Mainos

Viinan perkele

  • 37 854
  • 235

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Tuohon saatavuuteen liittyen en ymmärrä miksi olutta/siideriä täytyy olla jokaisella kioskilla ja huoltamolla. Tosin tämä on kokonaisuudesta niin pieni osa että tuskin ongelmaa ratkaisee. Muuhun Eurooppaan vertaaminen on sinällään turhaa koska kulttuurinen taustamme on niin erilainen ja suhde alkoholiin tabuinen ja vääristynyt.

Itselleni keskioluen siirtäminen alkoihin on se ja sama mutta tokkopa toimisi. Eikös Soininvaarakin tokaissut jotain suuntaan että kolmen sijasta täytyy juoda sitten neljä,eiköhän siinä näin kävisi niille jotka eivät väkeviin siirtyisi.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Ongelma ei ole siinä, että keskari on kaupassa, koska ihan jo Tanskasta alkaen viinat ovat ruokakaupoissa. Saatavuuden vaikeuttaminen ei olisi milläänlailla toimiva ratkaisu, koska se hankaloittaisi vain sen asiakasryhmän alkoholin hankkimista, joille alkoholi ei ole ongelma.

Kyllä asiaa on tukittu, ja kyllä se vaan vaikuttaa. Tanskassa alkoholikulttuuri on erilainen kun meillä ”venäjällä”. Myös ruotsi kuluu kulutuntottumustensa perustella ”meikäläisiin”, eli erittäin humalahakuisen juomisen kulttuuriin (tosin eivät siinä määrin kuin me suomalaiset).

Tottakai se hankaloittasi meidän normikäyttäjien alkoholinhankintaa, mutta kyse onkin edut/haitat vastakkainasettelusta. Miksi meidän normikuluttajien olisi kauhea vaiva kävästä Alkossa lähikaupan sijaan, ei lienisi kellekään ongelma, paitsi hampuuseille jotka johtuisivat tiukemman silmän alle.

Ongelma on asenteessa ja sinun kaltaiset hyysääjät vain olette sen tiellä, että tämä asenne muuttuisi parempaan suuntaan.

Kyllä, ASENNE on se ongelma. Alkoholin kulutuskäyttäytyminen on se ongelma. EU jäsenyyden myötä olisi ollut hyvä tilaisuus muuttaa kulutustottumuksia verotuksellisesti, mutta Suomi neuvotteli siirtymäajan ja piti vanhan alkoholipolitiikkansa. Nyt kun siirtymäaika on ohi, ei vanhakantaisella alkoholipolitiikalla voida enää ohjata kulutusta, koska rajat on auki… joten mitä tehdä? Antaa mennä vaan?

Sinun kaltaiset ”oma napa ensin” ajattelijat sitten viis veisaavat alkoholiongelmista ja niiden kustannuksista, kunhan vain itse saa viinansa halvalla ja helposti.


Ongelma ei ole alkoholin kokonaiskulutuksessa vaan se, että kulutus jakautuu niin epätasaisesti. Kulutuksen jakautuminen epätasaisesti on siitä, että alempi se sosiaaliluokka juo enemmän kuin ylemmät sosiaaliluokat. Alemilla sosiaaliluokassa elävillä on vielä yleensä heikommat tukiverkostot kuin paremmin voivilla. Nyt kun talouskurjimus on vielä niskasamme ja duuneja menee alta porukalla niin porukkaa tippuu tonne alempaan sosiaaliluokkaan.

Ja tässäkö hinta, saatavuus ja keppanan kevennys ei vaikuttaisi? Nimenomaan tuonnehan se puree, alempiin sosiaaliluokkiin. ylemmät sosiaaliluokat sitten hakevat sen kalliimman skummpansa muualta, alempi luokka juo kevytolutta, mutta saa siitä vähemmän alkoholia vereensä eli vähemmän terveyshaittoja.

Vai tarjoatko ratkaisuksi nostaa tämä alempi sosiaaliluokka ylempään sosiaaliluokkaan? No siihen on aika hidas keino, ja se on koulutus (pelkkä rahallisesti keskiluokkaan nostaminen ei nosta sitä sivistystasoa joka taas on sen pienemmän alkoholinkulutuksen perusta ylemmissä sosiaaliluokissa).


Henk. Koht. Haluan saada ostaa sitä Britti Alea lähikaupasta, kyllä, mutta onko se niin tärkeä oikeus, että en olisi siitä valmis luopumaan alkoholihaittojen vähentämiseksi koko maassa? eip ole mulle.
 

Lawless

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eikös Soininvaarakin tokaissut jotain suuntaan että kolmen sijasta täytyy juoda sitten neljä,eiköhän siinä näin kävisi niille jotka eivät väkeviin siirtyisi.
Eikös se tokaissut jotain sellaista, että "kyllä siitä ykköskaljastakin känniin tulee, sitä pitää vaan juoda enemmän"?
 

Tiityy

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Habs, D Team + Maajoukkue
Eikös se tokaissut jotain sellaista, että "kyllä siitä ykköskaljastakin känniin tulee, sitä pitää vaan juoda enemmän"?

Isävainajani kertoili että pohjanmaalla olivat keksineet sekoittaa täystuhoa kaljaan kun siitä ei tullut muuten känniin (=100% DDT:tä). Ei varmaan vaikuttaisi pillerien ostamiseenkaan...
 

Bigmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pata & LAK
Henk. Koht. Haluan saada ostaa sitä Britti Alea lähikaupasta, kyllä, mutta onko se niin tärkeä oikeus, että en olisi siitä valmis luopumaan alkoholihaittojen vähentämiseksi koko maassa? eip ole mulle.

Verotuksellinen kulutustottumusten ohjaaminen on ainakin toteutettu tähän saakka aivan väärin. Jos kulutustottumuksia tahdottaisiin muuttaa kansanterveydellisesti parempaan suuntaan, niin sehän tarkoittaisi sitä, että kansan suuret massat saadaan ajattelemaan alkoholituotteita muunakin kuin päihtymistarkoituksiin nautittavina hyödykkeinä. Tähän tämä keskioluen "mausta viis" laimentaminen nyt ei istu pätkääkään.

Oikeampi tapa olisi muuttaa alkoholin verotusta pois nykyisestä prosenttien mukaan menevästä tasaverosta järjestelmään, joka tuo bulkkilagerin hinnan lähemmäs premium-lagereita (lager tässä esimerkkinä).

Tosin oikeasti olen sitä mieltä, että alkoholiongelman ratkaisu alkoholipolitiikalla on hölmöläisten hommaa, koska ongelman syyt ovat aivan muualla yhteiskuntarakenteessa ja jopa genetiikassa.
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ja tässäkö hinta, saatavuus ja keppanan kevennys ei vaikuttaisi? Nimenomaan tuonnehan se puree, alempiin sosiaaliluokkiin. ylemmät sosiaaliluokat sitten hakevat sen kalliimman skummpansa muualta, alempi luokka juo kevytolutta, mutta saa siitä vähemmän alkoholia vereensä eli vähemmän terveyshaittoja.

Tuohon kevytolueen liittyen onko olemassa näyttöä siitä, että tuo todella toimisi? Eli siis että laimentamalla olutta, sen juojien nauttima kokonaisalkoholimäärä laskisi? Tämähän tietysti toimisi, jos ihmisillä olisi tapana juoda jokin kiinteä määrä annoksia, mutta onko tällaisia juojia paljonkin. Ainakaan sterotyyppiseen humalajuomiseenhan tuo ei vaikuttaisi, tai siis itse asiassa vaikuttaisi varmaan pikemminkin päinvastaiseen suuntaan.
 

Silkkeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eiköhän se vika ole jossain muualla kuin alkoholijuomien saatavuudessa. Kuten jo moneen kertaan sanottua, Ruotsia lukuunottamatta suurin piirtein missä tahansa muualla Euroopassa viinan ja viinin hakeminen on helpompaa kuin Suomessa ja suurimmassa osassa maita ko. juomat ovat kaupan hyllyllä siinä kivasti maitotölkkien ja koiranruokien välissä.

Tämä "kielletään kaikki"-ajatusmaailma on varmasti ollut suuressa osassa siinä, että suomalaisille viina maistuu vähän turhankin kanssa. Pitäähän sitä kiellettyä hedelmää maistaa. 13-15 vuotiaat juniorit ihmettelevät, kuinka joka paikassa hyssytellään alkoholimainonnasta ja iskät käyvät sukukokouksissa salaa pullolla ladon takana. Totta helvetissä se alkoholi alkaa kiinnostaa, kun siitä tehdään niin iso juttu.

Välimeren maissa on ihan normaalia kiskoa viiniä tai olutta lähestulkoon jokaisen ruokailun yhteydessä, mutta tolkku tuntuu pysyvän kaikilla. Ihmiset keskittyvät alkoholin kanssa enemmän hauskanpitoon ja yhdessä olemiseen kuin humalahakuisuuteen. Jossain Espanjalaisessa yökerhossa harvoin näkee porukkaa edes kännissä, ja jos näkee, siitä tunnistaa helposti pohjoismaisen turistin.

Mitenkä siitä dokaamisesta sitten saataisiin vähän vähemmän humalahakuista? Paha sanoa, mutta ainakaan tämä nykyinen kaiken kieltäminen ei tule koskaan tuottamaan toivottua tulosta. Nuorista se kaikki lähtee, ja ainakaan nykyinen valistus ei tunnu toimivan. Jos niille kersoille kerrottaisiin yhtäkkiä maanlaajuisesti, että se on hei ihan OK ottaa sillon tällön muutama bisse tai pari lasia viiniä. Siis sitten kun ikää on tarpeeksi, tottakai. Nykyään nuorille koitetaan lähinnä valistaa sitä, kuinka alkoholi on helvetinmoista myrkkyä ja silti kotiin mennessään nämä pennut näkevät iskän ja äidin juomassa bisseä ja katsomassa telkkaria.
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Ja tässäkö hinta, saatavuus ja keppanan kevennys ei vaikuttaisi? Nimenomaan tuonnehan se puree, alempiin sosiaaliluokkiin. ylemmät sosiaaliluokat sitten hakevat sen kalliimman skummpansa muualta, alempi luokka juo kevytolutta, mutta saa siitä vähemmän alkoholia vereensä eli vähemmän terveyshaittoja.

Vai tarjoatko ratkaisuksi nostaa tämä alempi sosiaaliluokka ylempään sosiaaliluokkaan? No siihen on aika hidas keino, ja se on koulutus (pelkkä rahallisesti keskiluokkaan nostaminen ei nosta sitä sivistystasoa joka taas on sen pienemmän alkoholinkulutuksen perusta ylemmissä sosiaaliluokissa).

.

Enemmin siinä käy niin, että nousseen keskarin hinnan takia he tinkivät kaikesta muusta. Safkasta, lasten vaatteista, lasten harrastuksista yms. Alkoholi on näille siellä prioriteetilistan aivan kärjessä eikä se kulutus vähene ennen kuin lopullinen kipuraja tulee vastaan. Ja se on vasta sitten kun kaikesta muusta on jo alkoholin takia tingitty ja siltikään rahat eivät riitä.

Alemman sosiaaliluokan tulojen parantamiseksi, rikkaiden pitää tienata enemmän eli maksaa enemmän veroja. Tarvitsimme veroratkaisuja, jotka kasvattaisivat rikkaiden ja hyvin toimeentulevien tienestejä, jolloin myös verokiertymä heidän osaltaan kasvaisi. Eli täysin päinvastoin kuin mitä tällä hetkellä hallitus yrittää tehdä. Tuloeroja pyritään vähentämään niin, että nykyisellä verotuksella rikkaat vain tienaisivat vähemmän, jolloin he myös maksavat suhteessa vähemmän veroja, joka on juuri pois sieltä alemmilta sosiaaliluokilta. Rikkaat pärjäävät hyvin niillä pienentyneillä tuloilla, mutta köyhät saavat entistä vähemmän rahaa, koska rikkaat tuottavat vähemmän verotuloja.

Paras ratkaisu olisi ehdottomasti tukea yrittäjyyttä seuraavin toimenpitein. Yritysveroa alas monta prosenttiyksikköä, energiaveroja alas, työnantajan työntekijöistä maksettavia sivukuluja on alennettava. Pääomaveron laskeminen jne.

Alempi sosiaaliluokka pärjää aina parhaiten silloin kuin rikkailla menee hyvin. Siksi tuloerojen kasvuun tähtäävä politiikka on ehdottoman hyvä asia. Mitä enemmän rikkaita sitä parempi köyhille. Mitä paremmin alemmilla sosiaaliluokilla menee sitä vähemmän alkoholiongelmia.
 

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Muuhun Eurooppaan vertaaminen on sinällään turhaa koska kulttuurinen taustamme on niin erilainen ja suhde alkoholiin tabuinen ja vääristynyt.
Eiköhän se meidän erilainen suhde alkoholiin johdu juuri siitä, että täällä on käytännössä läpi koko järjestäytyneen yhteiskunnan historian yritetty luoda Suomeen Euroopan enemmistöstä poikkeava alkoholikulttuuri. No, onneksi olkoon vuosisadanvaihteen raittiusliikkeelle - olette onnistuneet! Suomessa (ja osin Ruotsissa ja Norjassa) on täysin omanlaisensa kulttuuri alkoholin suhteen! Ulkoisvaikutukset tosin eivät ehkä olleet aivan sitä mitä silloin haluttiin...

Jos Suomeen halutaan "Keski-Eurooppalainen alkoholikulttuuri" (mitä se sitten tarkoittaakin), niin ei siihen auta muu kuin lähteä viemään yhteiskuntaa siihen suunta. Varmasti muutos aiheuttaisi ongelmia matkalla, niin muutokset aina tekevät. Väitän kuitenkin, että jos Suomessa harjoitettaisiin 100 vuotta "saksalaista alkoholipolitiikkaa", niin 100 vuoden kuluttua Suomen alkoholikulttuuri olisi hyvin lähellä saksalaista.

En usko, että oikotietä onneen on. Alkoholipolitiikan kiristäminen yhdessä paikassa (esim. kaupan hyllyillä) ohjaa kulutusta toisaalle. Juuri viime viikolla katselin Tallinkilla, että 10 laatikkoa olutta lähti n. satasella ja kärryt olisivat tulleet kaupan päälle (ostin vain 2 yhteishintaan 19,80e). Ja siihen(kään) lähteeseen Suomen viranomaiset eivät voi vaikuttaa - ainoastaan sen suosioon...
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Niin onhan joku tutkija(kin) todennut että vapaammalla alkoholipolitiikalla asia hoituisi muutamassa kymmenessä vuodessa. Alkoholistisuvut joisivat itsensä hengiltä mutta luonnonvalinta jättäisi lopulta jäljelle ne jotka pystyvät itseään kontrolloimaan. Ei vaan olla valmiita tätä siirtymän hintaa maksamaan vaan sinnitellään vuodesta toiseen. Ennemmin kertarytinä kuin ainainen kitinä toimisi taatusti.
 

julle-jr

Jäsen
Niin onhan joku tutkija(kin) todennut että vapaammalla alkoholipolitiikalla asia hoituisi muutamassa kymmenessä vuodessa. Alkoholistisuvut joisivat itsensä hengiltä mutta luonnonvalinta jättäisi lopulta jäljelle ne jotka pystyvät itseään kontrolloimaan. Ei vaan olla valmiita tätä siirtymän hintaa maksamaan vaan sinnitellään vuodesta toiseen. Ennemmin kertarytinä kuin ainainen kitinä toimisi taatusti.
Kannatetaan! Onhan se nyt perhana, että aikuiset ihmiset eivät muka osaa kontrolloida juomistaan oikein millään tasolla. Kuten yleensä, kannatan ihmisten omaa vastuuta ja uskon, että parin sukupolven jälkeen puupäätkin oppisivat, että kaikkea saatavilla olevaa viinaa ei tarvitse juoda. Toki ongelmatapauksia varmaan olisi aina, mutta nythän ongelmana on se, että suuret massat kuluttavat liikaa.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Tosin oikeasti olen sitä mieltä, että alkoholiongelman ratkaisu alkoholipolitiikalla on hölmöläisten hommaa, koska ongelman syyt ovat aivan muualla yhteiskuntarakenteessa ja jopa genetiikassa.

Juuri näin. Itse olin vähän aikaa sitten viikon Saksassa jossa olutta on tarjolla joka puolella ja jossa kaikki näyttivät juovan kaljaa sen minkä kerkesivät. Yhtään räkäkännistä saksalaista en kuitenkaan nähnyt koko reissulla. Nopea analyysini asiasta oli: saksalaiset juovat pitääkseen hauskaa, suomalaiset tullakseen känniin. Ero on paljon isompi kuin miltä se kirjoitettuna näyttää.

Suomessa näkyy se että maalta ollaan, Suomi oli niin pitkään maatalousvaltio. Maanviljelyskulttuuriin kuuluu se että kerran viikossa voidaan ottaa, lauantaina ennen tansseja. Tämä perinne näkyy Suomessa edelleen vähän liikaakin vaikka ihmiset eivät tietoisesti näin ajattelekaan. Kun kerran viikossa otetaan, on otettava kunnolla ja muulloin ei koskaan, ei mitenkään. Mitä ihmisetkin sanoisivat jos arkena oltaisiin kännissä? Isäni kotipaikka on pienehkö kylä (virallisesti kaupunki) Pohjanmaalla. Sinne avattiin äskettäin paikkakunnan historian ensimmäinen pubi, joka onkin saavuttanut suurta suosiota. Silti paikkakunnalla on paljon ihmisiä jotka eivät "voi" pubissa käydä, eivät ainakaan arki-iltaisin.

Muuan päihdetyöntekijänä työskentelevä tuttuni tiivisti tältä pohjalta asiat näin: kaljaa vaan kaikkialle tarjolle, kapakat auki ja ihmisille päihin se ajatus että arkenakin voi ottaa muutaman. "Opetetaan ihmiset juomaan", näin hän sanoi. Minä olen täysin samaa mieltä.

Keskioluen laittaminen pois kaupoista olisi ehkä typerin ratkaisu koskaan, kunnon paluu 60-luvulle. Se ei tule koskaan toimimaan, sanovat tutkimukset mitä hyvänsä.
 

kiljander

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo. Susijengi. LAL. UTA. SoJy.
Syitä en osaa eritellä, mutta eihän Suomessa tehdä enää juuri mitään muuta kuin nukutaan ilman että alkoholi on kuvassa mukana. Noh, töissä suurin osa ei sentään dokaa. Joulu, juodaan viiniä ja konjakkia. Juhannus dokataan. Vappu dokataan. Urheilutapahtumissa juodaan bisseä. Veneillessä juodaan. Festareilla ryypätään. Kesätapahtumissa kännätään. Illalla kotona tissutellaan. Grillin ja saunan sytytykseen kuuluu bisse. Uusi vuosi pämpätään. Perjantaipullo ostetaan ja lauantaina jatketaan. Sunnuntaina loivennellaan.

Tuohan sitten siirtyy sukupolvelta toiselle että oikeastaan mitään ei tehdä yhdessä tai erikseen ilman että viinanpiru on läsnä. Jokainen yksilökin voinee tässä asiassa katsoa peiliin.
 

Bigmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pata & LAK
Samoi sitä viinaa otetaan "kaikissa tilaisuuksissa" muissakin maissa. Se ero vaan on siinä, että täällä ei osata monestikaan jättää siihen yhteen-kahteen.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Samoi sitä viinaa otetaan "kaikissa tilaisuuksissa" muissakin maissa. Se ero vaan on siinä, että täällä ei osata monestikaan jättää siihen yhteen-kahteen.

Monissa maissa räkäkänni on häpeä ja siitä sanktioidaan sosiaalisesti. Suomessa asenteet humalajuomista kohtaan ovat liian vapaat. Pitäisi moralisoida paljon enemmän.
 

Bigmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pata & LAK
Monissa maissa räkäkänni on häpeä ja siitä sanktioidaan sosiaalisesti. Suomessa asenteet humalajuomista kohtaan ovat liian vapaat. Pitäisi moralisoida paljon enemmän.

Häpeähän se on aina hyvä kasvatuskeino. Varsinkin kun se, että pikkusievästä vedetään vahvaan etunojaan, koska jo siitä pikkusievästä koetaan häpeää on tunnettu ilmiö.
 

kiljander

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo. Susijengi. LAL. UTA. SoJy.
Monissa maissa räkäkänni on häpeä ja siitä sanktioidaan sosiaalisesti. Suomessa asenteet humalajuomista kohtaan ovat liian vapaat. Pitäisi moralisoida paljon enemmän.
Asia on juuri näin. Moralisointi ei tosin auta, mutta tuo humalassa oleminen ja toilailu on liian hyväksyttyä Suomessa.
 

tinkezione

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens, Ipa, Rod Weery
Ruotsissa ollaan kaksinaamaisuudessa kyllä aika pitkällä.

1) Ruotsalaisten mielestä on alkoholismia juoda alkoholia viikolla. Paitsi jos osallistuu itse juomiseen, jolloin se on ok.
2) Kaupasta ja kioskilta saa aukioloaikojen mukaisesti pelkästään 2,8% ja 3,5% oluita, koska ei haluta aiheuttaa alkoholiongelmia.
3) Valtion monopolista saa pääosin 6%+ oluita ja siidereitä ja aukioloajat on melko siveelliset arkisin 10-18 ja lauantaisin 10-15.
4) Valtion monopolissa väkevä viina on aivan älyttömän kallista, esim. 0.7l Absolut Vodka n. 30 euroa.
5) Ravintoloissa on kallista: olut maksaa n. 8 euroa ja vodkabattery n. 16 euroa.
6) Ruotsalaisten mielestä on täysin normaalia kantaa molemmissa käsissä Systembolagetin kasseja kotiin joka ikinen perjantai.
7) Ruotsalaiset menevät baariin viikonloppuisin klo 00-01, etkojen jälkeen ympäripäissään, koska ravintolassa juominen on niin turkasen kallista.
8) Ruotsalaiset lähtevät baarista viikonloppuisin klo 02 sammumispisteessä kohdista 5-7 johtuen.

Ei täällä kyllä osata tuon alkoholin kanssa leikkiä lainkaan.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Ruotsissa ollaan kaksinaamaisuudessa kyllä aika pitkällä.

1) Kaupasta ja kioskilta saa aukioloaikojen mukaisesti pelkästään 2,8% ja 3,5% oluita, koska ei haluta aiheuttaa alkoholiongelmia.
2) Valtion monopolista saa pääosin 6%+ oluita ja siidereitä ja aukioloajat on melko siveelliset arkisin 10-18 ja lauantaisin 10-15.
3) Ruotsalaisten mielestä on alkoholismia juoda alkoholia viikolla. Paitsi jos osallistuu itse juomiseen, jolloin se on ok.
4) Ruotsalaisten mielestä on täysin normaalia kantaa molemmissa käsissä Systembolagetin kasseja kotiin joka ikinen perjantai.
5) Ruotsalaiset menevät baariin viikonloppuisin klo 00-01, etkojen jälkeen ympäripäissään, koska ravintolassa juominen on niin turkasen kallista.
6) Ruotsalaiset lähtevät baarista viikonloppuisin klo 02 sammumispisteessä kohdista 4 ja 5 johtuen.

Ei täällä kyllä osata tuon alkoholin kanssa leikkiä lainkaan.

Melkein samoin siis kuin Suomessa, paitsi täällä ei vielä tuota kakkosvahvuista ole saatu laimennettua. Suomessa samoin pyritään ravintolassa juomista suitsimaan kaikin tavoin, koska se nyt vaan on ikävää.
 

Corkscrew

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Keskioluen laimentaminen vain lisäisi rajusti Viron tuontia koska täällä on 70-luvulta asti totuttu juomaan nykyisen vahvuista kaupasta saatavaa olutta. Ennemmin pitäisi tuoda viinit ruokakauppoihin, se olisi omiaan muuttamaan juomatapoja eurooppalaisempaan suuntaan kun ihmiset tottuisivat hiljalleen kaljankittaamisesta viinien lipittelyyn.

Koko ajanhan suomalaisten juomatavat eurooppalaistuvat ja muuttuvat sivistyneemmiksi, se vaan tapahtuu kovin hitaasti.
 

Jermu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Syitä en osaa eritellä, mutta eihän Suomessa tehdä enää juuri mitään muuta kuin nukutaan ilman että alkoholi on kuvassa mukana. Noh, töissä suurin osa ei sentään dokaa. Joulu, juodaan viiniä ja konjakkia.

Tämä on valitettavan kuvaava ja surullinen esimerkki suhtautumisesta alkoholiin Suomessa. Ihan niin kuin esim. joulupöydässä viinin ja konjakin nauttiminen olisi joku ongelma. Päinvastoin, sehän on esimerkki sivistyneestä alkoholikulttuurista, jossa alkoholia nautitaan kohtuudella ruokailun yhteydessä (mukaan lukien aperitiivit ja digestiivit). Tämä on hieman eri asia kuin kiskoa joulukuusen takana kossu huiviin ja ajaa perhe kirveen kanssa lumiukon seuraksi takapihalle.

Mutta tämähän siitä seuraa kun kaikenkieltäjät demonisoivat ja mystifioivat alkoholin, sen sijaan, että suhtautuisivat siihen normaalilla ja terveellä tavalla. Asenteethan saadaan jo lapsena. Jos juhlapöydässä juodaan vettä ja piimää, mutta isä käy kellarissa naukkailemassa pöytäviinaa, niin kyllähän lapsille kasvaa täysin kieroutunut kuva alkoholista, ja päätyvät todennäköisesti 30 vuoden kuluttua ajamaan perheen samaan hankeen, jossa oli itse jo seisonut lapsena seurauksena alkoholittomasta joulupöydästä.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Mutta tämähän siitä seuraa kun kaikenkieltäjät demonisoivat ja mystifioivat alkoholin, sen sijaan, että suhtautuisivat siihen normaalilla ja terveellä tavalla.

Uskotko tähän itsekään? Vedätkö viinaa sen vuoksi, että on kiva olla kapinallinen vai siksi, että tahdot humalaan?

Arvaan että useimmat viinan kiskojat tahtovat känniin. He tavoittelevat tiettyä olotilaa. Ei tähän ongelmaan auta viinan käytön arkipäiväistäminen, koska tavoiteltua olotilaa ei voi saavuttaa, jos ei juo riittävästi.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Koko ajanhan suomalaisten juomatavat eurooppalaistuvat ja muuttuvat sivistyneemmiksi, se vaan tapahtuu kovin hitaasti.

Samaa mieltä. Ja jos ns. suuret ikäluokat tai hieman sitä nuoremmat kuolevat liian usein alkoholiin, niin ne viinan kanssa läträämiset (liialliset) on opeteltu jo aikapäiviä sitten. Kyllä täälläkin eurooppalaistutaan alkoholin suhteen, mutta kuten Mazza sanoo tossa, niin muutokset näkyvät hitaammin tilastoissa kun äkkiä arvaisi.

Tuo oluen laimentaminen on kyllä typerin ehdotus alkoholikulutuksen pienentämiseksi, mitä olen ikinä missään kuullut.
 

Bigmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pata & LAK
Tämä on valitettavan kuvaava ja surullinen esimerkki suhtautumisesta alkoholiin Suomessa. Ihan niin kuin esim. joulupöydässä viinin ja konjakin nauttiminen olisi joku ongelma. Päinvastoin, sehän on esimerkki sivistyneestä alkoholikulttuurista, jossa alkoholia nautitaan kohtuudella ruokailun yhteydessä (mukaan lukien aperitiivit ja digestiivit). Tämä on hieman eri asia kuin kiskoa joulukuusen takana kossu huiviin ja ajaa perhe kirveen kanssa lumiukon seuraksi takapihalle.

Jermu on totuuden äärellä. Muutenkin Suomessa on totuttu siihen, että kaikkea pitää hävetä. Alkoholikulttuurista keskustellessa vedetään aina häpeän käsite peliin.

Jotta alkoholikulttuuri voisi koskaan muuttua terveempään suuntaan pitäisi ensiksi lopettaa tämä häpeän käyttäminen lyöma-aseena.

Arvaan että useimmat viinan kiskojat tahtovat känniin. He tavoittelevat tiettyä olotilaa. Ei tähän ongelmaan auta viinan käytön arkipäiväistäminen, koska tavoiteltua olotilaa ei voi saavuttaa, jos ei juo riittävästi.

Tässä on se mihin muutoksen pitäisi suuntautua. Siis siihen, mihin juomisella tähdätään makunautinto & sopiva nousu vs känni. Parilla käyminen viikollakin (jollei siis ole päivittäistä) on paljon terveempää alkoholikulttuuria kuin pe-la -kännit.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös