Mainos

Vancouver Canucks 2013–2014

  • 102 077
  • 336
Suosikkijoukkue
Canucks
Canucks on reportteri- ja agenttilähteiden mukaan tehnyt sopimuksen ruotsalaismaalivahti Joacim Erikssonin kanssa, Canucks ei ole vahvistanut uutista, mutta Eriksson on kuitenkin merkattu Canucksin vahvuuteen esimerkiksi NHL.comissa.

23-vuotias Eriksson on tuore Elitserien mestari. Philadelphia Flyers varasi Erikssonin vuonna 2008 muttei koskaan päässyt miehen kanssa sopimukseen. Erittäin mielenkiintoinen haku Gillisiltä. Eriksson on riittävän isokokoinen, nuoresta asti lupaavana pidetty ja koko ajan kehitysaskeleita ottanut maalivahti.

Canucks ehdottomasti myös tarvitsi lisää syvyyttä maalivahtilupauksiensa joukkoon, organisaatiossa ei ole NHL:n ulkopuolella ketään muita kuin Läck ja Cannata. Viimeiset maalivahtivaraukset, Iilahti ja Honzik, kun ovat menneet hutisektoriin. Eriksson on jo astetta valmiimpana maalivahtina hyvä lisäys ja kilpailija Läckille.

Toivoisin ehkä draftista vielä yhden maalivahdin lisäystä, vaikka jokin yliopistomaalivahti myöhemmiltä kierroksilta (tyyliin Cal Petersen tai Eamon McAdam) toisi pidemmän aikavälin syvyyttä maalivahtiosastolle. Yliopistosarjoista Canucks on saanut osumia aiemminkin (Schneider ja Cannata), joten tästä syystä suuntaisin katseet jälleen draftissa maalivahtien osalta siihen suuntaan.

Tässä vielä Taking a Flyer -blogista Erikssonin sopimusuutinen.

-- -- --
Kuten lunde AHL-puolella jo kirjoitti, farmin nimeksi tuli Utica Comets. Joukkueen väritys on käytännössä Canucksin kopio. Canucks.comilta löytyy useampikin juttu ja kuvia aiheesta.
 

Mr. Smith

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Canucks
Patrick Mullen jatkaa farmissa seuraavankin kauden. Tämä kausi tosin meni lähes kokonaan lasaretin puolella, joten näytöt jäivät kaikilta osin antamatta. Ylhäällä palkka 600 000 dollaria ja farmissa 150 000 dollaria. Farmiin Mullen pitäisi olla ihan kova nimi, mutta ylös ei liene asiaa vaikka ehjä kausi tulisikin.
 

Zous

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ryan Reaves
Canucksin farmi meni Utica siirrossa edes askeleen eteenpäin, mutta ei kuitenkaan varmastikaan täysin suunnitelmien mukaan. Yritys mm. Seattleen meni mönkään, joka olisi ollut täydellinen mesta Canucksin farmille. Abbotsford oli jo Flamesin käytössä ja Victoriassa pelataan WHL kiekkoa uudella jengillä. Veikkaisin, että Canucks oli suunnitellut saavansa jengin paljon lähemmäksi, mutta onhan tuokin nyt eteenpäin menoa, että hommattiin oma farmiseura.
 
Suosikkijoukkue
Canucks
Canucksin farmi meni Utica siirrossa edes askeleen eteenpäin, mutta ei kuitenkaan varmastikaan täysin suunnitelmien mukaan. Yritys mm. Seattleen meni mönkään, joka olisi ollut täydellinen mesta Canucksin farmille. Abbotsford oli jo Flamesin käytössä ja Victoriassa pelataan WHL kiekkoa uudella jengillä. Veikkaisin, että Canucks oli suunnitellut saavansa jengin paljon lähemmäksi, mutta onhan tuokin nyt eteenpäin menoa, että hommattiin oma farmiseura.
Liian hankalaksi osoittautui tosiaan länsirannikolle joukkueen tuominen, AHL on niin itään keskittynyt. Eikä jengiä voi alkaa mihin tahansa pystymetsäänkään sijoittamaan, vaan pitäisi olla kaupunki, jossa on halli ja kulujen jakamisesta kiinnostuneita tahoja.

Chicagoa edeltäneen farmilokaation Manitoban ja Canucksin yhteistyössä olisi ollut pidemmän tähtäimen potentiaalia, mutta Moosen taustaryhmän saatua Jetsin takaisin Winnipegiin, AHL joukkueen taru loppui, eikä Canucksille ole tämän jälkeen optimaalisia vaihtoehtoja ollut tarjolla. Wolves-yhteistyö alkoi lupaavasti, mutta organisaatioiden intressit olivat lopulta liian eriävät. Mm. peluutuksen suhteen Canucks-prospektit jäivät alakynteen, kun Wolves toi sisään omia hankintojaan, tämä oli suurin syy siihen, että yhteistyö ei jatkunut. Seattle kariutui periaatteessa samasta syystä kuin Manitoba aikanaan, siellä pidetään takaporttia NHL:n saapumiselle, jos Phoenixin kuviot kosahtavat.

Pitkän tähtäimen tavoite on varmasti edelleen farmin tuominen länsirannikolle. Sopimus Utican kanssa on kuusivuotinen, täsmälleen sama määrä on vuosia jäljellä Calgaryn ja Abbotsfordin välisessä sopimuksessa. Toki sopimuksia voidaan irtisanoa niiden voimassaoloaikanakin, mutta varmasti viimeistään kuuden vuoden päästä farmia siirretään taas ja silloin Abbotsfordkin on vapaa sitoumuksistaan. (Kuudessa vuodessa voi toki omistajatahot ja intressit muuttua paljonkin, mutta tämän päivän näkökulmasta vaikuttaisi, ettei tuo tehdyn sopimuksen kesto ole sattumaa.)
 
Suosikkijoukkue
Canucks
TSN:n Off-Season Game Plan sarjassa vuorossa Vancouver Canucks.
- Kattava paketti mielenkiintoisilla tilastopaloilla ja linkeillä höystettynä.

