Ajatus vaihtokaupasta tuli mieleeni, kun Tuppuraisen nimi mainittiin lähtölistalla, ja kun luin Tappara -keskustelussa tänään avatun ketjun Ville Niemisen tilanteesta joukkueessaan. Keskisuomalainenhan vahingossa julkaisi kesällä 2008 Niemisen tehneen sopimuksen JYPin kanssa ja ilmeisesti uutisessa oli jotain perää, koska sopimusneuvotteluja oli tosiasiallisesti käyty. Maallikkoarvaukseni mukaan Niemisen ja Tuppuraisen hintalaput saattaisivat olla lähellä toisiaan.
Sannoittaja on lähempänä tuosta "hintalaput lähellä toisiaan"-kohdasta, jos puhutaan niistä summista, joita JYP maksoi/ millainen sopimus Allulla on nyt takataskussaan, mutta paljon kauempana lienevät kavereiden hintalaput, jos verrataan nykyiseen markkina-arvoon. Allusta luopumisen ongelma olisi juuri tässä: kiekkoilija on yhtä arvokas kuin nykysuorittamisen taso ja aikaisemmin maksetut summat ja tehdyt sopimukset ovat tässä kohtaa JYPille lähinnä nk.
uponneita kustannuksia eli mallia "paska homma, mutta tulipahan tehtyä".
Edellinen kappale ei tarkoita etteikö JYPille olisi edullista tehdä Tuppuraisenkin osalta kauppaa, jos vastapuolen sopimuskumppani vaan näkisi Allun arvon omalle joukkueelleen riittävänä ja kompensoisi edes jotenkin rahalla + vaihdokilla tuota uponnutta erää. Ehkä Jussi Pesonen on hyvä esimerkki tämäntyyppisestä hankinnasta Ilvekselle. Ilves hyötyi siitä, että kaverin markkina-arvo oli hyvin todennäköisesti laskenut jo aika maltilliselle tasolle (ei tietoa), mutta näki kaverin istuvan joukkueeseen ja sai tästä mahdollisesti kovan pistemiehen (toistan: mahdollisesti) suhteessa maksettuun hintaan.
Nyt olisikin Seppäsen löydettävä pelaajakauppoja, joissa toteutuisi sama mahdolisimman usein: myytäisiin meillä epätehokkaita resursseja sellaisille seuroille, joilla on tämäntyyppinen resurssivaje ja otettaisiin tilalle samalla rahalla vastaavasti JYPiin sopivampia pelaajia. Tämä vaatii pelisilmää, pokeria ja hyvää hunttausta, mutta voi vahvistaa joukkuetta paljonkin ilman, että kokonaiskustannusvaikutus on merkittävä.
Tuo malli on itse asiassa aika lähellä
kansantaloustieteen ajatuksien kanssa siitä, että miksi esim. Suomen kannattaa ostaa banaanit mielummin lämpimistä maista kuin investoida kasvihuoneisiin, joissa niitä viljeltäisiin itse. Ja vastaavasti niiden banaanien sijaan kannattaa keskittyä vaikkapa puhtaan veden kaupallistamiseen, kun täällä sitä riittää (vaikka tuon kaupallistamisen kanssa onkin vielä hiljaista) Nyt vaan tulisi löytää meille ne banaanit muualta ja myydä tilalle vettä. Uskon itse ja viime kaudella tätä jo spekuloinkin, että tämä D Team ja JYP -yhteistyö parhaimmillaan toimii siten, että "viljellään" tuota vettä hyvällä systeemillä nostamalla sen markkinahintaa nopeasti ja syntyneellä arvon nousulla mahdollistetaan niiden banaanien ostaminen.
Pahoitteluni, jos symboliikkani ei ollut ymmärrettävää ;)
Jupa