En nostanutkaan jalustalle Tikkasta esim. Lucin yläpuolelle, mutta kädetön hän ei todellakaan ole ollut, niin kuin jotkut väittävät. Täydellistä tietämättömyyttä väittää niin. Ja jos se Grezky oli se sateentekijä Tikin suorituksiin, niin oliko syy sitten Messierin uskomattomassa pelikäsityksessä, kun kaudella -89/-90 Tiki teki pudotuspeleissä vain pisteen vähemmän kuin Kurri?
Herra eagle kyllä osoitti jo oman tasonsa seuraavalla lauseellaan: "Kyllä Messierin ja Tikkasen suurimmat ovat olivat jossain ihan muualla. Sitä hain ja haen edelleen."
1989-90 Edmonton Oilers NHL
Mark Messier.................................. 79 45 84 129
Esa Tikkanen.................................. 79 30 33 63
Aika hyvää jälkeä kädettömiltä kulmavääntäjiltä?
Todellisuuden taju siitä kuinka kova sarja NHL oli jo 80-luvulla tuntuu kadonneen eräiltä kirjoittajilta ja myös se, että esimerkiksi, tai juurikin, Edmontonin 1-ketjuun ei päässyt kukaan tuurilla pelaamaan. Olen varsin ylpeä sekä Tikin että Kurrin saavutuksista. Tiki vain oli lisäksi persoonallinen ja ärsyttävä pelaaja ja nämä elementit toivat hänen peliinsä sen lisän, jolla hän nousi siksi legendaksi mikä hän nyt on.
Tästä vasemman ja oikean laidan pisteiden teosta kai voisi vääntää kättä maailman loppuun saakka, mutta vanha tapahan on ollut rakentaa ketju niin, että vasen laita on enemmänkin se työmyyrätyyppinen kaveri, joka tekee tilaa, pelaa maskia ja sentteri on sitten se, joka pyörittää peliä, mutta ottaa myös johdon puolustamisessa. Mutta miksi kangistua kaavaan? Grezkyn ketjussa aina laiturit puolustivat. Kurri ja Tikkanen olivat molemmat loistavia kahden suunnan pelaajia ja Tiki teki lisäksi sitä paskaduunia. Roolijako, jota myös pelaajan omat avut tukevat vaikuttavat ehkä eniten tasakentällisin tapahtuvassa pelaamisessa.
Tästä toisenlainen esimerkki on Bertuzzi-Morrison-Näslund ketju, jossa Bertuzzi tekee tätä likaista työtä, mutta on myös uskomattoman hyvä räkämaalien tekijä ja kiekon ylöstuoja suuresta koostaan huolimatta. Tässä ketjussa pienempään rooliin onkin jäänyt keskushyökkääjä Morrison, joka yrittää puolustaa muiden hommien sivussa. Samoin aikanaan Kariya-Selänne tutkaparia autteli Steve Rucchin, joka yritti sitten hoitaa niitä puolustusvelvoitteitakin, jotka eivät niinkään ketjun laitureita kiinnostaneet. Eli nykyään tämä "vasemman laidan posti" ei aina ole niin kaavamaisesti määräytyvä.
Yv:ssä toki sitten kätisyyksillä on omat vaikutuksensa. Leftin pelaaja pyörittää peliä oikealta ja rightin vasemmalta, mutta oudolta tuntuisi senkään vaikuttavan kovin paljoa pisteiden jakautumiseen. Eihän sitä alueellekaan kukaan mene raidemaisesti omaa kaistaansa suoraan pyyhältämällä vaan varsin usein pyritään leikkaamaan ristiin jo keskialueella, jos rinnakkain tullaan.
En tiedä onko asiasta olemassa mitään tilastoa, mutta omasta kokemuksesta on sellainen näppituntuma, että pelin painopiste on usein hyökkäävästä joukkueesta katsoen oikealle laidalla hyökkäyspäätä ja suurin osa aloituksistakin tulee sieltä. Tältä vain tuntuu. Olisiko siinä joku taika miksi pisteitä kertyy enemmän oikealle laidalle, kun vasen lairuti painuu aloituksesta suoraan maalille maskaamaan.