllä Phillylle ja etenkin erän lopussa Capseja vietiin todenteolla.Tasoitusmaali (joka oli kyllä taitoa vaativat LeClairilta) tuli sitten kyllä niin persvihellyksen jälkeen kuin olla ja voi. Klee taklasi Gagnea(?) ja tämä lensi jäihin, pitäen kuitenkin Kleen mailasta kiinni koko ajan. ”Yllättäen” Klee sai tilanteesta estämiskakkosen, mutta Flyeri ei saanut mitään. Mielestäni jäähy oli aivan tarpeeton, tai sitten kumpikin olisi ansainnut istunnon.
Kaksi seuraavaa maalia olivatkin sitten täysin tuureja, ensimmäisen ohjasi Zubrus omiin ja kolmannen erän alussa Capsit masensi Brashear tai oikeastaan Fortin, jonka mailasta kiekko pomppasi Olien selän taa pienestä kulmasta. Kolmannen erän lopussa Caps sai vielä otetta, mutta Goncharin tolppavetoa lähemmäs ei päästy.
Dallas-pelissä annettiin liikaa tasoitusta kun Simo otti todella tyhmän tuplajäähyn heti pelin alkuun ja Stars rokotti kahdesti. Billerin peli tuomittiin yleisesti ottaen surkeaksi, mutta toisaalla oltiin sitä mieltä että kahdessa maalissa hän oli maskissa. Vaikea sanoa mitään kun ei itse ole tilanteita nähnyt. Kuuleman mukaan maalipaikkoja oli kuitenkin luotu tasaviisikoin aikaisempaa enemmän ja se on hyvä merkki.
Positiivista on ollut nähdä puolustuksen selkeä jämäköityminen ja sellaisen joukkuehengen kehittyminen, jossa omista pidetään huolta. Suunta on oikea ja se on tärkeää.
Vaikka pelissä onkin paljon positiivista niin jotain huolestuttavaakin on. Nimittäin se, että Cassidy on haluton käyttämään nelosketjua ketjuna. Farrell, Peat, Metropolit ovat saaneet vaihdon siellä vaihdon täällä toisissa ketjuissa, mutta harvemmin yhtenäisenä ketjuna. Dallas-pelissä Simon ja Peat pelasivat vain 22 sekuntia! Simonin penkityksen ymmärsinkin, mutta miksi Peat koki saman kohtalon?
Mikäli nelosketjua ei ole tarkoitus käyttää yhtenäisenä ketjuna niin eikö olisi sitten viisaampaa pukea 7 pakkia ja 11 hyökkääjää. Tällöin Emingerin peluuttaminen ei veisi aina paikkaa joltain fyysiseltä pakilta (=Klee, Berry).
Toinen huolenaihe on tasaviisikkopelin tehottomuus ja maalintekorintaman kapeus. Puolet 12 maalista on tullut ylivoimalla ja näin on oltu liikaa ylivoimapelin varassa. Toisaalta aivan samahan se on miten maalit tulevat jos vain tulevat. Sen sijaan se tosiasia, että Bondra, Lang ja Jags ovat tehneet 9 kahdestatoista maalista on huolestuttavaa. Halpern, Metro ja Peat ovat tehneet loput kolme ja heistä kaksi viimeistä pelaavat alle 10 vaihtoa per peli. Erityisesti kolmosketjun äijien kuten Konon, Halpernin ja Grierin olisi saatava maalihanat auki kuten myös Zubruksen. Muuten maalinteko on liikaa Tsekkien ja Slovakin harteilla.
Kolmanneksi huoleksi heitän tuon jäähyherkkyyden. 42 kakkosta viiteen peliin tietää yli kaheksaa alivoimaa per peli eli joka pelissä pelataan lähes erän verran alivoimaa. Ja se on aivan liikaa kun alivoiman toimivuus on liigan huonoimmalla kolmanneksella. Tähän täytyy tulla selkeä parannus.
