Joo'o. Joka kerta, kun tämän ketjun avaa ja alkaa lukemaan viestejä, tulee sellainen fiilis, että olisipa joku tehnyt itsemurhaiskun, ajanut ihmisten yli tai mitä vaan. Jos vaikka päästäisiin takaisin ketjun aiheeseen.
Näen hieman eri tavalla. Ketjussa on ihan aiheellista pohtia väkivaltaa ja iskuja myös siitä viitekehyksestä, mitä yhteiskunta voi tehdä niitä vähentääkseen. Vastarintaliikkeen kieltäminen (jota en kannata) taas osuu suoraan pääministeri Sipilän ja hallituksen pohtimiin keinoihin. Se että sinulla ei ole halua tai kykyä lukea kuin iskuista, ei tietenkään tarkoita sitä, että meidän muiden pitäisi noudattaa toiveitasi.
Interpolin viimeisin raportti (löytyy mm. PDF Interpolin sivuilta) vuosilta 2012-2016 kertoo toerrorismista Euroopassa seuraavaa:
Etnonationalistit ja separatistit, 99 iskua
Vassarit ja anarkistit, 27 iskua
Jihadistit, 13 iskua
Määrittelemättömät, 2 iskua
Oikeistoterroristit, 1 isku
Separistien ja etnonationalistien 99 iskusta 76 tehtiin Englannissa. Anarkistivassarien iskuista tehtiin Italiassa 16 ja Espanjassa 5. Saksa, Ranska ja Belgia olivat jihadistien kohteina.
Vaikka raportin julkaisun jälkeen jihadistiterroria on nähty mm. Ruotsissa, Pohjoismaat ovat säästyneet hyvin iskuilta, samoin valtaosa Eurooppaa.
Joillekin voi tulla yllätyksenä oikeistoterrorismin vähäisyys (1 isku) Interpolin tilastoissa vuosina 2012-2016. Varsinkin, kun anarkistivassarit ovat tehneet samassa ajassa 27 iskua. Jälkimmäisen osalta uskallan olettaa syynä olevan kenties sen, että niin Espanjassa kuin Italiassa anarkistivassariterrorismilla on edelleen jossain määrin hiljainen hyväksyntä ay-liikkeen ja vasemman laidan puolueiden keskuudessa.
Suomessa ay-liike ja vasemmistopuolueet sanoutuivat vuoskymmeniä irti mistä tahansa väkivaltaisesta iskusta. Nähdäkseni tilanne on muuttumassa ja nykyiset vihreiden ja vassareiden puheenjohtajat sanoutuvat irti väkivallasta, mutta eivät halua yksilöidä irtisanoutumistaan kuin oikeiston suuntaan. Omien nuorisojärjestöjen osallistuminen väkivaltaisiin G20 mielenosoituksiin Hampurissa ei saa yksiselitteistä tuomiota. Kuten aina ennenkin, myös hiljainen hyväksyntä on viesti.