Yhdysvaltalainen Geoffrey Cain kirjoitti pelottavan tarkkanäköisen kirjan kiinalaisesta poliisivaltiosta, josta tuli tuottoisa vientituote.
www.kauppalehti.fi
Neljä vuotta Xinjiangin reissun jälkeen Geoffrey Cain uskoo olleensa todistamassa suurta laboratoriokoetta.
”Xinjiangissa uusia teknologioita testattiin ensimmäistä kertaa väestöön. Kiinan hallitus huomasi, että tekoälyn ja kasvojentunnistuksen avulla ihmisiä voi tarkkailla kellon ympäri.”
Sittemmin samat teknologiat on otettu käyttöön eri puolilla Kiinaa. Valvontajärjestelmistä on tullut lyhyessä ajassa myös tuottava vientibisnes. Asiakkaista ei ole Cainin mukaan pulaa. Heitä löytyy Keski-Aasiasta, Etelä-Amerikasta ja Saharan eteläpuolisesta Afrikasta.
”Maat, joilla on heikko hallinto, ostavat mielellään tätä teknologiaa. Kiinalaisten työkalujen avulla valvontayhteiskunta on helppo perustaa.”
Cainin mukaan kiinalaisten kanssa asiointiin ei liity samanlaisia oikeudellisia sotkuja kuin länsimaisten kanssa. ”Korruptiosäädökset ja ihmisoikeudet on helppo sivuuttaa.”
Monista Kiinan asiakkaista Cain nimeää erityisesti Venäjän ja Kazakstanin.
”
Putin on ostanut kiinalaista valvontateknologiaa. Sitä on myyty myös Kazakstaniin. Minulla ei ole näyttöä, mutta veikkaan, että sitä käytettiin tammikuun alussa Kazakstanin mielenosoittajien kiinniottoihin.”