Viestin lähetti jlammi
ja eikös 28" 16:9 vastaa 32":n 4:3:sta?
Ei kun just päinvastoin!
16:9 televisiossa kuvaruutu on matalampi ja leveämpi kuin vastaavan tuumakoon omaavassa perinteisessä 4:3 töllössä. Eli siis 28" tv:n kuvaruutu on kulmasta kulmaan sen 28". Tällöin kun ruudun lävistäjä pysyy samana ja kuva levenee, niin luonnollisesti se samalla mataloituu. Kun sitten tähän 16:9 ruudulle täräytetään keskelle 4:3 kuva (reunoille jää mustat pystypalkit), niin se kuva on pienempi kuin vastaavan kokoisessa 4:3:ssa. Muistaakseni nyrkkisääntönä voidaan pitää 3" kuvakoon pienenemistä siirryttäessä laajakuvaan. 28" wide vastaa siis 25" tavallista.
Sitten itse alkuperäiseen kysymykseen....
Itselläni on ollut laajakuvatelevisio (28") jo 7 vuotta, enkä missään nimessä ostaisi enää vanhanmallista tölsöä ykköskoneeksi. Keittiöön, kesämökille tai vessaan tms. käy kyllä minullekkin vielä 4:3.
Tosin jos olet allerginen mustille palkeille (kuten jostain kumman syystä monet ovat), niin pitäydy 4:3:ssa. Itse ainakin katson ohjelmalähteestä riippuen kaiken materiaalin sillä kuvasuhteella, jolla se on tehty. TV kuvallahan tämä tarkoittaa mustia pystypalkkeja reunoilla. Mutta DVD:lla, ah mikä nautinto kun loistavan terävä kuva täyttää koko kuvaputken, eikä mustia vaakapalkkeja ole. Tosin monet elokuvat ovat aidossa widescreen formaatissa eli 1:2,35 jolloin laajakuva-tv:ssakin on pienet mustat vaakapalkit (huomattavasti pienemmät kuin 4:3:ssa kuitenkin). Jokatapauksessa vanhanmallinen kuva pienenee laajakuvassa vähemmän kuin laajakuva vanhanmallisessa tv:ssa. Onhan noissa wideissa toki kaikenlaisia zoomeja sun muita härdellejä, jolla 4:3 kuvankin saa täyttämään koko kuvaputken, mutta silloin aina joutuu tinkimään jostain. Joko kuvasta puuttuu ylä- ja/tai alareunasta osa tai sitten kuvassa on suhteet vääristyneet ja Jaana Pelkonenkin näyttää kohtuullisen tukevalta tädiltä. Siispä kuvasuhteet sellaisina kuin ne on tarkoitettu, hitonko väliä niillä mustilla palkeilla on!
Digitaalisessa tv:ssa lähetettävä kuvan suhde tulee olemaan 16:9 eli silloin ruudusta saa kaiken irti, eikä tarvitse pelleillä zoomeilla sun muilla. Tämä edellyttää tietysti sitä, että ohjelmasisältö tuotetaan tähän formaattiin. Siitä minulla ei ole mitään tietoa. Tiesitekö muuten, että digi-tv mahdollistaa myös mobiilin vastaanoton?
Sinäänsä ei varmaan kannata joulua odottaa (televisiohankinnan takia), että silloin ei saada kauppoihin vielä juuri mitään. Korkeintaan erillisiä set-top boxeja, jos vielä niitäkään. Sen lisäksi nämä ensimmäiset kiireessä värkätyt viritykset ovat sellaisia pommeja, etten suosittele vielä hankintaa. Kannattanee odotella jonkin aikaa, ja sittenkin vielä vuokrata ensin laite ja vasta myöhemmin ostaa kun tilanne on vakiintunut. Tässä pätee sama homma kuin muussakin uudessa tekniikassa: aluksi kallista ja vaatii jatkuvaa päivittämistä ja harrastuneisuutta, mutta sitten lmyöhemmin koko kansan huvia "karvalakkimalleineen".
Varsinaisestihan digi-tv ei ole muuten yhtään sen erilaisempi kuin "tavallinenkaan". Ainoastaan viritin on erilainen. Ohjelman piirto kuvaputkelle tapahtuu ihan samalla lailla kuin nykyisinkin. Siihenhän koko set-top boxikin perustuu. Laatikko on erillinen digitaaliviritin, joka dekoodaa bittivirran ja syöttää sitten audio ja videosignaalit scartin (tai muiden liittimien) kautta tv:lle ohittaen tv:n oman (analogisen) virittimen. Digitaalisen virittimen sisältäviä vastaanottimia alkaa varmaan tulemaan myös markkinoille ensi vuoden aikana. Näissä on kuitenkin samat alkuvaikeus ja päivtysongelmat kuin set-top boxeissakin. Lisäksi tv:n sisällä olevaa viritintä on pirusti vaikeampaa vaihtaa kuin erillistä "mustaa laatikkoa". Ja alkuvaiheessa näissä tv:issä tulee olemaan sekä dig. että analog. virittimet -> nostaa hintaa. Hinta tullee myös pysymään ylhäällä uutuuden vuoksi.
Analogisen television voi vielä ostaa ihan rauhassa, koska lähetykset tulevat jatkumaan ainakin vuoteen 2006. Enkä usko, että vielä silloinkaan digitaalilähetykset ja vastaanottimien penetraatio on vielä siinä vaiheessa, että analoginen verkko voitaisiin ajaa alas. Nykyiset toimiluvat siis ovat katkolla tuolloin 2006 ja alunperin oli tavoitteena, ettei niitä enää uusittaisi, mutta olen lähes varma, että analogiset lähetykset jatkuvat ainakin 10 vuotta. Ja sittenhän tv jo taas piiputtaakin ja on aika hankkia uusi....
Summa summarum, minun ohjeeni on: osta uusi tv rauhassa, äläkä välitä digi-hypetyksestä (ei se digitaalisuus ole itseisarvo). Osta laajakuva ja tarkista, että tarpeeksi liittimiä (taitaa nykyään olla melkein kaikissa 3 scartia), joista mielellään ainakin yksi ottaa sisään RGB-signaalia ja mahd. moni s-videota -> näin sinulla on digi-valmis tv, senkun kytket erillisen boxin perään. Tämmöinen tv on hyvä nyt (analog.-tv, DVD) ja tulevaisuudessa (digi-tv). Osta niin iso kuvakoko kuin rahkeet antaa myöden. (Aina sitä jälkeenpäin haluaisi sen (ja television) olevan isompi). Jos katseluetäisyytesi ei ole suuri 28":kin on riittävä.
Oho, tulipa pitkä tarina. Toivottavasti oli apua! Kysele jos jäi epäselväksi.....