Laitetaan tähän loppuun nyt vielä vähän kommenttia pelaaja pelaajalta. Perustuvat pitkälti luettuihin kommentteihin ja Flyers-pelissä tehtyihin omiin huomioihin.
Kölzig: Ollut todella loistavassa vireessä. Flyers-pelissäkin monta todella hyvää torjuntaa ja verrattuna viime kauteen näyttää taas siltä, että Olie on palaamassa siihen ilmeettömään ja perusvarmaan peliinsä, jolla Vezina hankittiin jokunen vuosi sitten.
Billington: Yksi puolikas erä takana, kahdeksasta vedosta kolme sisään tuona aikana. Ei kaipaa kommentteja.
PUOLUSTAJAT
Johansson: Pelannut tasavoimalla lähinnä kolmospakkiparissa Emingerin/Berryn kanssa ja erikoistilanteissa. lähes paria kymmentä minuuttia per peli. Yrittää kovasti, mutta ainakin Flyers-pelissä näytti hieman siltä ettei veteraanin vääntö enää tahdo riittää isojen kavereiden kanssa.
Eminger: Pelannut neljä viidestä pelistä, aina Callen parina. Ei ylivoimaa eikä alivoimaa, n. 8 minuuttia per peli. Caps on ajanut ykkösvaraustaan todella maltilla sisään ja häntä ei ole haluttu laittaa liian pahoihin paikkoihin kentälle. Pelannut ihan mukavasti, fyysisellä puolella vielä kehitettävää. Johtaa tehotilastoa +3 merkinnällä.
Berry: Pääsi ensimmäisen kerran jäälle lauantain Flyers-pelissä ja pelasi myös Dallasta vastaan. Toi tullessaan heti selkeästi lisää jämeryyttä puolustukseen ja paransi otteitaan koko ajan Flyers-pelissä. Vaikuttaa hyvältä kolmospakkiparin kaverilta, valmis puolustamaan veskaria ja joukkuetovereitaan. Tästä osoituksena mm. Morrowin haasto vääntiin kun tämä oli ajellut kovaa Goncharia.
Fortin: Pelannut Wittin kanssa ja tämä pari pelaa eniten pakeista tasavoimalla ja alivoimalla, yli 21 min per peli. Flyers-pelissä paljon Berrymäisiä otteita eli ei pelännyt lähteä uhittelemaan edes Brashearille maalin edessä. Muutenkin vaikuttaa jatkavan siitä mihin jäi viime kaudella, ennakkoluulotonta peruspeliä.
Witt: Meren takaisten raporttien mukaan palannut jo selkeästi enemmän vanhaan fyysisempään formaattiinsa. Nopeus vaan ongelmana ja se näkyi selkeästi Phillyn nopeiden laitureiden kanssa.
Klee: Wittin tapaan palaamassa uuden valmennusjohdon johdolla enemmän vanhaan tyyliinsä. Ollut ehkä vielä Wittiä selkeämmin fyysisempi kuin Wilsonin aikana. Ottaa sen pakollisen turhan/tyhmän jäähyn per peli, mutta muuten hyvää vääntöä. Ihmetyttää miksi penkillä Dallasia vastaan kun pelasi jämäkän ottelun Phillyä vastaan.
Gonchar: Keräsi viikonlopun aikana ehkä eniten kehuja. Allekirjoittanut ei meinannut silmiään uskoa Philly pelin ekassa erässä, siinä määrin hyvin Sergei pelasi puolustuspäässä ja jopa fyysisestikin. Sama tyyli oli kuulemma jatkunut Dallasia vastaankin. Onkohan Carlyle vihdoinkin saanut Sergein tajuamaan, että puolustaminen kuuluu olennaisesti puolustajan virkaan?
HYÖKKÄÄJÄT
Jagr (5 4+3): Aloittanut kauden hyvin ja aivan erilaisella lookilla kuin viime kaudella. Nyt on otteissa tahtoa ja tekemisen meininkiä. Ajoittain herra jaksaa yllättää myös puolustuspäässä ja Flyers-pelissä nähtiin mojova taklauskin jo. Tehnyt kolmanneksen Capsien 12 maalista. Nöyryytti Irbeä Carolina-pelissä loistavalla roikulla. Kannattaa etsiä netistä jos et ole nähnyt.
Bondra (5 3+3): Ensimmäisissä peleissä parhaimmillaan, tänä viikonloppuna näkymättömämpi. Teki Nashvilleä vastaan todellisen tuurimaalin ampuen selkesti ohi maalin, mutta kiekko kimposi pleksistä Dunhamin selän kautta maaliin! Kuten jagrinkin maali: Kannattaa etsiä netistä jos et ole nähnyt.
Lang (5 2+4): Aloittanut ihan mukavasti piste per peli tahdilla. Paikannut Oatesin lähdön ylivoimalla.
Miller (5 0+4): Ykkösylivoiman viides jäsen Langin, Bondran, Goncharin ja Jagrin kanssa. Ei ole pettänyt eikä ole ollut niin pehmeä kuin pelättiin. Sellaista perinteistä Millerin veljesten peliä.
Metropolit (5 1+1): Nelosketjun sentterinä keskimäärin kymmentä minuuttia per peli. Kerännyt peliminuuttinsa lähinnä ylemmissä ketjuissa antaen muille lepominuutteja. Ansaitsisi enemmän peliaikaa = nelosketjulle enemmän peliaikaa.
Zubrus (5 0+1): Avasi pistetilinsä Dallasin pelissä. Parantaa koko ajan, mutta on vielä aika kaukana loppukauden tatsistaan. Aloitustreeniä!
Peat (4 1+0): Kärsii Metron tavoin nelosketjun olemattomasta peliajasta. Iski maalin Nashvillea vastaan, vaikka pelasi vain kolme vaihtoa. Dallasia vastaan vain 22 sekuntia peliaikaa. Potentiaalia huomattavasti suurempaan rooliin, mutta tällä hetkellä kun lähes puolet peleistä pelataan erikoistilanteissa niin vaikea saada peliaikaa.
Halpern-Konowalhcuk-Grier (5 peliä, yhteensä 1+1): Hoitanut puolustusvelvoitteensa hyvin, mutta pisteet uupuvat. Grier pelannut odotetusti ja tuonut uutta ulottuvuutta etenkin taklauspeliin. Kono pelasi Dallasissa Langin ja Jagrin kentässä.
Simon (5 0+0, 21pim -2): On tarjottu näytönpaikkaa Jagrin rinnalla Dallas-peliin asti, mutta ei toivottua tulosta. Tehnyt kohtuu hyvin tilaa Jagsille, mutta kädet jäässä niin pelillisesti kuin tappeluiden suhteen. Viikonlopun peleissä pyrki puolustamaan ja herättämään joukkuetovereitaan fyysisyydellä, mutta tuntuu olevan liian hidas luistelemaan ja tappelukin oli kuin hidastetusta filmistä. Reilun 2 millin palkalla tällä hetkellä joukkueen turhin kaveri ja jos jatkaa Dallas-pelin tyhmien jäähyjen ottoa niin ei jääaikaa tiedossa.
Salomonsson ( 3 0+0): Ollut positiivinen yllätys. Pelannut ennakkoluulottomasti ja loi hienot maalipaikat Goncharille ja Zubrukselle viikonlopun peleissä. Voi olla, että seuraavassa pelissä tarjolla on pelipaikka pelaavammassakin ketjussa. Dallas pelissä pelasi Grierin ja Halpernin kanssa kolmosessa.
Pettinger & Farrell: Kumpikin pelanneet vain silloin tällöin nelosessa. Pettinger nyt farmissa. Kärsivät Cassidyn tyylistä peluuttaa lähinnä vain kolmea ketjua. Ei kunnon näyttöpaikkoja.