Edmontonillakin tuo taaperrus on näyttänyt kannattavan. Joukkue pursuaa nyt laskussa olevia nuoria pelaajia, joiden uran kannalta seuraavan askeleen ottaminen terveemmässä organisaatiossa olisi ehkä hyväksi. Kuinka moni paikallinen haluaa mennä katsomaan joukkueensa häviämistä? Kotivoittojen turvin ja edes pienin mahdollisuuksin playoffeihin pääsevät joukkueet omaavat aina mahdollisuuden päästä nostelemaan cuppia, mutta uskoakseni myös turvallisemman taloudellisen tilanteen. Flamesilla tosiaan kävi niin, että runko vanheni käsiin kun paras voittoikkuna sulkeutui ja jälleenrakentamisen tekeminen tuolta pohjalta vie paljon aikaa. On tosiaan hankala välillä tajuta joukkueita, jotka ovat viimeisten ja playoffien välissä, että miksi ne edes yrittävät, eivätkä vain pelaisi kakkosrosterilla kalastellen korkeita draftsijoja, mutta jos tuote haisee, niin kuka siitä maksaisi. Siksi noiden joukkueiden on aina vaan yritettävä voittaa noita pelejä.
Menee nyt hieman oftopiciksi, mutta tässä on vinha perä (joskin Edmonton lienee aika surullinen esimerkki re-buildista, mutta kuvastanee sen hankaluutta).
Rebuildin aloittamisessa ei ole juuri mitään haasteita organisaatiolle, mutta sen onnistunut läpivienti ja siitä palautuminen ei yksinkertaisesti ole mahdollista kaikille organisaatioille. Nashville esimerkiksi sisäisen palkkakattonsa kanssa on yksi näistä organisaatioista, joilla ei ole riittävää taloudellista pohjaa vetää sellaista täyden skaalan rebuildia. Nashvillella on nyt ne muutamat franchise-pelaajat (Rinne ja Weber pääasiassa), joiden ikkuna on just ja nyt. Nashvillen kaltainen organisaatio ei pysty vetämään kuin melkein kausi-kaudelta-aikajänteellä. Mikään ei takaa, että Nashville tulisi saamaan Rinteen ja Weberin kaltaisia rakennuspalikoita, jos he nyt
kerran sukeltaisivat. Jokainen "luovutettu" kausi on yksi kausi vähemmän tehdä ne "Devilsit".
Pidemmän skaalan rebuildissa on se ongelma, että vaikka palkkakulut hetkellisesti laskevat, tulee takkiin taloudellisesti muuten lähes satavarmasti alentuneiden yleisömäärien ja sitä kautta sponsori- ja yhteistyökumppanimenetysten kautta. Näiden takaisin haaliminen ei ole myöskään aivan yksinkertaista, jos operoidaan Nashvillen kaltaisella markkina-alueella, joka ei ole mitään yltiöfanaattista tms. Minkä lisäksi näiden takaisin haalimiseen täytyy se taloudellinen vipuvarsi jostain saada - rebuild vaatii sitä taloudellista panostusta siinä vaiheessa, kun näille mahdollisille uusille runkopalasille sorvataan uusia sopimuksia, ja se ei ole yksinkertaista, jos tulopuoli on vahingoittunut tuossa prosessissa. Palkkakaton nouseminen ei myöskään helpota tätä asiaa vähillä resursseilla operoivien seurojen kanssa. Organisaatio tarvitsee myös rakenteellisia muutoksia, koska scouttaukseen ja pelaajien kehittämiseen täytyy satsata huolella, jos haluaa tuon rebuildin viedä lävitse onnistuneesti. Juuri näiden seikkojen vuoksi onkin nyt mielenkiintoista nähdä, miten täälläkin mainittu Colorado tulee tästä selviämään lopulta - onko omistajaporras, joka on toistaiseksi operoinut tarkalla markalla, valmis lätkimään kymmeniä miljoonia pelkkään pelaajabudjettiin? Jos ei omistajien perse kestä, voi tuo rebuild vahingoittua todellla pahasti niinkin aikaisin kuin jo heti ensi kesänä. Se ei ole ihan sattumaa, että esim. Ottawa ilmoitti Murrayn suulla, että he aikovat hakea menestystä nyt välittömästi ja Lazaria lukuunottamatta kaikki prospectit ovat kaupan. Ottawa tietää, että se ikkuna on tässä ja nyt, koska he eivät välttämättä kykene esim. Ryania ja Spezzaa pitämään.
Tämä on se syy, minkä takia tällaiseen rebuildiin usein enemmänkin ajaudutaan kuin tietoisesti siihen hankkiudutaan. Mieleeni ei tule oikeastaan kuin Buffalo viime vuosilta, joka olisi todella selkeän rebuildin tehnyt. Buffalo siis muista kuin "pakottavista syistä" lähti purkaamaan kohtalaisen nuorta runkoa (pelaajat kaikki n. 30-ikävuosissa, eli eivät ehtoopuolella vielä) kauppaamalla Gaustadin, Royn, Pominvillen, Vanekin, Leopoldin, Regehrin ja nyt todennäköisesti Millerin suurinpiirtein kahden kalenterivuoden aikana. Buffalo taas pystyy tähän sikäli helposti, että taustalla on omistaja, jolla on rahaa niin, ettei paskalla taivu ja joka on valmis sitä myös tuhlaamaan. Pegulahan on myös tehnyt todella isoja investointeja organisaation rakenteeseen sekä esim. fasiliteettien kunnostamiseen. Buffalossa myös kannattajakunta on sen verran fanaattista, että vaikka he muutamaksi kaudeksi katoaisivatkin katsomoista, he tulevat 100% varmuudella takaisin, kun joukkue on taas urheilullisesti kunnossa.
Olen itse sitä mieltä, että nyky-NHL:ssä paras tie contenderiksi on ison mitan rebuild (viimeaikaiset menestyjät ovat oikeastaan kaikki rakentaneet draftin kautta joukkueensa joko hankkimalla tarvittavat treidipalaset tai sitten suoraan ne runkopalaset sieltä). Siihen ei vain yksinkertaisesti ole taloudellisia mahdollisuuksia lähellekkään jokaisella seuralla.