Avataan Vancouverin ja Chicagon välinen playoff-ketju historian lyhyellä kertaamisella joukkueiden välisistä sarjoista:
Uusiutuuko kesä 1982 vai 1995?
1982
Suomessa kevät/kesä 1982 muistetaan varmasti parhaiten melko tuoreesta presidentistä (vielä kerran onnea Mauno...) sekä Helsingissä ja Tampereella pidetyistä jääkiekon MM-kisoista. Koska tämä on jääkiekkopalsta, niin jätetään tuo presidenttiys pois ja kerrataan kisoja sen verran, että Suomi jäi mitalipelien ulkopuolelle. Maailman mestaruuden voitti Neuvostoliitto ja toiseksi tuli Tshekkoslovakia. Kanada jäi Neuvostoliiton ja Tshekkoslovakian sopupelillä pronssille.
NHL:ssä pelattiin tuona keväänä tietysti myös Stanley Cupista. Stanley Cupin voitti tuon ajan dynastiajoukkue NY Islanders, joka kukisti finaalissa Vancouver Canucksin. Vancouverin eurooppalaistyylisen joukkueen tie finaaleihin oli monellakin tavalla mielenkiintoinen ja ikimuistoinen. Matkassa oli kaksi yhtäläisyyttä myös tämän kevään/kesän Vancouverin joukkueeseen.
Kesällä 1981 Vancouver oli hankkinut "laajennuskaveri" Buffalolta (joka oli "sweepannut" Canucksin kevään 1981 playoffeissa) kakkosvalmentajakseen nyt edesmenneen Roger Neilsonin. Neilson toimi siis Harry Nealen aisaparina. Pelaajapuolella Vancouverilla oli peräti yhdeksän vanhan mantereen pelaajaa: Thomas Gradin, Ivan Boldirev, Ivan Hlinka, Lars Molin, Lars Lindgren, Per-Olov Brasar, Jiri Bubla, Rick Lanz (joka syntyi Tshekkoslovakiassa) ja Anders Eldebrink.
Vahvan eurooppalaistaustan lisäksi tuon kevään finaalijoukkueessa oli muitakin mielenkiintoisia pelaajia: ex-valmentaja Marc Crawford, viime kauden Jokereiden valmentaja Glen Hanlon, Jim Nill, joka toimii Detroissa apulaismanagerina, NHL:n johtoryhmän jäsen (varapresidentti) Colin Campbell, Vancouverin nykyinen scouttipuolen päällikkö Ron Delorme, jäähykuningas Dave "Tiger" Williams, edesmennyt Canucksin scoutti Gary Lupul jne.
Valmentajina Vancouverilla oli sanavalmiit ja värikkäät Neale ja Neilson. Vancouverilla oli ollut edelliskauden aikana suuria ongelmia kotona ja finaalivuonna runkosarjassa vieraspelit eivät menneet ollenkaan putkeen. Niinpä Neale sanoi ongelmakseen; "Last year we couldn't win at home. This season we can't win on the road. My failure as a coach is, I can't think of any place else to play."
Runkosarjassa Canucks pelasi hyvin vaihtelevalla menestyksellä (kuten tälläkin kaudella). Maaliskuun lopussa joukkue oli pelaamassa Quebecissa, kun Tiger Williams rikkoi Nordiquesin tähteä Peter Stastnya. Quebecin Wilf Paiement tuli kuittaamaan Tigerin tekoa ja painoi Williamsin pään pleksiin. Pleksin takana ollut Nordiques-fani nousi pleksin yli ja alkoi huitomaan Williamsia. Valmentaja Neale lähti saman tien lyömään fania ja sai 10 pelin pelikiellon. Näin Roger Neilson otti joukkueen vetovastuun.
Vancouver meni värikkäiden tapahtumien jälkeen playoffeihin. Ensimmäisellä kierroksella joukkue kaatoi Calgaryn ja toisella kierroksella Los Angelesin. Playoffien kolmannella kierroksella tuli vastaan Chicago Blackhawks. Canucks voitti sarjan ensimmäisen pelin jatkoajalla Jim Nillin maalilla. Kaksi iltaa myöhemmin joukkueet kohtasivat toisensa uudelleen Chicagossa ja tuosta pelistä sai alkunsa NHL:ssä periaatteessa kaikkiin halleihin levinnyt tapa heiluttaa valkoisia pyyheliinoja.
Canucks pelasi sarjan toisessa pelissä hyvin, mutta joukkueen mielestä se kärsi pahasti tuomaritoiminnasta. Chicago teki pelin ratkaisseen maalin monen pelin nähneen mielestä kyseenalaisen Canucks-jäähyn aikana. Valmentaja Neilson otti huoltajalta valkoisen pyyhkeen, laittoi sen mailan päähän ja alkoi heiluttaa sitä ilmassa. Monet Canucksin pelaajat seurasivat valmentajan esimerkkiä, mukaan lukien maalivahti King Richard. Canucks hävisi toisen pelin, Neilson lensi ulos pelistä ja sai myöhemmin liigalta rangaistuksen, mutta jotain tärkeää oli tapahtunut. Joukkue oli todella kasvanut yhteen.
Seuraavassa pelissä Pacific Coliseumin edessä kävi valkoisten pyyheliinojen kauppa ja täysi halli seisoi koko pelin heiluttaen pyyhkeitä. Canucks vei sarjan loput pelit suoraan ja meni finaaleihin NY Islandersia vastaan. Islandersin suuruuden joukkue oli liian kova finaalissa, mutta kaupunki järjesti kauden jälkeen paraatin joukkueen kunniaksi, johon osallistui arvioiden mukaan 100 000 ihmistä. "Valkoisten pyyheliinojen kevät" ei unohdu seurahistoriassa.
Joukkue kohtasi siis tuona keväänä playoffeissa Chicagon ja meni ottelusarjavoiton jälkeen finaaleihin. Tuolle joukkueelle oli ominaista etenkin playoffeissa suuri yhteen kuuluvuuden tunne. Mukana oli vahvoja persoonia, joista moni on luonut uraa kiekkoilun jälkeenkin. Toivottuja yhtäläisyyksiä Canucks-lasien takaa tämän kevään joukkueeseen on tuo yhteen kuuluvuuden tunne. Tänä vuonna pelaajat pelaavat kuolleelle Luc Bourdonille ja Taylor Pyattin kuolleelle tyttöystävälle.
1995
Kevät/kesä 1995 muistetaan varmasti parhaiten Suomen ensimmäisestä jääkiekon maailman mestaruudesta, joka tuli monen mielestä "sopivasti" Ruotsin pääkaupungissa. Tapahtuma kosketti koko kansakuntaa. Suomen voittojuhlien häviävä osapuoli oli monen mielestä "sopivasti" Ruotsi ja kisojen kolmas oli Kanada.
Tuolloin samoihin aikoihin pelattiin myös NHL:ssä, vaikka kausi olikin vain tynkäkausi. Vancouver oli ollut edelliskeväänä finaalissa, mutta monen mielestä joukkueen uusi valmentaja Rick Ley ei saanut ryhmää pelaamaan ihan parhaimmillaan. Joukkue meni kuitenkin playoffeihin ja kohtasi ensimmäisellä kierroksella St. Louis Bluesin.
St. Louis oli sarjan ennakkosuosikki, mutta Canucks laittoi tiukasti kampoihin. Sarja oli tasatilanteessa 2-2, kun Cliff Ronning teki voittomaalin viidennessä pelissä jatkoajalla ja vei Vancouverin voiton päähän jatkopaikasta. Kuudennesta pelistä tuli kuitenkin farssi. Blues johti Pacific Coliseumissa pelattua ottelua toisessa erässä 1-6 ja fanit alkoivat äänestää jaloillaan.
