Venäjän nykytilanne

  • 3 430 544
  • 18 335

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Näin sanoi tarinan mukaan Einstein. Itse esitän eriävän mielipiteen. Kun maailma taantuu kivikaudelle, on täysin mahdotonta varustaa todella isoja massa-armeijoita. Silloin ei myöskään synny isoja keskusjohtoisia valtioita eikä myöskään näiden välisiä liittoumia. Konfliktit käydään tuon jälkeen kivin ja keihäin, mutta "kaikkien sotien isoäitiä numero neljä" ei synny.

Ehkä se "maailma" tuossa skenaariossa olisikin sitten pienempi. Eli kaikki jäljelle jääneet ihmiset eläisi jossain Afrikan sarvessa kivikaudelle taantuneena. Ja siellä sitten sodittaisiin se neljäs maailmansota jonkun antiloopin haaskan äärellä.
 

Laitela

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa ja sen vaarallinen YV, Bratislavan taika
Näin sanoi tarinan mukaan Einstein. Itse esitän eriävän mielipiteen. Kun maailma taantuu kivikaudelle, on täysin mahdotonta varustaa todella isoja massa-armeijoita. Silloin ei myöskään synny isoja keskusjohtoisia valtioita eikä myöskään näiden välisiä liittoumia. Konfliktit käydään tuon jälkeen kivin ja keihäin, mutta "kaikkien sotien isoäitiä numero neljä" ei synny.
Ainakaan ihan hetkeen. Annetaan pari tuhatta vuotta aikaa, niin eiköhän jonkinlaisia kaupunkivaltioita ole jo kasassa, tyyliin "Ateena vastaan Sparta." Kenen romukasa on isoin ja vaikuttavin?

@chubster näkemys on sinällään hurja, mutta ihan periaatteesta asetun samoille linjoille. On ehdottomasti totta, että kaikki venäläiset eivät ole pahoja, mutta... jokuhan tuossa kansassa on silti aika pahasti pielessä, kun valtiomuodot muuttuvat, ajat muuttuvat, Venäjällä vain tyrannia jatkuu. Ensin on keisarillista diktaattoria, sitten kommunistista diktaattoria ja nyt presidentillistä diktaattoria. Miten helvetissä tuon syklin annetaan toistua aina uudestaan ja uudestaan??? Sekin on jo sanottu, että kun Putlinista joskus aika jättää, on seuraava hirviö jo esiripun takana valmiina. Lienee todennäköisin skenaario.

Vähän sama homma, kuin nyt Saksassa ruvettaisiin kosiskelemaan Aatua ja natsismia, valkopesemään heidän tekojaan ja pelattaisiin maajoukkuefutista natsipaidoissa, "tää on retroilua hei, ei politiikkaa nönnönnöö". Ei, saksalaiset kyllä tajuavat, että vituiks män 80v sitten, ei parane samoja virheitä toistaa. Valtaosaa venäläisiä ei kiinnosta, eivätkä taida edes täysin ymmärtää minkälainen roistovaltio koko Neuvostoliitto oli, ei sitä muuten fanitettaisi noin suurella joukolla. Kunhan Suurta ja Mahtavaa pelätään mahdollisimman paljon rajojen ulkopuolella, on oma hyvinvointi toissijaista. Ne, ketkä oikeasti ymmärtävät maansa tekojen vääryyden, eivätkä hyväksy niitä, ovat joko aikaa sitten lähteneet Venäjältä, päässeet leireilemään tai ottaneet novichokkia, hypänneet ikkunasta tai muuta mielenkiintoista.

Kyllähän se loppupeleissä kansasta lähtee, kuka siellä pääkallopaikalla istuu. Kaikki tekevät virheitä, se on inhimillistä, mutta kun teet samoja virheitä aina uudestaan ja uudestaan, se on jo tahallista, vähintäänkin välinpitämättömyyttä. Venäjästä ei koskaan tule vapaata demokratiaa, jota ei tarvitsisi pienten rajanaapurien pelätä. Välillä se vain on heikommassa tilassa, jolloin naapureilla liikkumatilaa on enemmän.

Monet toki menevät vain virran mukana, mutta se on juuri sitä välinpitämättömyyttä. Jos minä olisin venäläinen, minua ihan oikeasti hävettäisi, miten huono kuva Venäjästä on maailmalla ja haluaisin tehdä osani, että tuo käsitys muuttuisi. Se alkaisi Putinin hävittämisestä ja kattavasta korruption kitkennästä, jolla varmistettaisiin, ettei tulevaisuudessa ole enää mitään oligarkkiklikkejä junailemassa uusia "KGB/FSB-miehiä" valtaan.
 
Viimeksi muokattu:

El Lude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kvanttimobikki kolmessa eri ulottuvuudessa
Tällä keskustelufoorumilla on vuoron perään käynyt moni - aika usein vasemmistosuuntautunut ajattelija - kertomassa, kuinka NATO ja USA ovat pahoja, eikä Venäjä uhkaa meitä eikä juuri muitakaan millään tavalla, kunhan Suomi, EU-maat ja varsinkin NATO ymmärtävät olla uhittelematta Venäjälle, eikä Suomen pidä missään tapauksessa edes harkita sotilaallista liittoutumista. Teille kaikille, joiden nimimerkkejä en tohdi enkä halua tässä erikseen mainita, haluan lausua kauniit terveiset, että ihan päin vittua lappunne pelasitte.
Viidennen kolonnan edustajat, myyrät, Quislinigiliäiset, Yrjö Leinon, Hertta Kuusisen, Hella Wuolijoen jalanjäljessä kulkee aika moni JA:n nimimerkki. Maanpetos kulkee sukupolvesta toiseen. Onneksi Neuvostoliiton aseet tyyliin SS-N ovat yhä rauhaarakastavia. Eteenpäin JA:n toverit. Uraaa!!!
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Jos minä olisin venäläinen, minua ihan oikeasti hävettäisi, miten huono kuva Venäjästä on maailmalla ja haluaisin tehdä osani, että tuo käsitys muuttuisi. Se alkaisi Putinin hävittämisestä ja kattavasta korruption kitkennästä, jolla varmistettaisiin, ettei tulevaisuudessa ole enää mitään oligarkkiklikkejä junailemassa uusia "KGB/FSB-miehiä" valtaan.
Venäjää maailman napana pitävä ajattelutapa (isovenäläisyys?) pitää muutamaa kymmentä vuotta, kuten kommunismin aikaa, vain pikku häiriönä maan mahtavassa historiassa. Kova yritys on nykyiselläkin johtajalla, mutta tuskinpa häntä tullaan joskus kaipaamaan takaisin edes Stalinin vertaa.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Jos minä olisin venäläinen, minua ihan oikeasti hävettäisi, miten huono kuva Venäjästä on maailmalla ja haluaisin tehdä osani, että tuo käsitys muuttuisi.
Omassa tuttavapiirissäni olevat venäläiset eivät välitä tällaisesta. He keskittyvät työhönsä ja perhe-elämäänsä, eivätkä enää halua jonkun menneisyydessä kiinni olevan vanhan ukkelin häiritsevän sitä yhtään enempää.

Se on todella surullista, ettei ihmisiä enää kiinnosta, koska se on osatekijä pitämässä yllä Putinin valtaa, mutta mikä minä olen sitä arvostelemaankaan, kun minä ja lapseni eivät sellaisessa yhteiskunnassa elä.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Kyllähän se loppupeleissä kansasta lähtee, kuka siellä pääkallopaikalla istuu.

Venäjän kohdalla en olisi aivan varma. Tuolla on ongelmat niin syvällä rakenteissa, että pelkkä el jefen vaihtaminen tuskin muuttaa paljoakaan. Siinä kun kasa oligarkkeja toteaa homman menevän tietyllä tavalla, se "oikeasti demokraattinen" pääkallopaikan pomo saa miettiä tosissaaan menettääkö henkensä jossain neljännen ja kahdeksannen oligarkin pidätyksen jälkeen. Kaksi mafiapäällikköä kun pidätät, niin kohta kolme on tilalla. Erottamalla korruptoituneet poliisit ehkä liikennerikoksista saa paremmat tulot, mutta mites kun se aseman päällikkö toteaa että tämä riittää ja noita läheisen tehtaan johtajia on turha tutkia?

Ja jos tuolla joku "tolkun ihminen" saakin vallan, niin mitä sitten? Ympärillä on hyvin mafiavaltaiset piirit vaikuttamassa siihen, että toimikauden vieminen loppuun vaatii muutakin kuin rikoksien selvittämistä. Takaraivossa varmasti takoo ajatus siitä, että mafiavaltiossa joku edes voi käyttää mafian keinoja takaa sen, että pientä paranoidiaa pukkaa. Vaikka voittaisit oikeat vaalit kaikkien asioiden ollessa juuri sillä hetkellä oikealla tavalla, se ei takaa varmuutta hommien jatkumisesta omissa käsissä.

Venäjällä kommunistit ovat olleet merkittävä oppositiovaikuttaja. Mutta jos tuolla Putinin tilalle päätyisi kommunisti, niin mikä muuttuisi? Siinä olisi kasa oligarkkeja, jotka karkkirahan hinnalla saisivat tämän päiviltään. Se kommunisti tuskin olisi niin huoleton, että ei huomioisi tuota uhkaa. Parin vangitun oligarkin jälkeen sieltä yllättäen löytyisi se väkivaltainen mob, joka lahjotun oikean henkilön turvin pistäisi bileet pystyyn. Oikealla lahjuksen ja uhkauksen suhteella jokunen tuomio jäisi tuomitsematta tai nimettömäksi.

Loppupeleissä "toisen hevosen" veikkaaminen voi maksaa aivan saatanasti tuossa yhteiskunnassa. Laskee kummallisesti mahdollisuuksia sille, että lähtisit ulos "suunnilleen hyvinvoivien" riveistä. On helpompi olla hiljaa ja niellä paska, kuin olla äänessä ja hukkua paskaan.

Diktatuurin kaataminen ei kysy sitä, mitä mieltä olet. Se vaatii sen, että riittävän moni on valmis pistämään vapautensa, henkensä ja lähimmäistensä turvallisuuden vadille. Mä en moiti yhtäkään yksilöä siitä, että eivät ota Arndt Pekurisen roolia ja seiso kaiken menettämisen uhalla aseen edessä.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle

Mainilan laukaukset vuosimallia 2021?

Hope not.
Venäläissiviilien onneksi tyytyvät ilmeisesti tällä kertaa pintavaurioittamaan konsulaattiaan kun Tsetseniaa vastaan murhasivat kerrostalollisen kansalaisiaan sodan perusteeksi. Ovat ehkä laskeneet ettei sotamielialaa tarvitse enää lietsoa tai sitten ettei FSB:n tunarien harteille kannata kotimaanterrorismia laittaa kun jäävät kuitenkin kiinni tai muuten rumasti sanottuna ryssivät koko homman.

Toki sotamielialaa on lietsottu kansalle koko Putinin valtakauden ajan että se on niin korkealla kuin ylipäätään mahdollista saada ilman oikeaa ulkopuolista aggressiota (mitä putikan ja rakkiensa harmiksi eivät ikipäivänä saa).
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Nuo molotovin koktailit voi olla vittuuntueiden ukrainalaisten tekosia. Mainilan laukauksiksi olisi tarvittu uhreja ja niitä puuttuu. Huom tämä foliosta, tietoa ei ole.
----
Kiveäkään eivät jätä kääntämättä valmistautumisessa.
----
@heketsu88 linkistä Gorba: "Naton laajeneminen on Gorbatšovin mukaan tehnyt lännen ja Venäjän tasavertaisista suhteista mahdottomia."
Kysyn vaan, että voisiko E-Korea olla yksikseen lännen kanssa tasavertainen. Venäjän BKT on sen kanssa samankokoinen. Pelkät ydinaseet ja öykkäröiminen ei riitä. No, Gorba antaa sivustatukea regimelle. Miksi olisi kiva tietää.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
@heketsu88 linkistä Gorba: "Naton laajeneminen on Gorbatšovin mukaan tehnyt lännen ja Venäjän tasavertaisista suhteista mahdottomia."
Kysyn vaan, että voisiko E-Korea olla yksikseen lännen kanssa tasavertainen. Venäjän BKT on sen kanssa samankokoinen. Pelkät ydinaseet ja öykkäröiminen ei riitä. No, Gorba antaa sivustatukea regimelle. Miksi olisi kiva tietää.

Venäjä toivoi Neuvostoliiton ja Varsovan liiton hajottua, että myös NATO olisi lakkautettu. Kun näin ei käynyt, niin Venäjä on kokenut sen uhaksi omalle turvallisuudelleen ja varsinkin laajeneminen entisille Neuvostoliiton ja Varsovan liiton alueille. Eiköhän se Gorbakin haaveile vielä Neuvostoliitosta, vaikka yritti uudistaa Neuvostoliittoa. Jos muistan oikein, niin Gorba ei oikein tykännyt Baltian maiden itsenäistymispyrkimyksistä (jotka kuuluivat varsinaiseen NL:n alueeseen).
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Eiköhän se Gorbakin haaveile vielä Neuvostoliitosta, vaikka yritti uudistaa Neuvostoliittoa.
Minun käsittääkseni Gorban päämäärä oli pelastaa neukkula, joten voi hyvinkin haaveilla jollain tasolla. Hänellä oli hyvä syy uudistaa, kun valtiolaiva oli uppoamassa. Onneksi epäonnistui yrityksessään.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Minun käsittääkseni Gorban päämäärä oli pelastaa neukkula, joten voi hyvinkin haaveilla jollain tasolla. Hänellä oli hyvä syy uudistaa, kun valtiolaiva oli uppoamassa. Onneksi epäonnistui yrityksessään.
No siis vaikea tulkita noita nykyisiä lausuntoja - maa ei ole vapaa kenenkään sanoa avoimesti mitä oikeasti ajattelee. Mutta noihin aikoihin oli valtava parannus edeltäjiinsä eikä laittanut kovaa kovaa vasten Itä-Euroopan vapautuessa, eikä lopulta edes Baltian ja muiden neuvostotasavaltojen suhteen, joskin Jeltsin toki antoi viimeisen silauksen.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Minun käsittääkseni Gorban päämäärä oli pelastaa neukkula, joten voi hyvinkin haaveilla jollain tasolla. Hänellä oli hyvä syy uudistaa, kun valtiolaiva oli uppoamassa. Onneksi epäonnistui yrityksessään.

Juu, yritti. NL:n pelastamispyrkimykset näkyivät esimerkiksi tuona pyrkimyksenä estää Baltian maiden itsenäistymispyrkimykset, ne kun kuuluivat virallisesti emämaahan. Gorba kumminkin salli kansandemokratioiden järjestää vallanvaihdoksen muun muassa Puolassa. Tämä koitui NL:n kannalta lopulta haitalliseksi, kun siitä syntyi dominoefekti kansandemokratioiden + NL:n alueen maiden itsenäistymiseen, mikä sitten johti lopulta NL:n hajoamiseen.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Oliko Gorballa oikeasti voimaa estää? NL oli vararikossa. Olisi voinut määrätä KGB:n ja armeijan toimeen, kyllä. Siitä olisi seurannut vähän jatkoaikaa. Kuinka paljon ja millä hinnalla? NL:n etsikkoaika oli mennyt jo, kun Gorba nousi valtaan.

No tuohon en ole perehtynyt, että minkälaiset mahdollisuudet NL:llä olisi ollut estää lopulta emämaansa alueiden itsenäisyyspyrkimykset. Gorbahan vangittiin niiden kommunistien toimesta, jotka eivät tykänneet Gorban uudistuksista. Jeltsin sitten joukkoineen tuli sitten "pelastamaan" Gorban ja ilmoitti sitten Gorballe vapauttamisen jälkeen, että hänet on syrjäytetty ja NL:n tilalla on nyt Venäjän federaatio. En tiedä, onko tuosta tapahtumasta jäänyt Gorballe alistunut fiilis, kun joutui pakotettuna syrjäytymään pois vallasta.
 

HokiJone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Luleå HF
Siellä se suuren ja mahtavan Neuvostoliiton viimeinen perestroikaa ja glasnostia ajanut johtajakin syyttää Yhdysvaltoja ja NATO:a.


Taitaa putten karvainen koura pitää lujasti Gorbatsovinkin palleista kiinni nykyään, kun pitää tuollaista propagandaa hänenkin levittää. Viime muistikuvat tuosta hemmosta on siitä BBC:n muutaman vuoden takaisesta haastattelusta ja muistaakseni ihan järkeviä puheli tuolloin näin läntisillä laseillakin kuunneltuna.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Ylel:tä nyt puskee näitä Venäjään liittyviä uutisartikkeleita. Nyt on aiheena se, että kuinka Venäjä olisi voinut kehittyä toisenlaiseksi valtioksi Neuvostoliiton hajottua.

Venäjä voisi olla aivan toisenlainen naapuri – Neuvostoliiton raunioille olisi voinut syntyä demokratia, mutta sitten kaikki meni pieleen
Tuossakin jutussa on uskoakseni ihan oikein tulkittu että muualla tapahtuneessa demokratiakehityksessä on ollut keskeinen merkitys esim. työväenliikkeellä, mitä (ehkä jopa ristiriitaisesti kun kyseessä oli kuitenkin "työväen paratiisi") N-liitossa ei ollut. Itänaapurissamme demokratiakehitys olisi vaatinut sen että valtaan päässyt klikki olisi vapaaehtoisesti luopunut osasta valtaansa, mutta vallanhimo ja ahneus varmistivat sen että alusta lähtien keskityttiin pönkittämään omaa asemaa ja sittemmin enenevissä määrin myös omaa pankkitiliä.

Toki ihmisen sisäsyntyinen ahneus huomioiden on pidettävä ihmeenä että demokratiakehitystä on ylipäätään päässyt tapahtumaan missään ja toisaalta ei ihmetytä lainkaan että sitä pyritään useissa maissa parhaan kyvyn mukaan tiettyjen tahojen puolelta murentamaan. Toki edelleen yhtään pidemmällä tähtäimellä ja suurempaa kuvaa katsomalla voi nähdä miten reilulla marginaalilla demokratiakehityksessä pisimmällä olevat yhteiskunnat ovat myös vakaimpia (jos nyt eivät vauraimpia), mutta mitä merkityksellistä on "vakaus" sille kellä on mahdollisuus varastaa yhteisestä kassasta miljardeja ja tarpeen vaatiessa ylläpitää ko. rahoilla henkilökohtaista armeijaa vakauttamassa välitöntä elinpiiriään?
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
No tuohon en ole perehtynyt, että minkälaiset mahdollisuudet NL:llä olisi ollut estää lopulta emämaansa alueiden itsenäisyyspyrkimykset.
Tuossa on asiasta järjellisessä pituudessa.


Voisiko putte tosiaan vetäytyä? Silloin alkaa muistuttaa Pohjois-Koreaa huomion haussa!
 

Artturenos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, NHL, Blackhawks. sympatiat Lightning.
Niin voisin yhä edelleen kysyä mikä USA:ssa oli niin pahaa aikoinaan, että heidän halveksunta täkäläisessä yhteiskunnassa oli se suurin voima. Jenkit tulee yhä jatkossakin määrittämään miten maailma makaa, ja itse en lähtisi heidän ajatusmaailmaa toimivasta maailmasta ihan hirveästi kyseenalaistamaan, koska se on ylivoimaisesti paras.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Niin voisin yhä edelleen kysyä mikä USA:ssa oli niin pahaa aikoinaan, että heidän halveksunta täkäläisessä yhteiskunnassa oli se suurin voima. Jenkit tulee yhä jatkossakin määrittämään miten maailma makaa, ja itse en lähtisi heidän ajatusmaailmaa toimivasta maailmasta ihan hirveästi kyseenalaistamaan, koska se on ylivoimaisesti paras.
Vaikea nähdä nyky-USA:ta ihan samanlaisessa valossa kuin sodanjälkeisinä vuosikymmeninä - yhteiskunta on kaukana toimivasta, syvä kahtiajakautuminen vallitsee ja toinen pääpuolueista on radikalisoitunut ja vaarallinen eivätkä sen kannattajat pääosin enää luota demokratian normaaleihin pelisääntöihin. USA ei enää ole lähellekään yhtä ennakoitava ja luotettava kansainvälinen toimija kuin se tapasi olla.

Tietysti nykyiselläänkin maa on silti tuhat kertaa parempi kuin Putinin johtama gangsterivaltio ja kleptokratia.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös