Vahvistusilluusio kliseiden perustana

  • 7 027
  • 39

Mosabacka

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Vahvistusilluusio on ihmiselle luontainen tapa tehdä virheellistä tietoa tosiasioiden perusteella. Mutta toisaalta vahvistusilluusion merkitystä ei voi väheksyä toisissa yhteyksissä, joissa toisen kaltainen toiminta ei olisi kovin järkevää.

Mitä vahvistusilluusio sitten on?

Ajatellaan, että ihminen tekee alkutilanteessa havainnon, jonka perusteella tekee perusoletuksen. Toisaalta ihminen voi myös kuulla tai lukea oletuksen jostain ja hyväksyä sen lähtökohdakseen. Siis joko havainto tai kuultu oletus.

Tämän jälkeen ihmiselle on luontaista vahvistaa oletustaan tarkentamalla havaintokykynsä vain siten, että oletusta vahvistavat havainnot poimitaan. Oletusta vastaan olevat havainnot joko poistetaan poikkeamina tai niitä ei edes huomata. Tämä koskee sekä konkreettisia havaintoja, että puheesta tai tekstistä nousevia havaintoja.

Kun syntynyt oletus on saanut tarpeeksi mieleisiään havaintoja, uskomus on kehittynyt tiedoksi, jolla ei välttämättä ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Mutta usein vahvistusilluusion kautta saatu peruslähtökohta on niin vahva, että sitä ei kukaan voi edes kyseenalaistaa tai ehdottaa todellista empiristä havaintotyötä todellisen tilanteen todentamiseksi.

No niin, sitten esimerkki, jonka kautta pääsee helpommin mukaan ymmärtämään vahvistusilluusion merkitystä jääkiekon diskurssissa eli tyypillisessä keskustelukulttuurissa.

Jokainen Sm-liigaa seuraava tietää tämän perusväitteen:

JYP KAHVAA. AINA JA IKUISESTI.

Jos jollain on tämä peruskäsitys, joka on syntynyt jostain ottelusta tai kuullusta väitteestä tai kirjoitetun tekstin lukemisesta, ja sitten k.o. henkilö näkee Jypin pelaavan kaukalossa, niin hän taatusti näkee kaikki Jypin tekemät kahvaukset. Ja vahvistaa näin käsitystään. Toisaalta havaintokyky ei riitä näkemään vastustajan kahvausta tai sillä ei ole merkitystä, sillä JYP KAHVAA. Jos vastustaja sitä tekee, niin vain siksi että koska toinenkin eli Jyp.

Aito käytännöllinen tutkimus eli kaikkien kahvauksien havainnointi ja sen jälkeen tosiasioihin perustuva päätelmä siitä, kahvaako Jyp olisi jotain, mutta ihmisen luontaiseen toimintaan ei kuulu tehdä koko ajan tilastoa tapahtumista.

En ole itse tehnyt tutkimusta siitä kahvaako Jyp keskimääräistä enemmän vai yhtä paljon kuin muutkin. Tai onko Jypin aikaisemmat joukkueet kahvanneet enemmän kuin nykyiset? Sillä ei ole oikeastaan merkitystä. Olennaista on se, että minusta olisi hienoa, että ihmiset ymmärtäisivät, että heidän kliseiset käsityksensä eivät useinkaan perustu todelliselle tiedon perustalle, vaan mutuperustalle, jota vahvistetaan.

Monen Jyp-kannattajan mielestä Jyp ei kahvaa sen enempää kuin muiden joukkueiden pelaajat. Tilastoja tässä asiassa tarvittaisiin, jotta väitteet saataisiin puntaroitua.
 

Shayne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vihreäpaitainen mies & Petun pelistragedia
Viestin lähetti Mosabacka
Toisaalta ihminen voi myös kuulla tai lukea oletuksen jostain ja hyväksyä sen lähtökohdakseen. Siis joko havainto tai kuultu oletus.
Tämän jälkeen ihmiselle on luontaista vahvistaa oletustaan tarkentamalla havaintokykynsä vain siten, että oletusta vahvistavat havainnot poimitaan. Olennaista on se, että minusta olisi hienoa, että ihmiset ymmärtäisivät, että heidän kliseiset käsityksensä eivät useinkaan perustu todelliselle tiedon perustalle, vaan mutuperustalle, jota vahvistetaan.
Otan osaa. Onneksi meillä espoolaisen jääkiekkoilun ystävillä ei ole minkäänlaisia kokemuksia tällaisesta tyypittelystä.
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
Viestin lähetti Mosabacka
Vahvistusilluusio on ihmiselle luontainen tapa tehdä virheellistä tietoa tosiasioiden perusteella.
- - -
JYP KAHVAA. AINA JA IKUISESTI.
- - -
Olennaista on se, että minusta olisi hienoa, että ihmiset ymmärtäisivät, että heidän kliseiset käsityksensä eivät useinkaan perustu todelliselle tiedon perustalle, vaan mutuperustalle, jota vahvistetaan.
- - -

Se on mielenkiintoinen juttu tuo vahvistusilluusiosi. Ymmärrettävästi halusit ottaa esimerkinkin läheltä sydäntäsi. IFK pelaa sikaa, Blues on HVM, Tappara kahvaa jne. löytyyhän noita.

Tähän mainitsemaasi yksittäiseen esimerkkiin liittyen voi vain todeta, että yleensä minä näen, kuten moni muukin, pääasiassa oman joukkueensa kotipelejä. Ja kuitenkin useimmilla joukkueilla, ellei jopa kaikilla, on kokonaan toisenlainen pelitaktiikka kun pelataan vieraissa. Siksipä vierasjoukkueet aina kahvaavat.

Olen kyllä nähnyt Jypin pelejä Jyväskylässä ja väitänkin että pelityyli siellä on kovin erilaista vieraspeleihin verrattuna. Sama pätee mm. Papparaankin.

Ts. kaikki joukkueet kahvaavat ainakin vieraspeleissä, koska se on maan tapa. Eikä löydy Suomen maasta semmoisia tuomareita, jotka siihen uskaltaisivat puuttua.
 

kritiikki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Re: Re: Vahvistusilluusio kliseiden perustana

Viestin lähetti Shayne
Otan osaa. Onneksi meillä espoolaisen jääkiekkoilun ystävillä ei ole minkäänlaisia kokemuksia tällaisesta tyypittelystä.

No, teillä Espoolaisilla ei muutenkaan ole kokemuksia kiekkoilusta. Nimittäin noista positiivisista ja hurmaa nostattavista.
Sensijaan kylläkin negatiivisista ja hurmaa nostattavista.
Älä silti närkästy. Kun kovasti yrittää niin joskus myös onnistuu.

Aloitusviesti on ansiokas ja oikeansuuntainen pohdiskelu.
Sama koskee tietysti positiivisia myyttejä kuten HIFK:n kovuutta tai Kärppien nopeutta ym.
 

Mosabacka

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Jatkoa

Oikeastaan harmillista, että valitsin sitten lopulta kahvaamisesimerkin, siihen on liian helppo tarttua. Siitäkin voidaan toki keskustella kuten fiftyeight aloitti, mutta se ei ollut pääpointtini. Olisi pitänyt valita hihasta vedetty väite esimerkin pohjaksi. Mutta koska aloitin, niin leikitään leikki loppuun.

Shaynen kommentti oli joko niin älykäs, että en ymmärtänyt sen pointtia, tai sitten sen tarkoitus oli vain esittää sarkasmia tai jotain vastaavaa, tai sitten... tai oikeastaan jätetään sanomatta.

Kiitoksia kritiikille asiallisesta kommentoinnista ja Shaynen huomioinnista. Flonaldo tajusi välittömästi pointtini, noinkin sen voi sanoa.

Vahvistusilluusio on aivan hyväksytty teoria eri tiedekuntien keskuudessa. Toki sillä on oma merkityksensä uutta teoriaa luovien tutkijoiden keskuudessa, koska tällöin tarkkaavuuden suuntautuminen saattaa olla lopputuloksen takia eli uuden tiedon luomisessa ensiarvoisen tärkeää. Tällöin tutkijan oman hypoteesin vahvistamisen yrittäminen erilaisten kokeiden tai kirjallisuuden lukemisen kautta voi olla myös illuusion vahvistamista. Toki kriittisyys paljastaa illluusiot jos sellaisia on.

Monet tutkijat joutuvat ottamaan huomioon, että helposti tekevät omat tulkintansa tutkittavasta kohteestaan ja pyrkivät vahvistamaan omaa näkemystään. Tällöin ei kuitenkaan päästä objektiiviseen tulkintaan, jolloin pitää pyrkiä näkemään omia tulkintojaan sekä etukäteen, että tutkimuksen aikana.

Huolimatta kahvaamisen todellisen arvioinnin vaikeuden osoittamisesta mukavan tuntuisia kliseitä on oikein hauska viljellä ja ylläpitää. Esimerkiksi Jyp on väritön ja mauton, on minusta niin hauska ja oivallinen klisee, että omalta osaltani ylläpidän sitä, vaikka omasta näkökulmastani näen Jypin värillisenä ja maukkaana. Jypin kahvaamisen olen jo hyväksynyt kivana pikanttina iskulauseena.

On myöskin totta, että asiat riippuvat paljon näkökulmasta. Mutta usein objektiivinen, eli asian ulkopuolelta tarkasteleminen saattaa ollakin kovin avartavaa. Ymmärrän hyvin, että pääkaupunkiseudulta käsin on kovin vaikeaa nähdä muiden joukkueiden aivan samanlaista värillisyyttä kuin heidän, koska heidän omat joukkueensa ovat median lempilapsia. Muista joukkeista ei tiedetä kuin maajoukkuepelaajat, jos sitäkään. Tämän ei ole tarkoitus olla provosointi, vaan tosiasia. Myönnän itsekin tietäväni keskimääräistä enemmän pääkaupunkiseudun joukkueista heidän saamansa mediavyörytyksen takia. Eikä siinä mitään pahaa ole. Se vain ei aina anna todellista kuvaa.

Myönnän, että itsekin syyllistyn väittämään muista joukkueista totuuksia, joiden todenperäisyyttä en pysty todistamaan. Mutta teen sen tahallani ja koska itsestä mukavien kliseiden ylläpitäminen on erityisen kutkuttavaa. Varsinkin ei-mieluisten joukkueiden kohdalla, joita en tässä yhteydessä provosoitumisen takia sano.

Provosointi on myös asia, jossa kaikki keinot ovat sallittuja; totuuksista viis, vaikka asianomaiset tietäisivät niiden todellisen tarkastelun heikkouden. Tilastojen vaatiminen saattaisi kuulostaa naurettavalta.

Sekin on totta, että vaikka kahvaamisesta näytettäisiiin selkeitä tilastoja, joista voisi selkeästi nähdä, että kaikki kahvaisivat tasapuolisesti, niin siitä huolimatta osalle ihmisistä jäisi kuva, että Jyp kahvaa. Tämä on myöskin luontaista ihmiselle. Pitäytyä omassa tulkinnassaan huolimatta faktojen esilletulosta. Että siksi taidan kahvaamisen osalta tyytyä pitämään muiden mukana Jyppiä kahvajoukkueena. Toistaiseksi kukaan ei ole esittänyt todellisia tilastoja koti- tai vierasotteluista, joissa ilmenisi tietoa mitä oikeasti kaukalossa tapahtuu.
 

axe

Jäsen
Mosabacka kirjoittaa juuri samasta aiheesta, mistä olen itse kirjoittanut Tapparan osalta. Kun sitä kahvaamista tiettyjen joukkueiden kohdalla mennään katsomaan ja halutaan nähdä, niin sitä myös siellä nähdään. Kun Ison Kapteenin halutaan olevan taidoton puukäsi, niin jokainen harhasyöttö kyllä rekisteröidään ja muistetaan ilkkua. Kun Kohupelaajan halutaan olevan hullu, jokainen normaalikin kontakti tutkitaan suurennuslasilla vääräksi tai ainakin tarpeettomaksi. Kun Maalivahdin ennakkoasennoidaan päästävän helppoja maaleja vähän väliä, jokainen osuma olisikin ollut torjuttavissa...ja kun Maalivahti on päänupissa etukäteen hyvä, surkeimmatkin räpellykset ovat pelkkiä vahinkoja joita sattuu välillä kenelle tahansa.

Ja faktoilla, tilastoilla ja sellaisilla ei tosiaan ole mitään jakoa kamppailussa mielikuvia vastaan. Jos Joukkue saa paljon jäähyjä koukkaamisesta, estämisestä ja kiinnipitämisistä, niin silloin se tarkoittaa Joukkueen olevan kauhea kahvaamaan. Jos tilastoilla voidaan osoittaa, että Joukkue ei saa niistä jäähyjä sen enempää kuin muutkaan, se kertookin juuri siitä, että tuomarit eivät vihellä niille jäähyjä niistä ja sen takiahan se juuri onkin paha. "Omat silmät ei valehtele" on se peruste, mutta kun kyse ei olekaan niistä omista silmistä vaan siitä omasta ennakkoasenteesta, mikä laittaa silmät näkemään haluttuja asioita. Juuri niin kuin Mosabacka hienommilla termeillä kirjoittaa.

Olen monesti hekumoinut varmaan Jatkoajassakin jostain tulevaisuuden tekniikasta, jolla pystyttäisiin vaikka jossain tv-ottelussa "vaihtamaan" joukkueet päikseen niin että katsojat luulisivat vastustajan joukkuetta omaksi suosikikseen ja omia suosikkejaan vastustajaksi. Tottakai tuo on vain tyhmää utopiaa, kun ne joukkueet ja pelaajat varmasti tunnistettaisiin muutenkin, mutta leikitään nyt sillä ajatuksella. Voisi monelle tulla melkoisena yllätyksenä, millä lailla se oma suosikkijoukkue pelaa, jos sitä oikeasti luulisi vastustajaksi. Ja kuinka paljon se normaalisti niin karmeaa antijääkiekkoa pelaava vihulaisjoukkue saisikin anteeksi ja pelaisikin oikeastaan ihan mukavaa lätkää, kun niitä luulisikin omiksi.

Mutta siihen tekniikkaan asti, antaa vastustajan kahvata -- toiset enemmän kuin toiset, mutta kaikki ainakin enemmän kuin me -- ja koitetaan vaan kestää siinä mailaviidakossa. Kun vain nuo tuomarit ottaisivat niiden kahvaamisen pois eivätkä puuttuisi koko ajan meidän pikkukoukkuihin, joita vastustajilta on mennyt läpi jo ainakin kymmenen pahempaa...
 

Cannibal

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blues
Anteeksi

Tartuin täkyyn.

No, teillä Espoolaisilla ei muutenkaan ole kokemuksia kiekkoilusta. Nimittäin noista positiivisista ja hurmaa nostattavista.

Tarkentaisitko tätä väittämää hieman? En ymmärrä sitä.
 

kritiikki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Re: Anteeksi

Viestin lähetti Cannibal
Tartuin täkyyn.



Tarkentaisitko tätä väittämää hieman? En ymmärrä sitä.

Tämä ei aiheeseen liity. Kysymyksessä oli tarkoituksellinen provokaatio tässä samassa ketjussa olevaan väittämään.

Espoo mitä ilmeisimmin on resulsseihinsa nähden suurin alisuorittaja kun otetaan huomioon menneet lähivuodet ja nykyisyys.

Siellä kertakaikkiaan ollaan jollain osa-alueella muita huonompia.
Uskoisin että noilla satsauksilla taitavammin jääkiekkoon suhtautuvalla paikkakunnalla esim. Tampereella menestystä olisi saatu.
Saatiinkin viime vuonna. Kaikki avaimet olivat Espoolla mutta avaimet hukattiin.

Kuten sanoin: Kun kovasti yrittää niin joskus onnistuu.
Ensinnäkin sinne olisi hyvä saada valmentaja joka ei olisi yhtä pienillä hermoilla varustettu kuin provosointiherkkä Kapanen. Heikoin osa-alue viime vuonna. Tämä vuosi ei näytä juurikaan paremmalta, ainakaan onnistumisten valossa.

Tuollainen Karjalan metsistä kannettu Kapanen kyllä kykeni viemään joukkueen ratkaisupeleihin mutta siihen kyvyt loppuivatkin.
Oikeastaan viime vuoden Blues olisi pelannut itsensä ratkaisupeleihin torimummonkin valmentamana.

Uskon silti että Espoo saa tulevaisuudessa menestystä kun saadaan oikeat miehet ruoriin ja tehdään muutenkin töitä kuin lyhytnäköisesti.

Aloitusviestiin viitaten on sanottava että Espoo Bluesin tavaramerkki on,,,, tavaramerkki on,,,,, ei perkele mikä se muuten on?
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Re: Re: Anteeksi

Viestin lähetti kritiikki

Siellä kertakaikkiaan ollaan jollain osa-alueella muita huonompia.
Uskoisin että noilla satsauksilla taitavammin jääkiekkoon suhtautuvalla paikkakunnalla esim. Tampereella menestystä olisi saatu.

----
Uskon silti että Espoo saa tulevaisuudessa menestystä kun saadaan oikeat miehet ruoriin ja tehdään muutenkin töitä kuin lyhytnäköisesti.

Aloitusviestiin viitaten on sanottava että Espoo Bluesin tavaramerkki on,,,, tavaramerkki on,,,,, ei perkele mikä se muuten on?


Niin, toisaalta joku voisi kysyä, että mikä on hallitsevan mestarin tavaramerkki? Valaisetko tyhmää, meikäläinen kun ei Tukka-Jukan lähdön jälkeen saa Tapparaa assosioitua yhtään mihinkään. Seurahan on suorastaan, voi kurjuuden päivää, hajuton ja mauton. Toki vanhat papat vielä tämän ja ehkä ensi kaudenkin jaksavat, mutta mitä on Tappara kun Ojanen ja Barkov lopettavat? Aivan, ei mitään.

Mielenkiintoista myös sikäli, että kun täällä Espoossa, jossa siis suhtaudutaan jääkiekkoon vähemmän taitavasti - korostan siis sanaa taitavasti - kuin siellä kaiken pyhän tyyssijassa, jääkiekon Mekassa - Suomen Mänsesterissä, niin miksi tänne ei ole koskaan roudattu jotain tamperelaista ihmeheikkiä espoolaista kiekkoilua nostamaan? Onhan Tapparallakin, muista tamperelaisista nyt puhumattakaan, ei ainoastaan oikeus vaan suorastaan velvollisuus nostaa oma osaamisensa muiden yläpuolelle. Suhtaudutaanhan siellä jääkiekkoon niin taitavasti.

Taitavaa suhtautumista tarvinnee myös tamperelaisten jääkiekkoseurojen junnuorganisaatiot joiden lyhyenläntä menestyslista viime vuosilta kelpaa täällä meillä lähinnä perseen pyyhkimiseen. Mutta vain pienen hädän jälkeen, tuota paperia kun ei tuhlattavaksi saakka tuolla listalla saa.


Kun kerroit Espoossa tehtävän työtä lyhytnäköisesti, osaat varmasti antaa tästä myös esimerkin. Sen kummempia jaarittelematta: anna tulla, odotan kiinnostuneena.
 

rellu

Jäsen
Suosikkijoukkue
sm-sarja/SM-liiga/Liiga 1957 -
Viestin lähetti Mosabacka
Ajatellaan, että ihminen tekee alkutilanteessa havainnon, jonka perusteella tekee perusoletuksen. Toisaalta ihminen voi myös kuulla tai lukea oletuksen jostain ja hyväksyä sen lähtökohdakseen. Siis joko havainto tai kuultu oletus.

Aivan. Kuten jo on luettu niin on jo syntynyt vahvistusilluusio Lukon kahvapelistä 11.11.2003 alkaen ;-)
 

kritiikki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Re: Re: Re: Anteeksi

Viestin lähetti Juhaht
Kun kerroit Espoossa tehtävän työtä lyhytnäköisesti, osaat varmasti antaa tästä myös esimerkin. Sen kummempia jaarittelematta: anna tulla, odotan kiinnostuneena.

Ehkä tuli kirjoitettua hieman kärjikkäästi. Kärkevän sanailun aika on oikeastaan vasta keväällä.

Valmentajia tulee ja menee. Blues ei mielestäni ole oikein päämäärätietoisesti pyrkinyt kehittymään.

Tämä heittää ketjun aiheesta joten pitäisi jatkaa jossain muualla.
 

Cannibal

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blues
Niinpä niin

Saatiinkin viime vuonna. Kaikki avaimet olivat Espoolla mutta avaimet hukattiin.

Niin, oltiinhan täällä varsin kaukana teistä mansesterilaisista. Runkosarjassa kotietu ja playoff-sarja ratkesi seitsemännen pelin jatkoajalla, jossa nähtiin taas maali sarjassa flipperin kautta, kuten myös kolmannen ottelun jatkoajalla. Kovin suurta eroa ei siis meidän ja teidän välillä ollut....näin rohkenen väittää.

Ja Kapanen oli todella hyvä valmentaja. Ei todellakaan mikään HMV-tyyppi. Juuri sellainen mitä Blues kaipasikin ja olisi kaivannut tänäkin vuonna. Sanoi niinkuin ajattelikin. Hyvä niin. Kyllä noita politically correct bullshitin heittäjiä riittää ihan tarpeeksi.

Jos yhtä vittumaisesti muotoilisin tämän viestin kuin itse teit siinä aloituksessasi, kyseenalaistaisin tavan, millä Tukka-Jukka sitä menestystä sai, mutta kaipa se on turhaa. Juhaht heittikin jo aika hyviä pointteja. Odottelen itsekin vastauksia niihin...
 

Mosabacka

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Mielikuva, siinäpä vasta hyvä termi

Viestin lähetti axe
Ja faktoilla, tilastoilla ja sellaisilla ei tosiaan ole mitään jakoa kamppailussa mielikuvia vastaan.

Mielikuva toimii oikein hyvin tässä yhteydessä. Mielikuvan vahvistamista ja ylläpitämistä voi kuvata käsitteellä vahvistusilluusio. Kiitoksia axelle arkikielelle kääntämisestä, itse kun herkästi pysyn vain teoreettisella tasolla.

Niin ja siitä Bluesista on pakko sen verran sanoa, että jos Jyp on kahvajoukkue, niin eikö Bluesista voi sanoa:

Blues ei menesty.

Tässä on pieni pilkahdus totuuttakin, mutta kyllähän Blues viime kaudella oli vahva joukkue, joka olisi aivan yhtä hyvin voinut olla finaalissakin. Mutta koska ilkikurisesti haluamme pitää mielikuvamme menestymättömästä Bluesista, sivuutamme tällaisen menestyksen ja ilmoitamme, että Blues ei menesty. Huomaamme vain tappiolliset ottelut ja suuren panostuksen, jolla pitäisi irrota vähintäänkin joka vuosi mestaruus. Tämänkaltaisen mielikuvan ylläpitäminen on tietenkin mukavaa muille, mutta ei Bluesin kannattajille. Vai mitä mieltä olette?

Tämänkaltainen tiedostettu mielikuva ei ehkä ole enää mielikuva, vaan tahallinen ärsytysilluusio. Mutta näin monet kliseet elävät vielä silloinkin, kun suurin osa on jo tosiasiallisesti myöntänyt mielikuvien olevan puppua.

axe nosti esille myös sen, että vahvistusilluusio toimii myös kehuttaessa joukkueita ja sen eri pelaajia. Tällöin joku pelaaja saa kummallisia jumalviittoja selkäänsä ja kaikki mitä kentällä tapahtuu, on jotain älykästä ja hienoa. Tämä näkyy esim. siinä, että pahimmat Raipen kannattajat eivät näe onnettomia suorituksia lainkaan, vaan kaikkein selvimmätkin puusilmä-käsi-lättysyöttöyritykset vastustajan lapaan koetaan älykkäinä hakuina.

Hifk pelaa sikaa. Tässä on pieni totuuden siemen, mutta tämä mielikuvan vallitessa jokainen puhdaskin taklaus saa aikaan buuauksen, ja aivan aiheetta.
 
Re: Mielikuva, siinäpä vasta hyvä termi

Viestin lähetti Mosabacka
Blues ei menesty.

Tässä on pieni pilkahdus totuuttakin, mutta kyllähän Blues viime kaudella oli vahva joukkue, joka olisi aivan yhtä hyvin voinut olla finaalissakin. Mutta koska ilkikurisesti haluamme pitää mielikuvamme menestymättömästä Bluesista, sivuutamme tällaisen menestyksen ja ilmoitamme, että Blues ei menesty. Huomaamme vain tappiolliset ottelut ja suuren panostuksen, jolla pitäisi irrota vähintäänkin joka vuosi mestaruus. Tämänkaltaisen mielikuvan ylläpitäminen on tietenkin mukavaa muille, mutta ei Bluesin kannattajille. Vai mitä mieltä olette?

Tämänkaltainen tiedostettu mielikuva ei ehkä ole enää mielikuva, vaan tahallinen ärsytysilluusio. Mutta näin monet kliseet elävät vielä silloinkin, kun suurin osa on jo tosiasiallisesti myöntänyt mielikuvien olevan puppua.

Tämä todistelu Bluessin menestyksestä on kyllä jo ihan puppua. Ei menestystä yksinkertaisesti voi mitata millään "jos"-sanoilla. Sekään ei ole Bluesille mikään meriitti, että kaatui "saappaat jalassa" tulevalle mestarille, vaan menestyäkseen Bluessin olisi tarvinnut hoitaa itsensä jo runkosarjan aikana sellaiselle paikalle, ettei putoaminen tapahdu heti ensimmäisellä kierroksella - tuli sitten vastaan ketä tahansa. Menestykseen ei valitettavasti ole välillä riittänyt edes runkosarjan ylivoimainen ykkössija. Noutajan on saanut kokea niin TPS kuin Jokeritkin, enkä usko kummassakaan leirissä, muisteltavan näitä vuosia menestyksen vuosina. Kukaan ei muistele kunnialla voitettuja taisteluja hävityn sodan jälkeen - paitsi jenkit:)

Seuraavaksi voidaan aloittaa keskustelu Bluessin tämän hetkisestä liigajohdosta, jos se olisi voittanut kaikki tällä kaudella maalin tappioon päättyneet pelinsä...
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Viestin lähetti Mosabacka

Vahvistusilluusiosta pla pla plaa.... ja sitten purkaus elämän epäoikeudenmukaisuudesta;

JYP KAHVAA. AINA JA IKUISESTI.

...En ole itse tehnyt tutkimusta siitä kahvaako Jyp keskimääräistä enemmän vai yhtä paljon kuin muutkin. Tai onko Jypin aikaisemmat joukkueet kahvanneet enemmän kuin nykyiset? Sillä ei ole oikeastaan merkitystä. Olennaista on se, että minusta olisi hienoa, että ihmiset ymmärtäisivät, että heidän kliseiset käsityksensä eivät useinkaan perustu todelliselle tiedon perustalle, vaan mutuperustalle, jota vahvistetaan.

Vai aletaan täällä oikein psykologisoimaan faniutta? Yksi kysymys kuitenkin:

1. Voiko vahvistusilluusio-teorialla sitten selittää 'pahan' pois? Esimerkkiäsi lainaten; Voisiko kuitenkin ihan oikeasti olla niin, että Jyp pienen budjetin seurana (pelaajamateriaali) on ollut pakotettu käyttämään tällaista -ei niin kaunista- taktiikkaa hiukan muita enemmän menestyäkseen? Ei minullakaan siitä mitään tilastoja ole, omat silmäni vain, mutta kysynpä kuitenkin.

Niin. ja TOTTAKAI tämä vahvistusilluusio toimii; en minä sitä pyri kieltämään. Eli myönnän kyllä, että tarpeetontakin sontaa niin JYP, kuin viime vuosina Tapparakin ovat niskaansa saaneet. Ehkä osaltasi olisi parempi tosiaankin ollut ottaa esimerkki jostain muualta kuin kannattamastasi joukkueesta. Vaikkapa näistä Aravirran aikaisista 'saunakavereista', jotka tuntuvat - piru vie - vielä Summasenkin aikanakin jatkavan maajoukkueessa.
 

Shayne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vihreäpaitainen mies & Petun pelistragedia
Re: Re: Mielikuva, siinäpä vasta hyvä termi

Viestin lähetti Ohmi
menestyäkseen Bluessin olisi tarvinnut hoitaa itsensä jo runkosarjan aikana sellaiselle paikalle, ettei putoaminen tapahdu heti ensimmäisellä kierroksella - tuli sitten vastaan ketä tahansa. Menestykseen ei valitettavasti ole välillä riittänyt edes runkosarjan ylivoimainen ykkössija. Noutajan on saanut kokea niin TPS kuin Jokeritkin
Hmmm...olenko ainoa, jonka mielestä tähän kirjoitukseesi sisältyy aika verraton paradoksi?
Siis ihan jopa ilman kevään -98 tapahtumien muistelua?
 

Mosabacka

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Re: Re: Vahvistusilluusio kliseiden perustana

Viestin lähetti Prof. Puck
1. Voiko vahvistusilluusio-teorialla sitten selittää 'pahan' pois? Esimerkkiäsi lainaten; Voisiko kuitenkin ihan oikeasti olla niin, että Jyp pienen budjetin seurana (pelaajamateriaali) on ollut pakotettu käyttämään tällaista -ei niin kaunista- taktiikkaa hiukan muita enemmän menestyäkseen? Ei minullakaan siitä mitään tilastoja ole, omat silmäni vain, mutta kysynpä kuitenkin.

Niin. ja TOTTAKAI tämä vahvistusilluusio toimii; en minä sitä pyri kieltämään. Eli myönnän kyllä, että tarpeetontakin sontaa niin JYP, kuin viime vuosina Tapparakin ovat niskaansa saaneet. Ehkä osaltasi olisi parempi tosiaankin ollut ottaa esimerkki jostain muualta kuin kannattamastasi joukkueesta. Vaikkapa näistä Aravirran aikaisista 'saunakavereista', jotka tuntuvat - piru vie - vielä Summasenkin aikanakin jatkavan maajoukkueessa.

Tarkistin kirjoitukseni tästä ketjusta ja en mielestäni ole sanonut, että Jyp ei kahvaisi tai olisi kahvannut. En yrittänyt poistaa pahuutta Jypin maineesta. Kyse ei ollut siitä, vaan että todellisuus ja mielikuva eivät aina kohtaa toisiaan. Todellisuus siinä, että mitä oikeasti kaukalossa tapahtuu ja mielikuva siinä, että mikä oletus kaukalossa tapahtuvasta on ja mihin kaukalossa huomionsa tarkentaa kaventuneesti.

Eli en yritä sanoa, että Jyppiin liitetty perisynti kahvaaminen selittyisi täysin muiden värittyneestä katsantokannasta ja he eivät näe totuutta. Jos Jyp todella kahvaa, niin se kahvaa. Siitä ei pääse mihinkään, ja kahvaaminen ei mielestäni tee jääkiekosta nautittavaa katsoa. Mutta kahvaavatko muut yhtäpaljon on sen sijaan mielenkiintoinen kysymys?

Todennäköistä on, että Jyp on jossain vaiheessa kahvannut sen verran reippaasti esimerkiksi vieraspeleissä, koska ei ole muuten pysynyt kyydissä mukana, että totuuden siemen kliseessä elää. Kliseiden eläminen kuitenkin näyttää olevan kovin pitkäikäinen huolimatta niiden todellisesta luonteesta.

Kahvaamisleima on syntynyt vuosina, jolloin Jyp sijaitsi oikeastaan poikkeuksetta playoffviivan alapuolella, joka merkitsee, että Jypin pelaajat olivat sen potkun jäljessä tilanteissa. Silloin kahvaaminen on tietynlainen ratkaisu. Nykytilannetta jokainen voi pohtia ja seurata Jypin pelaamista livenä, mutta mielellään yrittää tietoisesti poistaa ennakkokäsitystään Jypistä kahvajoukkueena. Eli tehdä puhtaita havaintoja ilman ennakkotulkintoja.

Loistava veto Prof.Puckilta tämä Aravirran "saunakaverit". Voisi oikeastaan leikitellä ajatuksella, että Aravirta on äkännyt nämä kaverit joskus kaukalon laidalla tarkkaillessaan ja ihastunut miesten otteisiin kentällä. On syntynyt positiivinen mielikuva heidän tekemisistään ja sitä on vahvistettu myös seuraavalla kerralla. Näkemys on myöhemmin muuttunut valinnaksi maajoukkuepeleihin.

Monen muun näkökulmasta katsoen tällaiset "saunakaverit" tuntuvat aivan käsittämättömiltä, mutta vahvistusilluusio -käsitteen avulla voidaan tässä ajatusleikissä esittää näkemys, että Aravirran mielestä nämä kaverit ovat osoittaneet kuuluvansa joukkueeseen. Vahventunut tai voisiko sanoa hieman vääristynyt mielikuva on täyttää totta valitsijalle.

Toki asiaa voi tarkastella mielipidekysymyksenäkin, jolloin Aravirta on vain sattunut arvostamaan valitsemiaan pelaajia, ja ennen kaikkea henkilökemiat ovat toimineet. Jokainen valitsee joukkueen pitämistään henkilöistä ennemmin kuin sellaisista, joista ei pidä. Huolimatta pelillisistä ansioista. Paperille on helppo koota joukkuetta, mutta henkilönä porukan kokoaminen on eri asia.

Blues-keskusteluun vielä sen verran, että menestys riippuu myös näkökulmasta. Jypin osalta tällä hetkellä menestys ei tarkoita kannua, vaan esimerkiksi viime kausi oli hieno saavutus. Esimerkiksi Shaynen esiinottama kevään -98 tapahtumat, jolloin silloinen K-Espoo kukisti playoffsien kahdeksannelta paikalta runkosarjan voittaneen Tps:n, voidaan pitää pienenä meriittinä menestyksestä. Vaikka metallia ei tullut kaulaan, vaan neljäs sija.

Mutta heittämäni klisee Bluesin menestymättömyydestä oli vain heitto, vaikkakin herkullinen sellainen.
 

rossoblu

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Re: Re: Re: Vahvistusilluusio kliseiden perustana

Viestin lähetti Mosabacka

Kahvaamisleima on syntynyt vuosina, jolloin Jyp sijaitsi oikeastaan poikkeuksetta playoffviivan alapuolella, joka merkitsee, että Jypin pelaajat olivat sen potkun jäljessä tilanteissa. Silloin kahvaaminen on tietynlainen ratkaisu. Nykytilannetta jokainen voi pohtia ja seurata Jypin pelaamista livenä, mutta mielellään yrittää tietoisesti poistaa ennakkokäsitystään Jypistä kahvajoukkueena. Eli tehdä puhtaita havaintoja ilman ennakkotulkintoja.

Kyllä tuo kahvaamisleima liitettiin JYPiin jo silloin kun sitä nimitettiin JyP HT:ksi, jolloin se oli lähes poikkeuksetta play-offs -viivan ylä- eikä alapuolella. Lienee myös täysin kiistatonta, että kahvakiekon toi Suomeen Hannu Aravirta, joka oli JYPin valmentaja -88-93. Minulla on myös tuttuja Jyväskylässä, jotka vähän tuon jälkeen (n. -95) kertoivat JYPissä opetettavan kahvausta junioreillekin, eikä minulla ole mitään syytä epäillä heidän kertomaansa. Eikö tuo kahvaussyytös muuten yleensä esitetä kateudesta johtuvaksi, joten kuka nyt voisi olla viimeisen kymmenen vuoden JYPille kateellinen eli maineen on pakko ollut syntyä aiemmin?

Minusta JYPin kahvaaminen vähentyi radikaalisti Saarisen tullessa JYPin valmentajaksi, ja kahvakiekkomaine roikkuu vieläkin mukana lähinnä samasta syystä kuin jotkut ihmiset vieläkin puhuvat itäblokista - siis silkasta tietämättömyydestä.
 

Padis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kyllähän se niin on, että kerran päähän jääneet mielikuvat on vaikea muuttaa toiseksi näkevätpä silmät mitä tahansa.

Tuohon Jypin kahvaamisilluusioon voi tuoda helpotusta Marko Kivenmäen haastattelu Patasydämen sivuilla. Tässä suora lainaus ->

"Millainen on vaikea vastustaja?

Mulle on vaikea esim. Tappara, isot, hitaat pakit, kun roikkuu perässä, kun ei muuten pysy. Pitää kiinni, jos mullakin on sata kiloa selässä, niin vähän vaikeaa se on pelata. Helpompi on pelata sellaisia joukkueita vastaan, jotka yrittää pelata jääkiekkoa, HPK ja TPS ja JYP ja Jokerit. Ei koko ajan yritetä roikkua ja rikkoa."

En usko että Markon vastaus on aivan tuulesta temmattu.
 

Kyyberi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit,Preds,Jordin Tootoo,M.O.P.A.K.
Ohi vaiko sittenkään?

Tämä menee hieman off-topic, vai meneekö sittenkään?

Eli toinen jännä psykologinen fani-ilmiö on värilasi-illuusio. Eli vaikka miten uskotellaan olevansa objektiivisia, niin totuus on aivan muuta.

Helpoin esimerkki on jokin törkeä temppu kaukalossa. Jos sen tekee vastustaja, niin kyllä ihan objektiivisesti tarkasteltuna hän teki (vähintäänkin hieman) sikamaisesti. Ja jos jokus myöhemmin oman joukkueen kultapoju tekee saman tempun vastustajalle, niin ihan objektiivisesti tarkasteltuna se ei ollutkaan kovinkaan sikamainen.

On tietysti faneja, joilla on oikeasti objektiivisuutta, ja he pystyvät katsomaan asioita ilman laseja. Mutta suurella osalla värilaseja esiintyy, vaikkakin toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. Mutta sehän on osa faniuden iloa...

P.S. Esimerkiksi odottelen innolla niitä hifk-faneja jotka viime kaudella kirosivat Soosin suohon (taklattuaan Ruutua) ja vaativat hänelle loppukauden pannaa jumalattoman törkeästä taklauksesta. Tulevatko he nyt vaatimaan Jerelle ikuista pannaa maajoukkuepeleistä?
(Tiedän, TODELLA huono esimerkki, jota kukaan lätkästä jotain ymmärtävä EI ota tosissaan. Mutta hyvin kärjistetty sellainen. Älkääkä KUKAAN aloittako enää sitä vääntämistä noista taklauksista. Se kuuluu ihan toiseen ketjuun.)
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valittajien luvattu maa
Halleluja, Jatkoajassahan väännetään selvästi psykologian gradua aiheesta "Voimakkaan affektion vaikutukset tarkkailijan objektiivisuuteen". Keskustelun taso on ollut korkea, sanoisinpa jopa sivistävä. Se on harvinaista näinä kaunaisen diskurssin päivinä...

Kuten tässä ketjussa on jo aiemmin asiaa sivuttu, niin usein tietämättömyys synnyttää myyttejä joukkueiden "perinnöllisistä" ominaisuuksista. Jotkut joukkueet mielletään aiemmin kuullun tai nähdyn perusteella tietynlaisiksi, ilman faktapohjaa. Syynä tähän on oman tiedon puute. Lätkäfanin kuuluu tietää kaikki lätkästä - tämänhän voi osoittaa hokemalla perinteisiä fraaseja muista joukkueista, vaikka sana jannehauhtonen toisikin mieleen enemmän Mr. Finlandin kuin SM-liigapelaajan. Siis jonkinasteisista stereotypioista on kyse, ehkäpä tietyssä mielessä jopa "kiekkorasismista". Ihmisen jokapäiväinen elämä perustuu stereotypioiden rakentamiseen ja niiden hyödyntämiseen - itse asiassa moni kulttuuri pohjautuu tällaisten ennakko-odotusten ja -asenteiden pohjalle. Syitä tällaisten "yleisesti hyväksyttyjen totuuksien" syntyyn on median huomion keskittyminen muutamaan joukkueeseen sekä oman huomion keskittyminen samoin vain pariin joukkueeseen, ehkäpä vain yhteen. MuTu on se tutkinto, jonka moni lätkäasiantuntija tässäkin maassa ja asiassa on suorittanut ja josta hän asiantuntemustaan ammentaa. Myös minä kuulun tähän sankkaan joukkoon.

Ensivaikutelman merkitystä mielipiteen muodostumisessa on turha kiistää: moni katsoja on nähnyt JYPin pelin ensimmäistä kertaa kotihallissaan suosikkiaan vastassa, ja siellähän JYP ei pelaa yleisöystävällistä kiekkoa. Kahvaa, roikkuu, repii ja raastaa. Tämän perusteella ei ole ihme, jos "JYPpi kahvaa" ja "Tappara roikkuu". Jos asian on omilla silmilllään nähnyt ja kaverit vieressä kiroavat samaa, niin tunne vahvistuu vielä enemmän.

Kyyberin mainitsemat "värilasit" ovat olennainen osa lätkää: jos oma kaveri taunopaloilee keskialueella tuomarin viheltäessä "rikkojalle" jäähyn, on kyseessä "oiva temppu". Jos Jan C. tekee vastaavan tempun, on se selvästi sotamies Svejkin comeback. Mutta tätähän kannattaminen on: harva pystyy katsomaan lätkäottelua neutraalisti ilman asettumista jomman kumman joukkueen puolelle. Vertaus sotaan ei ole kaukaa haettu, ainakaan tältä katsantokannalta tiirattuna. Objektiivinen katselu on tylsää: tunteiden palo jää kokematta, ei riipivää tappion tuskaa eikä humalluttavaa voiton tunnetta. Siksi moni valitsee puolensa, jopa huomaamatta. Pelkkä jääkiekko neutraalina pelinä kiekon kimpoillessa päädystä toiseen ei eroa shakista paljoakaan - havainnoijan kannalta...

Minun mielestäni parannusta ei ole näköpiirissä: ihminen on ollut pitkään tällainen ja tulee jatkossakin olemaan.
 

Stranger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Elämä olisi tylsää ilman vahvistusilluusiota

Eipä olisi mukava lueskella tämänkään palstan kirjoituksia kovin kauaa, jos kaikki kykenisivät kirjoittamaan objektiivisesti, ilman ennakkoasenteita ja vahvistusilluusiota.

Värikkäät, voimakkaan vahvistusilluusion leimaamat, jopa kiihkomieliset kirjoitukset jaksavat aina naurattaa/suututtaa.

Täällä ei tehdä tiedettä.

btw. Eikös tämä ketju kuuluisi olla vapaan puolella?
Onhan asialla yhtymäkohtansa jääkiekkoon, mutta niin on kvanttifysiikallakin.
 

Kyyberi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit,Preds,Jordin Tootoo,M.O.P.A.K.
Nooh...

Periaatteessahan tässä ketjussa keskustellaan hieman syvällisemmin fanien psykologiasta.

Ja yhdyn edellisiin kirjoittajiin täysin, että jääkiekon neutraali seuraaminen on HUOMATTAVASTI tylsempää kuin oman suosikin (olkoon se sitten mikä vaan) kannattaminen. Ja ilman värilaseja katoaa intohimo ja tunteiden palo, joita ilman "fanius" ei vain toimi.

Mutta kun ne värilasit pysyvät päässä vielä päivienkin päässä jostain tapahtumasta, niin silloin voi jo ihmetellä kovempaankin ääneen...
 

Mosabacka

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tarkoitustani

Mietin jonkun aikaa olisinko kirjoittanut alkuperäisen aloitusviestini vapaan puolelle, mutta halusin kuitenkin esimerkkien kautta linkittää ketjun vahvasti Sm-liigan puolelle.

Rossoblu: kiitos korjauksesta. Itselläni oli väärää tietoa.

Keskustelussa on ollut kyse käsitteellistämisestä, asioiden ymmärtämisen yrittämistä käsitteiden ja erilaisten mallien avulla. Asiaa voi kutsua psykologisoinniksi eli ihmisen käyttäytymistä tutkivan tieteen soveltamiseksi, mutta termin käyttö monessa yhteydessä liitetään negatiivislähtöiseen suhtautumiseen. Tämän estämiseksi en halunnut missään suhteessa viitata psykologiatieteen puolelle. Vahvistusilluusio -käsitteen olen löytänyt kasvatustieteen puolelta, vaikkakin se voidaan identifioida psykologiseksi termiksi.

Tarkoitukseni ei ole yrittää poistaa jääkiekosta keskusteltaessa sen suolaa, värilaseja, mielikuvia, stereotypioita jne. jne. Ajatukseni oli halukkaille ilmaista minusta mielenkiintoinen käsite, jonka avulla voi hieman ymmärtää mikä on todellista ja mikä värittynyttä. Asian tiedostaminen ei mielestäni hävitä kannattajuutta. "Silmien avaaminen" aina hetkeksi ei liene haitallista. Sen ei luulisi olevan haitallista tai aiheuttavan täysin objektiivista, neutraalia jääkiekon seuraamista. Kannattajuus on ainakin minussa huomattavasti tiukemmassa.

Lätkää pelaava kaverini totesi, että hänen katsoessa jääkiekkoa taklauksista ilmaistaan äänekkäästi sen mukaan, minkälainen taklaus oli. Eli jos hänen kannalta vastustaja taklaa näyttävästi, niin ei siinä voi kuin arvostaa hyvää suoritusta.

Itse en tämänkaltaiseen pysty, koska en itse osaa pelata jääkiekkoa, ja siis en pysty nopeista tilanteista sanomaan, oliko taklaus ruma vaiko ei. En useinkaan reagoi tällöin mitenkään. En pysty tajuamaan sitä, että huolimatta vierasjoukkueen taklauksen laadusta, katsomo on aina sitä mieltä, että jäähyn paikka. Tässä on kyse värilaseista enkä aio yleisöä estää huutamasta, mutta usein monet tilanteet ovat puhtaita huolimatta yleisön mielipiteestä.

Tiedettä jatkoajassa, sallikaa minun nauraa. Se, että tämä keskustelu on ollut harvinaisen hyvälaatuista ei tee tästä vielä tieteellistä, edes siitä huolimatta, että vahvistusilluusion tai värilasien tai mielikuvien käsitteiden avulla jääkiekon seuraamisen tarkastelu ovat sellaisia asioita, joista gradun tai väikkärin joku varmasti saisi aikaan. Minusta edes joskus tämänkaltainen keskustelu on mukavaa. En aina jaksa lukea pitkiä provoketjuja, tai varsinkin eri joukkueiden virallisten kotisivujen "jokuonniiiinihana" teiniviestejä.

Vaikka kuinka joku yrittäisi tuoda jääkiekon seuraamiseen objektiivisuutta, yritys on tuhoon tuomittu jo etukäteen. Jääkiekosta puhuttaessa uskomukset ovat niin tiukassa, että kidutuksenkaan kautta niitä ei kaikkia saada muutettua.
 

Pitkävedossa tänään

Päivän pelit:

  • 1
  • x
  • 2
  • 1
  • x
  • 2
  • 1
  • x
  • 2
HPK vs JYP
  • 2.22
  • 4.10
  • 3.10
Ilves vs Sport
  • 1.61
  • 4.70
  • 4.55
K-Espoo vs KooKoo
  • 2.86
  • 4.20
  • 2.16
KalPa vs Ässät
  • 2.28
  • 3.95
  • 2.80
Lukko vs Jukurit
  • 1.26
  • 6.90
  • 8.75
Pelicans vs Kärpät
  • 2.30
  • 4.10
  • 2.68
TPS vs HIFK
  • 2.00
  • 4.20
  • 3.20
Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös