Mainos

Vaihtoehto Facebookille?

  • 4 629
  • 25

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Hämmästyksekseni huomasin, että tällaista ketjua ei vielä ole olemassa, joten...

Facebook alkanut nyppimään monestakin syystä. Yksi ilmeinen syy on tietysti Facebookin keräämä data mainostarkoituksiin ja datan omiminen. Myös Facebookin suodattimet, mitä omassa fiidissä näytetään, ärsyttävät. Pahimmillaan suodattimet aiheuttavat kuplautumista, kun tiettyjen kavereiden postaukset tulevat fiidiin aina, ja toisten sitten harvemmin. Eivätkä mainoksetkaan tuo itselleni lisäarvoa, joten niistäkin olisi kiva päästä eroon.

Olen miettinyt vaihtamista johonkin toiseen alustaan, tai vain FB-tilini lopettamista, ilman vaihtoa mihinkään muuhun alustaan. Viestintäappi Signalin jo otin käyttöön, se jossain vaiheessa korvannee kokonaan mulla Faceen liitännäiset Messengerin ja Whatsupin. Tiedän, että alustan vaihtaminen luultavasti johtaa siihen, ettei kovinkaan moni kavereistani vaihda samaan alustaan, joten FB-kaverit jäävät suurelta osin sitten Faceen. Kai sitä voisi oman tilin säilyttää, ja käydä sitä kurkkaamassa vaikka kerran viikossa tai kuukaudessa, jos sen näkee tarpeelliseksi. Toisaalta: en hirveästi pidä "idlaajista", jotka ovat Facebookissa, mutta eivät ikinä postaa sinne mitään, joten miksi lähtisin samaan?

Mutta siis asiaan:
Oletteko käyttäneet Facebookia vastaavia alustoja, ja voitteko suositella niistä jotakin? Puhun siis lähinnä Facebookin tapaisista alustoista kuten: Diaspora, MeWe, Vero ja onhan niitä paljon muitakin. Mua ei haittaa, jos alusta olisi maksullinen, kunhan maksu on kohtuullinen, sillä osa näistä alustoista on ilman mainoksia, joten kai niiden jostain pitää rahaa saada. Onko joku näistä alustoista suosittu Suomessa? Käyttökokemukset ovat hyviä tietysti myös toisinpäin, eli jos jotain alustaa ei voi suositella, niin sekin on hyvä tietää.
 
Viimeksi muokattu:

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
No, olihan näitä yrityksiä aiemminkin.

 

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En edes yritä väittää, että joku noista mainitsemistani alustoista olisi Facebookin kaataja. Ei ole. Alustatalous on siinä mielessä jännä bisnes, että siinä lähtökohtaisesti "winner takes it all". Somealustana FB tulee olemaan kunkku jatkossakin, ellei jotain aivan ihmeellistä tapahdu. So? Se ei ollut mun pointti.
 

Glove

Jäsen
En edes yritä väittää, että joku noista mainitsemistani alustoista olisi Facebookin kaataja. Ei ole. Alustatalous on siinä mielessä jännä bisnes, että siinä lähtökohtaisesti "winner takes it all". Somealustana FB tulee olemaan kunkku jatkossakin, ellei jotain aivan ihmeellistä tapahdu. So? Se ei ollut mun pointti.
Tapahtuu, mutta aikajänne on kymmeniä vuosia. Nuoriso ei kuitenkaan facea käytä niin paljon kuin aikuiset. Ja kun nuo aikuiset pikkuhiljaa kuolla kupsahtaa ja nuoriso kasvaa aikuisiksi niin eiköhän siinä jotain tapahdu. Tai sitten nuoret alkaa käyttämään enemmän facea kun ikää tulee lisää.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Tapahtuu, mutta aikajänne on kymmeniä vuosia. Nuoriso ei kuitenkaan facea käytä niin paljon kuin aikuiset. Ja kun nuo aikuiset pikkuhiljaa kuolla kupsahtaa ja nuoriso kasvaa aikuisiksi niin eiköhän siinä jotain tapahdu. Tai sitten nuoret alkaa käyttämään enemmän facea kun ikää tulee lisää.

Veikkaisin, että ne nuoret ikääntyessään siirtyvät sieltä pelleilyvideoiden Tiktokista ja Snäpistä Facebookkiin. Facebookissa on kuitenkin kirpparit, tapahtumat, keskustelut ja muut aikuisten suosimat jutut. Varmaan 5 vuotta sitten Facebook ketjussa ennustettiin facebookin tuhoa ja siellä silloin toppuuttelin, että Facebook ei tule menemään yhtään mihinkään, ja pysyn edelleen kannassani.
 
Jossakin vaiheessa tein ratkaisun, että perustin toisen FB-tilin, johon en ole hyväksynyt yhtään kaveripyyntöä. Tuolla tilillä hoitelen tarpeelliset ja elämää helpottavat harrastusryhmät, kirppikset ym. Varsinaisella tilillä en ole käynyt varmaan kolmeen-neljään vuoteen, enkä aio käydäkään. Eipä ole tarvetta seurata ihmisten elämää, saati tiedottaa omista tekemisistä sen enempää mitä muutamissa perheen ja lähimpien kavereiden Whatsapp-ryhmissä tapahtuu.
 

Byvajet

Jäsen
Jossakin vaiheessa tein ratkaisun, että perustin toisen FB-tilin, johon en ole hyväksynyt yhtään kaveripyyntöä.

Mä tein saman, mutta sillä erolla, että ryhmäprofiilini on feikkiprofiili. Käyttäydyn sillä mahdollisimman asiallisesti. Se on olemassa vain siksi, ettei tulisi kaveripyyntöjä.

Tähän uskon seuraavan somealustan nousun perustuvankin. Facebook on äärimmäisen huono keskusteluun perinteisiin foorumeihin verrattuna. Seuraava suuri juttu on paluu aiheipiirien mukaisiin perinteisiin foorumeihin, joihin on lisätty mukaan yhteisöllisyyttä.

Reddit on yritys tähän suuntaan, mutta senkin viestirakenne on kehno. Lisäksi pisteytysjärjestelmä tappaa keskustelun nopeasti.
 

rinne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Facebook on aika uniikki kokonaisuus. Ajoitus osui hyvin. FB nousi "tyhjään pöytään". Toki siellä olivat ne keskustelufoorumit, IRC-galleriat jne. viritelmät jo aiemmin tasoittaneet tietä sosiaalisen median nousulle. En minä itsekään jaksa Facebookin tuhon puolesta saarnata, mutta ei se tuhoutumaton ole. Itse en usko mihinkään yksittäiseen korvaajaan. Facebook keräsi massat yhteen, mutta sittemmin joukko on pirstaloitunut. "Kaiken" julkaiseminen kaikille ei tunnu enää olevan nuoremman polven juttu. "Internet ei unohda". Tieturvaongelmista puhutaan. Suositaan erilaisia "story" -muotoisia verrattain nopeasti katoavia päivityksiä, suositaan pienempien ryhmien pikaviestimiä jne. Jotkut tahtovat vain kuvat tyyliin IG, toiset tahtovat jotain lyhyttä ja ytimekästä tyyliin Twitter tai helppoa viestintään tarinoineen tyyliin SnapChat, joillekin nämä keskustelupalstat ovat edelleen se juttu. Eipä itsekään enää ihan hirveästi Facebookissa roikuttua tule. Instagram, WhatsApp, Telegram ja muutama keskustelupalsta ovat ajaneet ohi. En koe enää löytäväni Facebookista oikein mitään mielenkiintoista. Mainokset eivät nappaa, tuttavapiiri on siirtynyt jo muihin palveluihin.

Ne kaikki "aikuisten suosimat jutut" kirppareineen, keskusteluineen ja tapahtumineen on mahdollista toteuttaa muualla. Miksi nuoremman polven edustajat vanhemmiten siirtyisivät Facebookiin, jos ovat tottuneet hoitamaan viestinsä muilla, muunlaisilla alustoilla? Miksi lähteä niistä oman viitekehyksen suosimista palveluista? Vaikka Facebookin suosio ei kuolemassa ole, niin onhan sen käyttäjien keski-ikä kiistatta varsin erilainen verrattuna moniin muihin suosittuihin palveluihin. Eivät nykynuoret enää kasva Facebookiin sisään samoin kuin vuosikymmen takaperin.

Samaan aikaan Facebook kipuilee kehityksen kanssa. Yrittääkö kilpailla nuorten suosiosta tuomalla sisään muiden alustojen kilpailuvaltteja? Vai pitäisikö yrittää pitää kiinni siitä omasta jutusta, joka FB:stä teki suuren? Molempia ei voi samalla alustalla samaan aikaan toteuttaa. Mitä nyt ihmisten keskusteluja lukee, niin eiväthän ihmiset enää palvelua samaksi koe. Ei se seinä ole enää sama. Eivät ihmiset enää samaan tapaan julkaise. Ymmärrettäväähän se muutos toki lienee, koska Facebook on Suomessakin suurta suosiota nauttinut jo yli kymmenen vuotta.

Mutta ehkä sille Facebookille ei vain ole suoraa korvaajaa, ei suoraa vaihtoehtoa. On joukko erilaisia vaihtoehtoja, joista voi mieluisan valita. Yhdistelemällä muutamaa saanee oman somekuplansa luotua.
 
Viimeksi muokattu:

Soutukorva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Eihän tuonne Facebookiin kukaan kavereistani juuri mitään päivitä. Facehan oli tosi siisti juttu tuoreeltaan kun sai katsella vain toisten päivityksiä. Nyt seinä on täynnä kaikenmaailman tauhkaa. Joskus mietin mielessäni, että poistaisin tilini, mutta harrastustoiminnan takia en sitä tehnyt. Nyt ei ole tuotakaan perustetta kun tilalle on tullut Whatsapp. En kyllä syty oikein Instagrammillekaan. Pysytellään facessa mukana vielä toistaiseksi.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Facebook:n korvaajaa ei ole vielä keksitty... sen keksiä on seuraava multimiljardööri. IG ja WA tulivat jo FB ostamiksi (ja IGn ympättiin SnapChatin ominaisuudet isollarahalla, kun ei myytäväksi alistunut), Youtuben ja keyholen osti aikanaan Google, Skypen microsoft... ja Google yritti tosissaan ja isolla rahalla lähteä hakemaan FB markkinoita Google+ konseptilla.. ei onnistunut.

