Kerro nyt minulle ne nimetkäät mestisseurat, jotka kamppailisivat liiganoususta?? Todellisuudessa vain Vaasalla on todelliset resurssit nousta liigaan tulevan 5 - 10 vuoden aikana.
edit: Myönnän, että liigan aukeaminen varmasti toisi sponsorimarkkoja Mestisjoukkueelle, joka tavoittelee nousua. Mutta kun niitä joukkueita olisi vaan niin vähän. Kärppien tai Ässien tilannetta ei mielestäni tähän kannata vetää, sillä joukkueet olivat poikkeuksellisia silloiseen sarjaan.
Ei liiketoiminnan puolella voida arvioida noin pitkiä ajanjaksoja operatiivisen toiminnan puolella, vaikkakin esimerkiksi investoinnit koneisiin ja laitteisiin saattavatkin kuoleutua vasta pitkien ajanjaksojen päästä rahoitusteorian puolella. Yli viiden vuoden ajanjaksoista puhuminen on jo tulevaisuuden tutkimuksen alaa eli pikemminkin "tulevaisuuden ennustamista" ja muuta sen sellaista ei ihan niin kunniallista puuhaa... ;)
Oma mielipiteeni seutukuntiin ja sen sellaisiin suhteellisen muuttumattomiin tekijöihin perustuen on sellainen, että Suomessa olisi tilaa parhaassa tapauksessa noin seitsemälletoista "ammattilaisjoukkueelle", mikä tilanne oli jo itseasiassa 1980-luvun lopulla, pois lukien Espoon yllättäväkin nousu 1990-luvun alussa, Matinkylä Gardenin ladon kera. Mutta miten mahtaa käydä esimerkiksi varsinaisenkin Espoon puolella, kun Salonoja varmasti vetää ennen pitkää rahansa pois? Onko junioritoiminnan laajuudesta ja tasosta huolimatta juurettomat kyläkeskuksiin identifioituneet espoolaiset omaksuneet oikean kiekkokulttuurin siinäkin tapauksessa, että vaikeita aikoja olisi edessä? Siis entisen kaltainen "menestys" aikaisempaa heikommalla joukkueella...
Ainoa uutena rajatapauksena tähän potentiaalisten seutukuntien joukkoon on nousemassa Mikkeli, hitaasti ja ilman suurempia kolkkapuheita. Sielläkään yleisömäärät eivät kuitenkaan lupaa kovin hyvää kiekkokulttuurin mielessä, olipa eroja yleisömäärien tilastoinneissa paikkakuntakohtaisesti tai ei.
Itse suhtaudun esimerkiksi Vaasan "uhoon" erittäin positiivisesti, vaikka pelkäänkin, että siellä saattaa käydä ohraisesti, kun suurin tohina sattui juuri väärälle muutaman vuoden ajanjaksolle. Toivottavasti näin ei käy...
Yksittäisten paikkakuntien ja organisaatioiden mahdollisuuksia arviointia jopa tärkeämpää olisi olla huolissaan nykyisestä edustuskiekon tilanteesta ylipäätään, kun edes liigaseurat eivät edelleenkään onnistu tekemään vesirajan ylittäviä tuloksia. Kyllä "tervehdyttäminen" nykyisillä rakenteilla ja sarjajärjestelmillä saattaa kohdata yllättäviäkin tahoja, jos nykyinen meno jatkuu. Yleisön suosiosta ja sitä kautta sponsorieuroista kun kilpailee niin paljon enemmän tahoja kuin vielä esimerkiksi 1980-luvulla, että jotain on tosiaankin tehtävä ennen kuin mennään tosiasialliseen katastrofiin. Vaikka kulupohjan karsiminen vaikuttaakin järkevältä ratkaisulta (lue: A-juniorit edustukseen), niin yleisö ei ole tyhmää. Palkkakatot ja sen sellaiset eivät kyllä tule toimimaan myöskään ikinä, Ruotsin ja muiden ulkomaiden liigojen houkuttelevuudesta johtuen.
Ei varmasti tulevaisuuden visioiminen ole helppoa, mutta yksi osatekijä sitä on varmasti kilpailullisuuden palautus. Nykysysteemi ei vain toimi.
Poriin sellaista viestiä, että kiekkokulttuuri on pitänyt Ässät pinnalla, vaikka sielläkin on melkoisella tavalla munittu historian saatossa. Eihän se V-P Ketolakaan turhasta syystä sitä paitaansa sieltä hallista hakenut. Näin se tulisi tekemään myös tulevaisuudessa, kun viimeisiäkin vanhoja vastuita (lue: pelaajoikeuksien alaskirjaukset) on onnistuttu korjaamaan, joukkueen menestyttyä yllättävästi toissa kaudella. Tässä mielessä Porin ei tulisi olla niin huolissaan tulevasta kiekon tervehdyttämisestä ja kilpailullisuuden palauttamisesta kuin monista porilaisten fanien kirjoituksista näyttää, IMHO.