Kanadalle MM-kisat 25 vuotta sitten olivat oikeastaan alusta melkein loppuun asti kamalinta mahdollista kamppailua jossa Kanada tuntui olevan hukassa jollakin tavalla uskomattomasti ei vain normaalin tavan mukaan korkeintaan 1-2 ottelussa vaan oikeastaan aivan kaikissa otteluissa jollain tavalla. 28.4.1992 Kanadan aloittaessa oman Alkuerien B-lohkonsa sitä vastaan tuli Ranska ja tällä kertaa kun ei pelattu edes Albertvillessa Jääkukkojen kotiareenalla tai kotitantereella niin ylipäätään Kanadan rämpimistä edes tuossakaan pelissä ei tavallaan pystynyt ymmärtämään.
Varsinkin kolme viimeistä minuuttia olivat täyttä painajaista Vaahteramiehistölle. Mikäli kaikki vaikeudet olisivat jääneet vain niukkaan 4-3 voittoon päättyneeseen Ranska-otteluun niin ikipäivänä Kanadaa tuskin olisi noista kisoista muistanut ainakaan huonona joukkueena. Edellyttäen tietenkin, että otteet olisivat ihan oikeasti parantuneet riittävästi.
Lopputurnauksen osalta Kanadan pelaamista jäällä ei välillä yksinkertaisesti voinut ymmärtää kaikessa vaikeudessaan. Välttämättä edes kannattajien värilasitkaan eivät olisi riittäneet selittämään siihen, että mikä joukkuetta vaivasi jäällä. Kanada ei oikein tuntunut olevan MM-turnauksessa Prahassa oikein edes edellisvuosiensa Osiensa Summa-tason Kanada joka jostakin edes joskus kaivoi huikean esityksen tai kaksi pussistaan ja pystyi pitämään patinansa kiillotettuna vaikka esitys olisi tuolloinkin jättänyt paljon toivomisen varaa.
Vappuaattona 1992 eli 30.4.1992 Kanada kohtasi Sveitsin ja tällä kertaa lopullisesti ylimielisyys ja yleinen perseily kostautui tasapelin muodossa 1-1 Kanadalle ja Ranska-ottelun tapaan Kanada olisi ansainnut kärsiä tappion kun asenne kerran oli mitä oli.
Vappuna 1992 eli 1.5.1992 Kanada kohtasi Jääkarhut eli Norjan ja uskomattomasti Kanadan pelaamisesta ottelusta tuntui välittyvän kuva siitä kuin joukkueeksi jäälle olisi vaihtunut B-Vaahteramiehistö tai jopa C-Vaahteramiehistö eli Kanadan C-maajoukkue.
Niin huonosti Kanada tässä ottelussa pelasi ja lisäksi kun Jääkarhut saivat kerrankin koko turnauksessa erikoistilannepelinsä toimimaan, harvat vastahyökkäykset uskomattomalla ja pelottavan terävän tavalla iskuun ja yksinkertaisesti vielä harvoja vastahyökkäyksiäkin harvemmat todelliset maalipaikkansa käytettyä niin Kanada oli hävetä nk. Jään Pinnan Alle häpeästä...
Tai pikemmin olisi hävinnyt ellei kyseessä olisi ollut juurikin Jääkarhut... Tosin vain kello pelasti Vaahteramiehistön toiselta tasapeliltä ellei jopa täydeltä tappiolta. Viimeiset 3 minuuttia oli Jääkukkojen ottelun tapaan painajaista Kanadalle. Lopulta Kanada voitti Norjan 4-3. Uskomattominta oli, että Kanadan valmennus ei ollut seurannut tai tuntunut seuranneen edes Jääkarhujen sensaatiomaista IVY-ottelua joka myös oli päättynyt yhden maalin tappioon Jääkarhuille 2-3!
Joka tapauksessa Vaahteramiehistön otteet vaikuttivat ylivoimaisesti surkeimmilta vuosiin ellei peräti vuosikymmeniin ja voitoista huolimatta kritiikki oli itse asiassa jo melko kovaa jo rivien välistä ja satunnaiset buuaukset muuttuivat avoimen ivalliseksi ulvomiseksi niin vihamiesten kuin myös jopa kannattajien piirissä kun Kanada hävisi 3.5.1992 ja 4.5.1992 viimeiset pelinsä Alkuerissä Tsekkoslovakialle ja IVY:lle luvuin 2-5 ja 4-6.
Tosin jälkimmäisessä pelissä IVY nukahti aivan samalla tavalla kuin mitä Calgaryssa 1988 Yhdysvaltoja vielä tuolloin silloisena Neuvostoliittona ollen menettää pelinsä juurikin huonoon yksittäiseen peliin ja Kanada näin esimerkiksi kuroi sentään yhtenä koko MM-1992 floppinsa muuna hyvänä hetkenä 0-5 tappion umpeen todellakin lukuihin 4-5 asti ennen lopullisia 4-6 lukemia.
Murheellisinta oli kuitenkin se, että vain Jääkarhujen oma tuolloinen huonous pelasti Vaahteramiehistön Puolivälierä-paikan. Jatkuvat niukat tappiot Jääkarhuilla avasivat Vaahteramiehistölle Puolivälieriin paikan Alkuerien B-lohkon nelospaikalle.
Vaahteramiehistön osalta tässä vaiheessa kritiikki oli suurinta pitkään aikaan jopa hiljaisestikin arvioitunakin ja Puolivälierissä oli tosi kyseessä. Suomi asettui vastaan ja tässä ottelussa Kanada murtui.
6.5.1992 Puolivälierissä Kanada ei pystynyt mitenkään pelaamaan tasollaan edes parantuneestikaan vaan antoi Timojen hyppyyttää itseään liikaa. Jokainen Suomen maalintekijä ottelussa oli Timo ja vaikka 'Kanadan Tappajaksi' nimettiinkin isommin suomalaisessa mediassa Timo Peltomaa niin Kanadan 'tappoi' kuitenkin Timo Saarikoski viisi minuuttia ennen loppua tehdyllä maalillaan. Aivan ottelun lopussa Kanada sai maalin, mutta ottelu päättyi Suomen eduksi ja aivan ottelun loppua huomioimatta aloite tuntui olevan jälleen ehkä Calgaryn 1988 tapaan pelkästään Suomella eikä vaihtelevasti molemmilla tai vain pelkästään Kanadalla.
Kanada oli hävinnyt maalein 3-4 ja sen matka turnauksessa oli järkyttävästi ohi. Välillä Kanada olisi voinut hävitä Suomelle reippaamminkin.
Vuoden 1992 Talviolympiahopeamitalistista oli tullut turnauksen huippumaiden narri ja kasipaikan haltija joka pakotti Kanadan vihdoin ja viimein heräämään varsinkin joukkueenjohdon ja koko maan maajoukkuetason jääkiekkoilun kulissipuolen johdon melkein isoimpia mahdollisia pomoja myöten.
Kanadan osalta maassa oli jääkiekkopiireissä melkoinen kohu ja kerrankin melkoisella maansurutasollakin koska jatkuvasti oli ollut liian lähellä floppi muutenkin ja joskushan sen täytyi osua sillekin.
Kanadan osalta kritiikkiä tosiaan riitti riittämistään.
Kuitenkin Kanada oli silti nousussa tasonsa suhteen ja Kanada tuntui lopullisen tosiaan ottavankin tämän karmean oppitunnin tosissaan eikä vain puolella korvalla kuunneltuna.
Siltikin syyttelyistä mielenkiintoisin oli se, että olisiko todella Kanada pärjännyt vuonna 1992 yhtään paremmin jäällä vaikka B-miehistöllään?
Laitan tähän alle vuoden 1992 Vaahteramiehistön tai Kanadan A-maajoukkueen ja pienenä bonuksena myös B-Vaahteramiehistön eli Kanadan B-maajoukkueen:
Kanada 25 vuoden takaa vuodelta 1992 A-miehistön osalta:
Maalivahdit: Trevor Kidd, Ron Hextall ja Richard Tabaracci
Puolustajat: Kerry Huffman, Jason Woolley, Brad Schlegel, Trent Yawney, Garth Butcher, Todd Gill ja Brian Tutt
Hyökkääjät: Derek King, Glenn Anderson, Keith Acton, Marc Habscheid, Randy Smith, Rod Brind'Amour, Pat Fallon, Ray Ferraro, Steve Thomas, Chris Lindberg, Nelson Emerson ja Robert Bassen
Päävalmentaja: Dave King
Ja tässä pienenä bonuksena Kanadan B-maajoukkue 25 vuoden takaa vuodelta 1992:
Maalivahdit: Allan Roy ja Jason Muzzatti
Puolustajat: Brad Werenka, Adrian Aucon, Derek Mayer, Garth Premak, Mark Brewer, Hank Lammens, Kenneth Ken Lovsin ja David Harlock
Hyökkääjät: Keith Morris, Greg Johnson, Jackson Penney, Jean-Yves Roy, Stephane Roy, Trevor Sim, Dominic Amodeo, Todd Hlushko, Erice Bellerose, Greg Parks, Mark Bassen, Derek Laxdal ja Brett Lindros