Canucksin intiaaniverta omistava tappelija Gino Odjick alkoi sen sijaan äänestää epätoivoisessa tilanteessa huonon show'n puolesta, ja otti NHL:ltä "peräti" 1000 dollarin sakot. Surkeasta kuudennesta pelistä huolimatta Vancouver pystyi kuitenkin ottamaan voiton seitsemännessä ottelussa ja pääsemään jatkoon. Seuraavalla kierroksella joukkue kohtasi Chicago Blackhawksin.
Katsoin tänään vapaapäivänä nostalgisia muistoja (ja vaimon ihmettelyä) herätelläkseni tuon ottelusarjan neljännen pelin videolta. Ottelusarjahan ei tarjonnut Canucks-faneille mitään muuta kuin ikäviä muistoja, mutta noita vanhoja pelejä on joskus mukava katsella, kun tunteet tappioita kohtaan ovat jo menneet.
Chicagolla oli tuohon aikaan erinomainen joukkue: Jeremy Roenick, Chris Chelios, Ed Belfour, Bernie Nicholls, Denis Savard, Steve Smith, Gary Suter, Joe Murphy, Tony Amonte, Gerald Diduck, Eric Weinrich, Keith Carney, Brent Sutter, Dirk Graham, Murray Craven... Joukossa oli aikansa parhaita pelaajia omalla alallaan ja joitakin todellisia tähtiluokan roolipelaajia.
Vancouverin joukkue oli varmasti isossa mittakaavassa tuntemattomampi, mutta silti mukana oli monia Canucks-faneille hienoja muistoja herättäviä pelaajia: Kirk McLean, Jyrki Lumme, Jeff Brown, Dave Babych, Dana Murzyn, Trevor Linden, Pavel Bure, Courtallin veljekset, Cliff Ronning, Martin Gelinas, Mike Peca, Sergio Momesso, Gino Odjick&Tim Hunter, Christian Ruuttu...
Sarjan kaikki pelit olivat tasaisia, mutta Chicago onnistui viemään sarjan suoraan 4-0 otteluvoitoin. Kaksi viimeistä peliä meni jatkoajalle ja kummassakin ratkaisijaksi nousi edelleen uraansa jatkava Chris Chelios. Tuon sarjan neljännessä pelissä Vancouver johti toisessa erässä vielä 3-1, mutta sitten joukkueen tähti Bure loukkaantui, Diduck teki "omana vanhana koirana" toisen erän lopussa kavennuksen, Roenick tasoitti kolmannessa erässä ja Chelios teki Savardin syötöstä voittomaalin jatkoajalla. Chicago eteni sarjasta Detroitia vastaan, jolle joukkue hävisi otteluvoitoin 1-4.
Tuon kevään/kesän joukkue ei siis suuria tunteita pystynyt herättämään. Mielenkiintoisesti Canucks voitti playoffien ensimmäisellä kierroksella St. Louis Bluesin, kuten tänäkin vuonna. Tämän vuoksi historian on mahdollista nyt toistua. Ja jos historia toistaa täysin itseään, Canucks häviää Chicagolle 0-4, Chicago menee jatkoon Detroitia vastaan, mestaruuden voittaa New Jersey Devils ja maailman mestaruuden Suomi.
Tuo toinen eletty vaihtoehto olisi kuitenkin minulle paljon parempi. Eli että Vancouver voittaa playoffeissa Chicagon voitoin 4-1, joukkue aloittaa uuden NHL-perinteen, Canucks menee finaaleihin Chicago-portin kautta, jossa joukkue kohtaa... Niin, NY Islandersia sieltä tuskin tulee vastaan, joten haastajia ei enää ole. Ja jääkiekon maailman mestaruuskisoissa Neuvostoliittoa ja Tshekkoslovakiaan kun ei enää ole, mestaruuden vie vuonna 1982 pronssille tullut Kanada.
Uusiutuuko kesä 1982 vai 1995?
1982
Suomessa kevät/kesä 1982 muistetaan varmasti parhaiten melko tuoreesta presidentistä (vielä kerran onnea Mauno...) sekä Helsingissä ja Tampereella pidetyistä jääkiekon MM-kisoista. Koska tämä on jääkiekkopalsta, niin jätetään tuo presidenttiys pois ja kerrataan kisoja sen verran, että Suomi jäi mitalipelien ulkopuolelle. Maailman mestaruuden voitti Neuvostoliitto ja toiseksi tuli Tshekkoslovakia. Kanada jäi Neuvostoliiton ja Tshekkoslovakian sopupelillä pronssille.
NHL:ssä pelattiin tuona keväänä tietysti myös Stanley Cupista. Stanley Cupin voitti tuon ajan dynastiajoukkue NY Islanders, joka kukisti finaalissa Vancouver Canucksin. Vancouverin eurooppalaistyylisen joukkueen tie finaaleihin oli monellakin tavalla mielenkiintoinen ja ikimuistoinen. Matkassa oli kaksi yhtäläisyyttä myös tämän kevään/kesän Vancouverin joukkueeseen.
Kesällä 1981 Vancouver oli hankkinut "laajennuskaveri" Buffalolta (joka oli "sweepannut" Canucksin kevään 1981 playoffeissa) kakkosvalmentajakseen nyt edesmenneen Roger Neilsonin. Neilson toimi siis Harry Nealen aisaparina. Pelaajapuolella Vancouverilla oli peräti yhdeksän vanhan mantereen pelaajaa: Thomas Gradin, Ivan Boldirev, Ivan Hlinka, Lars Molin, Lars Lindgren, Per-Olov Brasar, Jiri Bubla, Rick Lanz (joka syntyi Tshekkoslovakiassa) ja Anders Eldebrink.
Vahvan eurooppalaistaustan lisäksi tuon kevään finaalijoukkueessa oli muitakin mielenkiintoisia pelaajia: ex-valmentaja Marc Crawford, viime kauden Jokereiden valmentaja Glen Hanlon, Jim Nill, joka toimii Detroissa apulaismanagerina, NHL:n johtoryhmän jäsen (varapresidentti) Colin Campbell, Vancouverin nykyinen scouttipuolen päällikkö Ron Delorme, jäähykuningas Dave "Tiger" Williams, edesmennyt Canucksin scoutti Gary Lupul jne.
Valmentajina Vancouverilla oli sanavalmiit ja värikkäät Neale ja Neilson. Vancouverilla oli ollut edelliskauden aikana suuria ongelmia kotona ja finaalivuonna runkosarjassa vieraspelit eivät menneet ollenkaan putkeen. Niinpä Neale sanoi ongelmakseen; "Last year we couldn't win at home. This season we can't win on the road. My failure as a coach is, I can't think of any place else to play."
Runkosarjassa Canucks pelasi hyvin vaihtelevalla menestyksellä (kuten tälläkin kaudella). Maaliskuun lopussa joukkue oli pelaamassa Quebecissa, kun Tiger Williams rikkoi Nordiquesin tähteä Peter Stastnya. Quebecin Wilf Paiement tuli kuittaamaan Tigerin tekoa ja painoi Williamsin pään pleksiin. Pleksin takana ollut Nordiques-fani nousi pleksin yli ja alkoi huitomaan Williamsia. Valmentaja Neale lähti saman tien lyömään fania ja sai 10 pelin pelikiellon. Näin Roger Neilson otti joukkueen vetovastuun.
Vancouver meni värikkäiden tapahtumien jälkeen playoffeihin. Ensimmäisellä kierroksella joukkue kaatoi Calgaryn ja toisella kierroksella Los Angelesin. Playoffien kolmannella kierroksella tuli vastaan Chicago Blackhawks. Canucks voitti sarjan ensimmäisen pelin jatkoajalla Jim Nillin maalilla. Kaksi iltaa myöhemmin joukkueet kohtasivat toisensa uudelleen Chicagossa ja tuosta pelistä sai alkunsa NHL:ssä periaatteessa kaikkiin halleihin levinnyt tapa heiluttaa valkoisia pyyheliinoja.
Canucks pelasi sarjan toisessa pelissä hyvin, mutta joukkueen mielestä se kärsi pahasti tuomaritoiminnasta. Chicago teki pelin ratkaisseen maalin monen pelin nähneen mielestä kyseenalaisen Canucks-jäähyn aikana. Valmentaja Neilson otti huoltajalta valkoisen pyyhkeen, laittoi sen mailan päähän ja alkoi heiluttaa sitä ilmassa. Monet Canucksin pelaajat seurasivat valmentajan esimerkkiä, mukaan lukien maalivahti King Richard. Canucks hävisi toisen pelin, Neilson lensi ulos pelistä ja sai myöhemmin liigalta rangaistuksen, mutta jotain tärkeää oli tapahtunut. Joukkue oli todella kasvanut yhteen.
Seuraavassa pelissä Pacific Coliseumin edessä kävi valkoisten pyyheliinojen kauppa ja täysi halli seisoi koko pelin heiluttaen pyyhkeitä. Canucks vei sarjan loput pelit suoraan ja meni finaaleihin NY Islandersia vastaan. Islandersin suuruuden joukkue oli liian kova finaalissa, mutta kaupunki järjesti kauden jälkeen paraatin joukkueen kunniaksi, johon osallistui arvioiden mukaan 100 000 ihmistä. "Valkoisten pyyheliinojen kevät" ei unohdu seurahistoriassa.
Joukkue kohtasi siis tuona keväänä playoffeissa Chicagon ja meni ottelusarjavoiton jälkeen finaaleihin. Tuolle joukkueelle oli ominaista etenkin playoffeissa suuri yhteen kuuluvuuden tunne. Mukana oli vahvoja persoonia, joista moni on luonut uraa kiekkoilun jälkeenkin. Toivottuja yhtäläisyyksiä Canucks-lasien takaa tämän kevään joukkueeseen on tuo yhteen kuuluvuuden tunne. Tänä vuonna pelaajat pelaavat kuolleelle Luc Bourdonille ja Taylor Pyattin kuolleelle tyttöystävälle.
1995
Kevät/kesä 1995 muistetaan varmasti parhaiten Suomen ensimmäisestä jääkiekon maailman mestaruudesta, joka tuli monen mielestä "sopivasti" Ruotsin pääkaupungissa. Tapahtuma kosketti koko kansakuntaa. Suomen voittojuhlien häviävä osapuoli oli monen mielestä "sopivasti" Ruotsi ja kisojen kolmas oli Kanada.
Tuolloin samoihin aikoihin pelattiin myös NHL:ssä, vaikka kausi olikin vain tynkäkausi. Vancouver oli ollut edelliskeväänä finaalissa, mutta monen mielestä joukkueen uusi valmentaja Rick Ley ei saanut ryhmää pelaamaan ihan parhaimmillaan. Joukkue meni kuitenkin playoffeihin ja kohtasi ensimmäisellä kierroksella St. Louis Bluesin.
St. Louis oli sarjan ennakkosuosikki, mutta Canucks laittoi tiukasti kampoihin. Sarja oli tasatilanteessa 2-2, kun Cliff Ronning teki voittomaalin viidennessä pelissä jatkoajalla ja vei Vancouverin voiton päähän jatkopaikasta. Kuudennesta pelistä tuli kuitenkin farssi. Blues johti Pacific Coliseumissa pelattua ottelua toisessa erässä 1-6 ja fanit alkoivat äänestää jaloillaan.
Canucksin intiaaniverta omistava tappelija Gino Odjick alkoi sen sijaan äänestää epätoivoisessa tilanteessa huonon show'n puolesta, ja otti NHL:ltä "peräti" 1000 dollarin sakot. Surkeasta kuudennesta pelistä huolimatta Vancouver pystyi kuitenkin ottamaan voiton seitsemännessä ottelussa ja pääsemään jatkoon. Seuraavalla kierroksella joukkue kohtasi Chicago Blackhawksin.
Katsoin tänään vapaapäivänä nostalgisia muistoja (ja vaimon ihmettelyä) herätelläkseni tuon ottelusarjan neljännen pelin videolta. Ottelusarjahan ei tarjonnut Canucks-faneille mitään muuta kuin ikäviä muistoja, mutta noita vanhoja pelejä on joskus mukava katsella, kun tunteet tappioita kohtaan ovat jo menneet.
Chicagolla oli tuohon aikaan erinomainen joukkue: Jeremy Roenick, Chris Chelios, Ed Belfour, Bernie Nicholls, Denis Savard, Steve Smith, Gary Suter, Joe Murphy, Tony Amonte, Gerald Diduck, Eric Weinrich, Keith Carney, Brent Sutter, Dirk Graham, Murray Craven... Joukossa oli aikansa parhaita pelaajia omalla alallaan ja joitakin todellisia tähtiluokan roolipelaajia.
Vancouverin joukkue oli varmasti isossa mittakaavassa tuntemattomampi, mutta silti mukana oli monia Canucks-faneille hienoja muistoja herättäviä pelaajia: Kirk McLean, Jyrki Lumme, Jeff Brown, Dave Babych, Dana Murzyn, Trevor Linden, Pavel Bure, Courtallin veljekset, Cliff Ronning, Martin Gelinas, Mike Peca, Sergio Momesso, Gino Odjick&Tim Hunter, Christian Ruuttu...
Sarjan kaikki pelit olivat tasaisia, mutta Chicago onnistui viemään sarjan suoraan 4-0 otteluvoitoin. Kaksi viimeistä peliä meni jatkoajalle ja kummassakin ratkaisijaksi nousi edelleen uraansa jatkava Chris Chelios. Tuon sarjan neljännessä pelissä Vancouver johti toisessa erässä vielä 3-1, mutta sitten joukkueen tähti Bure loukkaantui, Diduck teki "omana vanhana koirana" toisen erän lopussa kavennuksen, Roenick tasoitti kolmannessa erässä ja Chelios teki Savardin syötöstä voittomaalin jatkoajalla. Chicago eteni sarjasta Detroitia vastaan, jolle joukkue hävisi otteluvoitoin 1-4.
Tuon kevään/kesän joukkue ei siis suuria tunteita pystynyt herättämään. Mielenkiintoisesti Canucks voitti playoffien ensimmäisellä kierroksella St. Louis Bluesin, kuten tänäkin vuonna. Tämän vuoksi historian on mahdollista nyt toistua. Ja jos historia toistaa täysin itseään, Canucks häviää Chicagolle 0-4, Chicago menee jatkoon Detroitia vastaan, mestaruuden voittaa New Jersey Devils ja maailman mestaruuden Suomi.
Tuo toinen eletty vaihtoehto olisi kuitenkin minulle paljon parempi. Eli että Vancouver voittaa playoffeissa Chicagon voitoin 4-1, joukkue aloittaa uuden NHL-perinteen, Canucks menee finaaleihin Chicago-portin kautta, jossa joukkue kohtaa... Niin, NY Islandersia sieltä tuskin tulee vastaan, joten haastajia ei enää ole. Ja jääkiekon maailman mestaruuskisoissa Neuvostoliittoa ja Tshekkoslovakiaan kun ei enää ole, mestaruuden vie vuonna 1982 pronssille tullut Kanada.