Kautta pelattu kolmannes ja ketju ollut hiljaa lokakuusta lähtien. Nostellaas Utahia takaisin etusivulle pienen välitilinpäätöksen kautta. Joukkueen sijoitus on tällä hetkellä keskisessä divisioonassa 6. läntisessa konferenssissa 12. ja koko liigassa 21. saldolla 28GP 12-11-5. Eli toisinsanoen alimman kolmanneksen kärkiporukka.
Koska pelattuja pelejä on takana sopivasti 28, voidaan kausi jakaa neljään seitsemän ottelun stinttiin
Kausi alkoi upeasti kolmella peräkkäisellä voitolla ja saldolla 4-2-1. Peleistä peräti 4 ratkottiin jatkoajalla, joista mukavat 3 voittoa kotiin. Sittemmin Utah on onnistunut vain kerran nappaamaan perättäisistä otteluista voitot. Avaus stintissä Utah jäi nollille kahteen otteeseen, joista luonnollisesti molemmat tappiot tulivat. Muissa matseissa maaleja mätettiin peräti 4,4 ottelua kohden. Runsaasta maalitehtailusta ja voitokkaasta saldosta huolimatta stintin maaliero oli -2. Tehomiehinä hääri etunenässä kärkiketjut, mutta secondary scoring osasto teki myös hyvin tehoja. Guenther pisti uuden sopimuksensa arvostelijoille jauhoja suuhun tekemällä ekaan kolmeen peliin 5 kaappia, Kesselring oli erittäin hyvä tehoin 2+2 ja teholukemalla +6. Ingram aloitti matseista 6/7 ja toi kaikki 4 voittoa kotiin.
Toinen seitsemän ottelun stintti toi saldoksi 2-3-2. Loka-marraskuun taite oli erittäin vaikea, kun joukkueen top2 pakki Durzi loukkaantui, eikä kesän vahvistus Marino ollut pelikunnossa. GM tarttui toimeen ja hankki kokeneen ja rutinoituneen Olli Määtän Detroitista vahvistamaan pakistoa. Toisessa stintissä yv-% laski puoleen ja alivoimakin oli heikompaa. Sharksia vastaan onnistuttiin munimaan 3 maalin johto viimeisen viiden minuutin aikana jatkoaikatappioksi. Nick Bjugstad palasi loukkaantumisen jäljiltä kentälle ja Josh Doan tiputettiin alta pois AHL:ään. Ingramille 5/7 starttia ja molemmat 2 voittoa hänen nimiinsä. Pistepörssin kärjessä Sergachev ja Guenther tehoilla 2+4. Plussamaininta kokeneelle Ian Colelle tehoilla 1+4, +3. Maccelli teki kaikki kauden kolme maaliaan tässä stintissä. Joukkueen maaliero -4.
Kolmas stintti alkoi 0-4 tappiolla kriisiseura Nashvillelle ja koko saldo 2-5-0. Myös Bostonia vastaan jäätiin nollille 0-1 tappiossa. Maaliero -4. Valonpilkahdukseksi jäi komea 4-1 kotivoitto Carolinasta kolmannen erän kolmella maalilla. Ingram aloitti Nashvilleä vastaan, mutta loukkaantui Caps ottelussa 18.11, eikä ole pelannut sittemmin. Vejmelka pelasi komeilla statseilla, GAA 2.00 ja S% 94% ja onnistui nappaamaan ensimmäiset pari voittoaan marraskuun aikana. Valitettavasti joukkue edessä ei pelannut hyvin ja onnistui maalinteossa vain 2,28 kertaa ottelua kohden. Näistäkin 6 maalia rämpivää Penguinsia vastaan. Muissa peleissä maaliverkkoja pöllytettiin vain 1,7 kertaa ottelua kohden. YV tehot olivat kohdillaan, mutta AV oli tuolla jaksolla yhtä liigan huonoimmista. Huono yhtälö, kun samaan aikaan joukkue oli koko liigan eniten jäähyjä ottanut porukka. Tehomiehinä 6 pisteellään Guenther ja Keller. Hayton ja Crouse vetivät kiikareilla. Sergachevilla komeat 3 maalia.
Viimeisin seitsemän ottelun stintti on ollut taas parempaa hockkeytä, saldona 4-1-2. Erikoistilannelukemat ovat kauden parasta antia ja maaliero komeasti +10. Kruununa Vegasin murskaaminen heidän kotikentällään 0-6. Tehoja on syntynyt laajalla rintamalla, mm. Juuso Välimäellä kahteen perättäiseen otteluun maalit heti 4nations joukkueeseen nimeämisen jälkeen. Edellisestä maalista oli kulunut ~11 kuukautta. Neloskenttä Kerfoot - Stenlund - Carcone on tuonut voitoista suoraan pari kappaletta. Viime kaudella 21 nyyttiä upotellut Carcone oli maaleitta marraskuun loppuun saakka, kuten kärkiketjussa viilettävä Nick Schmaltzikin (viime kaudella 22 rysää). Pisteykkösinä jälleen Guenther ja Keller. Crouse - Bjugstad - Maccelli ketju ainoastaan hyökkääjistä miinuksella. Kovin yllättäjä löytyy maalinsuulta, Jaxson Stauber otti 2 starttia, joista molemmista voitot, GAA 1.00 ja s% 96,2%. Hän aloitti toissa kaudella Hawkseissa 6 matsia, joista 5 voittoa. Uran 8:sta ekasta startista siis tilillä 7 voittoa.
Tämän hetkisellä vauhdilla playoffeihin pääsy vaatii 94 pistettä, Utah on matkalla 85 pisteeseen. Runkosarjan viimeisen 2/3 aikana saa siis tapahtua melkoinen ihme, että Utah avauskaudellaan jatkopeleihin pääsisi. 54 ottelun saldoksi vaadittaisiin 28-16-10 joukkueelta, joka on siis onnistunut kauden alun jälkeen voittamaan vain kerran kaksi peliä peräkkäin. Toistaiseksi pisteettömiä otteluita on tullut kolme peräjälkeen kahteen otteeseen.
- Piste% kotona vain 45,8, vieraissa 56,3%. Erikoistilanteet sakanneet kotipeleissä. Kotona 12 peliä joissa tehty avausmaali 8 kertaa, näistä voittoja vain 3.
- Koko kauden osalta YV ja AV hieman liigan keskitason alla. AV vielä vähän heikompaa suhteessa ylivoimaan ja jäähyjä otetaan liigan toiseksi eniten.
- 1 maalin otteluissa liigan 4. heikoin saldo. Trailing after 1st ja 2nd liigan heikointa kolmannesta. Avausmaali on pääsetty 12:sta ottelussa, näistä vain 4 kertaa päästy edes pisteille. Tyhjiin on tehty liigan vähiten maaleja (2kpl) ja vastustaja tullut tasoihin ilman maalivahtia 4 kertaa.
- Kiekonmenetyksiä 3. eniten, ohilaukauksia 4. eniten ja taklauksia 3. vähiten ja laukauksia maalia kohden 6. vähiten.
- Kuulostaa aika klassiselta keskinkertaiselta tekemiseltä, ei todellakaan asiaa playoffeihin, eikä kärkivarauksiin draftissa. Toki parempi näin, että suunta sentään ylöspäin ja toivottavasti edes teoriassa merkityksellisiä pelejä pelataan Utahissa mahdollisimman pitkälle kevääseen.
Jos kautta purkaa ketjukoostumuksien osalta niin odotuksiin nähden paras yksikkö on ollut kakkosketju McBain-Cooley-Guenther. Guenther sisäisen pistepörssin kakkonen tehoin 10+15, maalipörssin 1. ja yv pisteiden ylivoimainen 1. Cooley pistepörssissä kolmas 7+15 tehoilla. Hän on ottanut enemmän vastuuta sentterin tontilla ja aloitus% on noussut 38% -> 45,2%. Töitä piisaa vielä, mutta suunta on oikea. Koko kolmikolla tehosarakkeessa +9. McBain tehnyt kaikki kauden 9 maaliaan tasakentällisin, joka on joukkueesta eniten. Viime vuoden maalimäärä on jo ohitettu ja uran paras saldo on kolmen maalin päässä. Guenther matkalla 30 maalin kauteen, Cooley 65 pisteeseen ja McBain uransa ylivoimaisesti parhaaseen kauteen.
Keller-Hayton-Schmaltz ketju on ollut pienoinen pettymys. Vastuuta tulee tasakentällisin ja varsinkin ylivoimalla todella paljon, mutta kärkiketjulta vaadittavaa tulosta ei. Schmaltzilla vasta 4 maalia, joista ensimmäiset tulivat kauden 24:ssä ottelussa, Keller veti marraskuun 12 ensimmäistä ottelua maaleitta ja Hayton teki lokakuussa 11 peliin 5 maalia, vetäen sittemmin 17 ottelua maaleitta. Keller on ykkösylivoiman dynamo, mutta liigan yv pts/60min tilastossa vasta sijalla 131. Liigan kärkiukot tekevät tuplamäärän pisteitä samassa ajassa. Liigan pistepörssissäkin hän on vasta sijalla 47. Haytonin puolustukseksi täytyy sanoa, että hän ei ole se jolta ketjussa tehopisteitä odotetaan, peliaika on tippunut n. 2min/ottelu viime kaudesta ja aloitusympyrässä hän on esiintynyt todella miehekkäästi liki 57% aloitusprossalla.
Neloskenttä on vaihtanut koostumustaan pitkin kautta, sen ollessa nyt Kerfoot-Stenlund-Carcone. Carcone on löytänyt tehojaan vasta hiljattain. Kerfoot on stuntannut paljon ylemmissä kentissä, varsinkin ennen Bjugstadin paluuta, sekä saanut erikoistilanneaikaa. Stenlund on osoittautunut erinomaiseksi hankinnaksi, jykevä av pelaaja, aloitus-% liki 60 ja tällä tahdilla tehopisteissäkin on uransa paras kausi tulossa.
Suurin pettymys on ollut kolmosketju Maccelli-Bjugstad-Crouse. Ketju ei ole kyennyt tuomaan tarvittavaa tukea top 6:lle, jota siltä aiemmilla kausilla on totuttu saamaan varsinkin tasakentällisin. Crouse tulee tekemään nippanappa 10 maalia tällä tahdilla totutun 20 sijaan, Maccellin peliaika on tippunut parilla minuutilla ottelua kohden ja laukaisumäärä tippunut puoleen. YV aikaa tulee puolisen minuuttia vähemmän kuin viime kaudella. Tehot todella kateissa, jota hän tuskaili tuoreessa
IS:n haastattelussakin. Bjugstad on tehopisteiden osalta pelannut ok, mutta +/- saldo harvinaisesti pakkasella ja aloitusympyrässä ei voittoja tule enää totutulla tavalla.
Pitää perata myöhemmin vielä pakistoa, veskoja ja prospecteja, mutta eiköhän näillä saada hieman keskustelua alkuun.