-- --
Tortorella pääsi toiselle haastattelukierrokselle, mielenkiintoista. Rikkoisihan Tortorella varmasti tuota Bieksan & Co:n kaverikerhomeininkiä ja toisi jotain muutosta, jos rosterin muuttaminen muuten osoittautuu mahdottomaksi. Jos Tortorellaan päädytään, niin pakko vaan toivoa, ettei ajauduta 90-luvun jälkipuoliskon kaltaiseen seurahistorian synkimpään kuoppaan, sillä vähän tuossa olisi samaa tunnelmaa kuin silloin aikanaan, hankitaan keenan juoksemaan karannut kannujuna kiinni.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, BC Lions
Sopimus Utican kanssa on kuusivuotinen, täsmälleen sama määrä on vuosia jäljellä Calgaryn ja Abbotsfordin välisessä sopimuksessa. Toki sopimuksia voidaan irtisanoa niiden voimassaoloaikanakin, mutta varmasti viimeistään kuuden vuoden päästä farmia siirretään taas ja silloin Abbotsfordkin on vapaa sitoumuksistaan.

Maantieteellisesti Abbotsford olisi todella hyvä sijainti Canucksin farmijoukkueelle: lähellä, mutta tarpeeksi kaukana. Farmin ja edustuksen väliä seilaavien ei tarvitsisi jatkuvasti istua lentokoneessa, vaan riittäisi kun kestää autossa sen vittumaisen välin Trans-Canada Highwaylla. Extramotivaattorina nuorille sälleille vielä se, että kaupunkeina Vancouver ja Abbotsford ovat saman asteikon eri ääripäissä, Vancouver hyvässä ja Abbotsford huonossa...

- - - - - - - - - -

Tortorella päävalmentajana olisi mielenkiintoinen. Medianäkyvyys ei ainakaan vähenisi, ja tuossa tilanteessa joukkueet olisivat vaihtaneet valmentajia päikseen - tai valmentajat joukkueita, ihan miten asian haluaa nähdä. Mainitun kahvikerhon hajottaminen toisi vain hyvää joukkueen tekemiseen. Alan pitää tästä mahdollisuudesta entistä enemmän.
 

Canucks#1

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vancouver Canucks
Farmin ja edustuksen väliä seilaavien ei tarvitsisi jatkuvasti istua lentokoneessa, vaan riittäisi kun kestää autossa sen vittumaisen välin Trans-Canada Highwaylla.

Eipä siinä paljon tule autossakaan istumista kun Vancouveriin ajaa sieltä n. tunnin, jos oikein muistan. Parempi olisi, että Vancouverin farmi olisi idässä, jolloin pelaajille ei tulisi niin paljon bussissa istumista. Lento farmista Vancouveriin tuskin muodostuu ongelmaksi.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, BC Lions
Eipä siinä paljon tule autossakaan istumista kun Vancouveriin ajaa sieltä n. tunnin, jos oikein muistan. Parempi olisi, että Vancouverin farmi olisi idässä, jolloin pelaajille ei tulisi niin paljon bussissa istumista. Lento farmista Vancouveriin tuskin muodostuu ongelmaksi.

Tunti minimissään, ja sitten jos Honda-kuskit kikkailevat liikaa niin voi mennä hyvinkin kauan. Olen nähnyt tuolla välillä noin 27 kilometrin pituisen seisovan jonon, onnekseni itse menin vastakkaiseen suuntaan. Mutta tuo pointti pelimatkojen pituuksista on hyvä. Mukavampi se on pelaajille, jos pelimatkat on lyhyempiä ja matka ylös pitkä kuin toisinpäin.
 

Ronning

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Vancouver Canucks, Cliff Ronning
Ruff ja Tippet ulkona, Tortorella, Arniel ja Stevens lienevät ainoat realistiset vaihtoehdot enää.

Please no Torts...
 

Parker27

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Rangers ja Canucks tekivät pienimuotoisen kaupan kun valmentajat vaihdettiin päittäin. Canucks on "saamassa" Tortorellan uudeksi käskijäksi. Virallinen tieto julkistetaan varmaan ihan parin päivän sisällä.
 
Suosikkijoukkue
Canucks
Useat lähteet tosiaan kertoilevat, että John Tortorellan sopimus Canucksin kanssa julkistetaan lähipäivinä. Hieman yllättäen hakuprosessin kärkeen ilmaantunut Tortorella on siis äärimmäisen suurella todennäköisyydellä Canucksin seuraava valmentaja ja eiköhän tieto virallisteta viimeistään ennen draftia.

Kirjoitin ketjun avausviestissä joukkueen ympärillä vallinneesta uutuudenkaipuun ilmapiiristä: ”Monet odottavat kipinää, joka uudelleen sykähdyttäisi suuremman yleisön mielenkiinnon joukkuetta kohtaan.” Pakko myöntää, että tuota kirjoittaessani en olisi uskonut, että kipinä on John Tortorella. Ja että Rangers ja Canucks vieläpä suorittavat valmentajien vaihdoksen päittäin.

Tortorella on kiistatta mielenkiintoinen persoona ja varmasti tämä päittäin suoritettu valmentajien vaihdos tulee keräämään ensikaudella pientä lisähuomiota niin Rangersin kuin Canucksinkin suuntaan.

Aiemmin mainitsin jo Tortorella-huhun herättämästä kauhuskenaariosta, jossa Canucksin alamäki nopeutuu ja syvenee ja päätyy 90-luvun jälkipuoliskon kaltaiseen aneemiseen jaksoon. Mikään väistämätön kohtalo tämä ei kuitenkaan ole. Vaikken oikein keksi miten Tortorella olisi Vigneaultia parempi valmentaja, ehkei sillä ole merkitystä, ehkä Canucks ei tarvitse parempaa valmentajaa, ehkä Canucks tarvitsee vain eri valmentajan. Annetaan Tortorellan yrittää.

Tortorella sentään valmensi alkujaan Tampa Bayta ihan hyökkäysvoittoisesti mestaruuteen saakka. Sitten lähti Khabibulin. John Grahame ja Johan Holmqvist ykkösvahteina aiheuttivat Tortorellalle ilmeisesti pysyvän trauman ja kiekkojen blokkaamisneuroosin, josta hän ei ole vieläkään täysin toipunut. Ehkä Tortorellassa kuitenkin on muutospotentiaalia, kenties motivaatiotakin. Hän voi olla äkkipikainen, tyly räyhääjä, mutta kyllä hän jääkiekkoa ymmärtää ja osaa varmasti halutessaan kehittää pelityyliään.

Tortorellan aikana Rangersin pelaajakehitys tuntuu kaikesta huolimatta parantuneen. Valmiiden vanhempien ostopelaajien sijaan ja oheen joukkueen sisällä on kehittynyt pelureita kuten Girardi, McDonagh, Staal, Callahan, Dubinsky, Stepan. Pelaajia jotka ovat jopa ylittäneet odotuksia ja muovanneet joukkueen identiteettiä All-Stars kurvailijoista armottoman työteliääseen suuntaan. Tortorellan aikana Rangers voitti kolme pudotuspelisarjaa. Häntä edeltäneen kymmenen kauden ajanjakson aikana Rangers voitti vain kaksi playoff-sarjaa.

Canucksissa Tortorellalle tuttuja miehiä ei taida olla muita kuin apulais-GM Laurence Gilman, joka työskenteli samaan aikaan Tortorellan kanssa Phoenixissä 90-luvun lopulla, sekä hyökkääjä Dale Weise, jota Tortorella ehti valmentaa Rangersissä.

Tortorellalla on työsarkaa pitää Vancouverissa suhteet kunnossa pelaajiin, johtoportaaseen sekä mediaan. Pelaajiston osalta on kantautunut mielenkiintoisia huhuja, joiden mukaan Sedinit olisivat liputtaneet kovasti Tortorellan valinnan puolesta. Tämä on täysin spekulatiivista, mutta itselleni tuli mieleen, olisiko mahdollista, että joukkueessa sitten todellakin on esimerkiksi jokin ”Bieksan kerho”, johon vaikkapa Henkka Sedinin ”no niin pojat, lopetetaanpas nyt pelleily” -puheet eivät juuri vaikuta. Ehkä Sedinit ajattelee, että jos he eivät saa koppia haltuun, niin ainakin pitäisi olla valmentaja, joka saa. Vigneaulthan huhujen mukaan, jätti koppidynamiikan pelaajille itselleen.

Johtoportaan suhteen olisi toivottavaa, että omistus, Gillis ja Tortorella olisivat samalla sivulla. Monet toimittajat tuntuvat olevan sitä mieltä, että Tortorella on enemmän Aquilinien kuin Gillisin näköinen valinta. Näiden roolien intressiristiriidat johtivat oikeastaan 90-luvun lopunkin ongelmiin, kun valmentaja (Keenan), omistaja (McCaw) ja GM:t (Quinn/Burke) halusivat kaikki vetää eri suuntiin omaa showtaan.

Median suhteen on jännä nähdä mitä tapahtuu, toivottavasti molemmat osapuolet tajuavat välttää provosointia nyt alkuun. Tortorella on saanut jo osansa Vancouverista, kun Twitter-kansa tuntuu paparazzien lailla piirittävään kännykkäkameroineen hänen jokaista liikettään kaupungissa.

Mutta nuokin mainitut työsarat on oikeastaan sivuseikkoja. Pääasia on saada joukkue voittamaan.
 

nuck

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vancouver Canucks, Abbotsford Canucks, Ilves
Please no Torts...
Minulle Tortorella puolestaan kelpaisi. Huolimatta siitä, että Canucks putosi toisena kautena peräkkäin pudotuspelien avauskierroksella, joukkueella on edelleen olemassa nykyrungolla 2-3 vuoden mestaruusikkuna. Vigneault oli seurahistorian paras valmentaja mielestäni, mutta hänen aikansa tuli päätökseen. Tilalle tarvittaisiin nyt jotain kokenutta valmentajaa (siksi Dallas Eakins ei tullut kysymykseen), jolla riittää kokemusta, näkemystä ja uskallusta oikaista ja uudistaa joukkueen rakennetta. Ja mielestäni Tortorella sopii noihin tämän hetken vaatimuksiin hienosti.

Tortorella on ollut aina äärimmäisen suoraselkäinen valmentaja, joka on rehellinen pelaajilleen ja antaa näyttöpaikkoja pelkästään peliesitysten perusteella. Hänellä oli esimerkiksi pokkaa heittää Rangersin varakapteeni ja entinen Conn Smythe voittaja Brad Richards katsomoon tällä kaudella pudotuspeleissä, kun Richardsin peli ei kulkenut - sillä seurauksella, että Rangers pystyi voittamaan Bostonin ensimmäisessä pelissä ilman Richardsia, vaikka sitten sarjan hävisikin. Noiden kahden persoonan jatkaminen samassa seurassa ei kuitenkaan tuon jälkeen olisi ollut enää välttämättä paras ratkaisu, mutta valmentaja eli hetkessä ja oli valmis tekemään kyseenalaistetun ratkaisun, kuten mielestäni pitikin.

Itse olen seurannut pitkään Tortorellan uraa ja arvostan häntä, vaikka hän ei median paras kaveri olekaan koskaan ollut ja hänen mediatilaisuutensa ovat joskus kieltämättä naurattaneet. Takavuosina hän sai Tampan nousemaan Ludzikin lähdön jälkeen melko pohjilta mestaruuteen ja sai siellä ajattua omia näkemyksiään pelaajapolitiikkaakin kohtaan hyvin (esimerkiksi GM Dudleyn suosikit Ekman ja Kharitonov lähtivät kun Tortorella halusi laidoille lisää kokoa). Tampassa voitettu mestaruus tuli hyökkäävällä pelisysteemillä, kun siellä oli siihen sopivat palikat.

Rangersissa Tortorella on vetänyt puolustavammalla tyylillä, mutta Rangers'kin on ollut noin NHL:n keskitasolla maalien määrissä kuitenkin. Rangersissa parhaaksi meriitiksi jäi tuo viime kauden pudotuspelien kolmannelle kierrokselle pääseminen, mitä voidaan materiaaliin nähden pitää kelvollisena. Finaaleihin ei ole ollut Rangersissa asiaa, mutta rehellisesti on sanottava, että joukkueen materiaalikaan ei ole ollut finaalien arvoista.

Pitkä ura, voittanut Stanley Cupin, vahva, rehellinen ja määrätietoinen persoona, joka pystyy uudistamaan joukkuetta ja tuomaan tähän pieneen pysähtyneisyyden aikaan varmasti uudenlaisen näkemyksen.. mielellään katsoisin mitä Tortorellalla olisi meille annettavana. Entiset asemat pelaajistossa heiluisivat varmasti ja toivottavasti sopivasti. Kuten Moustache Dave aikaisemmin hyvin kirjoitti, mitään "Keenanin uutta tulemista" ei kuitenkaan kukaan halua nähdä. Ei siis ole tarvetta purkaa seuran johtajuutta palasiin ja toivoa, että jostain tulisi uutta tilalle.
 

Mr. Smith

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Canucks
Hyviä kirjoituksia edellä ja eipä itsellä ole niihin juuri lisättävää. Omasta mielestä Tortorella on heikosta tarjonnasta todennäköisesti se paras vaihtoehto. Jos muut potentiaaliset ovat Stevens, Arniel ja Gulutzan niin uskon, että Tortorella saa Vancouverin miehistöstä parhaiten mehut puristettua.

Kuten yllä on mainittu niin tärkeintä tässä on se muutos. Välttämättä valmentaja ei sinällään parane, mutta AV:n keinot oli käytetty ja tulosta ei enää tullut entiseen tapaan. Pitää toivoa, että valmentajan (on se Tortorella tai joku muu) nimitys tulee lähipäivinä niin valmentajakin ehtii vaikuttamaan joukkueeseen tapahtuviin muutoksiin.
 

Petro

Jäsen
Suosikkijoukkue
St Louis Blues
Tortorella ja Vancouver Canucks ovat solmineet ilmeisesti monivuotisen sopimuksen. Sopimus julkaistaan virallisesti huomenna.

NHL.com - News
 
Suosikkijoukkue
Canucks
Draft-ennakko

Draft-sunnuntai lähestyy ja aluspäivistä veikkaillaan hyvin vilkkaita. Laitetaanpa kuitenkin pientä draft-ennakkoa silläkin riskillä, että Canucksin draft-asemat vielä tästä muuttuisivat.

Varausvuorot
Canucksilla on draftissa omat varausvuoronsa, muilla paitsi toisella kierroksella, tuo vuoro meni Derek Roy -kaupassa Dallasiin. Yhteensä siis kuusi arpaa, huutojärjestyksessä numerot: 24, 85, 115, 145, 175 ja 205.

Gillisin taipumukset
Mike Gillisin alaisuudessa (eli vuodesta 2008) Canucks on varannut 30 pelaajaa, pelipaikoittain 10 puolustajaa, 4 maalivahtia, 16 hyökkääjää. Tuntuu että pelipaikkasuhde ei ole sattumaa, vaan Gillisillä taitaa olla jokin nyrkkisääntö, jonka mukaan kolmasosa varauksista on pakkeja, maalivahteja korkeintaan yksi per vuosi ja loput varaukset laitetaan hyökkääjiin.

Eri liigoista Gillis on varannut seuraavasti: QMJHL:stä 7 pelaajaa, Ruotsista ja USA:n yliopistosarjoista 6 pelaajaa molemmista, OHL:stä 5 pelaajaa. Näiden jälkeen tulee pudotus: Kanadan yliopistosarjoista 3 pelaajaa, WHL:stä 2 pelaaja, Suomesta 1 pelaaja.

Ainoat pelaajansa WHL:stä Gillis otti ensimmäisessä draftissaan 2008 (Prab Rai, Morgan Clark), sen jälkeen WHL:ään ei ole koskettu, mikä aina toisinaan herättää vancouverilaismediassa kummastusta. Viime draftin jälkeen Canucks siirsi WHL-scouttauksen päävastuun Harold Sneptsiltä Ron Delormelle. Laurence Gilman on myös puhunut, että organisaatiossa on saatettu aliarvostaa WHL:ää. Saa nähdä poikivatko muuttuneet linjaukset pitkästä aikaa WHL-varauksia.

Alle kuuden jalan pituisia pelaajia Gillis on varannut ainoastaan kolme, kaikki hyökkääjiä (Pathrik Westerholm, Alex Friesen ja Jordan Schroeder). Viime vuosina Gillis on myös taipunut varaamaan keskimääräistä enemmän vanhoja, ns. yli-ikäisiä pelaajia.

Ykkösvarauksen profiili
Gillis on aina omistaessaan ykköskierroksen varauksen käyttänyt sen hyökkääjään, ja niissä preferoinut senttereitä. Viime vuosina myös kokoa on painotettu aiempaakin enemmän. Luulisin, että samalla linjalla jatketaan tänäkin vuonna ja QMJHL, OHL & Ruotsi ovat ne tarkimmin scoutatut paikat, ehkä WHL:kin voisi nousta organisaation linjamuutoksen myötä esiin.

Kakkoskierroksen varauksen puuttuminen nostaa mielestäni kuitenkin BPA-varauksen mahdollisuutta (otetaan paras saatavilla oleva pelaaja, pelipaikasta ym. seikoista riippumatta), ja samalla myös ns. turvallisen varauksen mahdollisuutta (varataan pelaaja, joka todennäköisimmin pääsee NHL:ään, vaikkei omaisi korkeinta tähtipotentiaalia).

Jos Canucks siis päätyykin varaamaan jonkun muun kuin isokokoisen hyökkääjään CHL:stä tai Ruotsista, olettaisin että kyseessä täytyy tällöin olla yleiseen konsensukseen nähden yllättävän alas pudonnut ns. safe profiilin pelaaja.

Canucksin profiiliin sopivia nimiä tuntuisi löytyvän melko paljon ja ensimmäisen kierroksen loppupuolen rankingit heittelevät myös melkoisesti. Tästä lähtökohdasta vaikuttaisi mielestäni kannattavalta hakea treidiä alaspäin. Jos joku tarjoaisi ykkösvarauksestamme esimerkiksi kaksi toisen kierroksen varausta, joista toinen olisi kierroksen kärkipuolikkaassa, kannattaisi Gillisin mielestäni vakavasti harkita tällaista vaihtokauppaa.

Muutamia Canucks profiiliin sopivia nimiä
Jo jonkin verran nimeä keränneet voimahyökkääjät Anthony Mantha ja Kerby Rychel sopisivat päällisin puolin Canucksin profiiliin. Kaksikkoa on kuitenkin pidetty hieman epätasaisina ja potentiaalikaton korkeutta on toisinaan epäilty.

Mainittuja nimiä mielenkiintoisempi voimakaksikko olisi kenties Adam Erne ja Frederik Gauthier, joita pidetään ehkä parempina all-around pelaajina ja kahdensuunnan osaajina. Sentterinä Gauthier sopisi täydellisesti Canucksin varausprofiiliin. Tälläkään kaksikolla ei välttämättä aivan ykkösketjun NHL-potentiaalia ole. Gauthieria on myös syytetty toisinaan epätasaisuudesta.

Kanadalaisnelikkoa korkeampaa hyökkäyspäänpotentiaalia voisi omata QMJHL:ssä pelaava venäläinen Valentin Zykov, joka oli heti tulokaskaudellaan Baie-Comeaun ehdottomia kärkipelaajia. Zykovissa sekoittuu venäläinen taituruus ja voimahyökkääjän elkeet, kysymysmerkkinä russian factor, sopisi kuitenkin erinomaisesti Canucksin profiiliin.

Muita profiiliin sopivia hyökkääjiä olisivat esimerkiksi Jason Dickinson, jonka ranking on pudonnut heikon loppukauden vuoksi melkoisesti. Ruotsinmaalta profiilihaarukkaan osuisi parhaiten ehkäpä Jacob De La Rose, josta povataan ehkä lähinnä kolmosketjun puurtajaa (taitavamman Andre Burakowskyn en usko putoavan meille asti). Hieman alemmas rankatuista nimistä Canucksin profiiliehdot täyttäisivät mm. William Carrier sekä Zach Nastasiuk. Pelityyliltään sopivia voisivat olla myös Curtis Lazar ja Ryan Hartman, mutta he jäävät pituudeltaan karvan verran tuon kuuden jalan rajauksen alapuolelle.

Jos valinta kaikesta huolimatta osuisi puolustajaan, niin tasaisia nimiä riittäisi noille sijoille kirjava lista heitäkin. Robert Hägg on Modon miehenä varmasti tuttu. WHL-ryhmästä löytyy mm. Mueller, Bowey, Theodore, Heatherington, joista kaksi ensimmäistä hyökkäävämpiä, Heatherington shutdown mies ja Theodore vähän siltä väliltä. QMJHL:ssä jättiäinen Samuel Morin, OHL:ssä lähimmäksi osuisi ehkä all-around Chris Bigras, USA:n puolelta löytyisi shutdown expertti Steve Santini.

Myöhemmät kierrokset
CHL:n sarjoista vähiten syvyyttä löytyy tänä vuonna OHL:stä, joten viimeistään tässä vaiheessa olisi mahdollista noiden uusien WHL-scouttaus panostusten realisoitua. Giantsien fyysinen puolustaja Mason Geertsen ja energialaituri Jackson Houck pelaavat kenties liian lähellä, mutta heitä voisivat stuntata vaikkapa Kayle Doetzel ja Greg Chase (Kellyn veljenpoika). Yli-ikäisistä länsirannikon pelureista listoilta voisi löytyä vaikkapa Myles Bell tai JC Lipon. Tai sitten pitäydytään vaan QMJHL:ssä ja otetaan vaikka järkälemäinen pakki Jonathan Ismael-Diaby. Tai jospa syvyyden puutteesta huolimatta vuorolle osuukin sopiva OHL-hyökkääjä, kuten Nicholas Baptiste. Ruotsinlistalta löytynee ainakin köyhän miehen Mattias Öhlund, eli Linus Arnesson.

Joacim Erikssonin sopimusuutisen yhteydessä toivoin myöhemmiltä kierroksilta myös (yliopisto)maalivahtia, joten toistettakoon tämä mahdollisuus tässäkin. Honzik ja Iilahti kun eivät onnistuneet, niin organisaatioon sopisi kyllä maalivahti amatööritasollekin. Niminä mainitsin Waterloo-kaksikon Cal Petersen ja Eamon McAdam, isokokoisen amerikkalaiskaksikon upside on korkealla ja draftisijoitukset voivat valua Canucksille sopiviksi.
 
Suosikkijoukkue
Canucks
Pari detailia… Aiemmin kun mainitsin Tortorellalle tuttuina miehinä Gilmanin ja Weisen, niin listaan tulisi toki lisätä Chris Higgins, joka myös Tortorellan Rangersissä ehti hetken viilettää. USA:n maajoukkueessa Tortorellaan ovat lisäksi saattaneet tutustua Kesler, Booth ja Ballard. Ja onhan noita meidän ruotsalaisia ollut Tortsin tiimissä All-Stars viikonlopuissa, mutta eihän niitä nyt vakavissaan ottaen voi laskea.

5 vuotta on Tortorellan sopimuksen kesto, eipä noilla paperiin merkatuilla vuosilla kyllä niin väliä ole.

Tortorella sanoi mm. aikovansa käyttää Sedineitä alivoimissa… Hmm, osaahan ne alivoimia pelata toki, mutta katsotaan nyt onko se kokonaisuuden kannalta järkevää.

-- -- --
TSN:llä oli eilen draftishowta ja Button arpoi Canucksille puolustaja Ryan Pulockin, jonka itse olen laskenut menevän jo ennen meidän vuoroa, pudotessaan meille asti ei toki olisi hullumpi valinta, hieman Jason Garrisonia muistuttava pakki. McKenzie taasen oli pudottanut Burakowskyn rankingia sijalle 24, itsehän epäilin, että menisi hänkin ennen meidän vuoroa, mutta olisi profiiliin sopiva tarpeeksi iso hyökkääjä toki.
 

HTEspi

Jäsen
Jaaha, Schneider lähti New Jerseyhyn ykkösvarausta vastaan. Saadulla varauksella napattiin sentteri Bo Horvat. Sentteriosastolle toki kaivattiin vahvistusta, mutta kyllähän Devils sai halvalla huippuveskarin. Olisi tuohon joku prospecti pitänyt kylkeen vielä tulla. Toivottavasti vielä jotain täydennystä tohon treidiin saadaan.

Myös Edleristä otetaan vastaan tarjouksia. Heinäkuun alussa hänen sopimuksessa alkaa siirron estävä pykälä, joten enne sitä Edlerkin saattaa vaihtaa maisemaa.
 

Hendricks

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
James Duthie ‏@tsnjamesduthie

Roberto Luongo: "I'm shocked! I have to let this sink in and figure out what I'm going to do."

Tuollaista twiittiä. Menikö tässä maalivahti kuviossa jotain isolla veellä vituiksi?
 

Canucks#1

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vancouver Canucks
Jaaha, Schneider lähti New Jerseyhyn ykkösvarausta vastaan. Saadulla varauksella napattiin sentteri Bo Horvat. Sentteriosastolle toki kaivattiin vahvistusta, mutta kyllähän Devils sai halvalla huippuveskarin. Olisi tuohon joku prospecti pitänyt kylkeen vielä tulla. Toivottavasti vielä jotain täydennystä tohon treidiin saadaan.

Myös Edleristä otetaan vastaan tarjouksia. Heinäkuun alussa hänen sopimuksessa alkaa siirron estävä pykälä, joten enne sitä Edlerkin saattaa vaihtaa maisemaa.

Vaihtoehtoina ollut vissiin treidata Corey hyvällä vastineella Edmontoniin, mutta ei olla haluttu mielellään divisioonavastustajalle antaa niin pyydettiin liian kovaa hintaa. Devilsin kohdalla kai neuvotteluaika on ollut Devilsin puolella, joten Gillisin on ollut pakko vain todeta ettei parempaakaan vastinetta tässä hädässä saada. Samaa mieltä olen kuitenkin, että Schneiderista olisi pitänyt saada enemmän, mutta minulta löytyy hiukan ymmärrystä myös Gillisin suuntaan.

Suurin kysymysmerkki tämän treidin osalla on ehkäpä Luongon suhtautuminen tulevaisuuteensa Vancouverissa. Käsittääkseni on yrittänyt myydä asuntoaan kevään mittaan ellei jopa ole saanut sitä myydyksi jo. Voi olla hiukan hankalaa asennoitua toimimaan joukkueen ykkösmaalivahtina, jos aikaisemmin puoli kaupunkia on vaatinut Luongon kauppaamista ja tällaista signaalia on annettu myös johdon suunnalta. Toisaalta Luongon asema ei ole kovin yksinkertainen hänen sopimuksensa vuoksi. Canucksille riittää vain ilmoittaa Luongolle, ettei treidiä tule ja sen kanssa on elettävä. Se on loppujen lopuksi Luongon pääkopasta ja ammattiylpeydestä kiinni, pystyykö hän kasaamaan itsensä tämän härdellin jälkeen ja nousemaan takaisin liigan eliittivahdiksi. Toivon kovasti, että pystyy.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, BC Lions
Halvalla meni, ei muuta voi sanoa. Haiskahtaa siltä, että Tortorellaa on alettu kuunnella välittömästi ja isompi remontti pelaajistoon alkaa. Uskon, että vielä liikkuu isoja kaloja molempiin suuntiin, eikä ole mitenkään sanottua että Luongo jatkaa Canucksissa. Kahden- ja kolmenvälisiä kauppoja tulossa, uskokaa pois. Saa ottaa talteen ja huomauttaa asiasta, jos olen väärässä.
 

SaucerPass

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leafs
Kirjoitetaan nyt se, minkä kaikki tietävät: Mike Gillis selvitti ala-arvoisesti Nucksin maalivahtiongelman.

Toki jälkiviisastelu on helppoa ja, jos viime kesänä Gillis esikuntineen olisi tietänyt, että Brian Burke ajaa läpi uuteen CBA:n kovat cap -rangaistukset pitkille, etupainotteisille sopimuksille, niin Luongo olisi luultavavimmin kaupattu silloin. Toisaalta vaikea uskoa, etteikö tällaisen mahdollisuuden olemassaolo olisi ollut ainakin aavisteltavissa, kun suuri osa joukkueista oli noista sopimuksista valittanut ja liigakin antanut Kovalchuk-linjanvetonsa.

Toinen syyttävä sormi osoittaa Vancouverin omistusporrasta. Jos Tampalla on varaa ostaa ulos Vinnyn iso sopimus, miksei voittoa takovalla Vancouverilla ole? Siitähän tässä myös on kyse eli omistusporras ei ollut siunannut Luongon ulosostoa, joten Gillis oli pakotettu kauppaamaan Schneiderin.

Ilmeisen uskottavat lähteet ovat kertoneet, että Oilersilta Canucks oli pyytänyt vaihdossa ensimmäisen ja toisen kierroksen varauksia sekä lupaavaa pelaajaa. Ilmeisesti MacT olisi myös ollut valmis suostumaan jonkinlaiseen yhdistelmään tuolta pohjalta. Pyyntihinta Flamesille oli ollut huhujen mukaan samaa luokkaa. Ymmärrän, että divisioonakilpailijan ja toisen kanadalaisen joukkueen avittaminen ei ole fiksua. Silti, joskus on myös ajateltava oman joukkueen etua ensin ja mietittävä sen jälkeen vasta, mitä toinen puoli treidistä kostuu. Eihän Bostonkaan ole kauppoihin Toronton kanssa tuhoutunut, vaan pikemminkin tullut niistä voittajana ulos monen mielestä.

On aika käsittämätöntä, että Cory Schneider on vuodessa muuttunut Vancouverissa tulevaisuuden ykkösmaalivahdista Bo Horvatiksi ja samalla Luongosta on taas tehty ykkönen useamman siirtolupauksen jälkeen. Maalivahtiongelmanhan piti olla positiivinen, jonka avulla Nucks raapii vielä joltain organisaatiolta ne eilen draftlähetyksessäkin useasti toistuneet "King's Ransomit". Mitä vielä.

Jay Feaster saa ansaitusti kuraa niskaansa lähes katastrofaalisesta Ryan O'Reilly-offer sheetistään, vaikka tekisi mitä. Se kämmi ei kuitenkaan maksanut Flamesille mitään. Gillis sen sijaan on sählännyt maalivahtiensa kanssa siihen malliin, että tuskin Rouva Fortunakaan häntä pelastaan (Taitaisi edellyttää Schneiderin täyttä floppaamista ja Horvatin nousua uudeksi Bergeroniksi). Kuuntelin eilen TSN Toronton aseman draft-lähetystä, jossa Jeff O'Neill oli "asiantuntijana". Ei Jeff lupauksista paljon tiennyt, mutta haukkui suurimman osan agenteista. O'Neillin illan kohokohta oli, kun hän kutsui Mike Gillisiä idiootiksi ja vain hetkeä myöhemmin Nuckin ja Devilsin treidi ilmoitettiin. Ei ole O'Neill tainnut näyttää yhtä hyvältä sitten Carolinan aikojensa ja antoi myös kuuntelijoiden ymmärtää tämän. "Gillis, that's a fireable offense!"

Ei muuten helppo tilanne Bo Horvatillekaan, joka ainakin Vancouverissa yhdistetään aina Schneideriin yhtä tiukasti kuin jokainen ennen Seth Jonesia eilen varattu pelaaja Jonesiin.
 
Viimeksi muokattu:

KokkosEsa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vancouver Canucks
Mun mielestä oikea molari jäi joukkueeseen. Schneidiä ei ole vielä testattu 82 ottelun runkosarjassa ykkösenä, Luongo on maailmanluokan maalivahti kuitenkin. Pidän nuoresta Bostonilaisesta, mutta lyhyen NHL uran aikana on ollut pikku kolhua aika-ajoin, joten itellä on kummitellut jonkun aikaa mielessä miten käy jos Lou treidataan ja Schneids loukkaantuu. Toki Luongokin voi loukkaantua!

Hinta oli joka tapauksessa liian pieni mun mielestä. Luongon ulosostossa ei olisi ollut mitään järkeä. Nyt saatiin kuitenkin lupaus ja tähteelle jää huippumotivoitunut Luongo!
 
Suosikkijoukkue
Canucks
Bye Bye Schneiderman

Gillisin “shokkitreidi” vei todellakin draftissa päähuomion (ainakin Canuckslaisittain). Cory Schneider vaihtui Bo Horvatiin ja helvetin isoon kasaan negatiivistä PR:ää. Fanit itkee pitkin radioaaltoja ja foorumeita ja reportterit yrittävät arpoa jotakin tolkkua siihen mitä oikein tapahtui.

Gillis vetosi jälkiviisasteluun toteamalla, että jos hänellä olisi kristallipallo, olisi hän tehnyt jotain eritavalla ja aiemmin. Kaikesta huolimatta Gillis itse on tämän sotkun aiheuttanut. Aiemmin ketjussa taisin kirjoittaa, että Gillisin on kauden alla siivottava omat sotkunsa ja mielestäni oli Aquiliniltä täysin oikea päätös olla avittamatta siivousta 27 miljoonan ulosostolla.

Kyse ei ole siitä onko varaa vai ei (ja sitä kyllä olisi), kyse on enemmänkin periaatteellisesta suhteellisuudentajun säilyttämisestä ja arvonmäärityksestä. Ulososto on näissä tapauksissa omistajille kymmenien miljoonien arvoinen vaihtokauppa, kyllä omistaja mittaa tällaisen liiketoimen arvon muullakin tavoin kuin avokätisyydellään. Esimerkiksi Lecavalierin cap hit oli yli 7.7 miljoonaa, siinä on räikeämpi ero pelilliseen arvoon, kuin Luongon reilussa 5.3:ssa miljoonassa. Nuo ovat hyvinkin ratkaisevia tekijöitä.

Ulosostosta on lisäarvoa, jos pelaajan pelillinen arvo on nolla (tai muuten cap hittiin nähden todella vähäinen), silloin pelaaja on uponnut kustannus joka tapauksessa, eikä rosterin pelillinen arvo ulosostossa muutu, mutta rahaa säästetään ja saadaan captilaa. Siinä tapauksessa taas, että vaihdettaisiin 27 miljoonaa siihen, että päästäisiin eroon pelaajasta, jota voi käyttää NHL:n ykkösmaalivahtina, tuolle pelipaikalle maltillisella caphitillä, ei vaihtokaupalla saavuteta mitään lisäarvoa, siinä vain maksetaan tyhjästä järjetön summa rahaa.

Gillis tekee solmun

Maalivahtikuvion Gillis sai umpisolmuun venkoilemalla maalivahtistrategiansa kanssa. Alkuperäinen suunnitelma oli pitää Luongo, nostaa Schneiderin treidiarvoa ja treidata Schneider. Siinä vaiheessa kun Schneiderin treidiarvo kenties oli korkeimmillaan (kun hän alkoi ajamaan Luongon ohi pelillisesti), Gillis teki riskiliikkeen, jotain mistä johtamisoppaat aina varoittavat, Gillis teki päätöksen, joka ei ollut linjassa hänen strategiansa kanssa. Gillis ryhtyi kauppaamaan Roberto Luongoa, maalivahtia jolle hän oli laatinut loppu-uran kestävän sopimuksen, jossa oli kaupankäynnin kieltävä pykälä.

Tuo oli jälkiviisastellen Gillisin ensimmäinen virheliike, sitä seurasi muita. Gillis aliarvioi ensin Luongon halukkuuden pitää kiinni NTC-pykälästään. Sitten muuttuivat CBA-säännöt, mikä oli ehkä ulkopuolinen tekijä, mutta Gillis yliarvioi Luongon vaihtoarvon tämän olosuhdemuutoksen jälkeen. Sitten laski Cap, Gillis oli jäänyt piiritetyksi nurkkaan, mutta kuvitteli voivansa peitellä tukalan tilanteensa muilta managereilta. Sekin oli virhearvio. Lopulta Gillisin oli palattava alkuperäiseen strategiaansa ja otettava paras tarjous Schneiderista.

Schneider vs. 9th pick

Paras tarjous Schneiderista, sopivasta osoitteesta, oli useimpien mielestä alakanttiin siitä, mitä alkuperäinen Schneiderin arvonkorotusstrategia olisi tuottanut. Ja olihan se alakanttiin, ei välttämättä räikeästi alakanttiin, mutta olisin odottanut Schneiderilla saatavan varauksen lisäksi jotakin vahvistusta rosteriin. Nythän vanheneva joukkue vain heikkeni (lyhyellä tähtäimellä).

Saatua vastinetta pahempi kömmähdys, oli kuitenkin tämä strategiasta poikkeaminen, jossa vietettiin vähintään vuosi sivuraiteella. Siinä vaiheessa kun alkoi olla selvää, että Luongon ja Schneiderin treidiarvojen ero oli hurjasti suurempi kuin miesten pelillinen tasoero, olisi ollut hyvinkin perusteltua painaa Schneiderin osalta treidinappulaa ja vahvistaa hupenevia huippuvuosiaan viettävää rosteria. Nyt tässä meni yksi Sedinien ja Luongon huippuvuosista lähinnä odotteluun.

Vaikkei aiemmin ajoitetusta treidistä oltaisikaan saatu sen parempaa vastinetta kuin mitä nyt saatiin, olisi cap tilalla voinut tehdä edes jotakin, ja jos päätös olisi tehty aiemmin, olisi tämä vastineeksi saatu ”Horvat” nyt jo vuoden lähempänä NHL:ää.

Entäs Bob?

Gillis sai ehkä käännettyä sivua Canucksin maalivahtisaagassa, mutta omien sotkujensa siivoamiseen hänen kykynsä eivät sittenkään täysin riittäneet. Apua ei tullut Aquiliniltä, joten nyt moppausvuoroa tarjotaan Roberto Luongolle. Maalivahdille joka pitkin kautta totesi, ettei Canucks ole hänen joukkueensa, vaan Schneiderin. Maalivahdille josta Gillis toukokuussa totesi, ettei juurikaan näe mahdollisena, että hän pelaisi Canuckseissa ensi kaudella. Miehelle joka mielessään hyvästeli Vancouverin lopullisesti toukokuussa, tyhjensi totaalisesti myyntiin pistämänsä hulppean kattohuoneistonsa, ja painui kotina pitämäänsä Floridaan.

Francesco Aquilini lensi draft päivän aamuna Floridaan kertomaan Luongolle etukäteen, että Schneider lähtee, jos saavat top 10 varauksen. Omistajan pehmittelyistä huolimatta, Luongo on vetäytynyt julkisuudesta keräilemään itseään tapahtuneen jäljiltä. On vaikea uskoa, että Luongo olisi tältä istumalta motivoitunut palaamaan Vancouveriin. Twitteriin hän on jättänyt lyhyen itseironisen elonmerkin ”#NOtradeclause”.

Eri lähteiden mukaan Luongo on toistaiseksi keskustellut tapahtuneesta Aquilinin lisäksi vain agenttinsa kanssa (ja lyhyesti Cory Schneiderin kanssa). Mike Gillisin kyselyihin Luongo ei ole ilmeisesti vastannut muuten kuin tyylillä ”jos on asiaa, ota yhteyttä agenttiini”. Luultavasti Gillis vierittää Luongon pehmittelyn seuraavaksi John Tortorellalle, ennen kuin uskaltaa itse olla Luongoon yhteydessä uudemman kerran.

Loppujen lopuksi Luongo on kuitenkin huippujääkiekkoilija, jonka voisi kuvitella haluavan pelata. Vancouverissa hänellä on edelleen jäljellä yli neljäkymmentä ja puoli miljoonaa syytä motivoitua. Jos ne eivät kiinnosta, ei hänellä ole käytännössä muita vaihtoehtoja kuin lopettaa uransa, kieltäytyä pelaamasta, tai ryhtyä täysipäiväiseksi twitter-sensaatioksi. Kaikissa näissä vaihtoehdoissa palkanmaksu Canucksilta kuitenkin katkeaa. NHL on bisnestä. Managerit ovat managereja, eivät pelaajat. Pelaajat ovat ”assetteja” ja kaikilla ei voi aina olla hyvä mieli kaiken aikaa. Mutta kyllä noilla kipukorvauksilla yhden kesän itkut pitäisi riittää. Syksyllä sitten hyvillä mielin heittämään Eddie Läckin kanssa läppää, katselemaan Tortorellan showta ja tavoittelemaan Stanley Cupia.

-- -- -- -- -- -- -- -- -- --

Mike Gillis teki nyt jo toistamiseen kaupan, jossa hän vaihtaa fanien suosiossa olevan, organisaation tulevaisuuden kulmakivenä pidetyn, pelaajan epävarmempaan pidemmän tähtäimen tulevaisuuden toivoon.

Cody Hodgson vaihtui käytännössä Zack Kassianiin, ja vaikkei Kassian vaikuta pelaajalta, joka ottaisi tapahtuneesta paineita, jaksaa vancouverilaismedia aina muistuttaa tapahtuneesta Kassianista kirjoittaessaan. Samanlainen leima tulee seuraamaan Bo Horvatia. Hänkin vaikuttaa varsin kypsästi paineita käsittelevältä nuorelta mieheltä, jonka kehitykseen draft-päivän tapahtumilla tuskin on mitään vaikutusta.

Silti, yhteys Schneideriin ei tule Vancouverissa unohtumaan ja Horvatin otteita tullaan vertailemaan äärimmäisen hyvin puolustavan joukkueen huippumaalivahtiin, jonka on helppo kuvitella killuvan NHL:n maalivahtitilastojen kärkipaikoilla kaikki ne vuodet, joiden aikana Horvat vielä kenties vasta yrittää vakiinnuttaa paikkaansa NHL-pelaajana ja nousta pikkuhiljaa isompaan rooliin.

-- -- -- -- -- -- -- -- -- --

Canucksin ensivaikutelmalta harvinaisen lupauksia herättävästi osuneet varaukset jäivät tyystin Schneider-treidin varjoon. Täytyypä katsoa, jos ehtisi heistä pienet esittelyt kirjoittamaan hieman myöhemmin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös