Siirretään presidentinvaaleista keskustelu vaikka tänne. Venäjän sulkeminen sodan ajaksi urheilukisojen ulkopuolelle on tuntunut hyvältä ja saa puolestani jatkua. Pidemmällä tähtäimellä uskoisin että Venäjän urheilijat palaavat jossain vaiheessa kansainvälisille kilpakentille, jollei sitten kiista idän ja lännen välillä kärjisty ihan maailmansodaksi jolloin urheilut maailmanlaajuisella tasolla jää kisaamatta.Ei kuulu enää pätkääkään Suomen pressanvaaliketjuun, mutta Venäjän osallistuminen arvokisoihin vasta tekikin hankalaksi maailman parhaiden toteamisen takavuosina. Arvokilpailujen mitalisteja on laitettu monet kerrat uuteen järjestykseen vielä vuosikausia kisojen jälkeen, kun erityisesti venäläisiä on saatu testaustekniikan kehittymisen ansiosta kiinni jälkeenpäin. Ja toki muidenkin kansallisuuksien urheilijoita on jäänyt vastaavalla tavalla kiinni, muistaakseni ainakin mm. valko-venäläisiä ja unkarilaisia. En siis tietenkään tarkoita, että urheilussa huijaaminen olisi ollut pelkästään venäläisille ominaista touhua, mutta valtiojohtoisuus on tehnyt venäläisestä vilpistä kategorisella tavalla häikäilemätöntä. Mielestäni Putinin sotaa tukevien ja läpinäkyvän dopingkontrollin ulkopuolella harjoittelevien urheilijoiden paikka ei yksinkertaisesti ole kansainvälisissä urheilukilpailuissa.
Doping-juttu oli pahalla mallilla myös kylmän sodan aikana Neuvostoliiton ja Itä-Saksan järjestelmien myötä. Silti boikottikisat esim. Los Angeles 1984 jätti pahan maun suuhun mm. Juha Tiaiselle, joka jollain tapaa vissiin jopa häpesi olympiakultaansa, kun tiesi että Juri Sedyh ja muut itäblokin heittäjät on oikeasti kovempia. Doupattuna tai ilman. Boikottikisat 1980 ja 1984 ei lopulta vissiin saavuttanut muuta kuin tärvei joiidenkin urheilijoiden haaveet olympiamitalista, niin itäisissä kuin läntisessä maissa.
Ja kyllähän se täytyy todeta rehellisyyden nimissä, että järjestelmällistä huijaamista esiintyi silloin ja myöhemminkin myös itäblokin ulkopuolella. USA:n ja Jamaikan pikajuoksijat, Afrikan maiden kestävyysjuoksijat ym. Ranskan ympäriajon ja muiden vastaavien kisojen pyöräilijät melkeinpä kansallisuudesta riippumatta. Hiihdossa Suomi 2001 ja Itävalta 2006, myös Italian ja Norjan systeemeistä on esitetty vihjailuja.