Neuvostoliiton ja Ruotsin väliset ottelut olivat vielä 1980-luvulla usein yllättävänkin epätasaisia eli päättyivät Neuvostoliiton murskavoittoihin. Tässä muutama video tällaisiin peleihin.
Lake Placid 1980: Neuvostoliitto-Ruotsi 9-2:
YouTube
Tähän peliin tultaessa Neuvostoliitto oli jo menettänyt mahdollisuuden kultaan tuon ihmeeksi luokiteltavan USA-tappion myötä. Olen lukenut, että joukkueen pelaajien mielialat ennen Ruotsi-peliä olivat järkyttyneitä. Pelissä Neuvostoliitto oli kuitenkin murskaavan ylivoimainen. Se takoi taululle 35 minuutissa lukemat 7-0 ja loput 25 minuuttia joukkue läpsytteli 2-2 tasapelin. Viimeistä arvoturnaustaan yhdessä pelannut ketju Harlamov-Petrov-Mihailov oli varsinkin ensimmäisessä erässä elementissään. Harlamoville ja Mihailoville Lake Placid oli viimeinen arvoturnaus. Petrov oli vielä mukana vuoden 1981 MM-kisoissa.
Calgary 1988: Neuvostoliitto-Ruotsi 7-1:
YouTube
Tässä pelissä Neuvostoliitto varmisti olympiakullan Calgaryssa. Ottelu oli Neuvostoliitolle turnauksen toiseksi viimeinen. Neuvostoliiton pelillinen ylivoima ei ollut tässä pelissä yhtä murskaavaa kuin Lake Placidissa, mutta olihan Ruotsi kuitenkin melkoisen jyrän alla koko ottelun ajan.
Tukholman MM-kisat 1989: Neuvostoliitto-Ruotsi 5-1:
YouTube
Ruotsi tuli suurin odotuksin omiin kotikisoihinsa, jotka pelattiin upouudessa Globenissa. Ruotsi oli saanut kisoihin paljon kovia pelaajia, kuten Kent Nilsson, Börje Salming, Tomas Jonsson, Tomas Sandström, Tomas Steen, Anders Eldebrink, Tomas Rundqvist ja Ulf Dahlen. Ruotsi kuitenkin romahti mitalisarjassa neljänneksi. Tämä turnaus oli viimeinen missä Neuvostoliiton ykkösketju Krutov-Larionov-Makarov pelasi yhdessä arvoturnauksessa. Neuvostoliiton kolmosketjussa pelasivat kokeneen Sergei Jashinin kanssa nuoret Sergei Fedorov ja Aleksandr Mogilny, joka loikkasi heti tämän pelin jälkeen Buffaloon.
Kootaan vielä tähän 80-luvun murska/selkeitä tappioita:
Olympiakisat 1980: Neuvostoliitto-Ruotsi 9-2
MM-kisat 1981: Neuvostoliitto-Ruotsi 13-1.
Tämä peli on modernin jääkiekon suurinumeroisin voitto kahden ns. suuren välillä. Ottelun kaksi mielenkiintoisinta tilastoa lienevät ne, että ensimmäinen erä päättyi 0-0 (seuraavat kaksi erää 6-0 ja 7-1) sekä se, että Neuvostoliitto ei saanut pelissä yhtään ylivoimatilannetta ja teki kaikki 13 maaliaan tasakentällisin. Ruotsin ainoan teki ylivoimalla Tomas Steen, joka ohjasi Anders Eldebrinkin siniviivavedon ohi Vladislav Tretjakin. Neuvostoliiton puolelta tuhojaan teki erityisesti Aleksandr Maltsevin johtama ketju laidoillaan Nikolai Drozdetski ja Vladimir Golikov. Maltsevin saldo pelissä oli 3+2.
Tästä pelistä en ole löytänyt koko ottelun käsittävää videota, mutta maalikooste löytyy Youtubesta.
MM-kisat 1982: Neuvostoliitto-Ruotsi 4-0 ja 7-3.
MM-kisat 1983: Neuvostoliitto-Ruotsi 4-0
Olympiakisat 1984: Neuvostoliitto-Ruotsi 10-1
MM-kisat 1985: Neuvostoliitto-Ruotsi 6-2
Olympiakisat 1988: Neuvostoliitto-Ruotsi 7-1
MM-kisat 1989: Neuvostoliitto-Ruotsi 5-1
Ruotsi ei pystynyt 1980-luvulla voittamaan Neuvostoliittoa kertaakaan arvoturnauksessa, mutta vuonna 1987 se voitti maailmanmestaruuden maalieron turvin ja pelasi silloin tasan 2-2 Neuvostoliiton kanssa. Kanada auttoi silloin Ruotsin maailmanmestaruuden häviämällä Ruotsille tahallaan murskanumeroin 0-9, koska ennen ottelua oli tiedossa että Ruotsi tulee voittamaan kultaa jos Kanada häviää riittävän suurin lukemin.
Vuonna 1986 Ruotsi pystyi myös pelaamaan tasaiset pelit Neuvostoliittoa vastaan. Alkusarjassa neukut voittivat 4-2 ja loppusarjassa niukasti 3-2.