Putinismin aatteelinen ydin on liberalismin vastustaminen. Liberalismia syytetään edelleen ja virheellisesti Venäjällä Neuvostoliiton hajoamisesta ja sen valta-aseman menettämisestä. Todellisuudessa liberalismilla ei ollut edes sivuroolia siinä, että kylmän sodan aikana Neuvostoliitolta loppui pelimerkit kilpailussa asevarustelussa Yhdysvaltoja vastaan ja se ajautui konkurssiin johtaen Neuvostoliiton hajoamiseen.
Samat ennusmerkit ovat jo Venäjällä näkyvissä. Putinin hallinnon ja Venäjän virallisen narratiivin mukaan liberaali länsi on syyllinen Venäjän ongelmiin, sen alennustilaan sekä taistelee Venäjää vastaan suojellaakseen Ukrainan natsihallintoa. Putinin uuskonservatiivinen Venäjä seuraa Stalinin hallinnon verisiä jalanjälkiä. Stalinin Neuvostoliitossa ihmisiltä kiellettiin pitkä lista ihmisoikeuksia ja mm. abortit olivat kiellettyjä. Kovin tuttua historian havinaa siinä kontekstissa, jossa Putinin hallinto estää lainmuutoksilla mm. lapsettoman elämäntavan "propagandan".
Tätä menoa Venäjä tulee ajautumaan konkurssiin kuten edellisen kerran pyrkiessään roikkumaan kynsin ja hampain kiinni maailmanvallan kahvassa. 996 päivää kestänyt kolmen päivän "sotilaallisen erikoisoperaation" kustannukset maksavat sille n. 280M€ / päivä. Ensimmäisen sotavuoden loppupuolella vuoden 2022 lokakuun lopulla Ukrainan sota oli maksanut Venäjälle n. 250 miljardia euroa sisältäen kalustotappiot ja operationaaliset kulut. Nyt vuoden 2024 lopussa kokonaiskustannuksia voi vain arvailla ja ne ovat jossain käsittämättömän ja tähtitieteelisen välimaastossa. Ja hintalappu kasvaa joka päivä 24/7.
Venäjän kaasu- ja öljyvienti on konkreettisesti vähentynyt Eurooppaan, joka oli ennen sotaa sen ylivoimaisesti suurin kauppakumppani, sen varoja on jäädytetty miljardeja ja taas miljardeja ympäri maailman, sen teollisuus kärsii varaosien puutteista ja kansainväliset investoinnit Venäjälle ovat merkittävästi vähentyneet, sen viemälle öljylle on asetettu hintakatto ja pakotteet - vaikka osittain vuotavat - heikentävät silti merkittävästi sen taloutta eivät ennusmerkit ole kovin suotuisat. Venäjän keskuspankki on ollut pakotettu nostamaan jatkuvasti ohjauskorkoja hillitäksen jo nykyisellään villinä laukkaavaa inflaatiota ja mm. asuntolainoissa korko on tällä hetkellä yli 20%. Tämä syö perusvenäläiseltä ostovoimaa, joka vaikuttaa suoraan kulutukseen ja jonka sivuvaikutuksina on mm. verokertymän ehtyminen. Ja ettei yhtälö olisi venäläisten kannalta yhtään suotuisampi on mm. peruselintarvikkeiden hinnan nousu jo lähes hallitsematonta, voin hinta nousi lähes 26% ja perunan yli 50%, siis pelkästään lokakuun aikana. Vertailuna, kun Neuvostoliitto hajosi 90 luvun taitteessa oli kuukausittainen inflaatio n. 40%.
Venäjällä toki riittää vielä varoja käydä sotaa. Joidenkin valistuneiden ennusteiden mukaan 2-4 vuotta. Kysymys kuuluukin kuinka järkevää sen on uhrata parin kolmen seuraavan sukupolven tulevaisuus Putinin mielivallan ja utopian alttarilla. Mitä pitempään Venäjä käy sotaa, sitä enemmän se piikkaa omaa sokkeliaan.
Eräs idänsuhteita tutkineen henkilön ja ulkoministeriön palveluksessa uransa tehneen henkilön yhteenveto Venäjästä on jäänyt mieleeni: "Venäjä on Venäjä ja pysyy Venäjänä, koska se on Venäjä"