Meilläkin on maalis-huhtikuun edessä vaihto uuteen työvuorotaulukkoon ja niin kuin valtiolla on aina ollut tapana, muutokset tapahtuvat poikkeuksetta huonompaan suuntaan ja niinhän tässä käy nytkin. Meillä on ollut tähän saakka etuna pitkät työvuorot, joiden jälkeen on sitten pitkät yhtäjaksoiset vapaat, mikä on sopinut valtaosalle työntekijöistä ja niille, jotka ovat kokeneet yövuorot liian raskaiksi, on ollu mahdollisuus siirtyä päivävuoroon. Aina on kuitenkin jengiä riittänyt myös yövuoroihin.
Uus työaikalaki, mitä meiän keskusvirasto tulkitsee äärimmäisen ahdasmielisesti, sekoittaa nyt koko systeemin. Joskus meillä tehtiin jopa 16 tunnin työpäiviä, joista siirryttiin nykyiseen 14 tunnin päiviin ja jatkossa päivä lyhenee entisestään 12 tuntiin. Suurin ongelma uudessa systeemissä on lepoaika, joka keskusviraston linjauksen mukaan pitenee nykyisestä seitsemästä tunnista yhteentoista tuntiin. Siis yli puolet lisää tämän hetkiseen tilanteeseen. Tää syö tällä hetkellä erinomaisesti toimivasta 3 töitä, neljä vapaata - systeemistä yhden vapaapäivän pois. Keha vetoaa EU-lainsäädäntöön, mutta maanantain MOT:n katsottuani (vaikka liittyikin aivan eri aiheeseen), kannatais varmaan selvittää, mitä se EU asiassa kirjaimellisesti määrää ja kuinka paljon vois soveltaa ja käyttää järkeä. Meillä ainakin järjenkäyttö on unohtunut täysin ja uusi systeemi tulee varmuudella kasvattamaan jo valmiiksi merkittäviä saikkupoissaolomääriä entisestään.
Hyvä vertaus tähän uuteen tilanteeseen on, että viikkotyötä tekevät lähtevät joka päivä tunnin aikaisemmin töistä, jota saavat levättyä varmasti tarpeeksi, mutta tulevat sitten lauantaina tekemään ne viikolla tekemättömät viis tuntia takas. Ei varmaan kovin moni viikkotyöläinen tohon suostuis.