Pientä viskipainotteista matkaraporttia:
Kävinpä lomamatkalla Berliinissä ja googlailin vähän paikallisia viskimyymälöitä. Arvontakoneella arvoin mihin menin ja kyseessä oli paikallinen
Cadenheadsin myymälä. Itselleni kyseinen konsepti ei ollut entuudestaan tuttu. Kyseessä siis itsenäinen pullottaja, joka ostaa tynnyreitä tislaamoilta ja myy sitten tynnyrin vahvuisina. Kyseisessä myymälässä oli reilu seitsemänsataa eri pullotetta ja myymälöitä oli vajaa kymmenkunta ympäri Eurooppaa. Hieman oli aluksi ongelmia, koska hyllyt olivat täynnä samannäköisiä pahvisinkoja vieri vieressä. Onneksi myyjä puhui loistavaa englantia, niin löytyi keskustelemalla sopivat pullot. Saksan taidollani keskustelusta olisi tullut vähintäänkin mielenkiintoinen ja molempien hermoja raastava.. Vilkaisin Whisky bibleä kotona ja Cadenheadsin pullotteita oli runsaasti siellä arvosteltuna.
Mitenkään kovin edullista kaupassa ei ollut, näppituntumalla aika lähellä Suomen tasoa. Mutta mukava kokemus sinänsä handeliin tottuneelle ja tulipahan hyllyyn täytettä hieman erilaisilla viskeillä.
Matkaan tarttui Ardbegin 15 vuotias, Craigellachie-Glenlivetin (ei pidä sekoittaa Glenlivet -viskiin) 12 vuotias ja Uusi-Seelantilaisen Wilsson's tislaamon kymmenvuotias (saavat käyttää ainoastaan tislaamoiden nimiä, eivät tuotemerkkejä). Vielä ei ole tullut pulloja korkattua, mutta Ardbeg on varmastikin taivaallista kamaa, 10 vuotias on yksi lempiviskeistäni. Uusi-Seelantilaisesta en oikein tiedä mitä odottaa. Myyjä sanoi sen maistuvan banaanille, varmastikin mielenkiintoinen kokemus.
Eräs mielenkiintoinen tarina vielä loppuun. En tiedä menisikö enneminkin jonnekin ihmettely- tai erikoisten asioiden ketjuun, mutta.. Paikan pitäjä kertoi kyllästyneensä viskimaailmassa olleeseen "hullutteluun" ja päättäneensä, että tehdään sitten jotain oikeasti hullua. Oli hommannut tynnyrillisen viskiä ja siirtäneensä sen kypsymään muutamaksi kuukaudeksi vanhaan sillitynnyriin. Tämän oli myynyt loppuun ja seuraava kokeilu oli sitten ollut viskin siirtäminen uuteen tynnyriin ja lisännyt kirsikoita ja antanut kypsyä taas muutaman kuukauden. Viimeisin kokeilu oli turpeen lisääminen tynnyriin ja muutaman kuukauden kypsytys taas. Pitäjä kyllä myönsi, että ei enää ole kyse viskistä. Itselläni ei riittänyt urheiluhenkeä lunastaa turve -pullotetta..