Eli uuden, internet 3.0 innovaation pitäs olla jotain koukuttavaa jota me ei nyt osata edes ajatella (tai jos joku osaa, eikun kerää rahat pois, sijottajia kyllä yrittäjille löytyy).

IRC ois voinu olla FB ennen FBtä, jos olisi ollut tarpeeksi hulluutta ja hajettu riskirahaa isosti.

FB pysyy edelleen omassa käytössä. Sitä pitää opetella käyttämään, vähän niikun vaikka lukea telkan käyttöohjeet eikä valittaa miksi ei näy niitä asioita joita haluaa.. näkyy, kun silittelet sitä algoritmiäs. Sama pätee tuben...
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Tuo Facebookin alkuperäinen idea, eli kaveriporukalle omasta elämästä päivittely on siirtynyt jo jonkin aikaa sitten instagramiin, jonka Facebook siis omistaa.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Facebookin vaihtoehto on "ei facbookia". Erittäin merkittävä osa kaikkein viisaimpina pitämistäni ihmisistä lähelläni ei ikinä ole luonut fb-profiilia varsinaiseen faceen. Watsappia kyllä käyttää "kaikki".

Itse poistin profiilini, ja se oli tosi vaikeaa. Oikeasti tosi vaikeaa. Jo tämän pitäisi toimia syynä heivata facebook.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Varsinaiseen kysymykseen liittyen: rekisteröidyin muutama vuosi sitten noista vaihtoehtoisista kanavista Diasporaan, joka oli kyllä sinänsä ihan toimivan tuntuinen alusta, mutta se perusongelmahan siinä vähemmän yllättäen oli se, että siellä ei ollut ketään muita. Hankala on yhtälö, kun vähintään joku kriittinen määrä tuttavia pitäisi saada samanaikaisesti liittymään johonkin uuteen, jottta touhussa olisi jotain mieltä.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Facebookin vaihtoehto on "ei facbookia". Erittäin merkittävä osa kaikkein viisaimpina pitämistäni ihmisistä lähelläni ei ikinä ole luonut fb-profiilia varsinaiseen faceen. Watsappia kyllä käyttää "kaikki".

Itse poistin profiilini, ja se oli tosi vaikeaa. Oikeasti tosi vaikeaa. Jo tämän pitäisi toimia syynä heivata facebook.
En ole tuon vaivalloisuuden takia viitsinyt poistaa,, mutta en ole siellä viimeiseyn viiden vuoden aikana käynyt kuin ehkä kerran vuodessa. Facen lähettämät sähköposti-ilmoitukset ohjasin roskapostiin reilu vuosi sitten, ja olisiko siellä joku teköäly tajunnut jotain, koska eipä niitä sielläkään enää juuri näy. En siis lue niitä vaan näen otsikoita vilaukselta roskapostikansiota tyhjentäessä.
Tiedän, että salasana toimii, koska vaimo käy minun tilini kautta stalkkaamassa tyyppejä, jotka ovat hänet kavereistaan poistaneet.
 

rinne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
FB pysyy edelleen omassa käytössä. Sitä pitää opetella käyttämään, vähän niikun vaikka lukea telkan käyttöohjeet eikä valittaa miksi ei näy niitä asioita joita haluaa.. näkyy, kun silittelet sitä algoritmiäs. Sama pätee tuben...
Tokihan se algoritmin opettaminen auttaa. Mutta ei se enää ole vastaus, ei läheskään kaikille käyttäjille. Ei se algoritmi ihmeisiin pysty kuitenkaan, ei se kykene näyttämään sisältöjä, joita ei ole. Osa ihmisistä hakee tuttavien julkaisuja, tuttavien kuulumisia. Monen tuttavapiiri vain muodostaa kuplan, jossa niitä kuulumisia Facebookiin ei enää jaeta. Ei ne ryhmät / kirpparit / tapahtumat ole kaikille se juttu. Facebookissa ei enää ole kaikille sisältöjä, joita he sieltä ovat tottuneet hakemaan.

Facebook yrityksenä voinee paremmin kuin koskaan, Facebook somepalveluna ei ehkä niinkään, ei ainakaan yhtä kiistatta
 

smugu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Mä en oikein ymmärrä mitä pahaa siinä facebookissa on ja mitä hyötyä sieltä lähtemisessä on? Mielestäni se toimii edelleen hyvin siinä missä sen kuuluukin toimia ja nämä asiat ovat: Erilaisiin harrastuksiin kuuluvat kirppisryhmät, tapahtumien luonti ja ihmisten kutsuminen niihin (esim tuparit) ja sellaisten henkilöiden tavoittaminen, kenen numeroa ei ole puhelimessa.

En oikein ymmärrä mitä haittaa vaikkapa facebookin kohdennetulla mainonnalla ja tietojenkeräyksellä on? Mielestäni tästä on pelkästään hyötyä niin kauan, kun ei tililtä rahaa ota.
 

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mä en oikein ymmärrä mitä pahaa siinä facebookissa on ja mitä hyötyä sieltä lähtemisessä on? Mielestäni se toimii edelleen hyvin siinä missä sen kuuluukin toimia ja nämä asiat ovat: Erilaisiin harrastuksiin kuuluvat kirppisryhmät, tapahtumien luonti ja ihmisten kutsuminen niihin (esim tuparit) ja sellaisten henkilöiden tavoittaminen, kenen numeroa ei ole puhelimessa.

En oikein ymmärrä mitä haittaa vaikkapa facebookin kohdennetulla mainonnalla ja tietojenkeräyksellä on? Mielestäni tästä on pelkästään hyötyä niin kauan, kun ei tililtä rahaa ota.
Muutama esimerkki:

  • Esimerkiksi se omaan fiidiin tulevien postausten suodatus. Facebookin algoritmi määrittää, ketkä kaverit saavat juuri sinun sivuillasi näkyvyyttä. Useinmiten sellaiset, joiden postauksia olet kommentoinut tai niihin muuten reagoinut (peukuttanut tms.). Se kuplauttaa. Et näe niiden kavereiden postauksia, joiden kanssa olet vähemmän kommunikaatiossa. Esim. jos satut olemaan vasemmistolainen, niin FB suodattaa sulle vasemmistolaisia posteja. Ilmastonmuutoksen vastainen: sama juttu. Noissa verrokeissa fiidiin tulee kaikki postaukset, ilman suodatusta.
  • Edellinen on linkissä sananvapauteen, joka sisältää oikeuden vastaanottaa tietoa, Face suodattaa (sensuroi) tiedot, joita käyttäjä näkee. Ei tehdäkseen politiikkaa, kuten Venäjällä tietoa sensuroidaan, vaan maksimoidakseen tulonsa.
  • Facen algoritmi ilmeisesti jakaa sellaisia linkkauksia eteenpäin enemmän, mitkä ylipäätään herättävät keskustelua enemmän, usein vielä niin, että joku asia uutisessa saattaa "ärsyttää" lukijaa enemmän, sillä tämä vaikuttaa aivoissa siten, että ihminen saa tunnereaktion tms. (en nyt lyhyesti osaa tätä selittää), mutta ideana on siis se, että algoritmi on säädetty siten, että Face on erittäin koukuttava, ja siis pyrkii siihen, että ihmiset käyttäisivät enemmän aikaansa Facessa. Siis alitajuntaan vaikuttavaa manipulointia.
  • Face vakoilee käyttäjiä myös silloin, kun Face ei ole päällä. Esim. Artikkeli 1 ja 2. Mulla on tosta omakohtaista kokemusta. Mua ei ole sukututkimus kiinnostanut oikeastaan ollenkaan. Olin haastattelijana työhaastattelussa. Haastateltava jännitti kovasti, ja päätin viedä keskustelun hänelle johonkin mieluisaan aiheeseen, jotta jännitys purkautuisi. Harrastuksissa luki sukututkimus, joten kyselin sitten siitä ja vähän keskusteltiin sukututkimuksesta. Aihe ei mua hirveästi napannut, mutta haastateltava rentoutui ja siten pääsin näkemään vähän rennompaa haastateltavaa. (Tämä on muuten aboust ainoa syy, minkä ymmärrän, miksi työhakemukseen voi laittaa harrastukset, työhaastattelussa jostain mieluisasta aiheesta juttelu voi purkaa jännitystä, jos haastattelija ymmärtää käyttää tätä korttia). No, haastattelun jälkeen Face-fiidiini tuli sitten sukututkimukseen liittyviä mainoksia, genealogy.com yms.) Puhelimeni oli ollut haastattelun ajan päällä, mutta suljettuna. Tuli vähän sellainen mitä vittua, nyt foliohatut päähän -kokemus. Mutta kun tuota silloin vähän googletteli, niin tuo Imagen juttu sitten kertoi oleellisen.
  • Ymmärtääkseni jos linkkaat Faceen Youtube-pätkän tai Spotify-pätkän, niin Face kopioi pätkän omalle serverilleen, ja näyttää tämän kopion sitten muille. Seuraus: muusikot yms. taiteilijat eivät saa sitäkään vähää palkkioita, mitä noi firmat maksaa, vaan Face omii sisältöä itselleen. En ole kovin hyvin perehtynyt tähän, mutta väite tästä tuli mulle kohtuullisen luotettavalta taholta, joten tätä voisi joku paremmin tietävä kommentoida.
  • Facebook on harjoittanut ihmisten mielien manipulointia, (valikoinut satunnaisen joukon ihmisiä, joiden fiidiä on manipuloitu antamaan normaalia enemmän positiivisia tai negatiivisia ärsykkeitä). Tämä tietysti sen tähden, jotta firma tietäisi paremmin, miten ihmiset saadaan kuluttamaan enemmän aikaan Facessa ja / tai klikkailemaan mainoksien linkkejä.
  • Facebook on kerännyt tietoa myös ihmisistä, jotka eivät ole Facessa. Ja muutoinkin tuo tietojen kerääminen Facen ulkopuolisesta toiminnasta ja sen datan myynti ovat mielestäni varsin ongelmallisia. Face voi siis vaikka vaikuttaa vaaleihin.
  • Facella on ikävä historia näissä, toimintatapa näyttää olevan aika piittamatonta, ja asioita korjataan vasta sen jälkeen, kun niistä on jääty kiinni. On järkevämpää olettaa, että Facella on käytössään muitakin manipulointikeinoja, joista yhtiö ei ole vielä jäänyt kiinni kuin olettaa, että yhtiö pelaa reilusti ja on jäänyt kiinni kaikista metkuistaan.
  • Jos et maksa tuotteesta, olet tuote. Näin se menee.
  • Tuolla on listattu Facen ongelmia, vastaavia sivuja löytyy muitakin.
Tämän kaiken sanottuani on reilua todeta, että esim. Google ei ole tiedon manipulaatiossaan yhtään sen reilumpi. Googlen hakutuloksia manipuloivat lisäksi muutkin kuin Google, muun muassa Venäjän trollitehtaat manipuloivat hakutuloksia siten, että Venäjään myötämielisiä artikkeleita nostetaan hakutulosten kärkeen. (Tästä voi lukea Jessikka Aron kirjasta Putinin trollit.)
 

smugu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
@Dynamo Edelleenkin ihmettelen, että mitä tämä kaikki haittaa? Samalla tavalla onnistuu kerran päivässä käydä kirppiksillä katsomassa, että olisiko jotain uutta mielenkiintoista tullut myyntiin ja jos pitää järjestää vaikkapa synttärijuhlat niin pystyy ihmiset tuota kautta kutsua ja ilmoittaa niille päivämäärän. Pystyy myös ottaa yhteyttä vaikkapa vanhaan armeijakaveriin kun ei puhelinnumeroa ole tallennettu.
 

MrDownhouse

Jäsen
Suosikkijoukkue
KJK & NasKi (R.I.P)
@Dynamo Edelleenkin ihmettelen, että mitä tämä kaikki haittaa? Samalla tavalla onnistuu kerran päivässä käydä kirppiksillä katsomassa, että olisiko jotain uutta mielenkiintoista tullut myyntiin ja jos pitää järjestää vaikkapa synttärijuhlat niin pystyy ihmiset tuota kautta kutsua ja ilmoittaa niille päivämäärän. Pystyy myös ottaa yhteyttä vaikkapa vanhaan armeijakaveriin kun ei puhelinnumeroa ole tallennettu.
Tämä. Yleisesti ottaen aika paljon helpommalla pääsee, kun oppii ymmärtämään sen, että ihan kaikesta omasta toiminnasta jää ihan järkyttävä määrä dataa yritysten käyttöön, mutta niin jää muuten sen naapurinkin ja niin kauan kun olet Pertti Perusmies Parkanosta, niin tuon tiedon yksilöinti tietoisesti juuri sinuun ei vaan ole millään tavalla järkevää toimintaa yhdenkään yrityksen tai organisaation toimesta. Sä et vaan ole niin tärkeä ihminen kun kuvittelet, usko pois.

Se, että Face ja muut sosiaalisen median alustat yrittää jatkuvasti vaikuttaa mielipiteisiisi, niin sitähän myös sinun ystäväsi tekee omilla postauksillaan ja sinä teet kavereiden kanssa keskustellessa. Tärkeintä on kuitenkin edelleen olla itse omien ajatusten herra ja yrittää tehdä päätöksen niiden omien mielipiteiden perusteella. Ja jos susta tuntuu, että some sensuroi sun kavereiden mielipiteitä, niin ainahan sä voit ottaa puhelimen käteen ja soittaa sille kaverille - kysyä miten menee ja mitä oot ajatellu tästä asiasta?

Toki sä voit aina hypätä jonkin start up - sovelluksen käyttäjäksi ja jakaa siellä postauksia sen pienen piirin kesken, ketkä sinne ovat tiensä löytäneet - mutta eikös juuri silloin sun maailma rajoitu vielä huomattavammin ja muutu vielä rajoitetummaksi kun ne muut sun kanssa jo valmiiksi samoin ajattelevat ihmiset löytävät sinne sun kuplaan sisään. Siinähän sitä mielipide hyvin muokkautuu ja foliopaperia kuluu kivasti.

Eli ei, en ole etsimässä vaihtoehtoa Facebookille ja kyllä tulen siellä jatkossakin olemaan juuri samoista syistä mitä tuossa yllä mainittiin, eli se on melko helppo tapa ylläpitää kaverisuhteita niiden ihmisten kesken, kenen kanssa ei enää viikoittain tai edes kuukausittain tule oltua tekemisissä, mutta joiden kanssa haluan kuitenkin ainakin vuosittain tavata erilaisissa yhteisissä tilaisuuksissa.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
  • Ymmärtääkseni jos linkkaat Faceen Youtube-pätkän tai Spotify-pätkän, niin Face kopioi pätkän omalle serverilleen, ja näyttää tämän kopion sitten muille.

Googelalla, eli youtubella ei ole pääsyä FB:n sisään edes hakutuloksina.. mutta youtube linkki vie aina vääjäämättä youtubeen ja katsojakerrat kertyy. Tämän vuoksi FB ei tue "autoplay" toimintoja linkatuille vidoille, ainoastaan natiivisti FB:n ladatulle. Eli YouTube kohdalla ei pidä paikkaansa (testattu on)


Spotify taas on riippuvainen siitä, onko kyseessä open vai maksullinen palvelu. Maksullisen palvelun biisin voi impata tiedostoksi selainpohjaisesti.. toki apuohjelmilla myös open spottarista, mutta siis FB sivuna ja rakenteena pystyy siihen vain maksulisesta. Ja jos näin tapahtuu(isi) maksullisesta, korvaus kolahtaa artistille offline soitton määränä.


JA se, ettei näkisi kavereiden postauksia.. no se on ihan kiinni susta itestäs, miten käyttäydyt FB:ssä ja neitssä ylipäätään. Jos käy klikkailemassa IS:n uutislinkkejä, niin niitä ja vastaavia sit saat. Ja kyllä nyt sen verran täytyy perusasioita olla netistä, että jos sää käyt jossain sivulla ja meet siitä faceen, face (tai mikä muu palvelu tahansa) tietää sun 10 edellistä sivukäyntiäs (ellet erikseen ole tätä estänyt VPN:llä tai eriselaimella eriasiat ja ingogniiton laajalla käytöllä). Kaikki sivustot ”vakoilee” omiin tarpeisiinsa sun selauskäytäntöjä ja pudottelee keksejä koneelle. EU vaati parivuotta sitten sen cookeivarotuksen pakolliseksi tän takia, mutta kuka niitä blokkaa? Anyone?



Aika vainoharhaisesti jotkut kyllä FB:n suhtautuu, ja pitää sitä jotenkin ”pahana” itsesään. Ei se sen kummempi media ole kuin se IS. Mainontatulojen maksimointiinhan se pyrkii.



JOS sitten kaiken tietonsa maailmasta hankkii FB:n kautta, niin onhan se ongelma, mutta ei niille, jotka tiedostaa tämän. JA siis nää on samoja jotka sitten ei halua olla siä.. vaikka juuri he voisivat olla ilman sen suurempaa yhteiskunnallista tai sosiaalista haittaa.



Toki kun ite olen ollut FB:ssä vuodeta 2007 niin onhan se muuttnut, ja moni vuosikymmenentakainen asia on erilailla. IG on tullut pitkälti korvaamaan kaverien kuvapostauksia, FB:n ollessa ei persoonallisempi yleisien asioiden alusta.
 

Orava

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En tiedä olenko eri sukupolvea, kuin muut täällä, mutta omasta kaveripiiristä ei oikeastaan kukaan ole ollut enää vuosiin aktiivinen Facebookissa. Iso osa on myös poistanut tilinsä sieltä. Facen kautta ei siis mitään juhlia saa järjestettyä saati sitten otettua yhteyttä vanhoihin kavereihin. Ainoa Facen käyttötarkoitus taitaa yleensäkin olla kirppikset, mutta itse tykkään nettishoppailla ennemminkin Torissa.

Mitä tulee yksityisyyden suojaan ja sensuuriin ja manipulaatioon, niin se on vähän niinkuin ihmisoikeudetkin. Niistä ei kannata luopua hevillä eikä niitä hyväksikäyttäviä tahoja kannata tukea. Mitä enemmän käyttäjiä isot teknologiajätit saavat palveluilleen, sitä parempia ovat niiden vaikutusmahdollisuudet yhteiskuntaan.
 

obi-wan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hammarby IF, HC Andersen, HC Jatkoaika
Facebookin myyntiryhmien hakutoiminnot on muuten aivan kamalaa paskaa. Ihmettelen miten niillä on niin paljon käyttäjiä.

Paria harrasteryhmää tässä konsulteerannut kun ovat tulleet tulokseen, että ryhmässä myynti koitetaan saada minimiin ja tarkoituksena on laittaa oma markkinapaikka pystyyn. Ymmärrän täysin miksi näin tekevät
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Mä en oikein ymmärrä mitä pahaa siinä facebookissa on ja mitä hyötyä sieltä lähtemisessä on? Mielestäni se toimii edelleen hyvin siinä missä sen kuuluukin toimia ja nämä asiat ovat: Erilaisiin harrastuksiin kuuluvat kirppisryhmät, tapahtumien luonti ja ihmisten kutsuminen niihin (esim tuparit) ja sellaisten henkilöiden tavoittaminen, kenen numeroa ei ole puhelimessa.

En oikein ymmärrä mitä haittaa vaikkapa facebookin kohdennetulla mainonnalla ja tietojenkeräyksellä on? Mielestäni tästä on pelkästään hyötyä niin kauan, kun ei tililtä rahaa ota.

Se on väline, joka toimii aivan käsittämättömän tehokkaasti markkinoinnissa. Siis nimemenomaan ostetun palvelun muodosaa.

Algoritmitalous on oikeasti pelottava asia, koska sillä muokataan ihmismassojen ajattelua esimerkiksi politiikasta.
Mikrotasolla facebookia käytetään väärin toisin. Esimerkiksi itse katsoin aina vuokralaisehdokkaiden profiilit, ja jos näytti siltä että alkoholilla olisi paikka lähellä henkilön sydäntä, niin ovi kiinni. Siis jos NÄYTTI siltä. Aina niitä kuvia ei ollut edes itse julkaistu, vaan jonkun kaverin tägäämiäkin näki.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Heitän nyt karkean luvun, mutta tuolle 60v -väelle Facebook on varmaan oleellinen keskustelupalsta. Jos lukee uutisten alta kommentteja ja monia vaikka kaupunkien ryhmiä, ei nuo kovin nuorten juttuja ole. Omalla sohvalla jos viettää paljon aikaa, on siellä mukava ulista kommentteihin. Toisaalta jos vaikka ulkoilee paljon, voi pommittaa kuvia muiden kehuttavaksi.

Toisaalta ryhmät on nykyään hieman kuin vauva.fi, suomi24 tai mikä vaan foorumi. Aiheita on loputtomiin. Jos yhden ryhmän säännöt tai käyttäytyminen tympii, perustetaan rinnalle toinen. Kaupungin asioita on mukava kitistä suljettuun ryhmään ja kuvitella, että kaupungin päättäjät jotenkin osaavat kuvitella keskustelut. Tällaisena 35-vuotiaana osaan keskittyä lähinnä omien aiheitteni ryhmiin ja keskusteluihin. Ylläpidän paria ryhmää ja tuo on ihan mielekästä.

Puskaradiot yms. pistää usein miettimään, mikä on auttamiskyky nykyään. Tulee pitkiä päivityksiä, kuinka jotain on tehty väärin, eikä mukana ole viranomaisten näkökulmaa. Lopulta media poimii näitä ja tavoittaa jonkun viranomaisen. Surullista, jos jonain päivänä saan sairauskohtauksen ja lopulta asiaa onkin ulistu puskaradioissa eikä ole viety loppuun paikan päällä.

Jos kaipaan vain tllapäivityksiä ja niiden alle kommentointia, kurkin suosiolla Instagramia. Moni ei muista aikaa, kun Facekin vaati sivustolla surffailun, eikä kulkenut joka paikassa mukana. Tuolloin ehti sisältöön keskittyä aivan toisin. Tällaista sivustoa tuskin enää saamme, kun kaiken pitää olla mobiilina helposti. Sivustot on katoava luonnonvara, kun ei Googleakaan osata enää käyttää. Sori yleistys, mutta niin usein näkee aloituksia asioista, jotka löytäisi ehkä jopa paremmalla lähteellä Googlesta.

Ja tosiaan, monelle FB on vaivattomampi päivitettävä kuin www-sivut, joten monista tapahtumista olen paremmin kärryillä FB-tapahtumien kautta kuin järjestävien tahojen www-sivuilta.
 

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
@Dynamo Edelleenkin ihmettelen, että mitä tämä kaikki haittaa? Samalla tavalla onnistuu kerran päivässä käydä kirppiksillä katsomassa, että olisiko jotain uutta mielenkiintoista tullut myyntiin ja jos pitää järjestää vaikkapa synttärijuhlat niin pystyy ihmiset tuota kautta kutsua ja ilmoittaa niille päivämäärän. Pystyy myös ottaa yhteyttä vaikkapa vanhaan armeijakaveriin kun ei puhelinnumeroa ole tallennettu.
Facen alustassa on paljon hyvää, sitä en kiellä. Eikä mua tuo kohdennettu markkinointikaan juuri haittaa. On paljon kivampi katsoa itseäni kiinnostavia mainoksia kuin jotain tamponi tai vaippamainoksia, joiden kohderyhmää en ole.

Mutta tuossa tietojen keräämisessä ihmisistä on paljon ongelmia. On vain ajan kysymys, kun joku taho kräkkää Googlen tai Facen keräämiä tietoja. Eikä se taho ole mitenkään ystävällismielinen. Case Vastaamossa nähtiin mitä voi tapahtua. Vastaamo on sikäli tapauksena eri, että tietosuoja-asiat oli jätetty hoitamatta. Jos mennään toisiin ääriesimerkkeihin, niin luuleeko joku, että Pohjois-Koreassa ihmiset ovat jotenkin tyhmiä uskoessaan Kim-suvun olevan jotenkin jumalallista alkuperää? No eivät ole. Siellä on ihan tavallisia ihmisiä, joiden mieliä on systemaattisesti manipuloitu, ja he uskovat siihen informaatioon, mitä on tarjolla.

Tiedän, että manipulaatiota tapahtuu joka helvetin asiassa. Naiset meikkaavat ollakseen viehättävämmän näköisiä. Kauppiaat hinnoittelevat tuotteensa X,99 -hintaisiksi, koska tietävät että hinta näyttää silloin edullisemmalta. Lehdistö harrastaa klikkijournalismia. Mainostajat käyttävät tunteisiin vetoavia hellyyttäviä elementtejä (pieni lapsi, koiranpentu). Kauppoihin on tullut tuoreen leivän paistopisteitä, koska tuoreen leivän tuoksu herättää ostohaluja (siis muihinkin tuotteisiin kuin leipään). Facebook manipuloi mieliä mm. koukuttamalla käyttämään lisää aikaa Facessa, niin tekevät tv-sarjatkin, jotka ennen mainoskatkoa päättyvät johonkin koukkuun, jotta katsoja ei mainoskatkon aikana vaihtaisi kanavaa. Samoin sarjan loppukohtaus tehdään koukuttavaksi, jotta katsoja palaisi katsomaan seuraavan jakson. Joo, esimerkkejä on maailma täynnä.

Tämä. Yleisesti ottaen aika paljon helpommalla pääsee, kun oppii ymmärtämään sen, että ihan kaikesta omasta toiminnasta jää ihan järkyttävä määrä dataa yritysten käyttöön, mutta niin jää muuten sen naapurinkin ja niin kauan kun olet Pertti Perusmies Parkanosta, niin tuon tiedon yksilöinti tietoisesti juuri sinuun ei vaan ole millään tavalla järkevää toimintaa yhdenkään yrityksen tai organisaation toimesta. Sä et vaan ole niin tärkeä ihminen kun kuvittelet, usko pois.
Uskon, ja tiedän. Pointti on muualla: tässä ei tässä ole kyse minusta yksilönä, vaan massoihin vaikuttamisesta.
Se, että Face ja muut sosiaalisen median alustat yrittää jatkuvasti vaikuttaa mielipiteisiisi, niin sitähän myös sinun ystäväsi tekee omilla postauksillaan ja sinä teet kavereiden kanssa keskustellessa. Tärkeintä on kuitenkin edelleen olla itse omien ajatusten herra ja yrittää tehdä päätöksen niiden omien mielipiteiden perusteella. Ja jos susta tuntuu, että some sensuroi sun kavereiden mielipiteitä, niin ainahan sä voit ottaa puhelimen käteen ja soittaa sille kaverille - kysyä miten menee ja mitä oot ajatellu tästä asiasta?
Tässä juuri tullaan siihen manipulointiin. Väitän, että suuri yleisö ei ymmärrä, että heitä manipuloidaan muutoinkin kuin kohdennetulla markkinoinnilla. Pahimassa tapauksessa se johtaa manipuloituun tulokseen vaikkapa Brexit-äänestyksessä tai äänestyksessä presidentistä. Edellä oleva linkki kertoo tästä hyvin.
Toki sä voit aina hypätä jonkin start up - sovelluksen käyttäjäksi ja jakaa siellä postauksia sen pienen piirin kesken, ketkä sinne ovat tiensä löytäneet - mutta eikös juuri silloin sun maailma rajoitu vielä huomattavammin ja muutu vielä rajoitetummaksi kun ne muut sun kanssa jo valmiiksi samoin ajattelevat ihmiset löytävät sinne sun kuplaan sisään. Siinähän sitä mielipide hyvin muokkautuu ja foliopaperia kuluu kivasti.

Eli ei, en ole etsimässä vaihtoehtoa Facebookille ja kyllä tulen siellä jatkossakin olemaan juuri samoista syistä mitä tuossa yllä mainittiin, eli se on melko helppo tapa ylläpitää kaverisuhteita niiden ihmisten kesken, kenen kanssa ei enää viikoittain tai edes kuukausittain tule oltua tekemisissä, mutta joiden kanssa haluan kuitenkin ainakin vuosittain tavata erilaisissa yhteisissä tilaisuuksissa.
Ketju on lähtenyt väärille urille. Tarkoitukseni ei ollut keskustella Facen ongelmista, vaan kysyä minkälaisia kokemuksia palstalaisilla on muista vastaavista alustoista. Tähän mennessä aloitusviestin on sisäistänyt yksi kirjoittaja.
Mutta siis asiaan:
Oletteko käyttäneet Facebookia vastaavia alustoja, ja voitteko suositella niistä jotakin? Puhun siis lähinnä Facebookin tapaisista alustoista kuten: Diaspora, MeWe, Vero ja onhan niitä paljon muitakin. Mua ei haittaa, jos alusta olisi maksullinen, kunhan maksu on kohtuullinen, sillä osa näistä alustoista on ilman mainoksia, joten kai niiden jostain pitää rahaa saada. Onko joku näistä alustoista suosittu Suomessa? Käyttökokemukset ovat hyviä tietysti myös toisinpäin, eli jos jotain alustaa ei voi suositella, niin sekin on hyvä tietää.

Varsinaiseen kysymykseen liittyen: rekisteröidyin muutama vuosi sitten noista vaihtoehtoisista kanavista Diasporaan, joka oli kyllä sinänsä ihan toimivan tuntuinen alusta, mutta se perusongelmahan siinä vähemmän yllättäen oli se, että siellä ei ollut ketään muita. Hankala on yhtälö, kun vähintään joku kriittinen määrä tuttavia pitäisi saada samanaikaisesti liittymään johonkin uuteen, jottta touhussa olisi jotain mieltä.
Boldaan nyt tuon aloitusviestin viimeisen kappaleen, jotta ketjun sisältö olisi jatkossa enemmän siitä. Mun puolestani alustajättien, kuten Facebookin, Amazonin tai Googlen ongelmista, ihmisten manipuloinnista, tietojen keräämisestä yms. voi perustaa ihan oman ketjunsa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös