Onko sananvapaudella olemassa mitään rajoituksia vai voidaanko oikeutta sananvapauteen pitää absoluuttisena jokamiehen oikeutena? Rajaan siis pois tiettyihin virkoihin ja tehtäviin kuuluvat sananvapauden rajoitukset.
Lyhyesti, kyllä. Tavallisella kansalaisilla on oikeus ilmaista mielipiteensä rajoituksitta. Sananvapauteen eivät kuulu mielipidepoliisit eivätkä portinvartijat, jotka kertovat, miten sananvapautta pitäisi noudattaa ja miten sitä mahdollisimman konsensushenkisesti tulisi soveltaa epäselviin tapauksiin.
Tämä tarkoittaa, että sana on vapaata esimerkiksi yleisillä keskustelupalstoilla, mutta ei tarkoita, etteikö yksilö voisi joutua vastuuseen sanomisistaan erityisesti silloin, kun hän levittää palstoilla väärää tai kiistanalaista informaatiota jostakin yksityisistä ihmisistä. Tässä näkisin tavallisen ihmisen suurimman jälkikäteisen esteen sanomisilleen.
Sananvapaudessa kaikki ovat vapaata riistaa; puolueet, ideologiat, uskonnot, liikkeet, yhdistykset, tiede, taide, vähemmistöt ja enemmistöt. Ei ole mitään mahdollisuutta vedota loukkaantumisiin silloin kun puhutaan ryhmistä, kansoista, "roduista" tai muista vastaavista asioista, sama pätee näiden ryhmien uskomuksiin, vakaumuksiin ja ajatuksiin.
Rikoslaki tuntee kiihottamisen kansanryhmää vastaan, jota pitää tulkita sananvapaus edellä. Tässä tarkastelussa myös henkilön asema tulee ottaa huomioon. Mitä suurempi julkisuus ja vaikutusmahdollisuus, sitä enemmän täytyy vastuukysymystä painottaa. Jos lehti käskee tappamaan, vihaamaan tai sortamaan tiettyjä vähemmistöjä, kansanryhmiä tai muita, silloin mainittu pykälä on sovellettavissa sananvapautta vastaan. Yksilön kohdalla rangaistukset ovat lievempiä.
Sen sijaan kaikki epämukava puhe nauttii sananvapauden suojaa. Täysin selvää on, että kenenkään ihmisen ajatukset eivät ole suojattuja pilkkaamistakaan vastaan. Tämä ei tietenkään tarkoita, että millään taholla olisi velvollisuutta julkaista epämukavia ajatuksia. Esimerkiksi natsien opit nauttivat sananvapauden suojaa lukuunottamatta kiihoituspykälää. Mutta jokaisella lehdellä ja nettipalstalla on oikeus valita oma julkaisupolitiikkansa, joten käytännössä natsiopit voivat levitä vain natsien omien levityskanavien kautta. Muut kanavat eivät julkaise moista roskaa.
Mikä neuvoksi loukkaantujille, mielensäpahoittajille ja muille sananvapauden rajoittajille? Yksinkertaisesti, älä vieraile sivustoilla, joilla pilkataan sinun vakaumustasi tai jotakin muuta sinuun habitukseesi olennaisesti liittyvää asiaa. Hyväksy se, että moniarvoisuus ja suvaitsevaisuus tarkoittaa sitä, että joudut myöntämään, että kaikki eivät ajattele samalla tavalla kuin sinä. Suvaitsevaisuus sananvapauden yhteydessä ei tarkoita vain mukavien ihmisten kansssa väittelyä jostakin makuasiasta, vaan se tarkoittaa, että hyväksyt tosiasian, että on ihmisiä, jotka vihaavat kaikkea mitä edustat tai olet.
Entäpä sitten paljon keskustelua herättäneet erilaiset vähemmistöt? Jälleen kerran, pelikenttä on vapaa. Jos uskot, että kaikki afroamerikkalaiset ovat tyhmiä ja laiskoja, tämä uskomus nauttii sananvapauden suojaa. Voit kertoa mielipiteesi vapaasti, kenenkään ei ole pakko kuunnella sinua. Mutta jos vaadit, että kyseisen uskomuksen nojalla voidaan tiettyä afroamerikkalaista syrjiä esim. työpaikalla, silloin joudut tekemisiin lain kanssa. Syrjintä ei kuulu sananvapauden piiriin, vaikka syrjintä olisikin vain sanallista syrjintää. Vakaumukseen jokaisella on oikeus, mutta jos vakaumuksen toteuttaminen käytännössä johtaa syrjintään, hanki asianajaja.
Lehdistön sananvapauden pohtiminen on vaikeampaa, sillä lehdistöllä on periaatteessa velvollisuus tarkistaa faktat. Yksilöllä ei tällaista velvollisuutta ole: voit esimerkiksi vakaasti uskoa kuun olevan juustoa ja levittää tätä koskevaa oppia laajemmalti. Vain henkilöön kohdistuvissa asioissa yksilön sananvapaus joutuu tekemisiin vastuun kanssa. Perättömien asioiden levittely tietystä yksilöstä voi täyttää herjauksen tuntomerkit. Ja tietenkin, kun yksilö asioi viranomaisten ym. tahojen kanssa, valehtelu faktoista on aika huono keino viedä asioita eteenpäin: raastupa saattaa kutsua sananvapauden käyttäjää tässä tapauksessa.