Mainos

Vuoden tulokas kaudella 2022–2023

  • 27 596
  • 117

VeeJiiJii

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Leijonat, Sharks, Avalanche
Tätä ketjua ei ole ollut joka vuosi, mutta viime vuonna keskustelu käynnistyi, kun aloittaja julisti Joakim Kemellin voittajaksi hänen vahvan alkunsa myötä. Kemell lopulta sai tittelin, vaikka keskustelua riitti myös kahden muun kärkiehdokkaan, Ville Koivusen ja Nick Malikin puolesta. Tulokaskisa on erittäin mielenkiintoinen aihe pohdittavaksi tulevallekin kaudelle, mutta itsellä on ehdokkaita nimetä jo heinäkuun puolella.

Pääpiirteittäin tulokkaan sääntöinä on max 20 runkosarjaottelua aiemmilta kausilta joko Liigassa tai ulkomailla. Suomalaispelaajalle riittää, että hän on alle 25-vuotias ennen runkosarjan alkua, kun ulkomaalaisten ikäraja on 23 vuotta.

1. Antti Tuomisto, P, TPS
- Henkilökohtaisesti vahva kärkiehdokas. Iso, kiekollisesti taitava, kokonaisvaltainen rightin pakki. Varattiin Detroit Red Wingsiin jo toisen kierroksen alussa vuonna 2019. Ikäluokkansa huippunimiä, mutta suomalaisittain varsin tuntematon yliopistoreittinsä myötä. Voitti NCAA:n mestaruuden viime keväänä. Ei myöskään pelannut nuorten MM-kisoissa 2021, kun koronan takia yliopistokiekko oli katkolla, eikä Suomen joukkueeseen poikkeuksellisesti valittu pelaajia Pohjois-Amerikasta. Tulee nousemaan isoon rooliin TPS:ssä ja ottamaan viimeisiä askeleitaan kohti NHL-siirtoa. Mahdollisuus nousta kovimpien hankitojen keskusteluun ja mahdollisesti EHT:lle asti.

2. Niko Huuhtanen, H, Jukurit
- Bluesin kasvattama voimahyökkääjä, joka varattiin vuoden 2021 viimeisellä vuorolla Tampaan. Pelasi viime kaudella kovalla pistetahdilla WHL:ssä tehden runkosarjassa 65 ottelussa tehot ja pudotuspeleissä viiteen peliin tehot 5+5=10. Kulkenut ikäluokassaan hieman tutkan ulkopuolella. Oli kiinnitettynä Tapparaan, mutta vaihtoi tulevaksi kaudeksi Jukureihin, jossa on mahdollista nousta parempaan tietoisuuteen. Voi olla löytö Olli Jokisen nuorten pelaajien kehitysjatkumoon.

3. Leevi Meriläinen, MV, Kärpät
- Ottawa Senatorsin syksyn 2020 yllätysvaraus, joka teki NHL-sopimuksenkin ennen Liiga-debyyttiä. Pelasi viime kauden OHL:ssä isolla vastuulla, seuraavana askeleena vakuuttaa miesten peleissä. Nuorten Leijonien ykkösvahti. Yllättävässä tilanteessa haastamassa ikätoveriaan Joel Blomqvistia peliajasta Kärpissä, jossa luvassa on todennäköisesti tasaista peluutusta. Vaikka ei nousisi ykköseksi, niin vertailun vuoksi Ari Hillin aiempi nuori oppilas Justus Annunen pelasi vakuuttavan 23 ottelun tulokaskauden 2019-2020 Patrik Rybarin kakkosena ja oli tulokaskisassa kolmen kärkifinalistin joukossa.

4. Topias Leinonen, MV, JYP
- Liigadebyytti jäi mieleen katastrofaalisena, mutta viime kauden lopulla hoiti JYPissä kakkosveskarin ruutua pelaten muutaman pelin. Onnistui U18-kisoissa ja oli lopulta koko viime varaustilaisuuden kärkimaalivahti. Lähtökohtaisesti selkeä kakkonen Eetu Laurikaiselle, mutta peliaika ansaittavissa. Kauden fokus on ennen kaikkea vuodenvaihteen U20-kisoissa, jossa näkisin Leinosen ykkösmaalivahtina, vaikka pääikäluokka on vielä vuotta vanhempien.

5. Jani Nyman, H, Ilves
- Iso ja ulottuva laituri taistelee kynsin hampain peliajasta ja on ehdolla U20 MM-joukkueeseen. Loisti viime kaudella reilu piste per peli -tahdilla Mestiksessä. Pelaajapolku hieman samankaltainen Roby Järventien kanssa, mutta Ilveksen materiaali on toissa kautta laajempi ja haaste on kovempi. Pelipaikan nappaaminen ja läpimurto Liiga-tasolle ei ole kuitenkaan mahdottomuus.

6. Oliver Kapanen, H, KalPa
- Rikkonainen viime kausi. Pelasi yhteensä 18 Liiga-ottelua ja myös U20-kisoissa. Mieleen jäi myös kelpo tuurauskeikka Kärpissä. Nyt edessä uusi mahdollisuus.

7. Jakub Malek, MV, Ilves
- Ulkomaalaisten kärkeä. Paljon riippuu myös Vadim Zherenkon tulevasta seurasta. Malek on tshekkijatkumoa Lukas Dostalille ja Marek Langhamerille. New Jersey Devilsin varaus viime vuodelta. Ei vielä yhtään pääsarjaottelua, mutta pelasi vakuuttavan viime kauden Tshekin kakkostasolla.

8. Viljami Marjala, H, TPS
- Buffalo Sabresin varaus on tahkonut kaksi viime kautta QMJHL:ssä. Seuraavana tavoitteena vakiinnuttaa paikka miesten peleissä. Myös U20-MM-kisaehdokas.

9. Jiri Pärssinen, P, HPK
- Seuraavan Pärssisen on mahdollista nousta kansan tietoisuuteen. Ei saanut näytönpaikkaa kivenkovassa Tapparassa, mutta nyt rooli otettavissa.

10. Saku Vesterinen, P, KooKoo
- Liiga-kokemus on vasta 13 ottelua, mutta ikävemmistä syistä. Taustaa sekä QMJHL:stä että Mestiksestä. Tavoitteena ehjä kausi ja murtautuminen Liiga-tasolle. Ei vahva ehdokas tulokaskisassa, mutta mahdollisuus nousta yhdeksi kauden tarinoista vaarallisen loukkaantumisen jälkeen.

Joitain haastajia:
- HIFK:n Aleksanteri Kaskimäki, Kasper Halttunen ja Otto Salin ovat haastajan asemassa jo pelipaikkakilpailussa HIFK:n vahvassa kokoonpanossa. Pienemässä seurassa olisivat vahvasti mukana kisassa, mutta yllätyspotentiaalia on tulevallakin kaudella. Tapparassa samassa tilanteessa ovat Kasper Kulonummi ja Oskari Luoto. TPS:n timantti Aron Kiviharjun aika ei ole vielä välttämättä, mutta tiedä vaikka jo tulevalla kaudella nousee Liiga-tietoisuuteen.
- Roope Taponen (HIFK), Niclas Tenhovuori (HPK), Jakub Kos (Ilves), Juho Järvelä (Jukurit), Niilo Romppanen (Jukurit), Juha Jatkola (KalPa), Jeremi Tammela (Lukko), Bine Masic (Sport), Aaron Hakala (TPS), Eemeli Virtanen (Ässät), ym.
 
Viimeksi muokattu:

alessi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Wernblom, Lindroth, TPS sekä Ruskon #51
Hyvä avaus!

Mikä on muuten määritelmä tulokkaalle SM-liigassa?


Tuosta lukaisemaan. Melkoista vääntelyä.
 

Kaukosäädin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves 365 ja Real Madrid
Tuosta linkistä poimin:

- Suomalaisen täytyy olla alle 25-vuotias runkosarjan alkaessa.
- Ulkomaalaisen alle 23.

-Edelliseltä SM-Liiga kaudelta saa olla 20 kokoonpano merkintää.
-Pohjois-Amerikan sarjoista tuo 20 ottelun sääntö koskaa NHL:ää, AHL:ää ja ECHL:ää.

- Jos ulkomaalaispelaaja on pelannut aikuisten A-sarjan MM-kisoissa, häntä ei lasketa tulokkaaksi.

- Ulkomaalaispelaaja ei ole tulokas jos hänellä on yli 50 ottelua yliopistosarja NCAA:ssa.

Tämä on rassismi!
 
Viimeksi muokattu:

O.K!

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, COL, MTL, Viljami Marjala
- Ulkomaalaispelaaja ei ole tulokas jos hänellä on yli 50 ottelua yliopistosarja NCAA:ssa.
Tämä on kyllä varsinainen sääntö. Ymmärrän, jos pelaaja olisi pelannut pelejä jossain SHL:ssä tai DEL:ssä, mutta yliopistosarja NCAA:ssa. Muutenkin ei mene nämä säännöt ihan aivoihin.
 

Kaukosäädin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves 365 ja Real Madrid
Ymmärsinkö oikein NCAA yli 50 ottelua pelannut ulkomaalainen ei ole tulokas, mutta suomalainen on?
Just näin. Aapeli Räsänen oli toissa kaudella tulokas vaikka oli pelannut 99 peliä NCAA:ssa.
 

33720

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jauhojengi
Mikä on muuten määritelmä tulokkaalle SM-liigassa?

Enpä arvannut kysyessäni, kuinka saatanan monimutkainen on tämäkin asia :D

Eikä mitään logiikkaa tunnu äkkiseltään ajateltuna olevan mm. tuossa ylempänä käsitellyssä NCAA-säännössä ulkolainen vs. suomalainen.
 

VeeJiiJii

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Leijonat, Sharks, Avalanche
Just näin. Aapeli Räsänen oli toissa kaudella tulokas vaikka oli pelannut 99 peliä NCAA:ssa.
Samoin tittelin voittanut Kasper Björkqvist 112 ottelullaan. Täytti kriteerit myös siksi, että AHL-kausi jäi kuuden ottelun mittaiseksi loukkaantumisen vuoksi ja lainattiin myös siksi Kouvolaan. Ansaittu voitto, ei mitään häneltä pois.

Harva ulkomaalainen lopulta jättää yliopiston kesken pelatakseen Euroopassa ja vieläpä kotimaansa ulkopuolella. Juuri siitäkin syystä erikoista jättää yksittäinen Ishakov sääntöjen ulkopuolelle. Juraj Slafkovskykaan ei viime kaudella täyttänyt siis virallisesti tulokkaan kriteereitä, koska takana oli A-sarjan MM-edustus ulkomaalaisena.
 

Pratu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Vähän epäselväksi jäi vielä nuo säännöt…
Noissa puhuttiin vain edellisen kauden 20 pelin säännöstä. Kai se kuitenkin on kokonaismäärä, vai onko? Eli jos on kahdella edellisellä kaudella pelannut esim. 2 peliä + 19 peliä niin onko tulokas?
 

Kaukosäädin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves 365 ja Real Madrid
Vähän epäselväksi jäi vielä nuo säännöt…
Noissa puhuttiin vain edellisen kauden 20 pelin säännöstä. Kai se kuitenkin on kokonaismäärä, vai onko? Eli jos on kahdella edellisellä kaudella pelannut esim. 2 peliä + 19 peliä niin onko tulokas?
Niin jäi. Huonosti kirjoitettu uutinen.

Tuon mukaan pelaajalla saa olla vaikka 150 Liigapeliä kunhan "Edellisellä SM-liigakaudella" on olut kokoonpanossa korkeintaan 20 kertaa. Tuokin kausi ilmeisesti voi olla vaikka kausi 16-17 kun ei sanota puhutaanko pelaajan tai Liigan edellisestä...

Joku suomalainen on pelannut kausina 17-22: 20 NHL-peliä, 20 AHL, 100 NCAA ja 50 KHL-peliä viiden edellisen kauden aikana niin on tulokas jos on kauden alussa 24-vuotias.
 
Viimeksi muokattu:

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Muistaakseni 24 vuotiaan Joni Lehdon vuoden tulokas tittelistä tuli aikoinaan parran pärinää ja oliko jotain kriteerimuutoksiakin. Lehto pelasi farmissa ennen Sm-Liigaan tuloaan (AHL/IHL) n 150 peliä ja ECHL pelejä päälle.
 

33720

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jauhojengi
Onko nämä määritelmät herättäneet paljon keskustelua?

Kenen etu se on, että tämä on tehty näin monimutkaiseksi?

Väkisinkin tuntuu, että tämä voitaisiin ketään vahingoittamatta määritellä jokseenkin yksinkertaisesti :)
 

Pratu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
”Jos ulkomaalaispelaaja on pelannut aikuisten A-sarjan MM-kisoissa, häntä ei lasketa SM-liigan tulokkaaksi.”

Tuossa tapahtunut nyt Liigalle pikku kämmi, kun Juraj Slafkovsky oli viime kaudella 21-22 mukana tulokas äänestyksessä, ollen neljäs 68 äänellä. Slafkovsky pelasi jo kaudella 20-21 miesten A-sarjan MM-kisoissa.
 

Iitee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Koovee, Hifk
Nymanin laukaus on kyllä ihan seksiä. Nymanin poika voisi teoriassa vallan hyvin alkaa tehdä Patrik Lainemaisia temppuja ja saada myös yv-vastuuta. Pelirohkeutta ja itseluottamusta löytyy, mikä enteilee hyvää. Olen kuitenkin melko varma, että liian raakile on poika vielä tälle kaudelle. Toivottavasti hänet nähdään silti useissa matseissa kauden mittaan ja saadaan makupaloja tulevasta. Suosikki pelaajani on jo nyt.
 

VeeJiiJii

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Leijonat, Sharks, Avalanche
Käsittääkseni kahdeksalla joukkueella on lähtökohtaisessa kaksikossaan tulokasstatuksen omaava maalivahti, joten silläkin rintamalla on paljon nimiä kisassa.

Kärppien Leevi Meriläinen, JYPin Topias Leinonen, HIFK:n Roope Taponen, KalPan Juha Jatkola ja Ässien Rasmus Korhonen saattavat saada hyvin tasaisesti vastuuta ja osa myös haastamaan ykkösvahtia. Tapparan Vilho Heikkinen/Paavo Kohonen ja SaiPan Jere Huhtamaa lievevät selkeitä kakkosia.

Ilveksen Jakub Malekin rooli on auki Vadim Zherenkon tilanteesta riippuen.
 

Petrell#32

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Mikael Granlund
Kasper Halttunen HIFK, kuulitte sen ensimmäisenä täältä
 

Mathieu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens
Tämä on kyllä varsinainen sääntö. Ymmärrän, jos pelaaja olisi pelannut pelejä jossain SHL:ssä tai DEL:ssä, mutta yliopistosarja NCAA:ssa. Muutenkin ei mene nämä säännöt ihan aivoihin.

Toisaalta NCAA:ssa on nyt viime vuodet pelattu runkosarjassa vain n. 15-25 peliä per joukkue, joten tuo raja on ihan riittävän korkea.

Plus, että palkatkin nykyään jo suht ammattitasolla: sanotaan, että parhaimmillaan 50-100 k per kausi, joten kyllähän se jo ihan oikeasta sarjasta menee.
 
Viimeksi muokattu:

R & L

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Toisaalta NCAA:ssa on nyt viime vuodet pelattu runkosarjassa vain n. 15-25 peliä per joukkue, joten tuo raja on ihan riittävän korkea.

Plus, että palkatkin nykyään jo suht ammattitasolla: sanotaan, että 50-100 k per kausi, joten kyllähän se jo ihan oikeasta sarjasta menee.

Siis missä palkat ammattitasolla?
 

Kake74

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Junior-Pelicans, KooKoo-Juniorit
Toisaalta NCAA:ssa on nyt viime vuodet pelattu runkosarjassa vain n. 15-25 peliä per joukkue, joten tuo raja on ihan riittävän korkea.

Plus, että palkatkin nykyään jo suht ammattitasolla: sanotaan, että 50-100 k per kausi, joten kyllähän se jo ihan oikeasta sarjasta menee.
Mistä olet poiminut tiedon, että NCAA maksetaan 50 - 100 kilo-taalaa kaudessa?
Itse olen ollut ymmärryksessä, että stipendi kattaa kaikki kulut, mutta palkkaa ei makseta.
Edit. Asiavirhe
 

Mathieu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens
Mistä olet poiminut tiedon, että NCAA maksetaan 50 - 100 kilo-taalaa kaudessa?
Itse olen ollut ymmärryksessä, että stipendi kattaa kaikki kulut, mutta palkkaa ei makseta.
Edit. Asiavirhe
Pelaajilta.

Edit. Ja tuo vanha palkkasääntöhän on muuttunut. Korjataan vielä sen verran, että nähtävästi osittain vasta täksi kaudeksi, mutta ensimmäiset muutokset jo kymmenisen vuotta sitten. Omat tietoni aiheesta on tuolta 3-4 vuoden takaa.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös