vastauksia
Jahas, kovasti on kommenttia tullut kirjoitukseeni, joten lienee nyt sitten asiallista antaa vähän palautetta kysyjille. Sorry, että kirjoitus venähti pitkäksi, yritin vastata mahd. moneen heittoon.
(Varjo) :
"WPK, ehkä maailma ei olekaan niin yksinkertainen kuin luulet. "
==> Maailma ei myöskään ole edes niin simppeli, mitä Suomen kansan syvät rivit tässäkin ketjussa esittävät USA:ta vastaan. Ymmärrän kyllä , että yksikin poikkipuolinen kannanotto tämmöisessä yhteisen kauhistelun, ah aina niin muodikkaassa kestoaiheessa aiheuttaa vastareaktioita. Ei ole kivaa, kun joku rikkoo konsensuksen olemalla eri mieltä kuin äänekkäin valtavirta. Tällä kertaa se joku olen minä, enkä ole tämän ketjun todisteluissa nähnyt mitään uutta ja mullistavaa, minkä vuoksi olisi tarvetta muuttaa näkökantojani.
Päinvastoin kuin joku vastauksissaan mulle väitti, en ole kehottanut vaikenemaan jenkkilän epäkohdista. Minua ärsyttää se, että kun kritiikkiä julkisuudessa annetaan ,se tuntuu olevan etupäässä länsimaista itseruoskintaa, jota sitäkin on toki oltava olemassa . Samalla unohdamme turhan helposti nuo lukuisat barbaarivaltiot kehitysmaissa ym. , joissa ihmisoikeudet ym. ovat aivan eri tasolla kuin meillä tai USA:ssa. Kunpa näkisi useammin vastaavia keskusteluketjuja vaikka Sudanista, Algeriasta tai Kashmirista, niin ei yksinkertaiset erehtyisi todella luulemaan, että ihmiskunnan pahin uhka tulee lännestä . Asioiden painotukset ja mittasuhteet pitäisi pysyä jotenkin hanskassa. Tämän ketjun otsikko on ihan asiallinen ja ajankohtainen, mutta homma kääntyi pian vanhan anti-USA-mantran hokemiseksi joidenkin osalta. Ajattelin kommentoida asiaa omalta kantiltani, ettei kaikki välttämättä luule aiemmin esitettyjä mielipiteitä absoluuttiseksi totuudeksi.
(Taito-Ojanen):
"Höpö, höpö. Kuinka moni oikeasti täälläkin muka Saddamia kannattaa? Älä nyt viitsi. Vai viitsisitkö tarkentaa, että ketkä Suomessa julistavat Saddamin nimeen samalla kun haukkuvat USA:ta? "
==> ”saa sympatioita” oli ilmaisuni asiasta. Toisinsanoen kun Irakia yritetään ihmisten mielipidekirjoituksissa, poliitikkojen lausunnoissa ja jopa uutisissakin esittää ihan tavallisena,viattomana valtiona muiden joukossa , niin sekin on jo epäsuora kannanotto herra Saddamin johtaman terrorikoneiston puolesta. Tässäkin ketjussa joku vertaili jopa, että on yhtä turvallista antaa nukearsenaali USAn kuin Irakin haltuun… huhhuh!
"Eli sinäkin lähdet siitä lähtökohdasta, että jos USA:n toimia ei täysivaltaisesti hyväksy, on joko heitä vastaan tai kannattaa heidän vihollisiaan. Suoraan sanoen lapsellinen asenne. Ja jos et ole muuten huomannut, USA:n sisällä näistä viimeaikaisista tapahtumista on kinasteltu kenties vielä kiivaammin kuin missään muualla. Miksi esim. ulkoministeri ja presidentti eivät tahdo löytää yhteistä säveltä, jos kerta USA toimii vain oikein ja ainoalla mahdollisella tavalla? "
==> Kirjoitin: ”Siksi pitääkin antaa tarvittaessa kritiikkiä ,myös USA:lle. Mutta en ymmärrä tätä jo vuosikymmeniä Suomessakin jatkunutta ilmapiiriä , jossa USA yksin nostetaan jalustalle pääpiruna” .
Paino sanalla YKSIN... En myöskään ole väittänyt , että USA:n tapa toimia on virheetön, mutta mielestäni se on yhä riittävän hyvä , teki päätökset sitten pressa tai ulkoministeri eri painotuksilla. Carterin aikoina muistan kyllä kironneeni sen lepsua ulkopolitiikkaa, joten aina en ole samoilla linjoilla jenkkienkään kanssa. Potuttaa vaan, kun jo kylmän sodan aikana homman nimi oli sama kuin nyt: USA:ta lyötiin kuin vierasta sikaa, mutta toinen osapuoli , näytelmän todellinen konna, pääsi hävettävän vähällä kritiikillä. Yleistä mielipidettä manipuloitiin härskisti käytännössä itseämme (länttä) vastaan. Ja samaa tapahtuu nähdäkseni nytkin, eri puitteissa.
(Sistis):
"Samaten Kuwaitin vapautus Saddamin ikeen alta ei tapahtunut hyvää hyvyyttä vaan kyseessä oli juuri U.S.A.lle tärkeä Lähi-Idän öljy. Eipä tämä U.S.A tullut esimerkiksi Tiibetin kansan apuun Kiinan armeijan vyöryessä aivan puolustuskyvyttömään maahan. U.S.A.lla, kuten muillakin suurvalloilla on aina omat intressinsä. "
==> Entäs Serbia/Bosnia, mitkä olivat USA:n/Naton taloudelliset intressit siellä muslimeja puolustamassa? Mutta tosiaan, mainitsin jo ekassa kirjoituksessani, että oman edun tavoittelua esiintyy jenkeilläkin, kuten kaikilla muillakin. Kuwaitin tilanteessa toinen merkitsevä seikka oli blokata sotaisan Saddamin noususuhdanne arabimaailmassa. Tällä hörhöllähän on tunnetusti ollut tavoitteena nousta uudeksi Nasseriksi ja jos arabimaailma yhdistyisi moisen diktaattorin johtamana, niin seuraukset olisivat vakavat pikku hiljaa Euroopassakin. 90-luvun alussa Saddamilla oli saumoja alueen liideriksi, ei onneksi enää.
(ervatsalo):
"Niin, tämä ns. "Marshall-apuna" tunnettu avustus oli lähinnä sitä vastaan, että euroopassa ei luisuttaisi kommunismiin, vaan pysyttäisiin kiitollisuuden velassa (kuuliaisena) jenkkilän suuntaan. Että ei se nyt ihan pelkästä hyvästä sydämestä tullut sekään avustus, vaan silkasta kommunismin pelosta. "
==> ja se pelkohan on osoittautunut aiheelliseksi, vai mitä ? Onhan tässä jo kymmenisen vuotta purettu kommunismin perintöä ja ilmi on tullut riittävästi dataa ko. systeemin tavoitteista ja hirmuteoista.
L-Saksa vs. DDR, E-Korea vs. P-Korea, Japani/Taiwan vs. Kiina ovat esimerkkejä USA:n masinoimista talousihmeistä verrattuna vastavoimana toimineen kommariblokin saavutuksiin samoilla alueilla. Ei siinä ole mitään väärää, jos jenkit laskevit saavansa näin lisää elinvoimaisia kauppakumppaneita. Luulen, että ensinmainituissa maissa on ollut paljon tyytyväisiä sukankuluttajia...
"
Niin, itseäni ottaa tässä jenkkimeiningissä päähän pääasiassa se, että esiinnytään koko maailman pelastajana, vaikka kyseessä on vain jenkkien omien kansallisten etujen ajaminen. Monasti tästä "kansallisesta edusta" on tosin apua meille muillekkin länsimaille, mutta pääasia on kuitenkin se, että jenkkien oma etu ei missään vaiheessa vaarannu. "
==> tässä olen aivan samaa mieltä. Teatraalisuus on tuttua rapakon takana ja puheet on usein suuremmat kuin on aiheellista. Mutta ei se minua niin kauheasti häiritse. Teot ratkaisevat ja niihin olen ollut pääsääntöisesti tyytyväinen. Jokainen kansakunta priorisoi omat etunsa ennen muita.
(Sistis):
"Taleban-hallinnon tuhoamisen vielä hyväksyin, mutta nyt kun nuo 'Pahan akseli'-puheet ja jokaisen maan leimaaminen tietyllä alueella terrorismin tukijoiksi alkaa saada todella naurettavia piirteitä "
==> En näe mitään naurettavaa esim. P-Korean systeemissä. Kammottava yhteiskunta, joka on vuosikymmenet orjuuttanut kansansa palvomaan ihmisjumalaansa kommunismista mukaellun juche-aatteen nimissä. Varustelu ajaa ohi kansan ravitsemisen, pääasia on, että löytyy kaikki massatuhoaseet , joilla niemimaa halutaan yhdistää. Ja tätä knowhow:ta jaellaan halukkaasti kenelle tahansa kiilusilmähörhölle, jolla sattuu riittämään maksukapasiteettia.
Iran on taas fundamentalistinen uskontovaltio, jonka kynnys käyttää tavoittelemiaan ydinaseita, on vaarallisen pieni. Se taivaspaikka nääs on kuitenkin taattu, kävi miten kävi… Vieläkin puistattaa, kun Khomeini marssitti pikkulapsia teuraaksi eturintamaan Irakia vastaan. Kaikki on sallittua uskonnon nimissä.
Irak on samaa kastia ja osoittanut sotaisuutensa alueella jo moneen kertaan (Iran, Kuwait, Israel + kurdien joukkotuhot ). Ydinaseen käyttökynnys olisi minimaalinen Saddamin valtakautena. Hyvä, että niitten nuke-ohjelma on toistaiseksi pystytty estämään, mutta kuinka kauan se on mahdollista ?
(Dana77):
"Se että jenkit tekvät sota/rosvoretkiään ilman YK:ta tekee heistä poliisin yhtä vähän kuin mafia vähentää rikollisuutta. "
==> pääasia , että iskevät oikeisiin kohteisiin, kuten yleensä tähänkin asti. Huolestun vasta sitten, jos kohteeksi joutuisi vaikka Japani, L-Eurooppa tai Australia esim. taloudellisten kiistojen vuoksi.
"Jos Jenkit olisivat luottaneet demokratiaan ylivoimaisena järjestelmänä he olisivat voineet odotella rauhassa, että kommunistinen talousjärjestelmä tukehtuu itseensä ja siihen että se on sopimaton ihmisille yksilöinä. Jenkit kuitenkin luottivat kommunismiin ja pelkäsivät sitä, joten he tekivät kaikkensa torjuakseen sen leviämisen keinoista välittämättä. Näitä sotkuja selvitellään edelleen. "
==> Hyvä että tekivät kaikkensa, minä ainakin olen kiitollinen siitä heille. Sinä sen sijaan tunnut syyllistävän USA:n toimistaan kylmän sodan aikana . Tilanne oli mikä oli, joskus pitää valita huonon ja vähemmän huonon vaihtoehdon välillä..Toivottavasti ymmärsin väärin, mutta tuo tekstisi kuullostaa jo siltä, että olisi pitänyt antaa neukuille mahdollisuus rauhassa tehdä maailmanvallankumoustaan ja väkivalloin levittäytyä kaikkialle (kuubalaisethan jo avustivat Afrikassa monikymmentuhantisin joukoin). Veikkaan, että sitä kelkkaa ei olisi käännetty enää kovinkaan helposti, kun Eurooppakin + Aasia olisi miehitetty jne. Jenkit ois herännyt joku aamu yksin ja meilläkin Suomessa olisi nykyään komento aika lailla erilainen.
" Lisäksi pitää muistaa että näistä viime aikaisista konflikteista he ovat aiheuttaneet suuren osan itse. "
==> Olen tästäkin eri mieltä. Minkä sille voi , jos entiset liittolaiset pettävät ja kääntyvät vihollisiksi (vertaan Saddamia ja Bin Ladenia ). Kylmän sodan aikana oli toisinaan pakko tehdä riskialttiita liittoutumisia. Ählämit ei siihen aikaan olleet suurin uhka, asiat pitää pystyä priorisoimaan.
"Tosin syyttömiä eivät ole eurooppalaisetkaan. "
==> vielä kun tässä länsimaisessä itseruoskinnassa joskus nähtäisiin metsä puilta, niin voitaisiin todeta, että syypäitä maailman erilaisiin ahdinkoihin löytyy tosiasiassa enemmän muualta kuin lännestä. Kun aina vain jauhetaan ainoastaan omista synneistämme ja samaan aikaan nämä kolmannen maailman barbaarivaltiot ei harrasta samaa itsekritiikkiä, niin maailmalle muodostuu kokonaiskuva, jossa pelkästään länsi on kaiken pahan alku. Jotkut meillä lännessäkin ovat alkaneet uskomaan tällaista , kun sitä mantraa tarpeeksi kauan on toistettu.