Miksi yleisöä ei käy Sportin matseissa tavoitellun keskiarvon mukaisesti? Hyvä kysymys, johon ei yksiselitteistä vastausta varmaankaan löydy. Itse pidin ennen kautta älyttömän kovana tavoitteena tuota 2800 katsojan keskiarvotavoitetta. Joku 2200-2300 olisi ollut mielestäni realistisempi tavoite. Toki korkeampi ka –tavoite on yksi markkinointikeino ja osoittaa tavoitehakuisuutta, riman asettamista korkealle. Mutta siinä piilee myös vaara, koska urheilussa yleisömassojen liikutteluun sisältyy niin paljon epävarmuustekijöitä. Nythän yleisökeskiarvo laahaa pahasti perässä, ja tällä menolla se tulee tekemään budjettiin 50-100 000 euron loven. En pidä siitä, että Sportin toiminta perustuu niin paljon oletuksille. Aikaisempina vuosina on tehty tappiota monastikin juuri sen takia, että ollaan oletettu päästävän pudotuspeleissä pitkälle ja tämän mukaisesti tehty pelaajahankintoja.
Sportin otteluissa käyvä perusjoukko on n. 2000 ihmistä. Tämä luku sitten vaihtelee esim. menestyksen, vastustajan kiinnostavuuden tai päällekkäisen tarjonnan vuoksi. Keskiarvon hinaaminen lähemmäs kolmea tuhatta vaatii siis jotain poikkeuksellista. Edellisellä Tamin vierailulla tämä onnistui loistavasti, mutta nyt Tami –kortti on jo käytetty eli näille tuhannelle ”satunnaiskatsojalle” ei lämmitetty soppa maistu uudelleen. Avoin liiga sinänsä on yksi markkinointikeino, mutta riittääkö sekään yksistään houkuttelemaan porukkaa tavalliseen runkosarjan otteluun. Tuohon rinnalle tarvitaan ainakin kiinnostava joukkue. Onko Sportin tämän vuoden joukkue kiinnostava, myyvä? Onko joukkueessa räiskyviä, mielenkiintoisia pelaajia? 600 000 euroa on Mestikseen iso raha, mutta isommilla pelaajamarkkinoilla suolaraha. Silti nuo 600t olisi voinut viisaamminkin käyttää.
Uskoisin, että yleisökeskiarvo voisi olla n. 2600, jos Sportin peliesitykset olisivat olleet kotikentällä pääsääntöisesti siedettäviä. Nyt muutama ottelu on ollut sellaista kuraa, että moni miettii vaihtoehtoista käyttöä pääsylipun hinnalle, ja Sportin lipunhinnat Mestis –tasolle ovat melko kovat. Toki taisteluvoitto Kookoosta ja loistava tunnelma ottelun aikana jätti varmasti monelle hyvän maun suuhun. Yleisökeskiarvon hinaaminen ylöspäin vaatii nyt saman ilmeen säilyttämistä kentällä – ja myös katsomossa. Come on Red Army!
Sinänsä orastava lama voi myös vaikuttaa katsojakäyttäytymiseen, vaikka Vaasan talousalueella pyyhkiikin tällä hetkellä hyvin. Muutamista irtisanomisuutisista huolimatta näkymät eivät ainakaan pariin vuoteen ole vielä hirveän huolestuttavia, koska alueen työllisyys seisoo energiaklusterin vahvoilla jaloilla. Näkisin kuitenkin, että yleisö kävisi otteluissa ja suuri massa lähtisi liikkeelle, jos pystyttäisiin tarjoamaan jotain uutta ja hieman poikkeuksellista. Saman ongelman kimpussa painii myös VPS, jonka kotiotteluissa ei tällä kaudella tainnut käydä kertaakaan yli 3000 katsojaa.
Samaa mieltä plf:n kanssa olen siitä, että 10+10 sarjasysteemi olisi tähän maahan oikea. Osittain tässä on tietysti oma lehmä ojassa eli päästäisiin edes puolittain liigaan, mutta tuo sarjasysteemi toisi ihan uutta jännitettä, säpinää ja kiinnostavuutta kansalliseen huippujääkiekkoon.